Skocz do zawartości
IGNORED

MAKABRA!!!!! B@W 603s3 + YAMAHA AX 596

andygro

Rekomendowane odpowiedzi

Hm...

Tanoye M2 mam już ponad 3 lata, stały u mnie w pokoju 8m2. I basu nie brakowało. Powiem więcej, bas był głęboki, choć niedźwiedzio powolny. Góry za to wcale prawie nie było. Średnica niczego sobie. Jednak największą wadą Tannoy było to, że gubiły mnóstwo cennych informacji. Tak jakby wycinały niewygodne dla siebie kawałki. B@W 603s3 tego nie robią, ale grają sucho. Sucho to ja lubię mieć w gaciach. Nie wiem dlaczego, ale ich dźwięk kojarzy mi się z oschłą, niedostępną starą panną, do której nie przemawia już nawet żaden argument nadzianego emeryta. Pokochałbyś ja? Jeśli tak - moje kondolencje.

Ale....

słuchałem 602,5s3 i 602s3 w salonie. Były podpięte do cambridge (cd+wzm) i chyba tańszego rotela. I grało to cholernie szczegółowo, dużo góry i twardego basu. Dlatego właśnie kupiłem 603s3. Myślę, że to jednak chyba będzie wina yamahy? Ale wzmacniacza czy cd-ka.? Rok temu do Yamahy Ax596 podpiąłem równocześnie 5 odtwarzaczy cd i włożyłem 5 jednakowo nagranych płyt i nacisnąłem play we wszystkich źródłach. Brzmienie Yamahy szybko dało się wychwycić jako trochę tępe, bez szczegółów, ale z bardzo rozbudowanym, choć nie pierwszej jakości basem. Ale.... różnice pomiędzy odtwarzaczami nie były tak wielkie jak się spodziewałem przed odsłuchem. Wygrał.....NAD 541, tuż za nim Cambridge C-500. Cóż, kosztuja dwukrotnie więcej niż moja yamaszka.

To prawda że b&w po wyjęciu z kartonu grają bardzo ostro wrecz kłujaco natomiast nie brakuje im ani góry ani tym bardziej basu. Po około 6 miesiacach grania trochę łagodnieją więc to wygrzewanie to chyba nie "magia" to działa.. Co do wzmacniacza to posiadam HK 650 i jakoś sobie daje radę.

Wygrzewanie i przyzwyczajenie się do dźwięku (zjawisko czysto psychoakustyczne) zawsze nakładają się na siebie. Nie sądzę, żeby po kilku miesiącach coś miało się jeszcze "wygrzać". Ewentualnie coś może się popsuć.

Ja mam taką koncepcję - jeśli i w Tannoyach i w Bowersach w danym pokoju nie ma góry, to może winę ponosi specyficzne pomieszczenie, w którym wszystko będzie brzmiało głucho i bez życia? Można to sprawdzić prosząc o podpięcie w dowolnym Top-Hifi podobnego zestawu.

• 1 rok później...

Mam 602s3 i 603s3. Pierwsze graję z integrą Onkyo 9911 i 9711 i dla mnie graję bardzo dobrze. Drugie mam w kinie z amplituneren rxv 1300 i jest ok. To nie jest rewelka, ale nic się nie wyłącza, bas ,że ho ho , góra pięknie gra, tylko przestrzeń stereo słaba. No ale to urok amplitunerów. Podłączone obie mam podwójnym DNM RESON i naprawdę nie narzekam. UWAGA : 602s3 wygrzewały mi się ok.6 miesięcy, 603s3 około roku.

Mailem kiedys 603s3 i grtaly z rotelem Ra02- i tro polaczenie bym poilecil..takze sprzedaj ta jamahe i kup sobie juz za nie duze pieniadze rotela..ale gora bedzie ostra, i moze czasem zakuc w ucho..takie juz sa bowersy...

Zastanów się czy "masakryczne efekty soniczne" Twojego systemu nie są spowodowane fatalną akustyką pomieszaczenia.............Kiedys miałem AE AEGIS ONE i Denona 1500R, który u mnie w pokoju grał całkiem niezle, a u znajomego na poddaszu domu grał cholernie źle że nie dało sie wytrzymac...............i mimo tego, iż wspomniany znajomy zainwestował bardzo powazne pieniadze w sprzet nadal nic mu nie gra, a gdy przychodzi do mnie posłuchac nie moze sie nadziwic jak mój system rewelacyjnie brzmi:) - mi nie pozostaje nic jak tylko śmiać sie w duchu:):):)

Minęło 1,5 roku. I..... nic się nie zmieniło. Przyzwyczaić się do B@W z Yamahą nie mogę, a funduszy jeszcze nie mam wystarczająco, aby wymienić wzmaka. Więc zostawiłem sobie jeszcze Tannoye M2, i jak nie da się słuchć gorzej nagranej płyty, a takich według B@W 603s3 mam ok. 80%, to krótkie przełączenie na wzmaku i już słucham M2. Cóż M2 wysokich prawie nie ma, bas choć głęboki to wiecznie spóźnialski, wielu szczegółów nie słychać, ale jak kolumny dociąży się z góry granitem 12kg i pewnie stoją na podłożu, to dzwięk jest na tyle relaksujący, że można zapomnieć o wszystkim i delektować się samą muzyką. O 603s3 w zestawieniu z Yamahą powiedzieć tego nie mogę. Jak prezentują się z innym sprzętem towarzyszącym napiszę Wam po odsłuchach na które wybieram się po nowym roku. Na pierwszy ogień pójdzie nad 372 i denon 1500. Może uda posłuchać się jakiegoś Rotela. Niestety, w Lublinie wielkich możliwości odsłuchu nie będzie, ale kilka wzmaków się znajdzie. Jeśli ktoś słuchał, bądź posiada 603s3 i jest zadowolony, niech napisze, z czym to chodzi. Ja po prawie dwuletnim okresie obcowania z 603s3 i codziennych kilkugodzinnych odsłuchów ze wzmakiem Yamahy 596 i ampi Yamahy RXV750 moge powiedzieć o 603s3 jedno. Może są to i dobre kolumny, ale na pewno nie z Yamahą. Szczegółowość, przepiękne skrzypce, trąbki, saksofon, twardy (niestety) bas i zaledwie poprawne wysokie, każą się głęboko zastanowić i wzmaka wybrać po długich, żmudnych odsłuchach, bo później wyjść awaryjnych może już nie być.

Pozdrawiam.

Andy

Recepta na sukces to wymiana kabelków w głośnikach na DNM Reson, rezystorów na millsy i kondensatorów na Mundorfy. U mnie to kiedyś zadziałało i grało z Amplifonem wt 30 i nawet robiło to wrażenie.

też jestem ciekawy, czy wymiana AX-596 na Denona 1500AE przyniesie znaczną poprawę dźwięku. Z Usherami S-520 jest dość dobrze, ale może mogłoby być dużo lepiej z denonem. Podobno Denon to również dość szczegółowy (choć dobry) wzmacniacz, więc z B&W może być nie bardzo.

• Redaktorzy

andygro - sprzedaj 596 (może 800-1000zł uda Ci się wyciągnać) i za uzyskane w twn sposób środki kup wreszcie porządny wzmacniacz. Denona 1500AE bym nie polecał, bo dalej będzie kaszana, poszukaj czegoś o ciepłej barwie. Poprawa powinna się pojawić już przy Musical Fidelity A1 (tylko basu może być ciutkę dużo). Posłuchaj też Marantza PM 80.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.