Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywne kolumny podstawkowe do 12k

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe porównanie, w sumie jestem ciekaw Twojej opinii, w mojej Sonus gra z większą przestrzenią i większym przyjemniejszym dźwiękiem. Triangle nieco bardziej technicznie.

Wygląd których bardziej Ci leży?

Ciekawe porównanie, w sumie jestem ciekaw Twojej opinii, w mojej Sonus gra z większą przestrzenią i większym przyjemniejszym dźwiękiem. Triangle nieco bardziej technicznie.

5 godzin temu, Planeta Dźwięku napisał:

Wygląd u mnie miał drugorzędne znaczenie , musiałem iść na kompromis z żoną 🙂 

myślę że w bezpośrednim starciu mogą zadecydować wokale - a konkretniej ich odbiór w moim konkretnym pomieszczeniu. 

co do wyglądu jeżeli chodzi o moje zdanie ? Sonus bardzo bezpieczny , klasyczne barwy drewna , z nieco futurystycznym kształtem frontu. Triangle z kolei … sam nie wiem , trochę „pałacowe” aczkolwiek ten niebieski kolor potrafi rozbudzić wyobraźnię. Poza tym budowa jak budowa. Prosta , ponadczasowa. 

W dniu 5.12.2024 o 10:20, Dom158 napisał:

Dzięki Piniu za odpowiedź. U mnie małe opóźnienia w dostawie szafki rtv i zasłon na całą ścianę z oknem 6mb. Czekam bo to znacznie poprawi akustykę. A chciałbym żeby opinia była możliwie jak najbardziej wiarygodna. Myślę że temat aktywnych głośników podstawowych zainteresuje jeszcze niejednego laika który poszukuje „wygodnego” i gotowego zestawiku stereo. Bez większych zapędów do poznawania smaków ingerencji w dźwięk. 

na pewno opiszę wybrane głośniki czyli Sonus Faber Duetto albo Triangle Capella. (Kompromis między wyglądem (druga połowa) a radością z muzyki) 

pozdrawiam. 

Czyli mam rozumieć że jak zadbasz o akustykę to właśnie te dwie propozycje wylądują u ciebie w mieszkaniu na testy?

Do Triangle capella można dokupić za siedem stów mikrofon do kalibracji . Niweluje to problemy z akustyczne . Aplikacja w telefonie to chyba robi . Można wykorzystać mikrofon telefonu , ale jest on marnej jakości .

Edytowane przez czester15.30

Nie niweluje bo nie zmienia akustyki.

Układa przekaz do warunków,  czyli można powiedzieć że ksztaltuje to co idzie z głośników w sposób inny niż to sobie wymyślił realizator...

Jak wygląd Nie ma znaczenia to Neumann kh 150 😄

16 godzin temu, miętowy napisał:

Nie niweluje bo nie zmienia akustyki.

Układa przekaz do warunków,  czyli można powiedzieć że ksztaltuje to co idzie z głośników w sposób inny niż to sobie wymyślił realizator...

Niby nie ma , ale jak pisałem muszę iść na ten kompromis 😉 

do Piotr Sonido , tak , miałem okazję odsłuchać Sonus Faber Duetto u osoby mieszkającej w tym samym mieście co ja. (Wyszło przypadkowo z rozmowy - tzw. Znajomy znajomego) , w pokoju gdzie był odsłuch panowały standardowe warunki domowe. 

powiem szczerze , że ciężko mi dobierać fachowe słowa i określenia co do dźwięku , bo się na tym za bardzo nie znam , jednak co do odsłuchu to bardzo mi się podobało. Ciepłe granie. Nic więcej nie powiem. Nie mam absolutnie żadnego innego porównania. Postaram się przesłuchać ich jeszcze raz u siebie po odsłuchu triangle capella. 

u siebie będę miał okazję najpóźniej na początku przyszłego tygodnia odsłuchać triangle , ciągle czekam na elementy wyposażenia które znacznie zmienią akustykę u mnie. Także na pewno się odezwę. 

Z tym że realizator też realizował to nagranie w oparciu o jakieś warunki akustyczne swojego pomieszczenia w którym to obrabiał 😉

W dniu 11.12.2024 o 07:48, Dom158 napisał:

Piotr Sonido , tak , miałem okazję odsłuchać Sonus Faber Duetto u osoby mieszkającej w tym samym mieście co ja. (Wyszło przypadkowo z rozmowy - tzw. Znajomy znajomego) , w pokoju gdzie był odsłuch panowały standardowe warunki domowe. 

powiem szczerze , że ciężko mi dobierać fachowe słowa i określenia co do dźwięku , bo się na tym za bardzo nie znam , jednak co do odsłuchu to bardzo mi się podobało

No i o to właśnie chodzi nikt tu od ciebie nie oczekuje że będziesz opisywał dźwięk tylko ty masz wiedzieć który ci się bardziej podobał z którym jesteś w stanie siedzieć wiele godzin który nie będzie cię męczył a powodował uśmiech radość i odpoczynek

W dniu 21.11.2024 o 23:10, Dom158 napisał:

Do każdego z ww. zestawu rozważę ewentualnie zakup małego subwoofera jeśli miałoby to być konieczne.

Odległość odsłuchowa od głosników do kanapy to około 4m - szerokość między kolumnami około 2m.

Subwoofer wysoce wskazany, by odciążyć satelity (i poszerzyć rozciągniecie pasma w dół). Może Genelec 8340A (tu już jest 12000zł) + Genelec 7360A (później), choć do takich warunków (duża odległość) to nawet Genelec 8350A + 7370A byłyby bardziej optymalne (ale inny przedział cenowy).

W dniu 10.12.2024 o 15:03, miętowy napisał:

Fajne monitorki, ale aby z nich w pełni skorzystać (sprzętowa kalibracja, cyfrowa kontrola głośności) to trzeba by wyszukać jakiś interface z wejściem na mikrofon i regulowaną głośnością na wyjściu cyfrowym. Natomiast przy Gelenec GLM kupujesz Genelec calibration kit + pilot Genelec do tego i masz z głowy.

Edytowane przez Kyle

Prawda, ale nie każdego stać by oglądać estetykę Geneleca.

Po prostu...Neumann też ładny jak niemiecka policjantka. Interfejs -Scarlett?

Rozglądam się właśnie w podobnych pieniądzach za czymś co zagra fajniej niż focal alpha 80 evo.

Buchardt wygląda fajnie. Tylko ciekawi mnie jak to jest z aktywnymi i ich dsp, dacami na pokładzie. 

Kolejna obróbka sygnału itp.

W dniu 15.12.2024 o 09:59, miętowy napisał:

Mnie ciekawi bardzo Buchardt i ich aktywne maluchy. 

Wygląd sztos, a deklaracja pasma w dół dość zaskakująca..

Naprawdę potrafią fajnie zejść, Buchardt wie co robi 🙂 Zapraszam do kontaktu, gdybyś chciał ich posłuchać 🙂 Obecnie A10 nie mamy, ale niedługo powinny wrócić 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam , 

wstępne odsłuchy przy docelowej akustyce już u mnie zostały zrealizowane. W szranki tak jak pisałem stanęły kolumny Sonus Faber Duetto i Triangle Capella. 

na wstępie dodam dla zainteresowanych swoimi pierwszymi kolumnami że warto takie kolumny zobaczyć na żywo. Wszystkie w internecie wydają się nieco mniejsze niż są w rzeczywistości. Największe różnice wzrokowe co do wielkości wywołały u mnie obejrzane na żywo Kef r3 oraz Pylon Jasper 18 to modele typowo do ustawiania na standach lub na naprawdę długiej i głębokiej szafce RTV. 
Ale to jako ciekawostka. Może ktoś przypadkowo trafi na ten temat i będzie poszukiwał takiej informacji. 

co do odsłuchu to niestety nie zostawię zbyt wiele informacji. Jedyne co mogę potwierdzić to słowa osób które udzielały się w moim i nie tylko w tym wątku. Faktycznie nie da się opisać dźwięku i doradzić komuś czy takie granie będzie komuś odpowiadało. Trzeba postawić u siebie głośniki którymi jesteśmy zainteresowani i cała zagadka sama się rozwiązuje. (Ale i nie zawsze, ale o tym za chwilę, konkretnie chodzi mi o ewentualne różnice w kolumnach nowych i takich które swoje już przegrały) 

w moim przypadku pożyczone Sonusy zagrały nieco głębiej , wciągały i wzbudzały zainteresowanie, zachęcały do zmieniania gatunku muzyki żeby pokazać jak dobrze radzą sobie w każdym gatunku. Nic mi w nich nie przeszkadzało a wręcz przeciwnie - chciało się ich słuchać , było to bardzo przyjemnie doznanie. Nie posiadałem wcześniej żadnego sprzętu stereo tak jak już napisałem .

w utworach których słuchałem już wcześniej , zacząłem dostrzegać sporo całkowicie nowych detali / dźwięków których wcześniej nawet nie zauważyłem. Przyznam że na początku było to trochę denerwujące , chyba głowa nie chciała przyjąć tej zmiany piosenki , którą słyszało się już setki razy , a tu gdzieś w tle nagle smaczki których wcześniej nie było. Jednak po godzinie to właśnie było to , czego w głębi duszy oczekiwałem, czyli coś nowego , coś co pokazuje przewagę takich zestawów stereo do słuchania muzyki. 

następnie skonfigurowałem Triangle. Uśmiech na twarzy żony podczas ich rozpakowywania rekompensował odrzucenie przeze mnie innych kolumn (względy estetyki) i zawężenie odsłuchu do tych dwóch modeli. (Co z perspektywy czasu i tak by się samo stało ze względu na wielkość Jasperów) pierwsze wrażenie po osłuchaniu Triangle Capella - jakoś tak smutno , jakbym zapomniał z nich zdjąć worków zabezpieczających. Przyszła próba na automatyczne ustawienie z mikrofonem , poprawa nastąpiła od razu, więc mogłem z większym spokojem usiąść i słuchać. 

Po 2-3 godzinnym słuchaniu doszedłem do wniosku że nawet nie wiem kiedy ten czas zleciał. Przecież tylko klikałem kolejne utwory w aplikacji i szukałem tego co miałem w sonusach - tylko po co ? Skoro słuchając ich odczucia miałem identyczne , czyli naprawdę znowu mi się bardzo podoba. Dla mnie spora różnica na korzyść Triangle to wokale - szczególnie kobiece (nie wiem czemu , nie potrafię tego wyjaśnić). Przeprowadziłem szarżę po aplikacji zmieniając gatunki i tu Triangle minimalnie ( naprawdę bardzo minimalnie ) dla mnie jest trochę mniej uniwersalne. Mimo to dalej jest to piękne granie. 

zostawiłem je na wieczorne i nocne granie. Przegrały już 11 godzin i albo to efekt odpoczynku z mojej strony albo triangle zaczynają coraz lepiej grać. (Głębiej) 

dodam że Sonusy mają przegrane ponad 500 godzin, a triangle 11. 
mnie widzę sensu dopłaty z mojej strony do sonusa. 

Moja opinia będzie baardzo krótka ze względu na jednodniowy odsłuch pierwszego zestawu stereo i sporej różnicy w przegranych godzinach obu zestawów. Szczególnie nowych triangle. 

opinia po pierwszym odsłuchu brzmi następująco , 

Sonus chce grać - Triangle chce śpiewać.  Takie mam odczucia.

ps: zostając przy temacie - nie posiadam żadnej wiedzy ani nie mam żadnej informacji. Czy takie głośniki należy wygrzewać ? Jeśli tak to w jaki sposób najlepiej to zrobić ? 

pozdrawiam. 

• Pokaż nowe odpowiedzi