Skocz do zawartości
IGNORED

Audiovector M3 Signature jaki wzmacniacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Mirage14 napisał:

Też powoli do tego dojrzewam, kolumny zakupiłem kierując się chęcią wejścia na wyższy poziom hi-fi, recenzją z tamtych lat, i okazją zakupu w cenie 3 tyś. 24 letnich kolumn które są w stanie idealnym, panu w salonie hi-fi jak je podłączył to półka opadła. Najwidoczniej jest tak że inne predyspozycje miał recenzent, jednak z tymi kolumnami zagłębiłem się w jazz i elektro- pop, dźwięki są bardzo detaliczne i odseparowane, mógłbym się polubić z tymi kolumnami ale  jednak szelest wysokich tonów daje się usłyszeć z innego pomieszczenia, jak pisałem wokale w każdej muzyce nie są autentyczne brzmią sucho i bez głębi są posypane drażniącą siarą.

Tak jak pisałem, trochę szkoda bo kolumny sa świetne, cena za nie to coś pięknego, niestety nietrafione brzmieniem. Szczerze to mogę polecić ci Operę. Lubisz ciepłe brzmienie to Seconda SE pewnie byłaby dla Ciebie czymś świetnym! Z Unisonem dobrze się to zgra, fiirmy współpracują ze sobą. Podejrzewam że na nowe nie jesteś chetny, ale jeśli by jednak to Monitor Audio Gold 300 5G, stara seria w wyprzedaży.

Robiłem też próby ze zmiana przewodów RCA i głośnikowych teoretycznie cieplejszych mniej analitycznych raczej bez zmian może delikatnie jest mniej tego szorskiego, a może się do tego przyzwyczajam.

Moje podejrzenia padają na źródło dźwięku czyli Stremera WIIM Ultra a właściwie jego wbudowanego DAC bo przecież we wzmacniaczu UNisona go nie ma 

Przeprowadze jeszcze test podłącze jako źródło dźwięku Odtwarzacz CD Technics sl pg300

Tylko z tego co wiem to nie jest wysokich lotów i obawiam się że test nie będzie miarodajny 

Edytowane przez Mirage14
11 minut temu, Mirage14 napisał:

Przeprowadze jeszcze test podłącze jako źródło dźwięku Odtwarzacz CD Technics sl pg300

Tylko z tego co wiem to nie jest wysokich lotów i obawiam się że test nie będzie miarodajny 

W większości przypadków nawet budżetowe odtwarzacze CD nokautują jakością brzmienia te wszystkomające streamery 

Wiim po RCA na pewno nie pomogą. Jest bardzo analityczny i dokładny co w połączeniu z niektórymi wzmacniaczami czy kolumnami nie daje dobrego połączenia. To prawda.

A druga sprawa to jak wspomniał kolega z branży wyżej, może go oo prostu nie trafione brzmienie dla ciebie mimo że sam produkt bardzo dobry.

Wywnioskowałem z Waszych komentarzy  że Wiim ma tendencje do przeostrzania góry i przy tych kolumnach wysokie dźwięki sie nasilają, rozważam 2 opcie 

1. Wymiana wzmacniacza na MF 5si (ma wbudowany DAC) wtedy może wiim lub inne temu podobne nie bedą miały wpływu na jakość ?  do MF 5si musiał bym dołożyć 1,5 k

2. Zostawienie Unisona Unovo i wymiana Wiim Na inne urządzenie, może być bez wodotrysków (jedyne co żeby można było podłączyć tv) 

Jaki streamer? jeszcze nie wiem budżet to jak zwrócę wimm 1,5 k, to ile będę musiał dołożyć ?

Edytowane przez Mirage14

Poszukałem i znalazłem test AV M3 Signature w Audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przytoczone dane autora w # 33 pokrywają się jedynie przy opisie - 2,5 way

i ewentualnie obciążalność. Ani impedancja, ani równomierność pasma,

ani czułość nie mają wiele wspólnego z rzeczywistymi M3 Signature  😉 

Mają 4 Ohm, nierównomierności 20 dB i czułość 86 dB.

Nie muszą, ale mogą stanowić poważne wyzwanie dla wzmacniacza ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Można próbować coś namierzyć, ale to poza tematem - PM.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 minut temu, audioburak napisał:

Poszukałem i znalazłem test AV M3 Signature w Audio:

Ukryta Zawartość

Przytoczone dane autora w # 33 pokrywają się jedynie przy opisie - 2,5 way

i ewentualnie obciążalność. Ani impedancja, ani równomierność pasma,

ani czułość nie mają wiele wspólnego z rzeczywistymi M3 Signature  😉 

Mają 4 Ohm, nierównomierności 20 dB i czułość 86 dB.

Nie muszą, ale mogą stanowić poważne wyzwanie dla wzmacniacza ...

Czy w takim układzie Unison Unovo jest wystarczający do wysterowania tych kolumn?

Podczas słuchania miałem ustawione max 1/3 mocy na pokrętle, nie wiem na ile jest to miarodajne ale muzyki w pomieszczeniu miałem dość dużo, wydaje się ze można rozkręcić jeszcze z 20-30% żeby głośniki to uniosły 

Ukryta Zawartość

Przy mocy prawie 100 W nie powinno być problemów, natomiast dziwi brak

nawet w manualu określenia minimalnej impedancji obciążenia.

Moc wyjściową w manualu podają też TYLKO dla 8 Ohm ...

Z tym zastrzeżeniem, że ten wykres dotyczy Audiovectorów M3 Signature z 2010 roku (nowszych) z kolei autor posiada model z 1998 roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Nie wiem czy te wykresy maja coś wspólnego z problemem przejaskrawiania góry. 

Możecie podpowiedzieć w sprawie moich dywagacji z #95

Na Twoim miejscu bym się nie poddawał tylko zamiast WiiM Ultra kupił czysty streamer WiiM Pro i do niego dokupił możliwie jak najbardziej analogowy przetwornik coś typu Musical Fidelity V-90 z nowych lub Arcam rDac z używanych z wskazaniem na ten drugi. 

Szukając fajnego DACa, który nie jest przejaskrawiony spojrzałbym na pewno na iDSD Neo 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli masz wysoką pewność, że główną winę ponosi Wiim to pozostaje

wymiana na Musicala z własnym DAC, a zyskasz dodatkowo nieco inną

równowagę tonalną - powinno być nieco więcej basu i przygaszoną górę.

Czy Wiim podłączony do odrzuconej na wstępie Yamahy gra z M3 Signature

tak samo, czy też całość mocno się różni od brzmienia z Unisono ?

Bo za te pieniądze, które trzeba by dołożyć równie dobrze można kupić jakieś

bezproblemowe używane kolumny choćby Dali ... 😉 

Wykres wykresem. 

Audiovector lubi grać wysoko góra. Kiedy ma któryś element elektorniki który to jeszcze potęguje no efekt jest taki jaki masz. Niektórzy świadomie tak to łączą bo lubią. Jak ty nie to cię to drażni. 

4 godziny temu, Mirage14 napisał:

Nie wiem czy te wykresy maja coś wspólnego

A słuchasz uszami czy wykresami? Czy wykresy odnoszą się do akustyki pomieszczenia, w którym grają te konkretne głośniki? Wklejanie i analizowanie wykresów to gadanie o niczym

1 minutę temu, Mirage14 napisał:

Czy szukać  Cambridge Audio Azur 951N?

I co chcesz zrobić z tym urządzeniem? Jaka jest jego realna wartość? Czy producent nadal zapewnia wsparcie dla tego produktu aktualizując oprogramowanie, co jest kluczowym wyznacznikiem jego użyteczności? 

Bo możesz kupić klocek, który w najlepszym razie postawisz sobie na półce aby z klasą zbierał kurz. 

20 godzin temu, Tal napisał:

Na Twoim miejscu bym się nie poddawał tylko zamiast WiiM Ultra kupił czysty streamer WiiM Pro i do niego dokupił możliwie jak najbardziej analogowy przetwornik coś typu Musical Fidelity V-90 z nowych lub Arcam rDac z używanych z wskazaniem na ten drugi. 

Arcam rdac to już  mało tego na rynku 

A jak się ma do niego Arcam irdac 2

Podobnie będzie szedł w stronę ocieplenia?

55 minut temu, Mirage14 napisał:

Ma się tak jak Polonez do Fiata 125p. Jak nie szanujesz własnej kasy i lubisz zbierać negatywne doświadczenia związane z nietrafionymi zakupami, dalej eksploruj ten segment.

Jak to leciało??? "A przecież w recenzji napisali......." 🥱

Albo zainteresuj się wartościowymi sprzętami. Choćby Denafrips Ares 

12 godzin temu, piotrek7 napisał:

I co chcesz zrobić z tym urządzeniem? Jaka jest jego realna wartość? Czy producent nadal zapewnia wsparcie dla tego produktu aktualizując oprogramowanie, co jest kluczowym wyznacznikiem jego użyteczności? 

Bo możesz kupić klocek, który w najlepszym razie postawisz sobie na półce aby z klasą zbierał kurz. 

Wyczytałem na forach że ten sprzęt w dalszym ciągu działa stabilnie i  firma Canbridge nie pozostawia swoich klientów bez wsparcia na długo. 

Pytanie dotyczyło porównania jakości dźwięku i charakteru brzmienia : Cambridge lazur 851N VS Wiim Ultra+ Arcam rdac lub irdac II

4 godziny temu, Mirage14 napisał:

Arcam rdac to już  mało tego na rynku 

Podobnie będzie szedł w stronę ocieplenia?

Arcam rDac to bardzo popularny sprzęt, który regularnie pojawia się na portalach ogłoszeniowych, także nawet z ewentualną odsprzedażą nie ma najmniejszego problemu, a czy irDac jest lepszy? Według niektórych użytkowników rzeczywiście jest lepszy, ale jak to mawiają "każda pliszka swój ogon chwali". Arcam irDac jest już zbudowany na innej kości tj. Burr Brown PCM1796, a więc i brzmienie nieco się różni od rDaca, który posiada sztandarową kość Wolfson WM8741 i tego Ci polecam ponieważ jej brzmienie nigdy nie jest jaskrawe, czy ostre. Nacisk położony jest na barwę, plastykę, dociążenie. Góra jest nieco zaokrąglona i nigdy Cię nie zmęczy. Jak możesz doczytać w mojej sygnaturze posiadam DAC DiY oparty na tym układzie Wolfsona z którego jestem bardzo zadowolony i choć myślę o zmianie na coś bardziej markowego to z czystym sumieniem polecam przetworniki zbudowane na WM8741, które idealnie nadają się wszędzie tam gdzie trzeba utemperować i ucywilizować nerwowe i jasne brzmienie, a dodatkowo zaoferować przyjemność i relaks. 

Kup tego z poniższej oferty, bo to dobra okazja. Nawet jeśli nie spełni oczekiwań w co wątpię to powinieneś odsprzedać bez straty. Cambridge Audio odpuść to raczej neutralne, dynamiczne brzmienie po jaśniejszej stronie.

Ukryta Zawartość

Tak na marginesie dodatkowym atutem przemawiającym za rDaciem jest fakt, że projektowali go wspólnie z Arcamem ludzie z DCS, a to już nie byle jaka firma. Taka mała fajna ciekawostka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Godzinę temu, Mirage14 napisał:

Pytanie dotyczyło porównania jakości dźwięku i charakteru brzmienia : Cambridge lazur 851N VS Wiim Ultra+ Arcam rdac lub irdac II

Azur ma mocny przekaz górą i raczej jest przeciwieństwem łagodnego brzmienia. Stary CXN do Azura w porównaniu to był bardzo ciepły. Z tego co czytam to nie tego grania szukasz. irDAC był cieplejszy to fakt.

Edytowane przez Planeta Dźwięku
16 minut temu, Tal napisał:

Arcam rDac to bardzo popularny sprzęt, który regularnie pojawia się na portalach ogłoszeniowych, także nawet z ewentualną odsprzedażą nie ma najmniejszego problemu, a czy irDac jest lepszy? Według niektórych użytkowników rzeczywiście jest lepszy, ale jak to mawiają "każda pliszka swój ogon chwali". Arcam irDac jest już zbudowany na innej kości tj. Burr Brown PCM1796, a więc i brzmienie nieco się różni od rDaca, który posiada sztandarową kość Wolfson WM8741 i tego Ci polecam ponieważ jej brzmienie nigdy nie jest jaskrawe, czy ostre. Nacisk położony jest na barwę, plastykę, dociążenie. Góra jest nieco zaokrąglona i nigdy Cię nie zmęczy. Jak możesz doczytać w mojej sygnaturze posiadam DAC DiY oparty na tym układzie Wolfsona z którego jestem bardzo zadowolony i choć myślę o zmianie na coś bardziej markowego to z czystym sumieniem polecam przetworniki zbudowane na WM8741, które idealnie nadają się wszędzie tam gdzie trzeba utemperować i ucywilizować nerwowe i jasne brzmienie, a dodatkowo zaoferować przyjemność i relaks. 

Kup tego z poniższej oferty, bo to dobra okazja. Nawet jeśli nie spełni oczekiwań w co wątpię to powinieneś odsprzedać bez straty. Cambridge Audio odpuść to raczej neutralne, dynamiczne brzmienie po jaśniejszej stronie.

Ukryta Zawartość

Tak na marginesie dodatkowym atutem przemawiającym za rDaciem jest fakt, że projektowali go wspólnie z Arcamem ludzie z DCS, a to już nie byle jaka firma. Taka mała fajna ciekawostka.

Ten z zasilaczem Tomanka już nie aktualny, na niego polowałem 🙂

Wypatruje inne, ale niestety mają oryginalne zasilacze to duży problem?

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Mirage14 napisał:

Ten z zasilaczem Tomanka już nie aktualny, na niego polowałem 🙂

Wypatruje inne, ale niestety mają oryginalne zasilacze to duży problem?

Wszyscy jednomyślnie stwierdzają, że zasilacz liniowy bardzo korzystnie wpływa na brzmienie. Zadzwoń i porozmawiaj odnośnie poniższej oferty, która dziś się pojawiła.

Ukryta Zawartość

Zasilacz możesz kupić na oficjalnej stronie Tomanka. Zadzwoń tylko do niego i dopytaj o szczegóły wyboru parametrów do przetwornika Arcam rDac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Tal napisał:

Wszyscy jednomyślnie stwierdzają, że zasilacz liniowy bardzo korzystnie wpływa na brzmienie. Zadzwoń i porozmawiaj odnośnie poniższej oferty, która dziś się pojawiła.

Ukryta Zawartość

Zasilacz możesz kupić na oficjalnej stronie Tomanka. Zadzwoń tylko do niego i dopytaj o szczegóły wyboru parametrów do przetwornika Arcam rDac.

Ukryta Zawartość

Na stronie Tomanka są takowe zasilacze dedykowane do Arkam rDAC czy taki wystarczy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Mirage14 napisał:

Na stronie Tomanka są takowe zasilacze dedykowane do Arkam rDAC czy taki wystarczy?

Ukryta Zawartość

Od biedy mógłby być i na pewno jest lepszy jak oryginał, jednak namawiam Cię na ten podlinkowany wcześniej.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arcam rdac polecony przez Ciebie już jedzie, po negocjacjach za 600 zł 😊

Teraz pytanie o przewód RCA Wiim-DAC musi być jakiś cudowny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

51 minut temu, Mirage14 napisał:

Teraz pytanie o przewód RCA Wiim-DAC musi być jakiś cudowny?

Najważniejsze aby był solidny i tak się składa, że wczoraj kupiłem RCA Albedo Flat-One, więc mój obecny Wireworld Luna 8 kupiony pod koniec lipca za 300zł idzie pod młotek. Obecnie najtaniej można go kupić za 235zł także mogę Ci go sprzedać za 200zł wraz z przesyłką. Luna 8 to bardzo fajna budżetowa łączówka o dobrej równowadze tonalnej nic za bardzo nie wyostrza oraz niczego nie faworyzuje. Solidny kabel.

Ukryta Zawartość

ps. Bardzo dobra cena jak za tego Arcama, gratuluję 👍

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

• Pokaż nowe odpowiedzi