Skocz do zawartości
IGNORED

Maksymalna szerokość bazy

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś zna temat i mi wytłumaczy bo już jakiś czas nad tym myślę 😊

Jeżeli dla dwóch subwooferów z częstotliwością odciecia 90hz, graniczna odległość to 251cm dla bazy, to co jeśli kolumny mają bazę 300cm ? Czy ma to jakikolwiek wpływ na jakość niskich czestotliwość  ?

https://www.audiostereo.pl/topic/168621-maksymalna-szeroko%C5%9B%C4%87-bazy/
Może ktoś zna temat i mi wytłumaczy bo już jakiś czas nad tym myślę
Jeżeli dla dwóch subwooferów z częstotliwością odciecia 90hz, graniczna odległość to 251cm dla bazy, to co jeśli kolumny mają bazę 300cm ? Czy ma to jakikolwiek wpływ na jakość niskich czestotliwość  ?

Gdzie to wyczytales o tej „granicznej odleglosci“

Mozliwe, że chodzi o długość fali dla maksymalnej częstotliwości przenoszonej przez subwoofer.

W praktyce to bzdura, bo sub tnie się znacznie niżej. Poza tym, gra idzie o połączenie fazy dwóch subwooferów w miejscu słuchacza, nie o odległość między nimi.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Gdzie to wyczytales o tej „granicznej odleglosci“

Nie pamietam teraz gdzie, ale nie było w jednym miejscu wiec uznałem że prawda.

Są kalkulatory długości fali dźwiekowej i np przy 85hz długość fali jest 400cm a odległość miedzy subami nie powinna przekraczać 2/3 długości czyli 266cm

Godzinę temu, porlick napisał:

Mozliwe, że chodzi o długość fali dla maksymalnej częstotliwości przenoszonej przez subwoofer.

W praktyce to bzdura, bo sub tnie się znacznie niżej. Poza tym, gra idzie o połączenie fazy dwóch subwooferów w miejscu słuchacza, nie o odległość między nimi.

11 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

90hz to 3.8m. nie czaje bazy o co chodzi z tą bazą. Jak kolumny i suby są w tej samej linii to faza jest pewnie zgodna.

Masz racje dla 90hz to 380 a 2/3 tej długości to właśnie maksymalna szerokość dwóch subwooferów czyli 253cm 

Edytowane przez gałąż
Bład
Godzinę temu, porlick napisał:

Nie chodzi o fazę ale o zasięg i nakładanie się fali z dwóch subów.

Naprawde uważasz że wszyscy tną nisko ?  

Mam poddasze 90mk2 wiadomo gipsowe płyty które nie są dobre dla niskich i dodatkowo najlepsza scena jest 330cm kolumn od ściany za nimi i niskie są bardzo cienkie mimo kolumn schodzących do 30hz, i u mnie pomogły suby a najlepsze rezultaty daje odcięcie miedzy 80 a 90hz.

Dlatego skoro dla subów ktoś to zbadał i wyliczył, zastanawiam się jak to jest z kolumnami a fala dźwiekowa to fala czy z suba czy z kolumny.

7 godzin temu, gałąż napisał:

ale o zasięg

Jaki znowu zasieg? Zasieg czego?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

20 minut temu, rafa napisał:

Jaki znowu zasieg? Zasieg czego?

Fala to nie jest nieskończoność 😁 próbowałem dziś znaleźć ale nie pamietam już gdzie ten artykuł był, a był świetny z obrazkami  😁 było widmo fal czyli dwa suby przy różnym rozstawieniu i czestotliwości i jak rozkłada się fala dźwiekowa w pomieszczeniu i miejscu odsłuchu.

Edytowane przez gałąż
Bład
20 godzin temu, gałąż napisał:

to co jeśli kolumny mają bazę 300cm

Używam dwa suby ,których baza jest większa niż satelit .Odcięcie w subach 80 Hz . 

Suby ustawiłem bardzo blisko satelit ,żeby nie było słychać dziur w paśmie. W zasadzie dźwięk z tego zestawu słychać jako jedną całość. Co ciekawe ,odsuwanie subów  słychać dość wyraźnie. Zwężanie bazy subów powoduje mody na basie .

Ustaw suby względem kolumn tak,jak ci pasuje i ocenisz,czy dźwięk jest taki,jaki oczekujesz.

14 minut temu, gałąż napisał:

Fala to nie jest nieskończoność

Bez jaj. Na stadionie bedziesz sluchal czy w pokoju w domu? 😉

Fala sie naklada nawet z jednego i tego samego glosnika po odbiciu od scian. I tam gdzie sie nakladaja w odwroconej fazie to beda nawet dziury w pasmie.

Te rozkminy z tematu sa bezcelowe troche 😉 

Masz mikrofon pomiarowy?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 minuty temu, baltfan napisał:

Używam dwa suby ,których baza jest większa niż satelit .Odcięcie w subach 80 Hz . 

Suby ustawiłem bardzo blisko satelit ,żeby nie było słychać dziur w paśmie. W zasadzie dźwięk z tego zestawu słychać jako jedną całość. Co ciekawe ,odsuwanie subów  słychać dość wyraźnie. Zwężanie bazy subów powoduje mody na basie .

Ustaw suby względem kolumn tak,jak ci pasuje i ocenisz,czy dźwięk jest taki,jaki oczekujesz.

Ja z subami bardzo szybko poradziłem sobie z ustawieniem, u mnie lepiej jest jak są po wewnetrznej kolumn, tylko nie o to mi chodziło, a o to że skoro dla subów ktoś ustalił pewne zasady rozstawu przy pewnej czestotliwości, to jest dla mnie zastanawiające czy przy kolumnach nie jest podobnie.

5 minut temu, rafa napisał:

Bez jaj. Na stadionie bedziesz sluchal czy w pokoju w domu? 😉

Fala sie naklada nawet z jednego i tego samego glosnika po odbiciu od scian. I tam gdzie sie nakladaja w odwroconej fazie to beda nawet dziury w pasmie.

Te rozkminy z tematu sa bezcelowe troche 😉 

Masz mikrofon pomiarowy?

Np fala 20khz nie ma nawet 2cm wiec o stadionach nie rozmawiajmy 😁 ale fakt że moje pomieszczenie małe nie jest 11m x 8m 😁

1 minutę temu, gałąż napisał:

, u mnie lepiej jest

Ja mam po zewnętrznej ,czyli suby mają szerszą bazę niż satelity.Ale to są minimalne różnice,gdyż suby są wsunięte pod standy z satelitami i powiedzmy ,że się pokrywają z górną częścią .

2 minuty temu, baltfan napisał:

Ja mam po zewnętrznej ,czyli suby mają szerszą bazę niż satelity.Ale to są minimalne różnice,gdyż suby są wsunięte pod standy z satelitami i powiedzmy ,że się pokrywają z górną częścią .

Właśnie, u mnie stoją zgodnie z zasadą 2/3 długości fali czyli przy 86hz miedzy subami 266cm i na ucho to jest najlepsze ustawienie w moim pokoju oczywiście, i na moje ucho, a parat słuchu mam prawie jak Urban 🤣

2 minuty temu, gałąż napisał:

na ucho to jest najlepsze ustawienie w moim pokoju

I to jest najważniejsze . Ważne ,żebyś był zadowolony 🙂

7 minut temu, gałąż napisał:

skoro dla subów ktoś ustalił pewne zasady rozstawu przy pewnej czestotliwości

Pierwsze słyszę. Rozstawiać możesz jak chcesz, choć dobrze suba jest ustawić przy ścianie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście kalibracja opóźnień potrzebna, kiedy sub w innej odległości od głowy niż kolumny.

Ukryta Zawartość

Teraz, baltfan napisał:

I to jest najważniejsze . Ważne ,żebyś był zadowolony 🙂

Bardzo zadowolony jestem, ale że lubie rozkminiać testować i kombinować, to poszukiwania trwają nadal 😁

3 minuty temu, Kyle napisał:

Pierwsze słyszę. Rozstawiać możesz jak chcesz, choć dobrze suba jest ustawić przy ścianie:

Ukryta Zawartość

Oczywiście kalibracja opóźnień potrzebna, kiedy sub w innej odległości od głowy niż kolumny.

A słyszałeś kiedyś określenie że jak baza kolumn za szeroko to jest dziura w środku ?  Ja słyszałem nie raz, i wydaje mi się podobne to do rozstawienia subów za szeroko, ale mi tu nie chodzi o suby, a o kolumny właśnie czy tu i tu nie jest podobna zasada.

Ukryta Zawartość

Teraz, xajas napisał:

Zapomnijcie te historie

Ja nawet nie znałem tego ,nie słyszałem o tym. 

2 minuty temu, gałąż napisał:

czy tu i tu nie jest podobna zasada.

Raczej podobna ,pod warunkiem,że suby będę zintegrowane z satelitami . W kolumnie głośniki są blisko siebie ,w jednej osi .

3 minuty temu, gałąż napisał:

A słyszałeś kiedyś określenie że jak baza kolumn za szeroko to jest dziura w środku ?  Ja słyszałem nie raz, i wydaje mi się podobne to do rozstawienia subów za szeroko, ale mi tu nie chodzi o suby, a o kolumny właśnie czy tu i tu nie jest podobna zasada.

Jaka znowu "dziura"? Najwyżej przestrzeń będzie zniekształcona, jeśli lewą kolumnę dasz po swojej lewej stronie i wycelujesz w ucho, a prawą po prawej i wycelujesz w drugie ucho (swoją drogą kolumny zawsze powinny "celować" w słuchacza)

Chcesz mieć prawidłową przestrzeń, to ustaw w trójkąt równoboczny.

Zacznijcie o badan Veltiego, Devantiera (multisub application) i Geddesa i Toola

Tutaj najprostszy wynik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5794.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Kyle napisał:

ma to znaczenie

Niestety przy niskich też . Używam D'Appolito plus suby ,ruszysz lekko i słychać to mocno. 

Mieszasz pojecia

Co i nnego jest „dziura“ w scenie stereo (slyszysz lewi i prawo sle nic po srodku) a co innego „dziura“ w w przebiegu pasma (brak basu w okreslonych zakresach, wynikajacy z wygaszsnia sie dal w miejdcu siedzenia)
3 minuty temu, Kyle napisał:

Jaka znowu "dziura"? Najwyżej przestrzeń będzie zniekształcona, jeśli lewą kolumnę dasz po swojej lewej stronie i wycelujesz w ucho, a prawą po prawej i wycelujesz w drugie ucho (swoją drogą kolumny zawsze powinny "celować" w słuchacza)

Chcesz mieć prawidłową przestrzeń, to ustaw w trójkąt równoboczny.

Sorry ale tego mi nie tłumacz od wielu lat nie ustawiam w trójkącie równobocznym ponieważ w moim pokoju, przy moich kolumnach lepiej jest  mnożyć odległość od kolumn x 1.2 czyli obecnie ja od kolumn 250 a kolumny od siebie 300cm

2 minuty temu, xajas napisał:

Mieszasz pojecia

Co i nnego jest „dziura“ w scenie stereo (slyszysz lewi i prawo sle nic po srodku) a co innego „dziura“ w w przebiegu pasma (brak basu w okreslonych zakresach, wynikajacy z wygaszsnia sie dal w miejdcu siedzenia)

Mi właśnie chodzi o te wygasające fale 👏

Nigdy nie słyszałem dziury po środku, ale nie raz czytałem i w ten sposób chciałem naprowadzić.

39 minut temu, gałąż napisał:

Sorry ale tego mi nie tłumacz od wielu lat nie ustawiam w trójkącie równobocznym ponieważ w moim pokoju, przy moich kolumnach lepiej jest  mnożyć odległość od kolumn x 1.2 czyli obecnie ja od kolumn 250 a kolumny od siebie 300cm

Czyli masz dziurę w środku 🥸🥸    🥸🥸

38 minut temu, gałąż napisał:

Mi właśnie chodzi o te wygasające fale 👏

O spadek SPL z powodu zwiększania odległości?

2 minuty temu, Kyle napisał:

Czyli masz dziurę w środku 🥸🥸    🥸🥸

O spadek SPL z powodu zwiększania odległości?

No nie 😁 nie mam żadnej dziury, tzn nie muzyczne są 🤣 

Poprostu w moim pokoju takie ustawienie daje najlepszą scene a spadek SPL był ale z powodu że głośniko stoją dziś sprawdziłem 😁 350 od ściany za nimi i każde ich zbliżenie poprawiało niskie ale traciłem magię sceny stereo i zawsze wracałem do najlepszej sceny.

Sprawe załatwiły suby i teraz jest super scena gdzie głośniki przez 95% czasu grania milczą, i jest dobry tak zwany bass 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi