Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o poradę Amplituner RX-V485 + Nova 6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Jestem posiadaczem kina domowego Yamaha RX-V485 z zestawem głośników Pure Acoustics NOVA 6 5.0 Do oglądania filmów w wersji np. Dolby 5.1 w zupełności mi to wystarcza ale chcąc słuchać muzyki w stereo z obojętnie jakiego źródła to porażka jakościowa. Bass jakiś tam się pojawia ale o sopranie to można zapomnieć. Chciałbym kupić jakiś wzmacniacz sieciowy stereo do słuchania muzyki (przepinając kable z przednich głośników) tylko nie wiem czy to coś zmieni, bo boję się, że głośniki mogą być przyczyną klęski stereo. Moje pytanie brzmi czy kupując taki wzmacniacz sieciowy np Yamaha R-N600A lub Denon DRA 900H uzyskam jakościowo dużo lepszy (zadowalający) dźwięk stereo czy lepiej dokupić inne kolumny do posiadanego amplitunera Yamahy RX-V485 ?

Cześć.

Kolumny Nova6 grają "V-ką" i tego nie zmienisz kupując inny wzmacniacz. Raczej kolumny do wymiany. Jak masz możliwość to podjedź gdzieś na odsłuch i porównaj kilka modeli. Amplituner, który posiadasz nie jest super lotów ale zmianą kolumn możesz uzyskać więcej.

Edytowane przez GhostR1
7 godzin temu, tpuc72 napisał:

Witam serdecznie. Jestem posiadaczem kina domowego Yamaha RX-V485 z zestawem głośników Pure Acoustics NOVA 6 5.0 Do oglądania filmów w wersji np. Dolby 5.1 w zupełności mi to wystarcza ale chcąc słuchać muzyki w stereo z obojętnie jakiego źródła to porażka jakościowa. Bass jakiś tam się pojawia ale o sopranie to można zapomnieć. Chciałbym kupić jakiś wzmacniacz sieciowy stereo do słuchania muzyki (przepinając kable z przednich głośników) tylko nie wiem czy to coś zmieni, bo boję się, że głośniki mogą być przyczyną klęski stereo. Moje pytanie brzmi czy kupując taki wzmacniacz sieciowy np Yamaha R-N600A lub Denon DRA 900H uzyskam jakościowo dużo lepszy (zadowalający) dźwięk stereo czy lepiej dokupić inne kolumny do posiadanego amplitunera Yamahy RX-V485 ?

tak szczerze to jedno i drugie do wymiany 😉

Najlepiej umów się w kilku salonach na odsłuchy. Zapraszam i do nas: https://www.tophifi.pl/salony.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

16 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

tak szczerze to jedno i drugie do wymiany 😉

Najlepiej umów się w kilku salonach na odsłuchy. Zapraszam i do nas: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlaczego jedno i drugie do wymiany jak pisze, że do kina jest ok. Potrzebuje tylko muzykę w miarę dobrej jakości bo na tym sprzęcie brakuje czystości, sopranu. Taka puszka dudniąca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tpuc72

Może spaliły się kopułki w kolumnach ? Może Yamaha nie gra "stereo" lub "liniowo" ?

Albo potrzebujesz czegoś naprawdę "wyrazistego" - jakiś stary Focal, Klipsch,

albo Paradigm, bo przyzwyczajenie do cykania i świszczenia góry pasma bywa

dla wielu "programem obowiązkowym" 😉 

A jak to stereo wygląda w słuchawkach ? Bo może tylko kolumny do wymiany ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, tpuc72 napisał:

Dlaczego jedno i drugie do wymiany jak pisze, że do kina jest ok. Potrzebuje tylko muzykę w miarę dobrej jakości bo na tym sprzęcie brakuje czystości, sopranu. Taka puszka dudniąca.

To bardzo podstawowy ampli i gra dość płasko w stereo. Te kolumny też dużo lepiej nie zagrają z lepszą elektroniką. Umów się w salonie na odsłuch, zabierz ze sobą swoje kolumny i ampli i sam się przekonasz w co lepiej zainwestować 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 godzin temu, audioburak napisał:

Może spaliły się kopułki w kolumnach ? Może Yamaha nie gra "stereo" lub "liniowo" ?

Albo potrzebujesz czegoś naprawdę "wyrazistego" - jakiś stary Focal, Klipsch,

albo Paradigm, bo przyzwyczajenie do cykania i świszczenia góry pasma bywa

dla wielu "programem obowiązkowym" 😉 

A jak to stereo wygląda w słuchawkach ? Bo może tylko kolumny do wymiany ...

Niestety nie mam słuchawek na kablu żeby sprawdzić ale kopułki coś tam czasami słychać. Jednak  jak sobie przypomnę 25 lat temu miałem kiedyś wzmacniacze stereo Denon,Harman,Kenwood i kolumny Altusy 140 i później Infinity 152 to to była poprostu Bajka, a jak zasłoniłem kopułkę ręką to od razu była różnica a tu prawie żadna, jedynie po przyłożeniu ucha do kopółki coś tam piska.

Już się zastanawiam czy jakaś lepsza wieża nie załatwi tematu muzyki w pokoju 20m2

Edytowane przez tpuc72

Jednak powinno to być bardziej wyraźne - co nasuwa podejrzenia zarówno co do

samych głośników, jak i zwrotnic. Przykłady choćby Altusów świadczą o tym,

co pisałem - potrzebujesz kolumn grających podobnie, a to już inwestycja.

Po której okaże się, że wzmacniacz też nie nadąża i trzeba kupić wszystko ...

Gdyby były typowe kopułki, to można próbować jedną wymienić, ale to raczej

dla amatora i pewnie obie kolumny tak grają, jakby kable wewnątrz nie łączyły ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W goglach znalazłem taki opis "Kolumny podłogowe Pure Acoustics NOVA 6 wykorzystują po dwa 165-mm przetworniki niskotonowe, gwarantujące rzeczywisty dźwięk kina domowego i zapewniające czysty i mocny bas oraz bogate średnie tony." to by oznaczało, że te kolumny nie mają kopułek "sopranowych" i dlatego dźwięk stereo brzmi jak z puszki. Jakie kolumny polecacie tak do max 3000zł ale lepiej mniej.

Radził bym zapodać lokalizację, bo sądzę, że chodzi o podłogowe,

a te z kolei nie zawsze wysyłają - tylko osobisty.

Acoustic Energy AE120 jest powyżej budżetu, ale do 3 tysięcy ciężko coś sensownego znaleźć z wydajną górą pasma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny starzeją się raczej "moralnie" jeśli zawieszenia wooferów są całe,

a do tego jeszcze ferrofluid nie dostał wzwodu 😉 

Też mogą być OK, ale przy dwóch wooferach i BR przy podłodze może trzeba

będzie nieco odsunąć je od ściany.

A jaki amplituner stereo do tego? Yamaha R-N600A ? Chyba że da się z tego v485 wykorzystać radio internetowe i wtedy sam wzmacniacz np. Yamaha A-S 501

29 minut temu, audioburak napisał:

Też mogą być OK, ale przy dwóch wooferach i BR przy podłodze może trzeba

będzie nieco odsunąć je od ściany.

Gąbki, gąbki... Bardzo dużo gąbki 😁

16 minut temu, tpuc72 napisał:

A jaki amplituner stereo do tego? Yamaha R-N600A ? Chyba że da się z tego v485 wykorzystać radio internetowe i wtedy sam wzmacniacz np. Yamaha A-S 501

Dorzuć trochę i kup coś z YPAO.

A może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Mocy nie zabraknie ... kalibracja też jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

13 minut temu, tpuc72 napisał:

w R-N600A jest YPAO

Nie ma w nim YPAO.

To jest stara platforma. Nowa platforma stereo z korektą akustyki zaczyna się od R-N800A.

Na froncie 800 jest gniazdo mikrofonu a mikrofon jest w zestawie. Do 600 niczego takiego nie podłączysz.

Ukryta Zawartość

41 minut temu, audioburak napisał:

A może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Mocy nie zabraknie ... kalibracja też jest.

Nie kupuje się strych modeli amplitunerów sieciowych! 

To jakbyś kupił Pentium kiedy wszyscy wchodzą w Intel i5.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zawsze dochodzi kwestia wsparcia oczywiście i lepiej przyzwoity wzmacniacz

plus streamer lub nowy "all in one". Tego się nie przeskoczy.

Poza tym sprawdził bym jak zagrają z dotychczasowym sprzętem.

34 minuty temu, audioburak napisał:

Zawsze dochodzi kwestia wsparcia oczywiście i lepiej przyzwoity wzmacniacz

Póki co ta generacja działa bez problemu. Ojciec ma RN602 i nie ma problemu ze streamingiem. Spotify, Tidal i Deezer działają normalnie. Ja sam także przesiadłem się na RN800, już nigdy więcej żadnych Cyrusów, Audio Analogów i innych w szopie klepanych sprzętów. Za 2700 zł RN803, to lepiej nawet na raty wziąć 800

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

8 minut temu, tpuc72 napisał:

Chyba błąd  w opisie sklepu bo faktycznie nie ma YPAO

Media Expert to żaden ekspert 😉

800A nie miałoby racji bytu gdyby 600A miało kalibrację. 

Nie kupuj nigdy starej platformy sieciowej. Wsparcie producenta na pstrym koniu jeździ 😁

Osobiście poszedłbym nawet w 1000A, bo ma lepszej klasy komponenty, więcej bajerów i wzmocnienie obudowy. Ale w brzmieniu nie będzie różnicy do 800, więc nie każdy doceni "audiofilskie" dodatki 🙂

Teraz, Gargan napisał:

Osobiście poszedłbym nawet w 1000A, bo ma lepszej klasy komponenty, więcej bajerów i wzmocnienie obudowy. Ale w brzmieniu nie będzie różnicy do 800, więc nie każdy doceni "audiofilskie" dodatki 🙂

Przerabiałem temat. O ile nie potrzebujesz HDMI to nie ma sensu. Oczywiście mom zdaniem.

2 minuty temu, Gargan napisał:

800A nie miałoby racji bytu gdyby 600A miało kalibrację.

Konstrukcyjnie to różne sprzęty, nie tylko kalibracja je różni.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi