Skocz do zawartości
IGNORED

Stara Yamaha rn602 nowe mieszkanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jako świeżak na forum to na początek: Cześć wszystkim.

Wiem,  że temat 602 był wałkowany w nieskończoność, ale mam nadzieję, że ktoś zechce mi pomóc.

Jak w tytule gra rn602 z kolumnami bw 684s2. W muzyce elektronicznej jest super, niestety rock gra źle, jest sucho i niemuzykalnie.  Poza tym wydaje się, że do nowego salonu 25m2 połączonego z kuchnią 18m2 te kolumny są za małe. 

Mam kaprys zrobienia sobie prezentu na święta i wypatrzyłem dwa zestawy ładnych (to też ważne) kolumn. Tańsze, używane Canton Vento Reference 5 DC, drugie to Sonus Faber Lumina V z wystawy. A może podejść do tematu zupełnie inaczej i pożegnać się z Yamahą. Sprzęt musi być all in one. Czy np taki Rotel RAS5000 wyniósłby moje kolumny na zupełnie inny poziom, a może to za dużo?

Wiem, że najlepiej odsłuchać, ale zanim zacznę męczyć ludzi, umawiać się, jeździć i podłączać sprzęt w cudzych mieszkaniach to chętnie poznam Wasze opinie.

Z góry śliczne dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/168644-stara-yamaha-rn602-nowe-mieszkanie/
44 minuty temu, PoProstuJa napisał:

Czy np taki Rotel RAS5000 wyniósłby moje kolumny na zupełnie inny poziom, a może to za dużo?

Tak, ale one też swój charakter mają 😉

ja bym mimo wszystko spróbował, bo R-N602 jest trochę za słaba do nich i mogą pokazać zdecydowanie więcej. Szukałbym cieplejszych w barwie wzmacniaczy. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

46 minut temu, PoProstuJa napisał:

Czy np taki Rotel RAS5000 wyniósłby moje kolumny na zupełnie inny poziom,

Nie. Nie wyniósłby. To nadal będą te same głośniki. Sumarycznie brzmienie całości będzie inne, lepsze ale to będzie krok w bok lub lekko po skosie. Ale nie będzie to "inny poziom"

41 minut temu, piotrek7 napisał:

Nie. Nie wyniósłby. To nadal będą te same głośniki. Sumarycznie brzmienie całości będzie inne, lepsze ale to będzie krok w bok lub lekko po skosie. Ale nie będzie to "inny poziom"

Czyli lepiej wybrać inne kolumny? Czy któreś z tych dwóch będą bardziej muzykalne (cieplejsze, miększe, gęstsze dźwięk będzie oderwany od kolumny)?

Te Sonusy na pewno nie grają ciepło i miękko. Mając około 10k na kolumny sto razy wolałbym Pylon Diamond 28 mkII, jeśli mowa o nowych, a do tego może Unison Research Unico Due lub Rega Elicit MK5.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Jeśli bierzesz też pod uwagę sprzęt używany co pod względem poziomu jakości jest bardziej opłacalne i do czego Cię zachęcam to mając Twój budżet rozglądałbym się za używanymi Dynaudio Special Forty, które myślę, że jakością brzmienia bardzo by się Tobie spodobały choć stuprocentowej pewności co do tego mieć nie mogę dopóki ich nie posłuchasz. Optymalnym wzmacniaczem do tych kolumn mógłby być Hegel H190, który tak naprawdę można powiedzieć, że jest urządzeniem all in one. Myślę, że tych Dynaudio i tego Hegla trudno byłoby "pobić" nowym odpowiednikom z tego pułapu cenowego, bo oferowana jakość brzmienia byłaby naprawdę wysoka.

Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi. Kolumny chciałbym mieć podłogowe. Zmienić mogę albo kolumny albo amplituner. 

W okolicach w używanych mam sporo różnych kolumn marki Piega i Revox. Co o nich sądzicie? Są też piękne Triangle antal esprit EZ. Może te?

Edytowane przez PoProstuJa
Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem czy są wystarczające piękne , ale Polk Audio R700 to bomba moim zdaniem. Spokojnie odnajdą się w dużych przestrzeniach i można je dostać poniżej 8 tys za nowe. 

Czytałem o nich, że to kolumny bardziej do kina domowego. Rozważam q-acustic 5040 i może droższe MA gold 200 tylko nie wiem czy ten amplituner im podoła

5 godzin temu, PoProstuJa napisał:

Czyli lepiej wybrać inne kolumny? Czy któreś z tych dwóch będą bardziej muzykalne (cieplejsze, miększe, gęstsze dźwięk będzie oderwany od kolumny)?

Wybierzesz lepsze głośniki (inaczej grające) i niewiele na tym ugrasz bo ta Yamaha będzie je ograniczać. Niestety kupiłeś zestaw, w którym oba elementy stoją w sprzeczności z Twoimi oczekiwaniami. Teoretycznie oba elementy nadają się do wymiany. 

32 minuty temu, PoProstuJa napisał:

Rozważam q-acustic 5040

A skąd wytrzasnąłeś te wynalazki? 

32 minuty temu, PoProstuJa napisał:

może droższe MA gold 200 tylko nie wiem czy ten amplituner im podoła

Nie. Nie podoła. A raczej te głośniki pokażą wyraźnie jego ograniczenia jakościowe. Zwłaszcza w zakresie jakości dźwięku a nie mocy. Czyli im lepszy w zestawie jest jeden element, tym wyraźniej słychać ograniczenia drugiego. 

To, że ktoś buduje z markowych kolumn zestaw do kina nic nie znaczy, wcale ich nie

degraduje i nie świadczy, że się nie nadają do stereo. Ciekawe, że taki Sonus Faber

w serii Lumina też  ma swoje zestawy 5.1 a jednak chcesz go jako stereo ? Ciekawe ...

Pewnie też gdzieś przeczytasz, że grają, ale to już raczej do kina 😉 

Dlatego polecam zapoznanie się z testami np. Reserve R700, choć uważam,

że do Twojego metrażu już R500 lub R600 były by wystarczające.

Tym bardziej, że fragment do muzyki zajmuje przecież część metrażu ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Niestety prawda jest taka, czy to będzie wzmacniacz za 10k do tych B&W, czy kolumny za 10k do tej Yamahy to tak czy owak będzie przerost formy na treścią, dlatego proponuję autorowi sprzedać obecny zestaw i dołożyć do obecnie posiadanej kwoty i wtedy rozglądać się za sprzętem i to najlepiej z rynku wtórnego.

2 godziny temu, audioburak napisał:

To, że ktoś buduje z markowych kolumn zestaw do kina nic nie znaczy, wcale ich nie

degraduje i nie świadczy, że się nie nadają do stereo. Ciekawe, że taki Sonus Faber

w serii Lumina też  ma swoje zestawy 5.1 a jednak chcesz go jako stereo ? Ciekawe ...

Pewnie też gdzieś przeczytasz, że grają, ale to już raczej do kina 😉 

Dlatego polecam zapoznanie się z testami np. Reserve R700, choć uważam,

że do Twojego metrażu już R500 lub R600 były by wystarczające.

Tym bardziej, że fragment do muzyki zajmuje przecież część metrażu ...

Nie mam doświadczenia ze sprzętem dlatego właśnie pytam na forum. Widziałem recenzję tych polk audio i mowa była, że zbyt dominuje w nich bas. Tak czy owak nie wchodzą w grę, nie mieszkam w Pl a tu na miejscu nie są dostępne. Na serwisach z używanym sprzętem też zbyt dużego wyboru nie ma więc chyba pozostaje mi pojechać do największego sklepu w okolicy i wybrać jakieś klocki demo. Będą odrobinę tańsze (choć i tak droższe niż w Pl)

Dobra, a gdybym chciał zostawić kolumny to jaki wzmacniacz zintegrowany ze streamerem najbardziej by im pomógł?

Jasne i stąd może taka rada - Cantony owszem, ale serię, którą wymieniłeś bym

traktował ostrożnie, bo to również metalowa kopułka i efekt trudno przewidzieć.

A szukasz grania cieplejszego ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 Osobiście uważam, że lepszym kierunkiem może być zmiana kolumn, ale poszedłbym w coś niewymagającego aż tak od wzmacniacza w zakresie jego jakości. Polki R600 mogą być tu właśnie bardzo dobrym i ciekawym kierunkiem. Sprawdziłbym też KEF Q950 lub Q750 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 30.11.2024 o 13:18, PoProstuJa napisał:

Jak w tytule gra rn602 z kolumnami bw 684s2. W muzyce elektronicznej jest super, niestety rock gra źle, jest sucho i niemuzykalnie.  Poza tym wydaje się, że do nowego salonu 25m2 połączonego z kuchnią 18m2 te kolumny są za małe. 

Jest sucho bo masz w tym połączeniu BW. Tutaj trzeba poszukać czegoś cieplejszego z górą o większym spokoju.

Mam kaprys zrobienia sobie prezentu na święta i wypatrzyłem dwa zestawy ładnych (to też ważne) kolumn. Tańsze, używane Canton Vento Reference 5 DC, drugie to Sonus Faber Lumina V z wystawy. A może podejść do tematu zupełnie inaczej i pożegnać się z Yamahą. Sprzęt musi być all in one. Czy np taki Rotel RAS5000 wyniósłby moje kolumny na zupełnie inny poziom, a może to za dużo?

Z Cantonem według mnie będzie podobna historia jak z Twoimi aktualnymi kolumnami. Lumina V super opcja, na pewno podkreśli dół i góra będzie mniej ostra. Z drugiej strony patrząć ten RN602 będzie wąskim gardłem dla tych kolumn.

Dodaj do swoich propozycji Dali Opticon 6 i do go tego polecał bym CXA81 MKII.

Wiem, że najlepiej odsłuchać, ale zanim zacznę męczyć ludzi, umawiać się, jeździć i podłączać sprzęt w cudzych mieszkaniach to chętnie poznam Wasze opinie.

Najlepiej podjedź na odsłuch i zrób rozeznanie co Ci się podoba.

W dniu 30.11.2024 o 17:04, PoProstuJa napisał:

W okolicach w używanych mam sporo różnych kolumn marki Piega i Revox. Co o nich sądzicie? Są też piękne Triangle antal esprit EZ. Może te?

Podobna sytuacja jak z BW, nie ten kierunek.

W dniu 30.11.2024 o 19:47, PoProstuJa napisał:

Czytałem o nich, że to kolumny bardziej do kina domowego. Rozważam q-acustic 5040 i może droższe MA gold 200 tylko nie wiem czy ten amplituner im podoła

Gold 200 to świetna opcja dla Ciebie, ale nie z RN602... Tak z ciekawości, jaki budżet realnie planujeszz na to przeznaczyć?

Edytowane przez Planeta Dźwięku

Ehh, jak się pojawiła ta Yamaha to wszędzie tylko och i ach, w samych superlatywach się o niej rozpisywano.

W starym mieszkaniu ze względu na miejsce potrzebowałem niedużych podłogówek. W sklepie oprócz tych bw 684 mieli jakieś wąziutkie dali. Odsłuch dwa kawałki Alice Merton- No Roots i Metallica-One. W BW gitara elektryczna pięknie, bas też dużo lepszy. Dopiero w domu  okazało się, że gra bardzo nierówno, niektóre kawałki, szczególnie muzyka elektroniczna, o dziwo jazz brzmią świetnie, a w innych brakuje muzykalności, tego otulenia dźwiękiem.

Co ciekawe radio internetowe gra zauważalnie lepiej niż spotify.

Kolega ma marantza cr612 z jakimiś podłogówkami canton. W wielu momentach brzmi lepiej niż mój sprzęt, szczególnie jeśli chodzi o wykonania koncertowe. Pomyślałem, że może podmiana Yamahy na pm7000n byłaby sensownym krokiem. Co wy na to?

Największe różnice robią jednak kolumny. One i tak będą decydować o charakterze

dźwięku całego zestawu podejrzewam że w ponad 50 %.

Z drugiej strony jak już jesteś uzależniony 😉 od blaszanej kopułki B&W może być

bardzo ciężko przesiąść się na inne kolumny np. ze szmacianymi tweeterami.

Poza tym jak pisze wielu kolegów - ciężko złożyć system, który zagra równie dobrze 

zarówno koncerty, jak muzykę spokojniejszą.

18 godzin temu, PoProstuJa napisał:

Ehh, jak się pojawiła ta Yamaha to wszędzie tylko och i ach, w samych superlatywach się o niej rozpisywano.

W swoim budżecie to dobry sprzęt, ale do Luminy V już nie do końca...

18 godzin temu, PoProstuJa napisał:

W starym mieszkaniu ze względu na miejsce potrzebowałem niedużych podłogówek. W sklepie oprócz tych bw 684 mieli jakieś wąziutkie dali. Odsłuch dwa kawałki Alice Merton- No Roots i Metallica-One. W BW gitara elektryczna pięknie, bas też dużo lepszy. Dopiero w domu  okazało się, że gra bardzo nierówno, niektóre kawałki, szczególnie muzyka elektroniczna, o dziwo jazz brzmią świetnie, a w innych brakuje muzykalności, tego otulenia dźwiękiem.

Co ciekawe radio internetowe gra zauważalnie lepiej niż spotify.

Kolega ma marantza cr612 z jakimiś podłogówkami canton. W wielu momentach brzmi lepiej niż mój sprzęt, szczególnie jeśli chodzi o wykonania koncertowe. Pomyślałem, że może podmiana Yamahy na pm7000n byłaby sensownym krokiem. Co wy na to?

Ujmując w skrócie, zapraszam na odsłuch i sprawa się rozjaśni, z takiego forumowego gdybania to za wiele nie wyjdzie. Jedź posłuchaj. Moim zdaniem te BW są nietrafione. Trzeba spojrzeć za czymś cieplejszym.

No niestety ale połączenie Yamahy z borsami takie jest i jest ona dość niefortunne. Lumina będzie podobnie, nieco bardziej muzykalnie ale nie. Seria sonetto bardzo odstaje na plus.

Pytanie co chcesz zostawić.

Jak bowersy to wybierz magnata, atolla jak Yamaha to elaci, amphion.