Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, RCD napisał:

DAC we wzmacniaczu gra zazwyczaj słabiutko, albo zepsuł ci DAC, albo jesteś głuchy 🙂

Mola słuchałeś w twoim systemie?

W swoim bo na kolumnach które kupiłem ostatecznie i był mój wzmacniacz 🙂 ale to były dwa kawałki i tyle, poprosiłem o odłączenie żeby sobie smaka nie psuć … bo cena no 🙂 warta tyle co mój setup. 

11 minut temu, Gargan napisał:

@Ghotti czy nie szukasz na siłę? 

Mnie właśnie na starym nagraniu (Planet Patrol "Play at your own risk" vocal version) Gustard A26MQA na 2x AKM AK4499EX + AKM AK4191 zaskoczył jak to może być naturalnie, dynamicznie i przestrzennie odtworzone. 

Tanie DAC też potrafią fajnie zagrać 🙂

U mnie ten sam problem, ale każde urządzenie od innej firmy. 

Które Gryphon'y masz?

Ale ja nie szukam 😉 kupiłem chińczyka żeby mieć punkt odniesienia po prostu. Zresztą czasu tyle na słuchanie co nic 🙂 

11 godzin temu, Gargan napisał:

Zauważ, że teraz nikt nie używa tych kostek pojedynczo. Zawsze jest przynajmniej 2 a nawet 4 na kanał

W ABBINGDON AMR CD-77 jest jeden TDA  podrasowany do wersji S1 .Ten  DAC w tym odtwarzaczu , co zresztą  piszą  recenzenci zbliża się w swoim charakterze grania do gramofonu .Jeżeli ktoś  lubi taki rodzaj prezentacji ( ja lubię ) na pewno będzie zadowolony. Moim zdaniem to Tda1540 nawet bardziej niż Tda1541 jest w brzmieniu " analogowy " . Pewnie taki był zamysł Philpsa , bo kiedyś punktem odniesienia dla cyfry był czarny krążek. 

22 minuty temu, RCD napisał:

Napisałem jednym z nich jest Gryphon

Ale zdaje się zostawiłeś Esoteric a C.E.C sprzedałeś?

Tak. Potrzebowałem transportu CD. Napisałem w kontekście jak pozory (stereotypy o sabre) mogą zmylić.

@Vigo12 gdybym chciał gramofonu to kupiłbym gramofon 😄 

Po prostu rzeczywisty dźwięk bywa męczący. Wielu ludzi szuka starej szkoły grania, bo kiedyś Hi-Fi grało mniej doskonale ale i mniej wymagająco dla słuchacza.

Mam jakąś niechęć do tej technologii - chodzi o winyl.

Bardzo mi przykro, że nie ma powrotu do kaset analogowych. Przy dzisiejszych możliwościach technicznych mogłoby to naprawdę dobrze grać. 

Za to gramofon... No nie, nie... 🙂

Dobra, sprawdziłem sobie jak grają różne daki z Gustard u18:

- chińskie 4xTDA1541s1 mocno zmodowane (coax) vs d90 discrete (hdmi) - bardzo podobnie. Różnice delikatne w scenie. Ale nie wow. TDA1541 bardziej na szerokość, d90 do środka.

- SMSL PS200 (kondensatory Kemet) i SU-1 (zmodowany z Muses-02) po coax, zasilanie liniowe po USB. Słabo. Nie sama sygnatura ale scena. Zdecydowanie do środka. Dźwięk nawet nie próbuje się oderwać od kolumn. Nie wiem o co biega. Wcześniej mi się lepiej podobało jak miałem mniej dakow do porównania. 

Poko co stawiam na pierwszym miejscu TDA1541s1. Ale weźcie pod uwagę, że to mocno zmodowany sprzęt. W przyszłości do niego będę się odnosił…. Kurcze, nie wiem, czy nie oddać sprzedać d90. Jeszcze może go pomęczę ale raczej się nie wygrzeje już.

Edytowane przez Delirium77
14 minut temu, Delirium77 napisał:

Dobra, sprawdziłem sobie jak grają różne daki z Gustard u18:

- chińskie 4xTDA1541s1 mocno zmodowane (coax) vs d90 discrete (hdmi) - bardzo podobnie. Różnice delikatne w scenie. Ale nie wow. TDA1541 bardziej na szerokość, d90 do środka.

- SMSL PS200 (kondensatory Kemet) i SU-1 (zmodowany z Muses-02) po coax, zasilanie liniowe po USB. Słabo. Nie sama sygnatura ale scena. Zdecydowanie do środka. Dźwięk nawet nie próbuje się oderwać od kolumn. Nie wiem o co biega. Wcześniej mi się lepiej podobało jak miałem mniej dakow do porównania. 

Poko co stawiam na pierwszym miejscu TDA1541s1. Ale weźcie pod uwagę, że to mocno zmodowany sprzęt. W przyszłości do niego będę się odnosił…. Kurcze, nie wiem, czy nie oddać sprzedać d90. Jeszcze może go pomęczę ale raczej się nie wygrzeje już.

No to masz zmodyfikowany tda warty modyfikacjami 2,5x więcej od chińskiego toppinga i sam piszesz za nie ma wielkiej różnicy 😉 to po co przepłacać i się jeszcze bawić w modyfikację :) 

• Moderatorzy
2 godziny temu, umka napisał:

Skompletowałem sobie wieżę Gryphona. Jest tylko jeden problem. Nie da się ustawić jej w stylu Technicsa jeden na drugim, bo każdy klocek ma inne gabaryty. 😉

Ciekawy zbieg okoliczności, osoba od której kupiłem REIMYO miała właśnie tego Gryphona, nawet zrobiliśmy krótki sparing tych dwóch urządzeń... Powiem szczerze, że mi ciężko było jednoznacznie stwierdzić, który jest lepszy dźwiękowo (sprzedającemu również, ale może to była gra aktorska pod transakcje), ja akurat wyżej cenie sobie te cechy które miał Reimyo i chyba wybrałbym jego, choć w pewnych kategriach wypadał gorzej. Gryphon na pewno miał szerszą scenę, więcej mikro informacji. Bardzo fajny CD i świetnie wykonany. Nie sądziłem, że jest on na SABRE, faktycznie bardzo "muzykalna" aplikacja tego układu w tym sprzęcie. 

A co do "wieży" a'la Technics, ja akurat jestem zwolennikiem zamkniętych systemów i uważam, że lepiej trzymać się jednej marki, gdzie pojedyncze elementy uzupełniają się nawzajem. Gratulacje fajnego zestawu, co by nie mówić Gryphon tani nie jest, ale przynajmniej i dobrze gra i dobrze wygląda, a na sukces pracował dekady, więc kto jak kto, ale taka marka ma prawo się cenić. 

-----------------

To ja napisze krótko, po ogarnięciu części zakresu basu, absorberami pasywnymi i aktywnymi,
kolega xajas pomógł i po wygenerowaniu z pomiarów podesłał mi target do roon, targi w Monachium możecie sobie odpuścić, prosto o mnie 😉 

9 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

To ja napisze krótko, po ogarnięciu części zakresu basu, absorberami pasywnymi i aktywnymi,
kolega xajas pomógł i po wygenerowaniu z pomiarów podesłał mi target do roon, targi w Monachium możecie sobie odpuścić, prosto o mnie 😉 

Nie ten wątek 

11 godzin temu, Ghotti napisał:

No to masz zmodyfikowany tda warty modyfikacjami 2,5x więcej od chińskiego toppinga i sam piszesz za nie ma wielkiej różnicy 😉 to po co przepłacać i się jeszcze bawić w modyfikację 🙂

Dlatego, że lubię TDA1541 🙂 Tworzy szerszą scenę. I wiadomo, że im wyżej w sprzęcie, tym więcej trzeba wydać złotówek na jakiś progres. 

Grajac 16bit nie ma różnicy czy jest to stary czip czy nowy, ważne jest jego otoczenie. Ok, troszkę tutaj odpadają starsze Sabre, które potrafią „zakłóć” w uszy ale to jak widać po tym wątku, również kwestia implementacji i zgrabnego połączenia cech Sabre i pozostałych elementów.

Większość materiału komercyjnego to jest 16-bit@44,1kHz.

Te "gęste materiały" to bardzo często upscaling, wcale nie brzmiący lepiej.

A już serwisy internetowe to oszustwo w żywe oczy.

Już to widzę jak Tidal pakuje miliony i rippuje płyty CD od zera do FLAC, bo zmienili format pliku. A gówno! Na 300% cwaniacy uruchomili konwerter z MQA do FLAC i skończyli temat. Wcale teraz lepiej Tidal nie brzmi. Czasem opcja 320kbps brzmi jak trzeba, a high-res byle jak. Jeszcze coś się dzieje dziwnego, kiedy ustawię DAC na natywny format 24bit@192kHz. Chyba po taniości robili te pliki.

W dniu 5.02.2025 o 19:26, Delirium77 napisał:

Mi przeszła moda na NOS. Z chęcią wróciłem do OS - SAA7220, ten FPGA czy SM5847 dla PCM1701.

Musze jeszcze spróbować OS w HQPlayer przez Roon i NOS w samym daku. Jest trial 1 m-c. Cena poniżej to chyba ponad 300$. Nie wiem czy warto. Ale na pewno warto spróbować.

BTW. Właśnie przyszedł mi D90 discrete. W sumie to porównuje tak sobie TDA1541, SMSL RAW MDA-1 i tego D90 Discrete. Jako źródło Gustard u18.

Btw jest kod na -50% na roczny Roon. Zapłaciłem 75 USD za rok 

44 minuty temu, Ghotti napisał:

OS czy NOS? 2xtda1541 

doplacac 150 USD do zegara chyba bez sensu 

Gdyby wejście na zegar było 10Mhz to bym dopłacił, ale to ich wejście jest na dwie częstotliwości i robi się problem.

A który gra lepiej to nie wiem bo miałem tylko NOS

47 minut temu, Ghotti napisał:

Btw jest kod na -50% na roczny Roon. Zapłaciłem 75 USD za rok 

A ja sprzedałem roon lifetime i wcale mi tego nie brakuje, a dzwiękowo to mam teraz lepiej niż z roon

33 minuty temu, RCD napisał:

A ja sprzedałem roon lifetime i wcale mi tego nie brakuje, a dzwiękowo to mam teraz lepiej niż z roon

Roon ma funkcję filtrów convolver czy jakoś, ogarniam trochę akustykę + zrobię pomiary i poszukam pomocy przy filtrach 😉 nigdy nie miałem Roon, zamówiłem NAS z funkcją postawienia Roon, będę testował 😉 

W dniu 12.02.2025 o 07:14, Gargan napisał:

@umka mnie te nowe AKM przypominają brzmieniem stare Burr-Brown PCM a na nich się wychowałem. Stąd pewien sentyment. 

ESS Sabre miałem (i mam nadal) kilka, jednak trochę mnie już zmęczyły. 

AKM ma większą płynność przekazu. Dynamika też jakby trochę lepsza. No i ma taką "miodową" barwę - przynajmniej w tym DAC, który mam. 

które BB PCM dokładnie tak lubisz?

????

Godzinę temu, RCD napisał:

Volumio czy Piplayer? Czy coś innego? Mam Roon ale testuję rozwiązanie na malince z wejście na 10Mhz.

11 minut temu, Delirium77 napisał:

Volumio czy Piplayer? Czy coś innego? Mam Roon ale testuję rozwiązanie na malince z wejście na 10Mhz.

jak ten c19? 

33 minuty temu, dekoracja napisał:

które BB PCM dokładnie tak lubisz?

PCM1792 i PCM1795 oraz PCM2702E.

Edytowane przez Gargan
1 minutę temu, Ghotti napisał:

jak ten c19? 

Oceniam jako rewelacyjne rozwiązanie. Myślę, że na zdrowy rozsądek sprawdza się lepiej niż BarebonePC z Roon -> izolator -> Gustard u18 + zegar. Jasne, że już nie odtworzymy YouTube (chyba?) ale drogą sygnału jest prostsza. Na razie testuję sobie z TDA1541 z wejściem HDMi i2s i PCM1701 na coaxial. Sprawdzam Picoreplayer i Volumio. 

1 minutę temu, Gargan napisał:

PCM1792 i PCM1795

Nie słuchałem, choć miałem zamiar. To już podchodzi pod DS. Ma to jakieś wypełnienie, plankton na średnicy? Tego mi zawsze brakuje w tych DS. Chociaż ostatnio i tak się poprawili z 4493s i ostatnim ESS.

Stawiam że gustard na zegarze mógłby poprawić dźwięk tutaj (chyba) to „tylko” ładniej upakowana malina. Jestem ciekaw jak to gra vs np SOtM ale pod Roona decolowo. Nie potrzebujesz PC do Roon mizesz postawić endpoint na nas 

Teraz, imbryk82 napisał:

Gdzie tak tanio? Wchodzę na stronę i nie widzę nic

Wysłane z 1+

Kod na redit znalazłem 😉 

@Delirium77 liczy się jeszcze aplikacja.

PCM1795 miałem w Pink Faun 4.32

2x PCM1792 miałem w ProJect DAC Box RS 

Obydwa grały bardzo dobrze. Tak... normalnie. DAC na ESS są zwykle przesadnie wyostrzone i ustawione tak, żeby robić wrażenie. Dwa wymienione wyżej DAC grały bardziej miękko i płynnie. Szczególnie Pro-Ject.

23 minuty temu, Gargan napisał:

PCM1792 i PCM1795 oraz PCM2702E.

Mam cdka na 1795 teraz (Luxmana) - w zasadzie na 2 takich 😉.

Wcześniej miałem kilka źródeł Naim'a, który też regularnie wkłada PCM różne w swoje klocki - chyba muszę być fanem tego grania...

????

7 minut temu, Gargan napisał:

@Delirium77 liczy się jeszcze aplikacja.

PCM1795 miałem w Pink Faun 4.32

2x PCM1792 miałem w ProJect DAC Box RS 

Obydwa grały bardzo dobrze. Tak... normalnie. DAC na ESS są zwykle przesadnie wyostrzone i ustawione tak, żeby robić wrażenie. Dwa wymienione wyżej DAC grały bardziej miękko i płynnie. Szczególnie Pro-Ject.

Jasne. Do spróbowania. Który bardziej polecasz? Pod względem sceny i wypełnienia? Ess9039q2m też już potrafi zagrać muzykalnie i bez wyostrzenia, które przyległo do ESS „sable-glare”.

Btw podoba mi się Volumio. Ma apke, naciśnięcie NEXT powoduje przeskok do następnego utworu, nie tak jak w picoreplayer. Warto wydać te kilka dolków na niego. Porównam sobie jeszcze z Roon. Ten jest mistrzem ale do takiego playera na malince trzebaby mieć ekstra Core na jakimś barebone PC, co już jest dodatkowym kosztem.

Edytowane przez Delirium77
  • Pokaż nowe odpowiedzi