Skocz do zawartości
IGNORED

Fosi V3 Mono. Witajcie w nowych czasach: mini klocki-maxi dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, renoxd napisał:

Masz rozdwojenie jaźni. Przecież cytuję Twoją wypowiedź. Poza tym nic co napisałeś dalej, nie jest zgodne z faktami. Nie rozumiesz znaczenia słów, których używasz. Bez odbioru

Wyslakujesz z Wim ultra jako punktem odniesienia dla wszelkiego brzmienia, mając pewnie blade pajęcze jak brzmi cokolwiek innego. Gratuluję odwagi w stawianiu wniosków dalekich od tego co jest dostępne na rynku. Ale to bardzo dobrze wpływa na samopoczucie 😆 Jak już będziesz miał większe doświadczenie wtedy wypowiadaj się w sprawch w których masaż doświadczenie. Bez odbioru.

Edytowane przez Delirium77
26 minut temu, Delirium77 napisał:

Co mają kolumny do tego? Bo takie za 2 tys nie grają jak takie za 10 tys.? Wow! Odkrycie audio!

KOlega widze naditerpretuje.
Wyciąga wnioski z pytania:

33 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

A jakie masz kolumny?
Na jakich słuchałeś klasy D?

Ponawiam pytanie.
Pytam,bo jestem ciekaw.

27 minut temu, Delirium77 napisał:

A jakich wzmacniaczy słuchałeś, że grały jak klasa AB? Chętnie spróbuję. Chciałbym klasę D, ale póki co szukałbym nawet lampy 8W lub klasę A, a nie klasę D.

Mam końcówkę tranzystorową AB Kenwood Basic M1
Staroć,ale ma fajne parametry (wiem-nie grają-a jednak)
Oraz lampę Haiku Origami EL34 (ma ok 12 w x2) -obecnie mam 6CA7-i jest to SE,a nie jakis PP
Mam też Phoenix Audio na ECL 86 ,2x2,5 wata.

Czy Fosi gra jak AB?
Nie do końca,ale biedy nie ma na średnicy.
ECL 86 gra fajniej na średnicy,origami juz podobnie.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

29 minut temu, Delirium77 napisał:

Napiszę na czym gram

Grają muzycy.
Ty słuchasz.

32 minuty temu, Delirium77 napisał:

Kolumny to podłogówki Roth Oli 40. Podłączone bo-wirnig srebrem i miedzią. Podejrzewam, że sprawdzisz, że te kolumny to do niczego nie przystają, więc uspokoję, to kolumny jedne z lepszych zachwalanych w 2011-12 roku.

Wierzę,że są fajne.
Prawdopodobnie tu można szukać jakości średnicy
:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Nie. Nie słuchasz mnie. Jakbym miał equalizer to mogę mieć ch..e kolumny, bo się nie normalizują do czego tam wymyślonego przez Ciebie. Gratuluję samopoczucia. Zjadłeś rozumy bardziej niż technicy od audio. Podajesz to co można zmierzyć, a nie podajesz tego  co nie można zmierzyć. Więc dla Ciebie jest THD i SINAD, cyferki itd. a dla innych jest brzmienie, klasa AB, klasa A i R2R, które sie nie mierzą ale brzmią. Takie moje podsumowanie naszej „dyskusji”.

Edytowane przez Delirium77
12 minut temu, Delirium77 napisał:

Nie. Nie słuchasz mnie. Jakbym miał equalizer to mogę mieć ch..e kolumny, bo się nie normalizują do czego tam wymyślonego przez Ciebie. Gratuluję samopoczucia. Zjadłeś rozumy bardziej niż technicy od audio. Podajesz to co można zmierzyć, a nie podajesz tego  co nie można zmierzyć. Więc dla Ciebie jest THD i SINAD, cyferki itd. a dla innych jest brzmienie, klasa AB, klasa A i R2R, które sie nie mierzą ale brzmią. Takie moje podsumowanie naszej „dyskusji”.

Wyraziłes swoje zdanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przepraszam że wtrącę,ale to cały system gra,a nie klasa wzmacniacza,mam końcówkę mocy na pierwszych ice powerach i gra bardzo..hmmm.. lampowo,średnica jest dopalona jak z lampy,na co dzień słucham na mocarnym tranzystorze,ale moim zdaniem można na klasie d zestawić fajne granie

24 minuty temu, szpotek73 napisał:

przepraszam że wtrącę,ale to cały system gra,a nie klasa wzmacniacza,mam końcówkę mocy na pierwszych ice powerach i gra bardzo..hmmm.. lampowo,średnica jest dopalona jak z lampy,na co dzień słucham na mocarnym tranzystorze,ale moim zdaniem można na klasie d zestawić fajne granie

Dokładnie to naszemu narwanemu koledze pisałem... ale się zajarał jak pochodnia i nie było już o czym dyskutować. 

Czy gdy korzystasz z tej końcówki na ice powerach, to masz jakiegoś oddzielnego preampa? Jak wtedy wygląda u Ciebie zestawienie wraz z kolumnami?

22 minuty temu, szpotek73 napisał:

Że też tak sądzę.
🙂
Warto zwrócić tez uwage na kolumny.
Ja mam 3-drożne,więc nie narzekam na brak średnicy.
W 2-drożnych,lub 2,5 drożnych może być pewien niedostyt środka,i wiąże się to z charakterystyka przenoszenia kolumn.
Ale niech mnie poprawi jakiś specjalista,np @zap projekt , @meloV8

1 minutę temu, renoxd napisał:

Dokładnie to naszemu narwanemu koledze pisałem... ale się zajarał jak pochodnia i nie było już o czym dyskutować. 

Czy gdy korzystasz z tej końcówki na ice powerach, to masz jakiegoś oddzielnego preampa? Jak wtedy wygląda u Ciebie zestawienie wraz z kolumnami?

Dołączam się do pytanie.
Zaraz wracam-bo piekę chleb domowy (graham)

preamp diy na opkach burr brown,dac theta,kolumny diy,mam kilka par..

mam kilka systemów,klasa d,klasa ab lampowe pre,dac diy z buforem ma lampie,theta dac ,nad m51,hegel h25,i parę innych...

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Że też tak sądzę.
🙂
Warto zwrócić tez uwage na kolumny.
Ja mam 3-drożne,więc nie narzekam na brak średnicy.
W 2-drożnych,lub 2,5 drożnych może być pewien niedostyt środka,i wiąże się to z charakterystyka przenoszenia kolumn.
Ale niech mnie poprawi jakiś specjalista,np @zap projekt , @meloV8

Dołączam się do pytanie.
Zaraz wracam-bo piekę chleb domowy (graham)

Za specjalistę się nie uznaje, ale wyrażę swoją opinię, że konstrukcje 2 i 2,5 drożne mogą mieć absolutnie znakomitą średnicę, szczególnie 2,5 way może być nawet lepsza od systemów 3 droznych.

1 minutę temu, meloV8 napisał:

Za specjalistę się nie uznaje, ale wyrażę swoją opinię, że konstrukcje 2 i 2,5 drożne mogą mieć absolutnie znakomitą średnicę, szczególnie 2,5 way może być nawet lepsza od systemów 3 droznych.

O,dziękuję.
Zostałem poprawiony.
Ja-uważam Ciebie za osobę,która się na tym zna wielokrotnie lepiej ode mnie.
I ma wiedzę praktyczną-której ja nie posiadam.
Dziękuję!

Pamiętam tez,że w którymś wątku,bodajrze o kolumnach "2 czy 3 drożne"-mówiłeś,że dobry zestaw 2 drożny (albo 2,5) może być znacznie lepszy od taniego 3 drożnego.

6 minut temu, szpotek73 napisał:

każde dobrze zrobione kolumny będą miały dobrą średnicę,zależy od projektu,

🙂
No tak,to ogólne stwierdzenie-i prawdziwe.

ale tak jest w istocie,jestem fanem dobrej średnicy,mam olbrzymie kolumny gdzie na średnicy jest aluminium,reszta to ceramika na wysokich i włókno węglowe na basie,mam papier z włóknem szklanym,mam papirus z papierem i we wszystkich średnica mi się podoba😀

5 minut temu, meloV8 napisał:

Najważniejsze są dobre przetworniki, bo to od nich zależy, ile da się osiągnąć z danego układu.

Tez tak myślę (jako amator)
Choć niektórzy twierdzą,że na tanich przetwornikach,ale w dobrze zaprojektowanej kolumnie można osiągnąć dobry efekt.
I bądź tu mądry (jako amator)....😞

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Choć niektórzy twierdzą,że na tanich przetwornikach,ale w dobrze zaprojektowanej kolumnie można osiągnąć dobry efekt.

Bo to prawda, ale powyżej pewnego poziomu, który limitują glosniki nie podskoczysz. Tak czy owak, na stosunkowo niedrogich głośnikach, można zrobić dobre granie i takich przykładów znalazło by się sporo.

9 minut temu, meloV8 napisał:

Bo to prawda, ale powyżej pewnego poziomu, który limitują glosniki nie podskoczysz. Tak czy owak, na stosunkowo niedrogich głośnikach, można zrobić dobre granie i takich przykładów znalazło by się sporo.

Dziękuję,tak,wszystko zależy od konkretnego projektu.

2 minuty temu, ryback napisał:

hmm a ktos probowal v3jki podpiac w bi amp? czyli po 2 monoblocki na kolumne?:>

Ja nie.
Ale próbowałem:
ZA3 - napędzjący gorke-srodek
ZA3 na niskotonowe.

Taki amatroski bi-amping.
Hmm,trochę więcej "jakby" góry-środka..
To może wynikać z tego,że (prawdopodobnie) wzmacniacze moga sie nieco różnić stopniem wzmocnienia,jesli nie-no to są tam potencjometry-czyli tłumiki-tu moga byc jakies małe różnice.

Wszystko fajnie-bo można (tylko po co) doregulowac pasmo niskie vs średnie-górę.

Ale jest jeden minus.
Fosi ma jakies zabezpieczenie przez "popem/"pykaniem" jak się załacza wzmacniacz/zmienia rca/xlr
Jak jest jeden ZA3 to ok.

jak sa dwa-no tr "pykania" sa bardzo słyszalne,bo nie da się załaczyc obu jednoczesnie,i jest dośc duży "pyk" na kolumnie.

Dodatkowo kwestia synchronizacji obu wzmacniaczy-wiem,że to pomijana kwestia-ale klasa D sie prząłącza coś 300-400 w tych wzmacniaczach na sekundę-a jak sa dwa?

Jest wątek na Fosi Audio dotyczący tego we wzmacniaczach V3 Mono.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, ryback napisał:

Tylko po co? Żeby nie było, to nie jest złośliwe pytanie. Po prostu jestem ciekaw zasadności

w ZA3 jako monobloki nie da się chyba tego zrobić,więc ta opcja jest słaba...

A i w V3 MOno w opcji auto jest "margines błędu"

Więc w stereo lepiej ZA3
A jak ktos się uprze (jak ja) to V3 MOno z tym "marginesem"

BTW:mam włączony tryb Auto,ale końcówki reagują róznie (jedna sią załacza np na -70dB,druga na -65dB)
więc....

Dodam-że kompletnie nie słychac tego braku synchronizacji u mnie na V3 mono.

ZA3 i V3 Mono w bi-amp nie próbowałem,bo maja różny stopien wzmocnienia,no i pasmo sie rozjeżdza.

Generalnie-to chyba nie jest opcja.
To tania klasa D i wycieczki w Bi-amp czy Bi wiring uważam apropo ZA3 czy V3 Mono za bezsensowne.

Lepiej pojść z dziewczyną na lody.

6 minut temu, renoxd napisał:

Tylko po co? Żeby nie było, to nie jest złośliwe pytanie. Po prostu jestem ciekaw zasadności

hmmm no pewnie zeby lepiej zasilic kolumne, zwlaszcza taka ktora ciezko wysterowac, a 480 wat moze juz niezle namieszac

15 godzin temu, ryback napisał:

To tu pojawia się pytanie czy zamiast tych czterech końcówek Nie wolisz kupić używanej jednej stereo ale lepszej? 

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To tu pojawia się pytanie czy zamiast tych czterech końcówek Nie wolisz kupić używanej jednej stereo ale lepszej? 

niby tak ale co ci da prawie 500 wat na kolumne za 2 tysie?:>

Teraz, ryback napisał:

niby tak ale co ci da prawie 500 wat na kolumne za 2 tysie?:>

Wiesz co szczerze ci powiem że ja wolę 100 watów w klasie AB niż 500 w klasie d. 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Wiesz co szczerze ci powiem że ja wolę 100 watów w klasie AB niż 500 w klasie d. 

ale tu juz schodzimy z tematu, bo wtedy na kij 4ry sztuki 😄

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

a słuchałes Fosi V3 Mono?

15 minut temu, ryback napisał:

ale tu juz schodzimy z tematu, bo wtedy na kij 4ry sztuki 😄

No ale właśnie o tym pisałem że zamiast tych czterech To może ta jedna ale lepsza. Ale dobra w sumie to pokrętnie taki trochę inny temat niby w temacie ale jednak obok

12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

a słuchałes Fosi V3 Mono?

Byl na audioshow. Wyróżnia się czymś znacząco względem wszystkich innych produktów fosi?

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No ale właśnie o tym pisałem że zamiast tych czterech To może ta jedna ale lepsza. Ale dobra w sumie to pokrętnie taki trochę inny temat niby w temacie ale jednak obok

Byl na audioshow. Wyróżnia się czymś znacząco względem wszystkich innych produktów fosi?

ehh chyba sie nie zrozumielismy, dwa jestesmy w temacie fosi, a ty nam tu wyjezdzasz z AB

a po 3cie tu bardziej koledze chodzilo ze na co AB jak to gra tak samo jak nie lepiej od wiekszosci AB w cenie do paru tysi, bo juz tych porownan do wzmakow za 10 15 20 k nie wspomne bo pewnie kogos w tym porownaniu ponioslo

a tak poza tematem wlasnie jest na amazonie w dobrej cenie 🙂

Edytowane przez ryback
  • Pokaż nowe odpowiedzi