Skocz do zawartości
IGNORED

Fosi V3 Mono. Witajcie w nowych czasach: mini klocki-maxi dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Ale ja uwielbiam r2r i to te starsze, oparte na chipach. Różnica jest duża. Nie go, że jest jakiś tam wyrównanie do średniej, jest to coś w środku. Czego nie ma w DS i tych wzmacniaczach D. To jest mojej odczucie. Sprzeczajcie się teraz jak tam chcecie. Pewnie sporo osób powie że nie, bo mając DS nic nie słychać Ok. Dla mnie jest przeskok w średnicy między AB a D. I nic tego póki co nie zmieni.
Gratulacje, że tak łatwo „poszło”. Ja namawiam do dyskusji. Bo ja jestem po przeciwnej stronie. Akurat Roon to żaden wyznacznik. Mam obecnie takie rozwiązanie z zegarem 10Mhz przy którym Roon to conajmniej średniak. Może Diretta potrafiła by coś namieszać, ale nie jestem pewien.
Z ciekawości - jakie to rozwiązanie?

Wysłane z 1+

16 godzin temu, jurek1 napisał:

a skąd takie wnioski? Poròwnywałeś osobiście?

Bo ja tak, i o żadnej przepaści nie ma mowy. Są różnicę w brzmieniu, ale to raczej kwestia gustu, a nie przepaści, czy czegoś w stylu zjadł, pozamiatał itd...

Porównywałem ATC P2 i Fosi v3 mono. Przepaści nie ma. ATC faktycznie lepsza średnica, bardziej przejrzysta, gładka i przy bardzo cichym słuchaniu ATC wyciągały więcej detalu.

Fosi za to ma lepszy bas, ogólnie gra bardziej dociążonym dźwiękiem.

Mam Audiovectory R1.

2 minuty temu, Qaz12 napisał:

Porównywałem ATC P2 i Fosi v3 mono. Przepaści nie ma. ATC faktycznie lepsza średnica, bardziej przejrzysta, gładka i przy bardzo cichym słuchaniu ATC wyciągały więcej detalu.

Fosi za to ma lepszy bas, ogólnie gra bardziej dociążonym dźwiękiem.

Mam Audiovectory R1.

A jakie źródło? Tak z ciekawości.

Edytowane przez Delirium77
16 godzin temu, ryback napisał:

ale az taka tragedia czy poprostu ci nie spasowal???

To po prostu nie bylo to. Nie ze cos nie tak bylo w pasmie, po prostu grało tak wygładzone. Może nie byłoby różnicy przy dakach DS. Daki r2r mają to do siebie, że mają takie fajne wypełnienie na średnicy. Wzmacniacze A, AB dobrze do oddają, natomiast D mają tendencję do wygładzenia tego. Po prostu nie ma tego „czegos” co czaruje w tych dakach.

3 minuty temu, Qaz12 napisał:

Chwilowo  tor słuchawkowy.

Eversolo A6+ Holo may+ Niimbus us4 

Dziwie się, że przy Holo May bawisz się taką taniochę chińska. Bdb dak, skoro to r2r to fajnie byłoby zaszaleć klasę A.

4 minuty temu, Delirium77 napisał:

To po prostu nie bylo to. Nie ze cos nie tak bylo w pasmie, po prostu grało tak wygładzone. Może nie byłoby różnicy przy dakach DS. Daki r2r mają to do siebie, że mają takie fajne wypełnienie na średnicy. Wzmacniacze A, AB dobrze do oddają, natomiast D mają tendencję do wygładzenia tego. Po prostu nie ma tego „czegos” co czaruje w tych dakach.

Dziwie się, że przy Holo May bawisz się taką taniochę chińska. Bdb dak, skoro to r2r to fajnie byłoby zaszaleć klasę A.

Wszystko przede mną 😊

Nie no, nikogo nie mam zamiaru namawiać za i przeciw. Z Dakami też przeszedłem sporo i cenię starsze konstrukcje bardziej niż taki LAiV, który ma w prawdzie wypełnienie ale scenę słabiutka. Więc nowe technologie oceniam póki co słabo i podchodzę z dużym dystansem. Obecnie na topie Abbas na Tda1541 ale muszę go podliczyć pod odbiornik i2s a nie zasilać cyfrowo przez jakiś CS, bo to nie wypada.

2 godziny temu, Delirium77 napisał:

Daki r2r mają to do siebie, że mają takie fajne wypełnienie na średnicy.

Moze Ty lubisz słuchać środka?
I te sprzęty w "V" po prostu nie pasują?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Moze Ty lubisz słuchać środka?
I te sprzęty w "V" po prostu nie pasują?

Uuu purysta widzę. Jak jest basik i cykanie to jest super? Więc może powinni takie daki zbudować, które tylko mają basik i wysokie tony? Średnica jest pase słuchajcie! 🤣

1 minutę temu, Delirium77 napisał:

Uuu purysta widzę. Jak jest basik i cykanie to jest super? Więc może powinni takie daki zbudować, które tylko mają basik i wysokie tony? Średnica jest pase słuchajcie! 🤣

Haha,pudło,w całości.
Lubie środek.
I mam 3 drożne,nie 2,5,czy 2
🙂
A co kolega taki bojowy na maxa?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Haha,pudło,w całości.
Lubie środek.
I mam 3 drożne,nie 2,5,czy 2
🙂
A co kolega taki bojowy na maxa?

Może w delirium 🙂

4 minuty temu, jurek1 napisał:

Może w delirium 🙂

+1

6 godzin temu, Delirium77 napisał:

Abbas na Tda1541

Zamawiałeś bezpośrednio na UKR czy jest jakaś dystrybucja w PL?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 godzin temu, Delirium77 napisał:

skoro to r2r to fajnie byłoby zaszaleć klasę A.

R2R zdecydowanie zasługuje na Pure Class A Single Ended. 🙂 

A propos R2R - tutaj fajny test sprzed kilku lat: Denafrips Terminator (dziś rebrandowany jako Venus 15'th) rozprawia się bez litości z pięć razy droższym przetwornikiem delta/sigma (DAC za 20 tys baksów). Ileż razy ja to trenowałem, to nie policzę. 🙂 Z delta/sigma milutko i gładziutko, zaś R2R pokazuje po prostu prawdę o dźwięku, szczególnie wymiatając w wokalu. 

Tutaj klient z SW1X dobrze tłumaczy dlatego nigdy nie używa delta/sigma, filtrów cyfrowych i oversamplingu:

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

zaś R2R pokazuje po prostu prawdę o dźwięku, szczególnie wymiatając w wokalu. 

Bo , Ty tak uważasz ? Na 20 innych wydaniach zawsze będzie tak samo ?

Ciekawe , co robią z dźwiękiem te wszystkie miksery przy nagrywaniu i realizatorzy dźwięku. Pozwalają być wszystkiemu prawdziwym i naturalnym ?

Każdy ma inną percepcję słuchu. Nie wspomnę o akustyce 

58 minut temu, max720 napisał:

Bo , Ty tak uważasz ?

Bo ja tak uważam. Dokładnie.

Lata doświadczenia z przetwornikami wielobitowymi i delta/sigma pozwalają mi na wyciągnięcie takiego wniosku. R2R brzmi prawdziwie, naturalnie i namacalnie, delta/sigma modeluje dźwięk.

Delta/sigma to taka sama technologiczna ślepa uliczka jak np. samochody elektryczne.

Edytowane przez il Dottore

12 godzin temu, il Dottore napisał:

Zamawiałeś bezpośrednio na UKR czy jest jakaś dystrybucja w PL?

Ukraina. Od zamówienia czekałem ok 3 miesiące. Fajnie gra, lepiej niz chińskie wynalazki typu 16xPCM58. Czaruje właśnie średnica. Muszę tylko podmienić dwa rezystorki bo Abbas ustawia poziom RCA na ok 4V i przez to sygnał może się przesterowywac na większości wzmacniaczy. Tutaj jeszcze na deseczce w celu uruchomienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

28 minut temu, il Dottore napisał:

Bo ja tak uważam. Dokładnie.

Lata doświadczenia z przetwornikami wielobitowymi i delta/sigma pozwalają mi na wyciągnięcie takiego wniosku. R2R brzmi prawdziwie, naturalnie i namacalnie, delta/sigma modeluje dźwięk.

Delta/sigma to taka sama technologiczna ślepa uliczka jak np. samochody elektryczne.

Dam sobie obie ręce uciąć , że gdyby Twoja ulubiona wokalistka zaśpiewała w Twoim pokoju  ( tam gdzie stoi Twój sprzęt ) a capella , to przekonał byś się , że te Twoje ,,cuda,, nie mają nic wspólnego z naturalnością. Do tego jeszcze magiczne kable i inne gadżety 

Każda realizacja , każde inne studio nagraniowe , każdy inny mikrofon nagraniowy ma wpływ  TEJ naturalności 

Do tego każdy inny głośnik i inna akustyką zabrzmi inaczej. 

22 minuty temu, max720 napisał:

Dam sobie obie ręce uciąć , że gdyby Twoja ulubiona wokalistka zaśpiewała w Twoim pokoju  ( tam gdzie stoi Twój sprzęt ) a capella , to przekonał byś się , że te Twoje ,,cuda,, nie mają nic wspólnego z naturalnością. Do tego jeszcze magiczne kable i inne gadżety 

Każda realizacja , każde inne studio nagraniowe , każdy inny mikrofon nagraniowy ma wpływ  TEJ naturalności 

Do tego każdy inny głośnik i inna akustyką zabrzmi inaczej. 

Dlatego idąc na koncert Twojego ulubionego zespołu trzeba się dopytać o mikrofon, nagłośnienie itd. Bo to wszystko ma wpływ na odbiór.

47 minut temu, Delirium77 napisał:

Ukraina. Od zamówienia czekałem ok 3 miesiące. Fajnie gra, lepiej niz chińskie wynalazki typu 16xPCM58. Czaruje właśnie średnica. Muszę tylko podmienić dwa rezystorki bo Abbas ustawia poziom RCA na ok 4V i przez to sygnał może się przesterowywac na większości wzmacniaczy. Tutaj jeszcze na deseczce w celu uruchomienia.

Ukryta Zawartość

Miałem lata temu podoby zestaw, nie mogę znaleźć zdjęcia.

To co wyróżniało ten przetwornik, to średnica. Po jakimś czasie zaczęło brakować reszty.

Sprzedałem komuś z tego forum.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, jurek1 napisał:

Miałem lata temu podoby zestaw, nie mogę znaleźć zdjęcia.

To co wyróżniało ten przetwornik, to średnica. Po jakimś czasie zaczęło brakować reszty.

Sprzedałem komuś z tego forum.

Również Abbas? Porównywałem A/B innych chińskich wynalazków np. 16xPCM58 w OS na SM5847. Chyba najlepszy filtr dla starych dakow. Abbas gra pomimo NOS bardzo fajnie. Nie słychać żadnego braku na skrajach pasma. Ale zasilam go ze streamera Ustars c19 z zegarem LHY OCK-2S. Zasilanie liniowe z superkondensatorami i do tego GentooPlayer. Więc tutaj podejrzewam jitter jest minimalny. Zamiast standardowego odbiornika CS8414 włożyłem CS8422 a w planach podanie na układ bezpośrednio sygnału i2s po hdmi. Więc nie ma co porównywać Twojego systemu do mojego. I dziwię się temu brakowi w paśmie. Ten dak brzmi i mierzy się rewelacyjnie. A zwykle daki z Chin zjadaj na śniadanie takiego LAiV który ma wypełnienie ale scena w nim siedzi. Więc podejrzewam, że aby powalczyć z takimi starymi wynalazkami jak tda1541 czy PCM63 trzebaby było nowoczesnego daka za kwotę ponad 20 tys zł.

2 minuty temu, Delirium77 napisał:

Również Abbas? Porównywałem A/B innych chińskich wynalazków np. 16xPCM58 w OS na SM5847. Chyba najlepszy filtr dla starych dakow. Abbas gra pomimo NOS bardzo fajnie. Nie słychać żadnego braku na skrajach pasma. Ale zasilam go ze streamera Ustars c19 z zegarem LHY OCK-2S. Zasilanie liniowe z superkondensatorami i do tego GentooPlayer. Więc tutaj podejrzewam jitter jest minimalny. Zamiast standardowego odbiornika CS8414 włożyłem CS8422 a w planach podanie na układ bezpośrednio sygnału i2s po hdmi. Więc nie ma co porównywać Twojego systemu do mojego.

Nie porównuje. piszę o moich doświadczeniach z TDA1541A . Nie był to jedyny przetwornik na tej kości jaki zrobiłem. Mialem też różne CD z tą kością, lącznie z kultowym w tamtej epoce Revoxem 226. 

Dawne czasy, teraz można inaczej, bo lepiej to dla każdego będzie co innego.

5 minut temu, jurek1 napisał:

Nie porównuje. piszę o moich doświadczeniach z TDA1541A . Nie był to jedyny przetwornik na tej kości jaki zrobiłem. Mialem też różne CD z tą kością, lącznie z kultowym w tamtej epoce Revoxem 226. 

Dawne czasy, teraz można inaczej, bo lepiej to dla każdego będzie co innego.

Jasne, kość dak to jedna sprawa. A zasilanie i część analogowa to druga, nie mniej ważna. Co z tego, że masz fajną kość, jak często tor analogowy jest potraktowany po macoszemu w nowych dakach? Najtaniej włożyć parę OPA typu 1611 i po sprawie. Gra? No pewnie! Ale zawsze można lepiej. Na kilometr poznam granie na OPA. Jest sterylnie i sztucznie. No i sam tda1541 można zrobić na milion sposobów. Same kondensatory odsprzedające, zegar DEM, wersje s1 i gradacje z koronami. Możliwości jest sporo i każda zabrzmi lepiej lub gorzej. Mając sygnał 16bit nie widzę żadnej przewagi nowych chipów. Wręcz grają gorzej niż stare.

4 minuty temu, Delirium77 napisał:

A zasilanie i część analogowa to druga

Zawsze był to dla mnie priorytet, zasilanie, oddzielanie masy cyfry od analogu itd...

Zbaczamy z tematu, mowa o Fosi V3 Mono.

15 minut temu, jurek1 napisał:

Zawsze był to dla mnie priorytet, zasilanie, oddzielanie masy cyfry od analogu itd...

Zbaczamy z tematu, mowa o Fosi V3 Mono.

Właśnie. Nie wracamy do tematu Fosi V3 😌

1 godzinę temu, max720 napisał:

Do tego jeszcze magiczne kable i inne gadżety 

Nie stosuję żadnych magicznych kabli - mam zwykłe: miedź, srebro i srebrzona miedź. Nie stosuję też żadnych "gadżetów".

Jeszcze pytanie techniczne do użytkowników V3 Mono -- jak Wam się sprawuje automatyczne włączanie/wyłączanie (wykrywanie sygnału)?

Swoją drogą widzę na Amazonie promocję na zestaw 2 monobloczków z jednym dużym zasilaczem za 1 039,99 😉

8 minut temu, tym napisał:

Jeszcze pytanie techniczne do użytkowników V3 Mono -- jak Wam się sprawuje automatyczne włączanie/wyłączanie (wykrywanie sygnału)?

Swoją drogą widzę na Amazonie promocję na zestaw 2 monobloczków z jednym dużym zasilaczem za 1 039,99 😉

Ja mam ten zestaw z Amazonu, włączanie przy wykryciu sygnału działa bez zarzutu.

22 minuty temu, tym napisał:

Pamiętaj,  że promocja kończy się dzisiaj. Swoją drogą dobra cena.

52 minuty temu, jurek1 napisał:

Ja mam ten zestaw z Amazonu, włączanie przy wykryciu sygnału działa bez zarzutu.

Dzięki za potwierdzenie, to dla mnie przydatna opcja. 🙂

37 minut temu, sautor napisał:

Pamiętaj,  że promocja kończy się dzisiaj. Swoją drogą dobra cena.

Dobra, dosyć czajenia się, zamówione... 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi