Skocz do zawartości
IGNORED

Parasound DAC 1100 HD modyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, za słowem pisanym @arturp nabyłem drogą kupna Parasounda 1100HD. Po podłączeniu jakość dźwięku jest zdecydowanie poniżej moich oczekiwań. W związku z czym zdecydowałem o jego przeglądzie i modyfikacji. Pomierzyłem kondensatory i ESR jest w normie, natomiast pojemność dużych kondensatorów delikatnie powyżej nominalnej, a przy mniejszych delikatnie poniżej nominalnej. Pytanie czy wymieniać kondensatory z uwagi na ich wiek, czy skoro trzymają w miarę parametry to je zostawić i zacząć już go modyfikować?

Docelowo zdecydowałem się go lampizować, natomiast póki co chciałbym wycisnąć z niego jak najwięcej przed lampizacją.

Od czego można zacząć modyfikacje? Wymiany opampów, stabilizatorów, modyfikacja filtra przy CS8412? Co warto, a czego nie warto robić?

OPAMPy użyte w konstrukcji: AD841, AD845, AD746. Stabilizatory: IC7905, IC7805, IC7918, IC7818.

https://www.audiostereo.pl/topic/168736-parasound-dac-1100-hd-modyfikacja/

Na pewno zostaw elektrolity bo tam są Black Gate'y.

Możesz sobie dokonać sam modyfikacji polegającej na wymianie kości receivera i filtra cyfrowego: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobna modyfikacje zrobiłem w moim Audio Note DAC4.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

3 godziny temu, sebagd_1 napisał:

Po podłączeniu jakość dźwięku jest zdecydowanie poniżej moich oczekiwań.

Widzę , że mamy podobne wrażenia z kontaktu z Parasoundem . Ja mam inny model , wielokanałowy ale podobne odczucia .

Pracy tam jest sporo. Ja bym zaczął od kondensatorów wejściowych na coaxialach. Na schemacie widać elektrolity i foliowce . Wstawiłbym foliowce polipropylenowe i nowe elektrolity . Nowy elektrolit w zasilaniu przy IC102 .

Dalej jest dużo do roboty przy CS8412 , warto go odciąć od istniejącego zasilania a potem  :

1. oddzielne zasilanie dla niego , z podziałem na sekcję wejściową i wyjściową . Czyli dwa nowe niskoszumowe zasilacze +5V. Jako stabilizatorów napięcia możesz użyć MC78L05 od OnSemi ( naprawdę mają niskie szumy i nie wzbudzają się tak łatwo jak niskoszumowe LDO ). Przy ,,nóżkach" CS8412 kondensatory 10nF COG , dalej foliowce 100nF do 470nF , dalej dławik 10uH , dalej elektrolit 10uF i stabilizator . Te element powinny być jak najbliżej CS8412 jak tylko ci się uda wcisnąć . 

2. wymiana elementów filtra na inne wartości - 475R( niskoszumowy np thin fim ) +200nF( foliowy)

3. dodanie kondensatora 3,3nF ceramicznego COG do tego filtra 

Punkty 2 i 3 to modyfikacja Wildmonkeysects . Zrobiłem w jednym ze swoich daców i daje wyraźną poprawę . Zrobiłem też w swoim P/DD 1500 ale nie słyszę tak wyraźnych zmian bo cała reszta tego dac-a jest do poprawienia i zwyczajnie maskuje ten efekt . Ale jak chcesz robić całość to jest to warunek konieczny . Poczytaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Ja tam bym nic nie grzebał, jak ci się niepodoba to kup coś innego po prostu,te daci będą powoli zyskiwać na wartości, jest grono osób którym brzmienie odpowiada

pogrzebiesz, może będzie ciut inaczej, za pół roku nikt tego nie kupi bo grzebane

w środku nie ma też jakoś dużo wolnego miejsca, upchnięcie lamp czy innych grubych modow nie będzie proste 

btw, jakie masz źródło?

Nie wiem jak gra Parasound DAC 1100HD , ale 1500, szczegolnie po upgrade do 24/96 (wymiana receivera i filtra) to moim zdaniem bardzo dobre brzmienie i to za niewielkie pieniądze.

A jak dla mnie lepiej gra bez upgradu. Kupiłem sobie tego daca tylko tak z ciekawości. Na pewno jest lepszy niż te Topingi itp. Całkiem przyjemne brzmienie.W swojej cenie jest ok. Jak komuś nie zależy na wejściu USB to warto spróbować. Mój Parasound 1500 cieszy już innego właściciela.

I właśnie dlatego zdecydowałem o sprzedaży Parasounda i poszedłem w stronę TDA1541. Czy efekt z TDA1541 będzie zadowalający? Nie wiem, ale z pewnością tańszy 😉.

W dniu 17.12.2024 o 10:49, sebagd_1 napisał:

I właśnie dlatego zdecydowałem o sprzedaży Parasounda i poszedłem w stronę TDA1541. Czy efekt z TDA1541 będzie zadowalający? Nie wiem, ale z pewnością tańszy

moim zdaniem bardzo dobra decyzja, szkoda psuc urzadzenie - nie znam ani jednej historii tego typu ktora nie zakonczyla by sie znacznym spadkiem wartosci urzadzenia i wtopieniu kasy przez inwestora

z tda1541 jest szansa ze bedzie w najblizszym czasie fajny projekt na tej kosci

6 minut temu, carlos med napisał:

Jaki projekt ?

w tych 2 watkach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grzegorz wrzucil dotychczasowe wnioski z zabaw z ta kostka, mozliwe ze cos sie konkretnego z tego urodzi. Trzeba trzymac kciuki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość