Skocz do zawartości
IGNORED

Co jest nie tak z tym zestawem? As501 + Heco Aurora 700

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piniu2906 napisał:

Najgorzej jak jest to trolling w białych rękawiczkach

Nie, najgorzej to jak przez 20 lat triggerują się od tych samych baitów i tylko 5% userów to widzi. Nie stawia to inteligencji audiofilów w dobrym świetle. xD

.

Jak by nie patrzeć trolle wygrywają w tych dyskusjach.

Podejrzewam, że dlatego, że połowa tych audio voodoo czarów to zwykłe bzdury.

Audiofile mają tendencję do wyolbrzymiania rzeczy nieistotnych. Na tym żerują trolle. Nie da się obronić zwykłych mitów, więc audiofile walczą zażarcie, żeby nie widać na idiotów. To takie pomieszanie urażonego ego z ignorancją warte każdej pyskówki 😀

Twój tok rozumowania. Tak na marginesie, nie mówisz jak jest, tylko co najwyżej jak Ty to widzisz, ale pewnie nie widzisz różnicy 🙂

W dniu 11.12.2024 o 21:36, Gargan napisał:

Nie miałbym pretensji gdyby było grubym drukiem "ex-demo" lub "expo". Jeśli ktoś pisze "nowe" to powinno być faktycznie wprost z fabryki, bo tak to sobie klient wyobraża. Tym bardziej jeśli kupujesz coś za krotność średniej krajowej i nie na kredyt.

Dlatego prawo do zwrotu towaru bez podania przyczyny nie powinno istnieć. Chcesz wypożyczyć, dogadaj się ze sklepem, zapłać im działkę za wypożyczenie, a sklep niech sprzedaje potem ten towar taniej z adnotacją, że był już używany. Prawo do zwrotu bez podania przyczyny to patologia, a patologia rodzi patologię. Zdejmuje to jakąkolwiek odpowiedzialność z kupującego.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

@Misio38 Zgadzam się z Tobą.

Zobacz, jak chcesz sprzedać używane to potencjalny kupujący przyczepi się do każdej ryski czy krzywej podkładki pod śrubką.

Jeden mi się przywalił do... uwaga, uwaga... oryginalnych otworów na wieszaki do uchwytu ściennego 🤦

Ale kupić nowe, dojechać jak kurtyzanę u szejka, a potem bezczelnie oddać to nie ma problemu - bo przecież można ☹️

Taka mentalność.

Padło ostatecznie w ciemno na AS 701 i był to strzał w dziesiątkę. 701 zdecydowanie lepiej sobie radzi z tymi kolumnami a i same kolumny odżyły. Czy ktoś wie co oznacza kod v2 przy as701?

15 minut temu, Gargan napisał:

Version 2 

Co idzie za tą drugą wersją ? Na pierwszy rzut oka to napewno inaczej pracuje potencjometry bass, treble i balance. Dużo lżejsze jest cyknięcie poziomu zero względem 501 a oby dwa wzmacniacze jeszcze na gwarancji. 

Nie mam pojęcia co zmienili w wersji 2.

Produkują ten wzmacniacz od wieków, więc pewnie zmieniło się dostawcy komponentów. Może DAC inne dali.

Nic dziwnego, że gałki inaczej chodzą. W środku są inne potencjometry. 

Jeśli 701 zrobił taka różnicę, to pomyśl jak inaczej prezentuje się 2200 😄 Każdy krok w cenniku robi różnicę. Miałem kiedyś A-S2000 i po nim takiego 501 nawet bym nie dotknął - za duża różnica. Szybko się człowiek przyzwyczaja do dobrego 😀

Rozbawiła mnie recenzja Yamaha A-S701 na blogu Badabum: 

Także bas, którego brakowało mi w modelu 501 i który sprawił, że zrezygnowałem z Yamahy, tu pokazał klasę i bardzo mi sie spodobał. Tak teraz myślę, że mogłem te kilka lat temu kupić model 701 a nie 501... eh... Pamiętam, jak wybierałem między nimi i ktoś "mądry" napisał na forum, że: "Oba te modele grają praktycznie tak samo i nie ma po co przepłać za 701. Różnią się tylko nieznaczną mocą i niczym więcej. Brzmią tak samo". Co za bzdura.. Ale tak to jest z tymi podpowiedziami na forum..

Wreszcie ktoś docenił jakość polskich forów audiofilskich 😁

Edytowane przez Gargan

po dwóch tygodniach słuchania (sprzęt ma juz prawie 100h grania za sobą): dźwięk nieco sie otworzył i zrobił lekko jaśniejszy. O ile na początku mogłem słuchać ze wskaźnikami korektora ustawionymi w pozycji neutralnej tak teraz musiałem skręcić nieco treble. Ale po korekcji jest ok.

To zaskoczenie, gdy Yamaha brzmi jak Yamaha.

po miesiącu słuchania: nadal słucha się dobrze, choć faktycznie dźwięk jest nieco jaśniejszy niż na początku. Zrobił się też bardziej wyraźny, nie jest taki zaokrąglony. Bas trzyma formę, jest nadal bardzo dobry. Dynamika jest świetna. Słucham więc dalej 😉 Czy wszystko jest idealnie? Ciut brakuje mi większej głębi. 

Cóż, entry level...

12-08-2022 r. Sprzedałem tą Yamahe. Nie zmieniłem o niej jakoś zdania, bo to naprawdę fajny sprzęt, ale brakowało mi nieco tej głębi brzmienia, jaką słyszałem w innych droższych sprzętach. Mógłbym uznać, że muzyka brzmiała w porównaniu z nimi nieco płasko.

Kto by pomyślał, że droższy sprzęt zagra trochę lepiej? 

Jest dwóch facetów na youtube omawiających sprzęty audio, których rady bardzo cenie. Pierwszym z nich jest Andrew Robinson a drugim "mistrz w czapeczce" z Zero Fidelity. Obaj recenzowali tą Yamahe (a właściwie model 801, który różni sie od 701 jedynie tym, że ma dodatkowo wbudowany port USB; wszystko inne ma dokładnie takie samo). Co ciekawe, obaj przedstawili zupełnie inny obraz dźwięku. Pierwszy opisał yamahę jako sprzęt o wyjątkowo jasnym, chudym i bardzo szczegółowym brzmieniu z małą ilością basu a drugi określił ją jako uniwersalny wzmacniacz o neutralnym brzmieniu z dobrym basem. I kto ma racje? Bliżej mojej oceny był Zero Fidelity. Andrew Robinson nie oddał klimatu tego, co ja czułem słuchając Yamahy AS701. Nie wiem, czy źle ją z czymś sparował, że tak mu wyszło czy coś.., ale Yamaha 701 ma duży bas, nie jest przesadnie jasna i nie brzmi chudo! To zdrowy wypasiony hamburger z konkretnym basiskiem! 

No właśnie... Każdemu gra inaczej. 

Dla mnie to najlepsza

rekomendacja dla HiFi 😀

Tak całkiem w ciemno to nie kupowałeś, bo parę osób mimo tych słabych doświadczeń

z firmą zalecało jednak pozostanie z Yamahą .... ale numer wyższy model.

Zajrzyj też na PM.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie powiedział bym, że z 701 bass wylewa się na lewo i prawo. To zależy już od nagrania ale zdecydowanie ona nie dodaje nic od siebie i nie zmienia oryginalnie nagrań.. ale jeśli już ten bass jest to jest on bardzo dobrej jakości nie dudniący i w porównaniu do 501 nie biega ten bass po pokoju jak kura z ucięta głową. 

Każde 50% ceny w górę coś wynosi do tematu. 

Nie miałem z Yamaha nic poniżej serii 2000 więc nie wiem ile więcej na każdym stopniu 🤷

3 minuty temu, mozart20 napisał:

Nie powiedział bym, że z 701 bass wylewa się na lewo i prawo. To zależy już od nagrania ale zdecydowanie ona nie dodaje nic od siebie i nie zmienia oryginalnie nagrań.. ale jeśli już ten bass jest to jest on bardzo dobrej jakości nie dudniący i w porównaniu do 501 nie biega ten bass po pokoju jak kura z ucięta głową. 

Generalnie to nic odkrywczego jeśli chodzi o różnice między s501 a s701, s701 ma po dwa tranzystory pracujące równolegle na kanał, większą wydajność prądową i jest po prostu odpowiedni do kolumn podłogowych. Sam użytkuję s501, który zasila tylko kolumny półkowe, bas dopełnia sub, więc wierzę autorowi wątku, że mógł być niezadowolony bo to całkiem logiczne, że cztery woofery mogły nie wyrabiać.

20 godzin temu, mozart20 napisał:

Padło ostatecznie w ciemno na AS 701

To samo miałem Ci polecić, jeżeli już chciałeś trzymać się Yamaha. Miałem te kolumny 4 lata i generalnie byłem z nich bardzo zadowolony, zwłaszcza z podstawy basowej. Wśród głośników podłogowych, to jedne z nielicznych o rewelacyjnym wskaźniku cena/jakość (nie wiem czy są lepsze tak naprawdę). Wzmacniacze/amp z jakimi grały, były o dużo wyższej mocy niż ta Twoja wcześniejsza Yamaha, tj. najdłużej NAD C356 BEE, Denon DRA-800 H, przez krótki czas także ta Yamaha AS-701 (bas był świetny, ale jak dla mnie góra zbyt ostra, kłująca czasami w uszy), ostatnio NAD C368. Z każdym z nich Heco oddawały niebywałe pokłady basu, niezależnie od gatunku muzyki. Występowały oczywiście pewne różnice w jego ilości i stopniu kontroli w zależności od wzmacniacza, ale na ogół było go tak dużo, że nierzadko zdejmowałem regulacją.

Yamaha są ostre gdy nie dobierzesz właściwego odtwarzacza. Są bardzo czułe na barwę dźwięku źródła. Taki paradoks - tanie wzmacniacze potrzebują super odtwarzaczy z miękką górą pasma.

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Yamaha są ostre gdy nie dobierzesz właściwego odtwarzacza. Są bardzo czułe na barwę dźwięku źródła. Taki paradoks - tanie wzmacniacze potrzebują super odtwarzaczy z miękką górą pasma.

Mamy rok 2024 - ktoś jeszcze używa CD-Playera? 🙂 

Nie, żebym się śmiał. Nie mam nic przeciwko. Po prostu jestem ciekaw.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Odtwarzacz to nie jest tylko CD.

Tak ja używam. Powiem więcej - to jest SACD, a mam w planach top-loader.

Gdybym słuchał tylko z komputera to postawiłbym na kolumny aktywne. Niestety tuner FM również posiadam.

Edytowane przez Gargan
1 minutę temu, il Dottore napisał:

Mamy rok 2024 - ktoś jeszcze używa CD-Playera?

Oczywiście. Nie wyobrażam sobie odsłuchu docelowego bez CD w ręku. Streaming tylko do wstępnych odsłuchów nowości, testów nieznanych pozycji.

Możesz zadać pytanie czy ktokolwiek w 2024 roku używa jeszcze wzmacniacza w pełni analogowego?

Kupiłem taki tydzień temu i to z bieżącej produkcji. Ma nawet pętlę magnetofonową 😀 Strasznie korci mnie zakup 3-głowicowego deck'u JVC lub Technics ze Złotej Ery. Taka sytuacja... 😁

Edytowane przez Gargan
20 minut temu, Gargan napisał:

Powiem więcej - to jest SACD, a mam w planach top-loader.

Nie mam z tym problemu. 🙂 Szanuję i doceniam.

Pytałem wyłącznie z ciekawości.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

17 minut temu, Gargan napisał:

Strasznie korci mnie zakup 3-głowicowego deck'u JVC lub Technics ze Złotej Ery.

A Nakamichi nie łaska?

Są u mnie we wsi na ogłoszeniach.

Drogie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I tanie:

Ukryta Zawartość

I pośrednie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi