Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze kolumn podłogowych do Wiim Amp, salon 25m2

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, na wstępie chciałbym się przywitać, bo mimo że forum śledzę od lat, to konto założyłem niedawno. Zatem dzień dobry, witam serdecznie.

Nadszedł w końcu czas wymiany dotychczasowego audio przy telewizorze jakim był soundbar philipsa. Nie będę się może rozwodził na jego temat, kupiony był do pokoju ok 11m2 i tam sprawdzał się świetnie. W obecnej sytuacji małe głośniczki soundbara nie do końca mnie zadowalają w salonie z aneksem kuchennym o powierzchni około 25m2. Ściana na której wisi tv obok którego staly by kolumny ma 3,5m szerokości, kanapa znajduje się 3m od tv, za kanapa jest ściana oddalona o 3,5m, wszystko w linii prostej, brak dywanów jeśli to ma znaczenie.

Przechodząc do meritum, jeśli chodzi o wzmacniacz to wybor padł na Wiim Amp ponieważ jest niewielki (ma miejsce w szafce rtv, zona nie bedzie narzekac ze cos jej zaburza wyglad mebla, etc), ma wszystkie ficzery jakie są mi niezbędne, tj streaming tidal/spoti/muzyka po bt i najważniejsze- arc do telewizora.

Zestaw grałby w 80% muzykę w 20% jakieś filmy i seriale. Muzyki słucham przeróżnej, zależnie jaki jest obecnie mood. Ale w czym problem? Uwielbiam bass, serio wszystko co słucham musi kopnąć, im niżej schodzi tym lepiej. Nie wazne czy to amerykanski rap, czy synthwave czy sanah czy cokolwiek, musi cieplo grac, jak kupuje samochody pierwszym wyborem jest najwyższe dostępne audio w danej marce. Equalizer (uproszczony) wygląda zwykle tak: +3/+2/0/0/+1. 

Na same kolumny chciałbym wydać max 4 000 zł, oczywiście może być mniej, raczej nie więcej (limit akceptacji małżonki dla której nie ma znaczenia i różnicy co oraz jak gra). Wstępnie, zainteresowalem się KEF Q750, Klipschem r600, Dali 7, no ale żadnych nie słuchałem. Mieszkam w Rzeszowie,  tutaj są małe możliwości odsłuchowe. 

Jeśli to możliwe to prosiłbym bym o jakieś rady, albo propozycje uwzględniając że głęboki i cieplutki bass jest na 1szym miejscu, a wiim jest raczej zimnym sprzętem.

Przepraszam za długi elaborat, ale chciałem to jakoś opisać. Dzięki i pozdrawiam

2 godziny temu, Emkol napisał:

Mieszkam w Rzeszowie,  tutaj są małe możliwości odsłuchowe. 

Mamy salon w Rzeszowie: https://www.tophifi.pl/salony.html

polecam umówić się na odsłuch i podejść ze wzmacniaczem. Mamy Elac, Indiana Line, PSB, B&W. 

Zapraszamy 🙂

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Nautilus Lwowska 2 ma Acoustic Energy, Indiana Line Tesi, Dali Oberon,  Castle Knight 4,

Polk Audio ES55 czy Wilsony. Wszystkie bez agresji; bas do sprawdzenia.

Jest też kilka w używanych wartych zainteresowania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

albo w innym kolorze 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję za odpowiedzi, w sumie nawet nie wiedziałem że w Rzeszowie są takie salony. Zapomniałem dodać że w przyszłości oczywistym jest zakup suba, ale to za jakiś czas, na razie muszą mi wystarczyć kolumny, no chyba że się okaże, że nie bedzie potrzebny - w co wątpię 😁

Są i takie, które zwracano ... przez nadmiar basu ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, Emkol napisał:

oczywistym jest zakup suba

Do stereo? Niekoniecznie 😉 Zobaczysz 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Do Wiim Amp szukał bym wyższej skuteczności np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

7 godzin temu, audioburak napisał:

Są i takie, które zwracano ... przez nadmiar basu ... 😉 

Jestem w stanie zrozumieć jeśli buczał i był męczący.

4 godziny temu, Elektropunkt napisał:

Do Wiim Amp szukał bym wyższej skuteczności np:

Ukryta Zawartość

Tak właśnie wyczytałem że do tego malucha potrzeba wysokiej skuteczności, ale ogólnie w internecie informacja jest taka że klipsch gra góra (tak wyczytałem) co nie zmienia faktu że mega mi się podobają wizualnie, oraz podobno można tym dobra dyskotekę zrobić - ale na tym mi akurat nie zależy. 

No nic, pozostaje mi jedynie szybciutko kupić Wiim Ampa i podreptać do salonu, ładnie poprosić o jakąś propozycję i możliwość krótkiego odsłuchu. Jeszcze raz dziękuję za propozycję.

P.S. czy ktoś miał możliwość parować wiima z kefem q750? Gdzies mi się "obiło o oczy" że fajniutko mięciutko grają i mają właśnie przyjemny bass, ale zdaje sobie sprawę że każdy ma inne ucho.

Ukryta Zawartość

W dniu 14.12.2024 o 09:21, Emkol napisał:

Na same kolumny chciałbym wydać max 4 000 zł, oczywiście może być mniej, raczej nie więcej (limit akceptacji małżonki dla której nie ma znaczenia i różnicy co oraz jak gra). Wstępnie, zainteresowalem się KEF Q750, Klipschem r600, Dali 7, no ale żadnych nie słuchałem. Mieszkam w Rzeszowie,  tutaj są małe możliwości odsłuchowe. 

Oberon 7 to chyba najlepsza opcja pod tego Wiima, jeśli szukasz czegoś uniwersanego.

W dniu 14.12.2024 o 09:21, Emkol napisał:

Jeśli to możliwe to prosiłbym bym o jakieś rady, albo propozycje uwzględniając że głęboki i cieplutki bass jest na 1szym miejscu, a wiim jest raczej zimnym sprzętem.

Krótko i na temat, tak grają Oberony 7.

W dniu 14.12.2024 o 21:43, Emkol napisał:

P.S. czy ktoś miał możliwość parować wiima z kefem q750? Gdzies mi się "obiło o oczy" że fajniutko mięciutko grają i mają właśnie przyjemny bass, ale zdaje sobie sprawę że każdy ma inne ucho.

Pierwsze słyszę, Q750 to konstrukcja o basie raczej punktowym, nie mylić z modelem Q950 bo ta gra ciepło i basowo.

Cześć 🙂 Po przeczytaniu Twoich oczekiwań i metrażu, na pewno zwróciłbym uwagę na Pylon Audio Sapphire 31. Ocieplone, przyjemne granie. Bardziej niż pozostałe opcje, które się tu pojawiły - przynajmniej moim zdaniem. Dobra para do WiiMa, proste w napędzeniu 🙂

Je, jak i resztę sprawdzisz w razie czego u nas 🙂 Zapraszam do umówienia się na odsłuch. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.