Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy Fosi Audio ZA3

Rekomendowane odpowiedzi

Część,zastanawiam się nad zakupem końcówki mocy Fosi Audio ZA3 (2x) bo chciałbym dodać więcej mocy do systemu aktualnie mam Cembridge audio Cxa81 z Daimond D30mk2 tyle że nie mam pojęcia jak kupując te końcówki bym mial je podpiąć pod systemem nigdy nie bawiłem się w żadne systemy dzielone ale widząc moc tych końcówek 230w to myślę fajnie by się spełniły z Daimond  d30mk2(podejrzane z Q21 u Pawła w  systemie domowym🙂) tyle że nie mam pojęcia jak miałbym to podpiąć by każda kolumna grała pod jedną końcówka? Możecie podpowiedzieć jak to zrobić? Dziękuję za podpowiedzi. 

Wyjścia pre out L i R podłączasz na wejścia końcówek.

Reszta to kwestia przełączników na froncie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No dobra podłącze tak jak mówiłem RCA a gdzie ja będę podglaszac głośność? Na wzmacniaczu? I co wybrać na wzmacniaczu normalnie źródło no CD ?

Podglaszal bedziesz wzmacniaczem i nawet nic nie musisz chyba przelaczac. Wybierasz zrodlo i tyle. Na wyjsciach Pre Out sygnal powinien byc caly czas.

Nie wiem czy te ZA3 maja opcje pracy jako koncowka. Wiem ze V3 moze.

18 minut temu, BlueDot napisał:

Podglaszal bedziesz wzmacniaczem i nawet nic nie musisz chyba przelaczac. Wybierasz zrodlo i tyle. Na wyjsciach Pre Out sygnal powinien byc caly czas.

Dobra już Mi się rozjaśnia wszystko. Tak one mogą pracować jako końcówki mocy stereo oraz mono Mi właśnie chodzi o mono. Czyli po prostu podłączam a sygnal z automatu będzie leciał z końcówek mocy a Cxa81 będzie tylko chodził jako przedwzmacniacz ale jeżeli mam Stremer przykład Eversolo Dmp-A6 podłączony analogiem to DAC będzie używany z EVERSOLO DMP-A6 więc wtedy CXA 81 będzie mi służyć tylko do regulacji głośności. Dobrze rozkminiam ten temat? 

Tylko teraz bądź mądry pisz wiersze czy zakup takich końcówek mocy zmieni coś w moim systemie czy lepiej zainwestować w nowy Wzmacniacz typu M6Si Musical co ma też bardzo dużo mocy i nie bawić się w końcówki 🙂

7 godzin temu, OsatoR napisał:

Część,zastanawiam się nad zakupem końcówki mocy Fosi Audio ZA3 (2x) bo chciałbym dodać więcej mocy do systemu aktualnie mam Cembridge audio Cxa81 z Daimond D30mk2 tyle że nie mam pojęcia jak kupując te końcówki bym mial je podpiąć pod systemem nigdy nie bawiłem się w żadne systemy dzielone ale widząc moc tych końcówek 230w to myślę fajnie by się spełniły z Daimond  d30mk2(podejrzane z Q21 u Pawła w  systemie domowym🙂) tyle że nie mam pojęcia jak miałbym to podpiąć by każda kolumna grała pod jedną końcówka? Możecie podpowiedzieć jak to zrobić? Dziękuję za podpowiedzi. 

ja mam i uzywam.
Ten tryb pracy jako "monoblok" to nie jest do końca monoblok.
W tym trybie pracuje po prostu prawy kanał,i jest TROCHĘ więcej mocy dostarczane do niego,ale to nie jest mostek czy btl.
Moc się nie podwaja,to taki "oszukany" monoblok,raczej półblok.

Pisałem o tym w wątkach o klasie D.

Jak chcesz miec mocne monobloki,to kup Fosi V3 Mono.

Tez mam,i tez używam.
Plusem jest brak potencjometra,oraz poprawiona zależność od przebiegu impedancji kolumn,czego nie ma w ZA3.

Minusem to,że V3 Mono sie grzeje nieco,a ZA3 wogóle.

Zresztą na stronie Fosi można poczytac o trybie "mono" w ZA3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 godziny temu, BlueDot napisał:

No jak odkręcisz potencjometr do końca a sygnałem sterujesz z pre....
Ja tak uzywałem.
Wszystko ok,zero szumów,brumów,czarne tło.

Tu zdjęcie z rme jako pre.
Sygnał idzie na haiku (końcówka) albo na Fosi,z odkręconym do końca potencjometrem.
IMG_20241019_191802.jpg-800x600.thumb.jpg.e3c5c02d9bfd11f4367b7775cc3c096a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Jak chcesz miec mocne monobloki,to kup Fosi V3 Mono.

Czyli jak mono to typowo V3 i napewno będzie więcej mocy niż mają te ZA3 ? 

Też szedłbym w stronę nowego wzmacniacza niż dokupowania końcówek do obecnego 😉 Co dokładnie chciałbyś zmienić w obecnym brzmieniu? 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Q21 napisał:

Też szedłbym w stronę nowego wzmacniacza niż dokupowania końcówek do obecnego 😉 Co dokładnie chciałbyś zmienić w obecnym brzmieniu? 

Szczerze jest wszystko tak jakbym chciał jedynie przy cichym słuchaniu chciałbym więcej basu, szczegółów,wyrazistości myślę że dodając mocy to bym uzyskał. 

Więcej mocy ale jakiej mocy.

Szczerze to nie wiem czy to będzie poprawa w brzmieniu. Ty je wypożycz przed zakupem. Czy to aby droga którą chcesz iść. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Więcej mocy ale jakiej mocy.

Szczerze to nie wiem czy to będzie poprawa w brzmieniu. Ty je wypożycz przed zakupem. Czy to aby droga którą chcesz iść. 

Jasna sprawa w ciemno nie ma co kupować. Ale myślę że taki Muscial Fidelity ma tyle samo mocy co te końcówki i może przypadnie Mi do gustu jego jakość brzmienia. Będę musiał udać się na odsłuchy. 

1 minutę temu, OsatoR napisał:

Jasna sprawa w ciemno nie ma co kupować. Ale myślę że taki Muscial Fidelity ma tyle samo mocy co te końcówki i może przypadnie Mi do gustu jego jakość brzmienia. Będę musiał udać się na odsłuchy. 

Musical brzmi zupełnie inaczej niż takie Fosi. Jak jedno przypadnie to drugie nie. I mimo że moc na papierze podobna to sposób w jaki ja oddają oba urządzenia i wrażenia odsłuchowe będzie różna. 

Musical będzie dobrym kierunkiem, ale to też dość duży przeskok w samej charakterystyce brzmienia z Cambridge'a. Połączeniem fajniejszego dołu i delikatniejszego zejścia z jasnego i żywego brzmienia może być wejście na wyższą serię, czyli EXA100. 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, Q21 napisał:

Musical będzie dobrym kierunkiem, ale to też dość duży przeskok w samej charakterystyce brzmienia z Cambridge'a. Połączeniem fajniejszego dołu i delikatniejszego zejścia z jasnego i żywego brzmienia może być wejście na wyższą serię, czyli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . 🙂 

A co sądzicie na temat Atoll in 300 pod Daimond D30mk2? Lepiej niż Musical?

Ukryta Zawartość

Według mnie lepiej ale też nie idealnie. Musical ma dość mocno stłumioną górę pasma z ukrytych kolumnach nie jest zbyt pożądane. Atoll jest bardziej wciągający ale też uważam że to wzmacniacz raczej o ciepłej charakterystyce z dużą ilością dołu co w parzystymi kolumnami może doprowadzić do nieco braku kontroli. 

Exa100 wygląda spoko na papierze. Albo Hegel. Normalnie nie przepadam za tymi wzmacniaczami ale z tymi kolumnami grają fajnie. 

Albo primare lub lyngdorf widziałem też w dobrych cenach obie konstrukcje. Jaśniejsze, szybkie, bardzo przestrzenne. 

6 godzin temu, OsatoR napisał:

A co sądzicie na temat Atoll in 300 pod Daimond D30mk2? Lepiej niż Musical?

Żywsze granie, lekko cieplejsze, podobna otwartość, moim zdaniem mocniej zaznaczony detal. Bez odsłuchu się nie obejdzie 😉 

W dniu 16.12.2024 o 13:21, OsatoR napisał:

Szczerze jest wszystko tak jakbym chciał jedynie przy cichym słuchaniu chciałbym więcej basu, szczegółów,wyrazistości myślę że dodając mocy to bym uzyskał. 

Nie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

46 minut temu, Piotr Sonido napisał:

I jak tam temat posunął się coś do przodu coś więcej ci potrzeba byles na jakimś odsłuchu?

Dopiero po nowym roku będę działać ale jednak odejdę od tych końcówek i będę się skupiał typowo nad Integra jakaś dobrą. Cxa81 myślę pójdzie na sprzedanie a porównam sobie Miusical Fidelity m6Si i Cembridge Exa100 to sobie porównam i zakup stremer Mnie również chodzi Mi po głowie Eversolo Dmp-A6 master edition. Ale jak Cembridge wybiorę to chyba się wstrzymam i odłożę na Exn100 by ładnie to się prezentowało a jeżeli Miusical to wtedy Eversolo. Taki jest zamysł 🙂

No i całkiem fajne pomysły jeżeli chodzi o ten streamer to tutaj polecam pośpiech bo na przykład model cxn V2 jest w bardzo dobrej cenie a to jest model który gra lepiej od eversolo. 

Cabridge ma akurat bardzo dobre wsparcie swoich produktów sieciowych więc tutaj nie ma znaczenia że wyszedł już nowy model cxn 100

Exn na razie słuchałem tylko na audio show bardzo mi się podobało ale chciałbym żeby te elementy także zagościły na jakimś dłuższym teście bo jestem ciekawy bardzo różnic głównie w odtwarzaczach sieciowych. 

Jeżeli chodzi o wzmacniacz to tutaj jest zauważalna różnica exa ma zasilanie, konstrukcje wzmacniacza takie jak zastosowano w serii edge

Teraz, Qaz12 napisał:

@Piotr SonidoSłuchałeś exa?

Tylko na audioshow na razie. Poświęciłem w tej sali trochę więcej czasu. I zadziwiająco z acoustic energy zagrało to dobrze. 

Po nowym roku postaram się umówić na odsłuch do salonu bo teraz nie chce im i mieszać w czasie skoro mają klientów którzy będą faktycznie coś kupować. A potem jak już będzie po sezonie to też chętnie wypożyczę do domu. 

W EXA czuje różnice. Jest taki napakowany. 

Mnie bardziej ciekawi exn

29 minut temu, Qaz12 napisał:

Co masz na myśli?

Przekaż jest silniejszy, bardziej liniowy. 

O! Słuchałeś 851a? To coś tego typu tak na wstępie bym oceniał. Spodziewam się większej różnicy w domu i na swoich kawałkach 🙂 bardziej rozrywkowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi