Skocz do zawartości
IGNORED

Musical fidelity m6si poszukiwany dac.

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, paww napisał:

W warunkach domowych, z uwagi na nieduże odległości i względny brak zakłóceń w torze sygnałowym, to połączenia zbalansowane XLR są chyba lekką fanaberią i do tego kosztowną. Nie wiem czy nie lepiej sobie kupić dobry przewód RCA i cieszyć się dobrym brzmieniem. Ciekawy jestem opinii @Top Hi-Fi na ten temat?

opinia jest taka, że yamahy grają lepiej po xlr. Dla porównania np Luxmany grają gorzej po xlr (wypowiadam się tylko o modelach, które miałem okazję porównywać) 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, ro35 napisał:

wciąż jestem pod wrażeniem m2tech young dac

Wypróbuj jakiś DAC od MHDT - IMO warto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 18.02.2025 o 22:52, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

opinia jest taka, że yamahy grają lepiej po xlr. Dla porównania np Luxmany grają gorzej po xlr (wypowiadam się tylko o modelach, które miałem okazję porównywać) 

A to ciekawe w sumie nie raczej rzadkie zjawisko? 

Taki m2tech naprawdę może zostać na długo w systemie

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

A to ciekawe w sumie nie raczej rzadkie zjawisko?

Lux nie ma konstrukcji balanced i zapewne dlatego. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 18.02.2025 o 19:28, paww napisał:

W warunkach domowych, z uwagi na nieduże odległości i względny brak zakłóceń w torze sygnałowym, to połączenia zbalansowane XLR są chyba lekką fanaberią i do tego kosztowną. Nie wiem czy nie lepiej sobie kupić dobry przewód RCA i cieszyć się dobrym brzmieniem. Ciekawy jestem opinii @Top Hi-Fi na ten temat?

Jeśli masz tor sygnałowy wolny od zakłóceń...

Ja zrobiłem oddzielną linię zasilającą i oddzielny bezpiecznik Gigawatt.I wtedy fakt część zakłóceń umarła.

16 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Lux nie ma konstrukcji balanced i zapewne dlatego. 

Jest to faktycznie jakiś pomysł z drugiej strony jest wiele wzmacniaczy które mają wejścia XLR a nie są konstrukcjami zbalansowanymi. To było znaczyło że w każdym tak jest. 

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jest to faktycznie jakiś pomysł z drugiej strony jest wiele wzmacniaczy które mają wejścia XLR a nie są konstrukcjami zbalansowanymi. To było znaczyło że w każdym tak jest.

Moim zdaniem to zależy. Z naszej oferty np Rotele nie są balanced (oprócz Michi), a grają lepiej po XLR. Tylko my tutaj słuchamy i porównujemy, a jak już coś gadam, to sam sprawdzam i nie teoretyzuje 😉 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

16 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Moim zdaniem to zależy. Z naszej oferty np Rotele nie są balanced (oprócz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), a grają lepiej po XLR. Tylko my tutaj słuchamy i porównujemy, a jak już coś gadam, to sam sprawdzam i nie teoretyzuje 😉 

Wiem widzę zdążyłem cię już poznać po twoich wpisach 🙂

Nie wszyscy pracownicy tej sieci tak mają dlatego cała że robisz naprawdę dobrą robotę tutaj na forum

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Jednak M6si lepiej gra po XLR. Porównywałem na kablach RiCable Magnus RCA i XLR. 

Od tygodnia mam tego Toppinga Centaurus. Śmiało mogę polecić do M6si.

Z tym że najlepiej grać z niego po I2S przez DDC. Wtedy jest petarda, gra lepiej jak Copland DAC215. Gram na nim przez Matrix Spidif 2 po I2S. Po wbudowanym USB jest też dobrze, ale nie gra aż tak dobrze. Jest spora różnica. Jednak R2R to jest to 🙂

Pisałem o nim na innym forum, w wątku o R2R. Wklejam

Cytat

Najlepiej gra po XLR i I2S.

Po samym wbudowanym USB, gra połową swojego potencjału. 

AES gra trochę gorzej jak I2S, a coaxial moim zdaniem najsłabsze w nim wejście.

Wiec z Matrix spidif 3 powinno to jeszcze lepiej zagrać, bo tam jest pełna izolacja I2S.

A co do moich odczuć słuchowych:

Słuchałem na takiej  konfiguracji: Node n130 z LPS > usb > Matrix spidif 2 > I2S Topping Centaurus > XLR M6si > MA Gold 100 5g z REL 7x + zestaw słuchawkowy Copland DAC215 po line in i do Audeze LCD3. Całość na markowym średniej klasy okablowaniu. Wszystko poza REL podłączona przez kondycjoner NuPrime AC4 z kablami Isotek.

Jak dla mnie całościowo zgrywa się perfekcyjnie, jestem zachwycony. Jest detalicznie, a za razem dość ciepło, bardzo muzykalnie z dobrym nasyceniem. Z dobrze kontrolowanym zróżnicowanym dołem, soczysta średnica, a góra dość szczegółowa ale naturalna lekko błyszcząca, bez jakichkolwiek wyostrzeń. Całość jest lekko miękka, bardzo przyjemna. Bez takiego konturowego technicznego grania. Scena jest szczeroka, i lekko idącą na głębokość. Z bardzo dobra lokalizacją źródeł pozornych. Oczywiście dźwięk odrywa się od kolumn i gra poza ich linią. W słuchawkach słychać taką organiczność dźwięku, fakturę, nie wiem jak to nazwać. Przy dobrym nagraniu potrafią oszukać się zmysły i masz wrażenie że instrument gra w tym samym pomieszczeniu. Kurde, mam tego Coplanda + Audeze LCD3 już 2 lata i nigdy nie miałem takich odczuć podczas sesji odsłuchowych. 

Tryby OS i NOS też fajna sprawa. OS daje nam jeszcze więcej naturaliści i takiego ciut bardziej technicznego grania. A NOS takie bardziej nasycone dające trochę efektu 3D (przyjemniejsze bardziej relaksujące granie). Z czym to sa dość subtelne różnice. A tryb Best, jak dla mnie dziwny i chyba najgorzej grający.

Jednak R2R to jest to ❤️ Żadna DS nie dała mi tyle przyjemności z słuchania. Dużo znanych sobie kawałków, odkrywam na nowo.

Porównując np do Copland DAC215 z jego wbudowanym DAC. Copland gra trochę podobnie, ale dość sucho i bez takiej magi. Ten Topping Centaurus, tak z pamięci to mi się kojarzy z graniem Chorda Hugo 2. Ale dość dawno go miałem i dość krótko, wiec tylko takie skojarzenie z pamięci. Reszta DS nawet nie podchodzi, a miałem Shanlinga na najnowszym AKM, NuPrime na AKM itp.

Aż ciężko mi wyobrazić jak grają R2R z wyższej półki 🙈

Mam nadzieję że z czasem będzie możliwość przerobienia zasilania w tym Toppingu. Na zasilanie z ULPS, podobne jak w Node N130. Powinno wtedy być jeszcze lepiej.

Podsumowując.

Kupując tego DAC w promce na ali + DDC np. Matrix spidif 3 + kabel RiCable Hdmi. Za ok 5,5k mamy DAC który gra, jak sprzęt za 11k-16k. Polecam!

56 minut temu, tomski_ napisał:

Po wbudowanym USB jest też dobrze, ale nie gra aż tak dobrze.

Wystarczy dodać izolację galwaniczną USB i będzie równie dobrze. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, Piopio napisał:

Wystarczy dodać izolację galwaniczną USB i będzie równie dobrze. 

Nie, nie będzie 🙂 Mam odpowiednik iFi Audio iPurifier. Jest trochę lepiej, trochę czyściej wtedy na wbudowanym. Ale dopiero na DDC i I2S gra na 100% możliwości. Jest duża różnica. 

Nawet z DDC po AES jest dużo lepiej jak z wbudowanego usb. W końcu na czymś musieli zaoszczędzić 🙂 Bo kto wtedy by kupił Cyan2 od Holo 🙂

54 minuty temu, tomski_ napisał:

Mam odpowiednik iFi Audio iPurifier.

Ale to nie jest izolacja galwaniczna. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Ale to nie jest izolacja galwaniczna. 

Według producenta jest. Izolator na układzie ADUM też mam i daje jeszcze słabszy efekt. Poza izolacja masy, zasilania, ważny jest też zegar (jak nie warzniejszy) itp a samo złącze I2S pozwala ominąć część układów, co skraca drogę sygnału do drabinki rezystorowej co jest korzystne. Ale to pewnie wiesz 🙂

Generalnie jak gdzieś widzę twoje wpisy, to jesteś dość monotematyczny w tej kwestii. Lekarstwo na wszystko, izolacja galwaniczna 😄

Ja ufam swoim uszom, i wolę sprawdzić wszystko w praktyce. Nie mam potrzebny wierzyć we wszystko co ktoś tam napisze na forum.

I tak ... w Topping Centaurus, I2S po dobrym DDC gra lepiej jak jego wejście USB z izolacja galwaniczną. Sprawdzone, potwierdzone. A w swojej głowie możesz myśleć inaczej, nie mam z tym problemu 🙂

2 godziny temu, tomski_ napisał:

Sprawdzone, potwierdzone.

W Twojej głowie 😉 

Według producenta jest.

Nie jest. Nie pisz bzdur. iFi miało prawdziwą izolację USB iGalvanic. 

ważny jest też zegar

Przy transmisji asynchronicznej USB ? 😉 

Lekarstwo na wszystko, izolacja galwaniczna 😄

Nie, tylko sprawia, że mamy czysty sygnał z transportu. A to robi robotę. 

Nie mam potrzebny wierzyć we wszystko co ktoś tam napisze na forum.

Technice/nauce nie wierzysz ? 😉 

Edytowane przez Piopio

59 minut temu, Piopio napisał:

Technice/nauce nie wierzysz ?

A co ty technik naukowiec, czy bardziej filozof ?  Że ma Ci każdy wierzyć.

Mam też izolator na ADUM3165 i szału to nie robi. Pozatym że jest trochę częściej.

Pozatym Matrix spidif 2 też ma izolację galwaniczną. A po I2S to on jest zegarem i sygnał omija układu konwersji cyfrowej w DAC przez co jest jeszcze mniej zakłócony. I to słychać.

A filozofować to sobie możesz, nic to nie kosztuje. Jak sam tego nie sprawdzisz, to będziesz myślał że masz rację. A nie zrobisz tego bo to wymaga wysiłku. Filozofować jest łatwiej 🙂

Mówię o swoich odczuciach, może komuś to się przyda. Komuś kto będzie brał ten sprzęt pod uwagę. Jak ktoś chce korzystać z wbudowanego usb, to izolator jak najbardziej poprawi co nieco. Ale moim zdaniem, układ usb w tym Toppingu jest słabo zaimplementowany. W końcu musieli na czymś zaoszczędzić. A jak mieć 100% potencjału urządzenia to I2S lub AES ewentualnie. Jak niema takiego wyjścia, to w miarę dobry DDC. 

Na YT jest recka od ziomka z USA, który podobnie zauważył że przez I2S i DDC gra to najlepiej.

Ale tak wiem ... nauka technika a reszta w głowie i każdy głuchy. Niema co tu się rozwodzić więcej na ten temat. 

14 minut temu, tomski_ napisał:

Ale moim zdaniem, układ usb w tym Toppingu jest słabo zaimplementowany.

Po czym wnosisz ? Moim zdaniem jest zaimplementowany na najwyższym poziomie. Jest tam układ XMOS XU316. Znasz lepszy ? 

Widzę nie opierasz się na faktach a na własnych przekonaniach z dupy wziętych. 

Twój Matrix spidif 2 ma XMOS XU208 😉 

21 minut temu, tomski_ napisał:

Pozatym Matrix spidif 2 też ma izolację galwaniczną.

Nie ma izolacji galwanicznej USB. 

Edytowane przez Piopio

6 minut temu, Piopio napisał:

dupy wziętych

Z dupy to jest twoje gadanie. Z tego co widzę to zbyt dużo sprzętu przez ręce nie przewaliłeś. 

6 minut temu, Piopio napisał:

XMOS XU316.

Miałem kilka urządzeń na tym układzie i na starszych, tak samo na amareno. Sama kość to jedno, a implementacja całego układu to drugie. Starsze układy potrafiły grać lepiej. Tam jest kupa innych czynników.

Z tego co widzę, to mało słyszałeś a dużo się mądrzysz. Szkoda czasu na dyskusję z Tobą. Niech moc galwaniczna będzie z Tobą i odleć w czeluścia wiedzy naukowej. A ja idę posłuchać muzyki ... 

Godzinę temu, tomski_ napisał:

Z tego co widzę to zbyt dużo sprzętu przez ręce nie przewaliłeś. 

Bawię się w audio od 32 lat więc trochę tego było ...

Z tego co widzę dużo gadasz a mało się znasz ... nie masz pojęcia o sprzęcie, o którym piszesz. Słuchaj sobie muzy i udawaj, że słyszysz różnice brzmieniowe 😉 

Edytowane przez Piopio

Kurcze piopio to ile Ty masz lat?:)

Wydajnościowo patrząc po forum oceniałem cię na młodszego gościa. 

Dobrze się trzymasz 

💪

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Dobrze się trzymasz 

💪

Piotrze @Piopio pewnie zaczął się bawić w Audio jak miał 3 latka. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

2 minuty temu, treinerek napisał:

ewnie zaczął się bawić w Audio jak miał 3 latka

A na 4 urodziny dostał pierwszą izolację galwaniczną, wtedy jeszcze w rolkach na metry była 🙂

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Dobrze się trzymasz 

💪

Pykło 52 w tym roku ...

1 godzinę temu, tomski_ napisał:

A na 4 urodziny dostał pierwszą izolację galwaniczną, wtedy jeszcze w rolkach na metry była 🙂

Jak zaczynałem to DAC jeszcze nie powstały 😉 Źródłem był magnetofon i gramofon 😉 CD to był luksus 😉 

Edytowane przez Piopio

7 godzin temu, treinerek napisał:

Piotrze @Piopio pewnie zaczął się bawić w Audio jak miał 3 latka. 

Pierwsze kieszonkowe 🙂

5 godzin temu, Piopio napisał:

Pykło 52 w tym roku ...

Wszystkiego dobrego! 

Podziwiam zaangażowanie w forum. Ze ci się chce.

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wszystkiego dobrego! 

Podziwiam zaangażowanie w forum. Ze ci się chce.

Dziękuję !

Muzyka towarzyszy mi od zawsze. A od lat 90 przekonałem się, że liczy się również jakość 😉 

Mam nadzieję, że do emerytury zrealizuję swoje marzenia audio - mam na oku kilka sprzętów, które zawsze chciałem mieć. 

Ja także budowałem swoje systemy od bardzo podstawowych natomiast już wtedy zwracałem uwagę na jakość. 

Wówczas przegrała ona jednak z dostępnymi funduszami. 

I tak uważam że nie popełniłem kardynalnych błędów oraz wtop w wyborze poszczególnych elementów systemu ( odpukac). 

Nawet gdy coś bardzo mocno mi nie pasowało to udało się sprzedać w tej samej cenie co zakup lub niewiele poniżej więc traktowałem to jako zdobywanie doświadczenia oraz po prostu hobby.

Potem w branży No bo już zdecydowanie łatwiej. Szybszy i prostszy dostęp do sprzętu spowodował rozwinięcie bakcyla. 

Jeszcze raz życzę wszystkiego dobrego

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Mam nadzieję, że do emerytury

I miejmy nadzieję przede wszystkim, że dane nam będzie pożyć trochę na tej emeryturze.

Dobrze się trzymasz 

Też długo myślałem że to jakiś, przepraszam, nawiedzony, niedojrzały studencik . Bo tak namolnie, wszędzie i do obrzydzenia ciągle pisać o tym izolatorze zwyczajnie dziecinne zawsze mi się wydawało. Ale kiedyś na jednej z grup audio na FB również pojawił się izolator, pisał o nim facet którego imię i nazwisko idealnie pasuje do nicku (Rodo więc oczywiście nie podam) no i z ciekawości wszedłem na profil - no nie studencik .
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ja także budowałem swoje systemy od bardzo podstawowych

Piopio powinien pamiętać. Budowanie systemów zależało od tego co rzucili do sklepu i miejsca w kolejce 🙃

• Pokaż nowe odpowiedzi