Skocz do zawartości
IGNORED

Denon 4700X i Focal Aria CC900 - kiepski dźwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, 

Mam obecnie kindo domowe składające się z Denona 4700X, końcówki mocy dla frontów Roksana Kandy K3 zasilającej Focal Aria 926 oraz zestaw Focal Flax Dome 5.1. 

Kupiłem także głośnik centralny Focal Aria CC900 i podłączyłem go bezpośrednio do Denona. Dźwięk jest strasznie kiepski...  Mam wrażenie, jakbym podłączył głośnik za 200 zł. Po prostu załamka.

Głośnik jest jeszcze niewygrzany i podłączony tanim kablem, ale zaczynam poważnie obawiać się, że w tej konfiguracji to po prostu nie zagra. 

Na ten moment preferuję oglądać filmy z wyłączonym centralnym.

Co począć? Szukać końcówki mocy do samego centralnego? A może lepiej dobrać w miarę porządny głośnik centralny, który jednak będzie łatwiejszy do napędzenia I o zbliżonej charakterystyce do Focali? 

Edytowane przez Jacgues

Źle zestawiłeś elektronikę z głośnikiem to co się dziwisz. Focale zawsze potrzebowały wypełnienia barwa podanego z zewnątrz, a te denki w D klasie za dużo mięska nie mają. Zapiął byś z Arcamem i by się podobało., a tak chudosx + chudosc = chudosc. 

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

1 godzinę temu, p0is0n napisał:

Źle zestawiłeś elektronikę z głośnikiem to co się dziwisz. Focale zawsze potrzebowały wypełnienia barwa podanego z zewnątrz, a te denki w D klasie za dużo mięska nie mają. Zapiął byś z Arcamem i by się podobało., a tak chudosx + chudosc = chudosc. 

To jakiego konkretnie Arcama proponujesz? Wtedy pewnie też musiałbym się pozbyć Roksana.

43 minuty temu, Jacgues napisał:

To jakiego konkretnie Arcama proponujesz? Wtedy pewnie też musiałbym się pozbyć Roksana.

Jesli z Roksanem sie podoba, to poluj na koncowke mocy/integre z wejsciem main in od Roksana. Bedzie wtedy z jednej parafii, tylko duzo klockow. A na tylach nie masz tego problemu? tylko na centralnym?

Arcam dowolny - one graja wszystkie taka sama szkolą brzmienia od lat. Ja mialem kiedys Arcama 390 i z Focalem bylo spoko. Czy byl to najlepszy dzwiek swiata? Nie, ale do kina jak najbardziej ok.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

A może po prostu chodzi o ustawienie large/small w konfiguracji głośników? Masz subwoofer?

Sam kiedyś tak miałem, że bez suba wolałem dźwięk z centralnym wmiksowanym do frontów. Osobny centralny brzmiał "chudo".

Jeśli masz subwoofer i ustawisz centrala jako small to niższe tony z tego kanału przejmie sub. Jeśli ustawiony jest jako large, a fizyczne wymiary nie pozwalają mu grać pełnym pasmem to może własnie być taki efekt jaki opisujesz.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Też coś mi się wydaje, że może być problem z ustawieniem kolumn w ampli. Ten centralny focala nie jest taki zły. No bez przesady. Ja jak testowałem kolumny to miałem podłączone Arie 926 do Denona 4400h (bez końcówki mocy),a central był jeszcze Taga Harmony. I było spoko.

Może to być takze przyzwyczajenie. Dialogi z głośników frontowych brzmią inaczej niż z centralnego. Gdyby było tak samo to producenci kolumn nie produkowaliby glosnikow centralnych 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Cześć 🙂 Robiłeś ponowną kalibrację? Co nie odpowiada Ci aż tak w brzmieniu obecnego centralnego? 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To pytanie jest podstawowe, bo: czy kaleczą uszy, czy jest głucho, bez dynamiki,

brak pasma, albo jeszcze coś innego. Pozwoli to na znalezienie jakiegoś rozwiązania ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski