Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No świat audio wyglądał by inaczej. Nie było by forów, sklepów audio, zapewne też Facebook by nie istniał , bo po co skoro grupy audio by nie istniały.

Ja? No więc wtedy zajął bym się tym co zawsze uważałem za wartościowe w życiu. 

Ratowałbym lasy deszczowe 

Albo

Jeździł na misję do Afryki 

Starał się pomagać starszym, być zaangażowanym w większy wolontariat niż teraz. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ratowałbym lasy deszczowe 

Albo

Jeździł na misję do Afryki 

Starał się pomagać starszym, być zaangażowanym w większy wolontariat niż teraz. 

Bardzo dobry pomysł,warty zrealizowania natychmiast.
Jestem jak najbardziej za!
Nie czekaj,spełnij swoje marzenia!

My tu jakoś sobie poradzimy,z trudem,bo z trudem,ale przecie byłoby nieludzkie-aby Cie blokować.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

No nie wiem czy świat audio da sobie radę bez prostowania twoich wypocin 😉

Ale przy zbliżających się świętach mimo wszystko tych twoich zaczepek życzę ci wszystkiego dobrego. Dużo zdrowia, radości no i siły w nowym roku do nieustannego spamowania naszego forum. 🙂

A ja podzielę się swoją historią dotyczącą wzmacniacz Pathos classic mk1.
Kilkanaście lat temu nabyłem takowe używane urządzenie. Grało u mnie parę lat i potencjometr zaczą trzeszczeć. Ponieważ nie mogłem znaleźć oznaczenia/typu tego elementu, napisałem do polskiego dystrybutora tych urządzeń z prośbą o podanie nazwy aby takową część zamówić. Po sympatyczne wymianie maili ku mojemu zaskoczeniu po kilku tygodniach przyszła do mnie paczka z firmy Pathos z nowym potencjometrem.

Dystrybutor poinformował, że przesyłka jest darmowa i producent życzy dalszego bezproblemowego użytkowania sprzętu. Pathos do tej pory gra u córki. Sprzęt z 2001 roku.

A w związku z nadchodzącymi świętami, życzę Koleżankom i Kolegom z forum dobrych świąt i wymarzonych audiofilskich prezentów pod choinką 🙂

W dniu 22.12.2024 o 22:37, Gargan napisał:

U mnie niedługo wyprzedzi wartość auta, bo już kilka lat temu wrak ma 😄

Niestety samochodu nie można kupować po kawałku jak audio 🤷

W sumie to się da. Wiele osób robi tak jak ze sprzętem audio. Kupuję auto jeździ rok czy dwa. Potem sprzedaje dokłada kilka tysięcy i tak kilka razy aż nagle ma całkiem niezłą furę...

15 godzin temu, kef4 napisał:

A ja podzielę się swoją historią dotyczącą wzmacniacz Pathos classic mk1.
Kilkanaście lat temu nabyłem takowe używane urządzenie. Grało u mnie parę lat i potencjometr zaczą trzeszczeć. Ponieważ nie mogłem znaleźć oznaczenia/typu tego elementu, napisałem do polskiego dystrybutora tych urządzeń z prośbą o podanie nazwy aby takową część zamówić. Po sympatyczne wymianie maili ku mojemu zaskoczeniu po kilku tygodniach przyszła do mnie paczka z firmy Pathos z nowym potencjometrem.

Dystrybutor poinformował, że przesyłka jest darmowa i producent życzy dalszego bezproblemowego użytkowania sprzętu. Pathos do tej pory gra u córki. Sprzęt z 2001 roku.

A w związku z nadchodzącymi świętami, życzę Koleżankom i Kolegom z forum dobrych świąt i wymarzonych audiofilskich prezentów pod choinką 🙂

Ja również życzę Ci ws@ystkiego najlepszego na Święta i nadchodzący Nowy Rok.

PS napisz tylko czy to sam go wymieniałeś ? 

Ja swoje wspaniałe japońce też mus@ę czasem serwisować. Głupi laser w SACD lepiej jak mi Audioklan wymieni. Te lasery DVD to potrafią nerwy napsuć. Przy okazji serdeczne pozdrowienia dla tego zacnego serwisu.

W dniu 23.12.2024 o 10:35, rafal735r napisał:

Nie doczytałes. Dla Yamahy odpadły pokrętła 😃

OK dla Luxmana też odpadły pokrętła i co z tego ?

Jak coś jest dobite i lata świetności ma za sobą to nawet dumny znaczek ACCUPHASE nie pomoże.

Godzinę temu, Audroc napisał:

W sumie to się da. Wiele osób robi tak jak ze sprzętem audio. Kupuję auto jeździ rok czy dwa. Potem sprzedaje dokłada kilka tysięcy i tak kilka razy aż nagle ma całkiem niezłą furę...

Ja również życzę Ci ws@ystkiego najlepszego na Święta i nadchodzący Nowy Rok.

PS napisz tylko czy to sam go wymieniałeś ? 

Ja swoje wspaniałe japońce też mus@ę czasem serwisować. Głupi laser w SACD lepiej jak mi Audioklan wymieni. Te lasery DVD to potrafią nerwy napsuć. Przy okazji serdeczne pozdrowienia dla tego zacnego serwisu.

OK dla Luxmana też odpadły pokrętła i co z tego ?

Jak coś jest dobite i lata świetności ma za sobą to nawet dumny znaczek ACCUPHASE nie pomoże.

Tylko rozkręciłem z nadzieją odczytania danych z potencjometra.
Po mojej wymianie firma Pathos miałaby wątpliwości czy to ich konstrukcja 😁

Czasami lepiej oddać sprzęt w ręce osoby, która ma więcej pojęcia o naprawach niż właściciel.

Czasy psucia produktu,  psucia wartości pieniądza. 

Upadku a nie postępu.

Tanio zrobić,  wykreować drogo i sprzedać. 

To czas obrazków i wyobrażeń z internetu.  Nie szukaj techniki i inżynierii. 

@miętowy masz rację 🙂 

Tydzień używam wzmacniacz ekskluzywnej brytyjskiej marki i już zacząłem żałować, że nie mam pod ręką frezarki. Ten co projektował obudowę powinien klęczeć w kącie na grochu 🤪

No to się akurat z wami zgadzam ale wiecie skąd to się wzięło? 

To ludzie na to pozwolili kupowali każdy chciał patrzył na pieniądz i to tak stopniowo dochodziło dochodziło dochodziło bo ja pamiętam jeszcze czasy innego sprzętu hi-fi. Innej jakości. Widziałem po kolei te amplitunery widziałem po kolei te wzmacniacze który w każdej kolejnej linii miał coś słabszego A to pomału gałki były plastikowe A to później front się zrobiło plastikowy i tak dalej i tak dalej. 

I co? I właśnie nic gdyby w tym momencie klient zareagował postawił się przestał kupować ten dany produkt dlatego że model poprzedni był lepszy to by się firma ocknęła. Na rynku jest taki wybór produktów a niektórzy usilnie cały czas wybierają jedną i tą samą markę i takie są konsekwencje

Piotrku, ja od 20 lat nie kupiłem budżetowego sprzętu. Nie, Rotel A14 to nie jest budżetówka. On startował od 6000 PLN. 

To co ostatnio kupiłem to już na 100% nie jest sprzęt dla każdego Kowalskiego. No i co z tego? Piękny front panel jest gorszej jakości od tego co widzimy w tanich urządzeniach. Marki premium zagubiły się. Nie wiem do czego dążą. 

Klienci stają przed wyborem albo solidna, malezyjska Yamaha, której nie da się słuchać. Albo brytyjski, świetnie brzmiący nietrwały złom 😀

W tym miejscu całe na czarno wchodzą klony z chińskiego zadupia. Milion marek a w środku dokładnie to samo. Taka czeka nas przyszłość.

Ale to co powiedziałem głównie dotyczy takich firm właśnie

Obserwowałem Denona latami. Onkyo i Yamahę to samo. Wiesz że kiedyś nawet te tańsze amplitunerki na domowego miały normalny aluminiowy front i normalną aluminiową gałkę głośności?

U kumpla gra dalej Onkyo 605 i wiesz co się stało? Zepsuł się pilot. 

Swoją drogą to nie wiem czy to jest budżetowy sprzęt czy nie bo pytanie w takim razie co to jest budżetowy sprzęt gdzie jest w takim razie klasa średnia gdzie jest hajend i ultra hajend mega end. 

Mam 20 letnie Unico i działa, prawdopodobnie wszystko w oryginale. Miałem S6 mk1 - działał, tylko pilot zmolestowany. Arcam SA30 też nic mi nie mulił. Rdaca nie miałem. Irdacowi nie udało mi się wyrwać gniazda. xD User ma pecha lub/i lubi szumieć. 🫡

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?imw=512&&ima=fit&impolicy=Letterbox&imc 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

Poleganie na serduszkach z forum to jak dobieranie koloru tapety na podstawie wyborów dokonanych przez stado szympansów. Kolory odróżniają, ale nie wszystkie i nie wiedzą co to tapeta.

W dniu 21.12.2024 o 15:29, Gargan napisał:

Klient przyszedł, kupił, koniec tematu.

Mhm

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi