Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy Gramofon Vintage vs Nowy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.12.2024 o 13:48, ahaja napisał:

Ano.

Taki Merc E500 z V8 20 letni to taki wintydż - jak wspomniane PL-50, KD/KP-990 etc.

Nowy, 3-cylindrowy 1L bi-turbo, wszystkomający...  to taki uznany  AT czy Pi-dżej, zapewne tańszy.

Z tego przykładu z autami yo zdecydowanie każdy wybrałby ten nowy to chyba oczywiste...

• Moderatorzy
1 minutę temu, Audroc napisał:

3-cylindrowy 1L

Każdy na pewno nie, przynajmniej ja bym czegoś takiego nigdy nie wybrał.

W dniu 22.12.2024 o 16:33, Marcinus napisał:

Z nowych coś sensownego w tym budżecie, to trochę trudny temat. Natomiast z używek z "epoki" już jest jakiś wybór. Problem polega na tym, że większość ofert, to od tzw handlarzy, którzy raczej nie znają się na serwisowaniu tych zabytków.

Jeśli chodzi o PL-50, to bardzo dobry model. U nas na forum jest wystawiony jeden egzemplarz od sprawdzonego sprzedawcy i z gwarancją.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po co wypisywać takie rzeczy nowym w temacie winyli.

Za 5-6kzł ma gość nowego Thorensa czy nowego PJ razem z bardzo dobrą wkładką i raty 0%.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Marcinus napisał:

Każdy na pewno nie, przynajmniej ja bym czegoś takiego nigdy nie wybrał.

A ja myślę że każdy pokaż mi kogoś kto chciałby mieć 8 garów koszmar.

Przecież nowy Merc mniej pali, mniej się psuje, jest bardziej ekologiczny, tańszy w utrzymaniu, ładniejszy i czysty w środku.

Chciałbyś siedzieć na czyjejś spermie jak kiedyś w Top Gear ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
Teraz, Audroc napisał:

Po co wypisywać takie rzeczy nowym w temacie winyli.

Za 5-6kzł ma gość nowego Thorensa czy nowego PJ razem z bardzo dobrą wkładką i raty 0%.

Po to, ze ten "Thorens" ma tyle wspólnego z Thorensem, co nowy "Junak" z Junakiem, a tego PJ jak lubisz, to przecież nikt Ci nie zabrania, możesz kupić. Tyle, ze to do wzmiankowanego przez autora PL50 nawet się nie zbliży.

6 minut temu, Audroc napisał:

Ja bym chciał! a jeszcze lepiej dziesięć.

• Moderatorzy
9 minut temu, Audroc napisał:

No ja akurat mam, co prawda nowe, przynajmniej takie było jak kupowałem.

10 minut temu, Audroc napisał:

Przecież nowy Merc mniej pali, mniej się psuje, jest bardziej ekologiczny, tańszy w utrzymaniu, ładniejszy i czysty w środku.

Też mam (tylko 2L) i z tym, ze mniej pali, a szczególnie, że mniej się psuje, to lekka herezja. Stare Mercedesy na pewno mniej się psuły.

Ale wróćmy do tematu.

• Moderatorzy
Teraz, paww napisał:

A jak się ma silnik 1 litrowy to jest lepiej czy gorzej? 🙂 

Jestem przekonany, że w kosiarce to byłoby lepiej niż 625 cm  🙂 

3 minuty temu, Marcinus napisał:

Jestem przekonany, że w kosiarce to byłoby lepiej niż 625 cm  🙂 

To  nie kosiarka, dojeżdzam tym do pracy 🙂 

Zrobił się "gorący" temat 🙂 

W dniu 26.12.2024 o 15:21, venom200 napisał:

Z Torunia jestem

Venom, decyzja zapadła ?

Gdybyś miał ochotę pogadać, zobaczyć, posłuchać gramofonu w akcji, proszę daj znać. także jestem z Torunia / za Wisłą /.

Nie mam takiej wiedzy, jak Marcinus, ale już drogę od vintage / Dual 731Q, Victor QL A7 / do nowego Teac TN 5BB przeszedłem. W każdym gramofonie z epoki coś było technicznie nie ok. Kupowane z pewnych źródeł, po serwisie, ale albo wkładki lub nowej igły do Duala kupić się nie udawało, a zamienniki były dużo gorszej jakości.

Drugi gramofon taki ładny, japoński był, a jakieś trzaski z siebie wydawał, a to sygnał w jednym kanale ginął. Wrócił do sprzedającego. Nie miałem ochoty ciągle walczyć z kablami , z przestawianiem go dalej od traf wzmacniaczy, itp. Kupiłem nowego Teaca i wszystkie problemy zniknęły, więc nie był to problem mojego systemu, a leciwego gramofonu. 

Kilka preampów także miałem / dwa modele Vincenta, LAR LPS-1 /. 

Teraz ten TEAC gra z wkładką MC Denon DL 301 mk2, korzystam z SUTa Audio Technica AT-650, preamp Keces Ephono. Nie jest to full wypas, ale dla mnie wystarcza. Nie mam super winyli, wydań z epoki, ale staram się kupować w jak najlepszym stanie, najczęściej z zagranicy, bo ceny są bardziej ludzkie i stan płyt także wiarygodnie opisany. Od rodzimych sprzedawców kupowałem, ale większość niestety była do zwrotu .....jakoś szcześcia nie miałem. Wiec dałem sobie spokój .

Jakbyś się nudził, chciał wpaść, posłuchać , pisz.

wig

Edytowane przez wig
1 godzinę temu, wig napisał:

Teraz ten TEAC gra z wkładką MC Denon DL 301 mk2, korzystam z SUTa Audio Technica AT-650, preamp Keces Ephono.

Świetną wkładkę masz.

Zgaduję, że gdybyś pozwolił uruchomić mi Twój zestaw to zamiast korzystać z wejścia MC wybrałbym SUT i wejście MM 🙂

Ale to co u Ciebie gra nijak się ma do założonego budżetu.

Co, zresztą chyba nikogo nie dziwi 😄

52 minuty temu, arpeggione napisał:

Zgaduję, że gdybyś pozwolił uruchomić mi Twój zestaw to zamiast korzystać z wejścia MC wybrałbym SUT i wejście MM 🙂

Bingo, tak właśnie mam to połączone. Testowałem wzmocnienia w preampie i najpierw było 40 dla MM, ale jednak 46 daje lepszą dynamikę przekazu , z wykorzystaniem interkonektów XLR pomiędzy preampem a wzmacniaczem.

58 minut temu, arpeggione napisał:

Świetną wkładkę masz

Też mi się podoba, a wcale nie musi być droga. 😁

Jedno, co mi się nie podoba w TEAC, to że nie podają w żadnej dokumentacji masy efektywnej ramienia....

Też mi się podoba, a wcale nie musi być droga. 
Jedno, co mi się nie podoba w TEAC, to że nie podają w żadnej dokumentacji masy efektywnej ramienia....

Ano... Cena jest wciąż głównym czynnikiem determinującym wybór. Tymczasem Denon wycenia swoje wkładki grubo poniżej konkurencji, a grają doskonale.
Wielokrotnie przy pytaniu o wkładkę za ok 1kzł proponowałem DL110 Denona i pytający nigdy nie skorzystał z tej rady

Co do masy ramienia, to jak będziesz miał wkładkę o znanej podatności to zmierzysz masę ramienia

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

Venom, decyzja zapadła ?
Gdybyś miał ochotę pogadać, zobaczyć, posłuchać gramofonu w akcji, proszę daj znać. także jestem z Torunia / za Wisłą /.
Nie mam takiej wiedzy, jak Marcinus, ale już drogę od vintage / Dual 731Q, Victor QL A7 / do nowego Teac TN 5BB przeszedłem. W każdym gramofonie z epoki coś było technicznie nie ok. Kupowane z pewnych źródeł, po serwisie, ale albo wkładki lub nowej igły do Duala kupić się nie udawało, a zamienniki były dużo gorszej jakości.
Drugi gramofon taki ładny, japoński był, a jakieś trzaski z siebie wydawał, a to sygnał w jednym kanale ginął. Wrócił do sprzedającego. Nie miałem ochoty ciągle walczyć z kablami , z przestawianiem go dalej od traf wzmacniaczy, itp. Kupiłem nowego Teaca i wszystkie problemy zniknęły, więc nie był to problem mojego systemu, a leciwego gramofonu. 
Kilka preampów także miałem / dwa modele Vincenta, LAR LPS-1 /. 
Teraz ten TEAC gra z wkładką MC Denon DL 301 mk2, korzystam z SUTa Audio Technica AT-650, preamp Keces Ephono. Nie jest to full wypas, ale dla mnie wystarcza. Nie mam super winyli, wydań z epoki, ale staram się kupować w jak najlepszym stanie, najczęściej z zagranicy, bo ceny są bardziej ludzkie i stan płyt także wiarygodnie opisany. Od rodzimych sprzedawców kupowałem, ale większość niestety była do zwrotu .....jakoś szcześcia nie miałem. Wiec dałem sobie spokój .
Jakbyś się nudził, chciał wpaść, posłuchać , pisz.
wig
Odezwę się na.priv

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

3 godziny temu, arpeggione napisał:

Co do masy ramienia, to jak będziesz miał wkładkę o znanej podatności to zmierzysz masę ramienia

można przyjąć z dużym prawdopodobieństwem że ramię ma średnią masę 

można przyjąć z dużym prawdopodobieństwem że ramię ma średnią masę 
Jak zwykle się z Tobą nie zgadzam i obstawiam 5-8g - czyli ramię lekkie.

Swoją drogą wkładka Denona, którą kolega zamontował ma podatność ponad 20 i świetnie się zgrywa z SME III.

• Moderatorzy
12 minut temu, arpeggione napisał:

Jak zwykle się z Tobą nie zgadzam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i obstawiam 5-8g - czyli ramię lekkie.

U kolegi Krzysztofa bawiliśmy się tym drapakiem i ramię sprawia wrażenie, że ma ponad 10g , niestety nie mierzyliśmy.

Ukryta Zawartość

U kolegi Krzysztofa bawiliśmy się tym drapakiem i ramię sprawia wrażenie, że ma ponad 10g , niestety nie mierzyliśmy.
Et tu, Brute, contra me?

• Moderatorzy
6 minut temu, arpeggione napisał:

Et tu, Brute, contra me?

Ukryta Zawartość

Żadne przeciwko 🙂 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, arpeggione napisał:

Jak zwykle się z Tobą nie zgadzam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i obstawiam 5-8g - czyli ramię lekkie.

A no jak zawsze , a nie jak zwykle 😛

zobacz jak ramię ulm w dualach wygląda tam jest 5g-8g , tu sam headshell ma min 9g (o ile nie jest z plastiku) , albo i ok 13g bo brak w nim otworów .

I z wyglądu jakby bardziej ten head był do at95 niż orto .

Swoją drogą wkładka Denona, którą kolega zamontował ma podatność ponad 20 i świetnie się zgrywa z SME III.

a czy ja coś o wkładce wspominałem ?

Niby orto red też ma podobną podatność , tylko że to jest wartość dla 10hz , denon zapewne podaje ją dla 100hz ( jak zwykł podawać i trzeba to razy 1.8 pomnożyć ) pewnie i tak będzie to jakoś grało nawet jak ramię jest średnie.

i świetnie się zgrywa z SME III.

jakoś te ramie na sme nie wygląda 😛

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor

tu head zdaje się taki jak teac-u waga 10g 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Marcinus napisał:

Żadne przeciwko 🙂 

za , a nawet przeciw 😄

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
Godzinę temu, bolo_senor napisał:

Niby orto red też ma podobną podatność , tylko że to jest wartość dla 10hz , denon zapewne podaje ją dla 100hz ( jak zwykł podawać i trzeba to razy 1.8 pomnożyć ) pewnie i tak będzie to jakoś grało nawet jak ramię jest średnie.

Kolega już przeliczył, bo dl-301 ma 13/100Hz

Panowie

Dzisiaj był dzień dobroci dla igły / wkładki / , czyli dokładne wymycie pinów, oczyszczenie igły. Jak już zdjąłem, to zważyłem na prostej wadze kuchennej kompletny headshell z moją wkładką. Wyszło razem 17 gram.

Headshell mam inny, niż fabryczny, bo Micro Seiki H-303. Jak pamiętam, to waży coś około 10,5-11 gram z kabelkami i śrubkami.

Po zdjęciu przeciwwagi, wyzerowaniu AS położyłem ramię na wadze i wyszło mi jakieś 12,3 grama. Ktoś  ważył to ramię od modelu Teac TN 3-B i wychodziło podobnie / wrzucam pobrana fotkę / . Wychodzi więc, że Marcinus i bolo_senor są bliżej.

Ukryta Zawartość

TEAC waga kompletnego heada.jpeg

Head z DL 301 mk2.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 28.12.2024 o 17:31, Marcinus napisał:

ze ten "Thorens" ma tyle wspólnego z Thorensem, co nowy "Junak" z Junakiem

Kilka ładnych lat temu miałem podobny dylemat co autor wątku.

Mając zerową wiedzę na temat gramofonów,  po krótkiej lekturze forum oraz z pomocną dłonią jednego z forumowiczów, bardzo szybko zdecydowałem, że kupię gramofon z epoki. Oczywiście względy finansowe, również ważyły w tej decyzji.

Padło na Thorensa TD125 mkII. Udało się kupić kompletny i sprawny egzemplarz. Miałem (i mam zamiar nadal) przeprowadzić poważny remont, ale skończyło się na regulacjach, smarowaniu, wymianie fabrycznego IC na dyi wg projektu kolegi Ahai i dobraniu przyzwoitej wkładki. Przerobiłem też kilka różnych pre. Testowałem ich ustawienia, itd, itp. 

Wciąż nie zrobiłem planowanego remontu 😞

Kupuję teraz po zaledwie kilka płyt rocznie. Gramofon gra u mnie dosyć często i cieszy za każdym razem i nie wyobrażam sobie rezygnacji z niego. Dźwięk jaki uzyskałem z vinylu stawia go jako pełnoprawne źródło obok cyfry.

Nie wiem, czy pomogłem autorowi wątku, ale opisałem swoją przygodę z której wynika, że chyba niekoniecznie trzeba wydawać fortunę na sprzęt i płyty i być super zdolnym technicznie, żeby zafundować sobie fajny analog. Życzę udanej decyzji i zadowolenia.

Edytowane przez juro
Literówka
Godzinę temu, wig napisał:

zważyłem na prostej wadze kuchennej kompletny headshell z moją wkładką. Wyszło razem 17 gram.

Headshell mam inny, niż fabryczny, bo Micro Seiki H-303. Jak pamiętam, to waży coś około 10,5-11 gram z kabelkami i śrubkami.

Po zdjęciu przeciwwagi, wyzerowaniu AS położyłem ramię na wadze i wyszło mi jakieś 12,3 grama. Ktoś  ważył to ramię od modelu Teac TN 3-B i wychodziło podobnie / wrzucam pobrana fotkę / . Wychodzi więc, że Marcinus i bolo_senor są bliżej.

Oj! To chyba jednak tak nie działa 😞 

To co nazywamy masą efektywną lub zastępczą jest powiązane z momentem bezwładności masy a nie prostym naciskiem. 

Okres drgań własnych ramienia (czyli wahadła fizycznego) liczy się wg takiego wzoru T=2π(I/mgd)^0,5. Pakowanie tam takiej zważonej masy zastępczej raczej nie da dobrego wyniku.

Edytowane przez arpeggione
  • Pokaż nowe odpowiedzi