Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy Gramofon Vintage vs Nowy

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
25 minut temu, arpeggione napisał:

Oj! To chyba jednak tak nie działa 😞 

To co nazywamy masą efektywną lub zastępczą jest powiązane z momentem bezwładności masy a nie prostym naciskiem. 

Okres drgań własnych ramienia (czyli wahadła fizycznego) liczy się wg takiego wzoru T=2π(I/mgd)^0,5. Pakowanie tam takiej zważonej masy zastępczej raczej nie da dobrego wyniku.

I właśnie dlatego z masą efektywną, to nie jest taka prosta sprawa, bo jest ona zmienna.

14 minut temu, arpeggione napisał:

Okres drgań własnych ramienia (czyli wahadła fizycznego) liczy się wg takiego wzoru T=2π(I/mgd)^0,5. Pakowanie tam takiej zważonej masy zastępczej raczej nie da dobrego wyniku.

Ja nie znam się za bardzo no sposobach liczenia i powiem szczerze, nawet nie za bardzo chcę zgłębiać ten temat. Mogę pozazdrościć jedynie wielu osobom, jak choćby Ty , że mają to w jednym ,,paluszku''. 

Sporo czytałem, wiem, że aby kupić, w końcu mniej lub bardziej kosztowną wkładkę, nie można tego zrealizować na zasadzie : o fajna jest, cena mi pasuje, a dobre opinie ma, itd. 

Mam świadomość, że należy dobrać wkładkę tak, aby współgrała z ramieniem, z parametrami preampa lub wzmacniacza. Jednak mając świadomość, że nie zajmuję się tym na codzień, to wolę pójść na łatwiznę i skorzystać z wiedzy innych, z danych katalogowych sprzętu. 

Jednym z ważnych parametrów mających wpływ na wybór wkładki jest znajomość masy efektywnej ramienia. Tylko co zrobić, jak producent tego nie publikuje ? Pisałem nawet do Teac Europa i nie odpowiedzieli mi. Więc jak ma to się dowiedzieć ? 

Podpowiedz więc, jakie parametry potrzebne są, aby ją we własnym zakresie / lub przy pomocy speców, których wielu jest na forum / obliczyć ? Podałeś wzór, który mi nic nie pomoże.  Czy każdy uzytkownik gramofonu musi mieć aż taką wiedzę tajemną, aby móc efektywnie z niego korzystać ? 

Dyskusja, oczywiście bardzo przydatna, pokazała, że zarówno Ty, jak i Marcinus, czy bolo_senor różniliście się w ocenie masy tego ramienia, ale ja nadal nie wiem, jaka jest masa efektywna. 

Pomożesz mi w wyliczeniu masy efektywnej dla tego ramienia ? 

5 godzin temu, bolo_senor napisał:

Niby orto red też ma podobną podatność , tylko że to jest wartość dla 10hz , denon zapewne podaje ją dla 100hz ( jak zwykł podawać i trzeba to razy 1.8 pomnożyć ) pewnie i tak będzie to jakoś grało nawet jak ramię jest średnie

Uwaga bola_senor oczywiście ma za sobą jego sporą wiedzę w tym temacie, tylko co ona mi daje w praktyce ? Jaką wkładkę wybrać, aby , jak pisze bolo grało dobrze, a nie jakoś ? 

Na koniec, wyślę, że za daleko brniemy w tym wątku, bo venom200 przestanie nawet mysleć o zakupie gramofonu ....Ale może sie mylę, nakręci się i da radę, czego życzę.

21 minut temu, wig napisał:

Pomożesz mi w wyliczeniu masy efektywnej dla tego ramienia ? 

Z tym określeniem masy dla Twojego ramienia to będzie odrobina kłopotu, ale postaram się pomóc. 
A potem Bolo się nie zgodzi z tym co napisałem 😄 
Kwestia pierwsza - masz dobrze dobraną wkładkę do ramienia 🙂. Nie wpada w rezonans podczas pracy, a to jest jedyna przesłanka do oceny. Teoretycznie też jest dobrze. Jeżeli przyjąć że Denon DL-301 II ma podatność rzedu 22
x 10-6cm/Dyne (13x1,7=22,1) to pasuje zarówno do ramienia o masie 5g jak i do ramienia 15g co można policzyć tutaj: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Z określeniem masy ramienia to znam jedynie metodę pośrednią; najpierw określamy przy pomocy płyty testowej i oka lub płyty testowej i jakiegoś analizatora częstotliwości jaka jest częstość drgań własnych układu wkładka/ramię a potem na podstawie znanej podatności wkładki liczymy masę zastępczą. Niestety w Twoim przypadku jest to trudne, bo Japończycy podają podatność określaną inaczej i jest ona nam psu na budę. Nawet przelicznik jest orientacyjny; ja liczę x1,7, Bolo x1,8 a Marcinus chyba x2,0 😮 
A na koniec tego przydługiego wpisu dodam od siebie że nie spotkałem się nigdy z jakimś wiarygodnym opracowaniem dlaczego rezonans układu ramię/wkładka powinien się mieścić w granicach 8-11Hz. 
Jestem coraz bliżej obrazoburczego twierdzenia że jest to albo bzdura, albo coś przyjętego na zasadzie poślinionego, brudnego palucha 😄 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3 godziny temu, wig napisał:

Uwaga bola_senor oczywiście ma za sobą jego sporą wiedzę w tym temacie, tylko co ona mi daje w praktyce ? Jaką wkładkę wybrać, aby , jak pisze bolo grało dobrze, a nie jakoś ? 

skoro na orto grało , to i ten denon zagra dobrze , a nawet i lepiej.

Skoro podatność obie wkładki mają podobną , to efetywna masa ramienia nie jest ci narazie potrzebna.

3 godziny temu, arpeggione napisał:

Nawet przelicznik jest orientacyjny; ja liczę x1,7, Bolo x1,8 a Marcinus chyba x2,0 😮 

ponoć im większa podatność tym wyższy przelicznik.

ponoć

A potem Bolo się nie zgodzi z tym co napisałem 😄 

i weź coś tu napisz ?

Jak się nie zgodzę , to się będzie zgadzało - i jak się zgodzę to wyjdzie , że się nie zgadzam 🤔

fajnie , że sam nie musiałem tego elaboratu pisać.

psu na budę.

i tu się nie zgodzę , mam psa i nie nadaje się psu na budę 😁

Edytowane przez bolo_senor
  • Moderatorzy
9 godzin temu, arpeggione napisał:

Marcinus chyba x2,0 😮

Marcinus nic nie liczy, bo tak jak napisałeś, to psu na budę. Do niektórych wkładek pasuje przelicznik x1,5 a do niektórych x2, a jeszcze w innych to w ogóle nic nie pasuje 🤔 Trochę się tego namierzyłem. Od czasu do czasu na forach pojawia się pewien "specjalista" od rezonansów, ale i on zmienia zdanie jak wiatr zawieje 🤣

9 godzin temu, arpeggione napisał:

A na koniec tego przydługiego wpisu dodam od siebie że nie spotkałem się nigdy z jakimś wiarygodnym opracowaniem dlaczego rezonans układu ramię/wkładka powinien się mieścić w granicach 8-11Hz. 
Jestem coraz bliżej obrazoburczego twierdzenia że jest to albo bzdura, albo coś przyjętego na zasadzie poślinionego, brudnego palucha 😄 

No właśnie, coś w tym jest.

6 godzin temu, bolo_senor napisał:

ponoć im większa podatność tym wyższy przelicznik.

ponoć

Ja to się zastanawiam dlaczego nikt  nie opracował wykresu masy/copliance dla 100hz skoro i tak  chyba już dla większości  wkładek   podaje się przy 100hz ?

Edytowane przez Renia239
  • Moderatorzy
4 minuty temu, Renia239 napisał:

chyba już dla większości  wkładek   podaje się przy 100hz ?

Dla 100Hz tylko Japończycy podają.  Natomiast Amerykanie kiedyś podawali statyczną, ale od jakiegoś czasu zaczęli też podawać dynamiczną dla 10Hz

7 godzin temu, bolo_senor napisał:

i tu się nie zgodzę

😄 

47 minut temu, Marcinus napisał:

na forach pojawia się pewien "specjalista" od rezonansów

A imię jego Gerwazy.
Tylko cudzysłów dałbym większy 😄  

8 godzin temu, Renia239 napisał:

Ja to się zastanawiam dlaczego nikt  nie opracował wykresu masy/copliance dla 100hz skoro i tak  chyba już dla większości  wkładek   podaje się przy 100hz ?

no co co ty , jakie 100 ?

europa  podaje dla 10 hz

japonia - 100 hz

a usa - podają statyczną

8 godzin temu, Marcinus napisał:

Dla 100Hz tylko Japończycy podają.  Natomiast Amerykanie kiedyś podawali statyczną, ale od jakiegoś czasu zaczęli też podawać dynamiczną dla 10Hz

a no właśnie.

Edytowane przez bolo_senor
19 godzin temu, bolo_senor napisał:

Skoro podatność obie wkładki mają podobną , to efetywna masa ramienia nie jest ci narazie potrzebna.

Dzięki, nie drążę , jest dobrze, więc ok.

19 godzin temu, bolo_senor napisał:

i weź coś tu napisz ?

Jak się nie zgodzę , to się będzie zgadzało - i jak się zgodzę to wyjdzie , że się nie zgadzam 🤔

ha, ha dobre. Dzięki za wymianę uwag, a takie wrzutki z klasą to lubię. 

Edytowane przez wig
  • Pokaż nowe odpowiedzi