Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Popisali się w tym roku na AVS jednym z najgorszych systemów jakie słyszałem za miliony 😉

Sonus Faber czy Opera? 

Ciężko mi uwierzyć, że Opera zrobiliby coś co naprawdę źle brzmi. Co prawda w tych najnowszych potanili stolarkę, ale przetworniki nadal Scan Speak, zwrotnice i okablowanie lepsze jak w starszych modelach. Nie słyszałem jeszcze, ale powinny być dobre.

On pisał pewnie o sonusach, siedziałem długo z żoną w operach, strzeliłem se nawet tam fote z gościem 🤣 pięknie Gargan grają te Twoje opera prima, długo ich słuchaliśmy 🙂 piękny naturalny dźwięk 

5 minut temu, Gargan napisał:

Sonus Faber czy Opera? 

Ciężko mi uwierzyć, że Opera zrobiliby coś co naprawdę źle brzmi. Co prawda w tych najnowszych potanili stolarkę, ale przetworniki nadal Scan Speak, zwrotnice i okablowanie lepsze jak w starszych modelach. Nie słyszałem jeszcze, ale powinny być dobre.

Jak za miliony to pewnie chodziło o ten ogromny zestaw SF. Mnie też nie powalił. 

5 minut temu, Gargan napisał:

Sonus Faber czy Opera? 

SF

7 minut temu, rafał50 napisał:

On pisał pewnie o sonusach, siedziałem długo z żoną w operach, strzeliłem se nawet tam fote z gościem 🤣 pięknie Gargan grają te Twoje opera prima, długo ich słuchaliśmy 🙂 piękny naturalny dźwięk 

Tylko dziady z nowym wzmacniaczem zrobiły się cholernie przejrzyste. 

Chyba dotarłem do granicy możliwości DAC w karcie dźwiękowej i streamerze. Na Arcam'ie czy Rotel'u nie było tego słychać. Rega pokazała ograniczenia ESS w tanich aplikacjach. Karta jeszcze się broni, ale streamer naprawdę potrafi skiepścić robotę. Ehhh... Hajendy... 😒 

Co ciekawe najlepiej sprawdza się ustawienie karty dźwiękowej na 16bit@384kHz. Głębia bitowa na minimum a Oversampling w max. Czyli szeroki zakres dynamiczny nie jest potrzebny - za to wypychamy szum poza pasmo słyszalne 🙂

Próbowałeś takiego ustawienia u siebie na Pioneer?

Kurde to co piszesz to juz dla mnie czarna magia 🤣 podłączyłem tylko do kompa, tak jak mi pomogłeś i tyle i kupiłem nowy kabel audiofilski ze sklepu 😁

38 minut temu, arturo_waw napisał:

Tak, bo jak raczysz zauważyć te na podanej przez Ciebie stronie to modele odpowiednio w budżecie większym od mojego:

- 3 krotnie

- 10 krotnie

- 29 krotnie...

Już jakieś 17 razy zostały pomylone z najtańszym modelem X1, którego akurat nie mają 😉

Inna sprawa, że wiem już (na przykładzie FS Accordo), że niektóre modele rzadkich kolumn są w ilości JEDNEJ sztuki na całą PL i np. jest spora kolejka do odsłuchu 😉 Więc ew. dostępność na stronie nie równa się możliwość odsłuchu.

same kłopoty z tymi monitorami, o wzmacniaczu nie wspominając 🤭

3 minuty temu, rafał50 napisał:

Tu będzie długa jazda 😁 spokojnie ze wzmacniaczem,to temat do końca roku 😁 

przestępnego oczywiście

gdyż według wierzeń, tylko audio kupione w przestępnym brzmi zgodnie z oczekiwaniami

Edytowane przez Zbi_Rek

Dobra, bierz Pan Dynaudio S40 i można zamykać temat. Ładne są, jak każde Dynie grają przyjemnie a i producent ceniony. Raz a dobrze i na najbliższe 15 lat spokój z paczkami. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Za te piętnaście koła,to już by stały u mnie nowe epos es 7n, lekko używane opera prima i jeszcze by starczyło na Cambridge audio cxa81 i palce lizać by było 😍🥰

3 godziny temu, arturo_waw napisał:

Tak, wyglądają pięknie. Szczególnie w tej scenerii.

Ale....kiedyś słyszałem że Venere to jedna z najsłabszych serii w historii SF. Na olx/allegro jak obserwuję to też nie trzymają nigdy ceny, więc może jest w tym jakieś ziarno prawdy?

Mam SF Venere 2.0. To chyba jedyna seria SF robiona w Chinach. Budżetowa, ale wyglądają świetnie - mam w czarnym piano, szklany górny skos i chyba dlatego żona nie kręciła nosem że ustawiłem w sypialni.

Grają ciepłym, gładkim, przyjemnym dźwiękiem, relaksującym i nienatarczywym. Używane są na niskich poziomach głośności w nocy, więc taka sygnatura brzmienia jak najbardziej pasuje. Co ciekawe przy cichym graniu nie eksponują środka, nie potrzeba loudnesu żeby słychać było dół i górę, są w miarę równe. Nie zostały ustawione poprawnie, więc stereofonia kuleje, ale nie taki był priorytet. Bardziej zależało mi na brzmieniu, żeby miło plumkały w tle podczas lektury czy innych sypialnianych aktywności.

Cena na rynku wtórnym rzeczywiście niska, dlatego nie bawiłem się w odsprzedaż i znalazłem im zastosowanie na miarę ich możliwości.

No nie wiem, nie wydaje mi się żeby tylko ta seria sf była robiona w chinach, na pewno jest więcej, patrzyłem na te nowe eposy, też jest z tylu people republic of china 🙂 a czego dziś się nie robi w chinach,lub Kambodża lub Wietnam 

7 minut temu, rafał50 napisał:

No nie wiem, nie wydaje mi się żeby tylko ta seria sf była robiona w chinach, na pewno jest więcej, patrzyłem na te nowe eposy, też jest z tylu people republic of china 🙂 a czego dziś się nie robi w chinach,lub Kambodża lub Wietnam 

Np. Diapasonów 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

9 minut temu, rafał50 napisał:

Borreseny robią w Chinach stolarkę 🙂 

12 godzin temu, Ronaldo9 napisał:

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie polecam. Mońitor dwie stopy szescienne. Pelnozakresowa kolumna o normalnym basie. Zadnych ograniczen dzwiekowych. Tego typu modeli jest troche. A vintage mnostwo. Szczegolnie brytyjskich.

12 godzin temu, Gargan napisał:

@Ajothe Wszystkie Sonus Faber są skierowane do elity.

👍

Tia, szcegolnie te nowe chińskie serie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Zdecydowanie polecam. Mońitor dwie stopy szescienne. Pelnozakresowa kolumna o normalnym basie. Zadnych ograniczen dzwiekowych. Tego typu modeli jest troche. A vintage mnostwo. Szczegolnie brytyjskich.

Tak z kronikarskiego obowiązku (nie tylko dla mnie ale również dla potomnych 😉), fajnie byłoby gdybyście te polecajki podawali również z nazwą bo mnie np. to zdjęcie nic nie mówi i nie mam zielonego pojęcia co to za model.

11 godzin temu, Gargan napisał:

Tylko dziady z nowym wzmacniaczem zrobiły się cholernie przejrzyste. 

Chyba dotarłem do granicy możliwości DAC w karcie dźwiękowej i streamerze. Na Arcam'ie czy Rotel'u nie było tego słychać. Rega pokazała ograniczenia ESS w tanich aplikacjach. Karta jeszcze się broni, ale streamer naprawdę potrafi skiepścić robotę. Ehhh... Hajendy... 😒 

Co ciekawe najlepiej sprawdza się ustawienie karty dźwiękowej na 16bit@384kHz. Głębia bitowa na minimum a Oversampling w max. Czyli szeroki zakres dynamiczny nie jest potrzebny - za to wypychamy szum poza pasmo słyszalne 🙂

Próbowałeś takiego ustawienia u siebie na Pioneer?

Przy 16/44 tez jest wypchniety.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Godzinę temu, arturo_waw napisał:

Tak z kronikarskiego obowiązku (nie tylko dla mnie ale również dla potomnych 😉), fajnie byłoby gdybyście te polecajki podawali również z nazwą bo mnie np. to zdjęcie nic nie mówi i nie mam zielonego pojęcia co to za model.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, rafał50 napisał:

Co to ? Co to jest ? Co Pan ? Tu jest hajend, a Pan wyjeżdżasz nam tu z jakimiś plebsowskimi łorfedalami  😁

W takim razie temat trzeba przeniesc  do hi -fi bo za 15kzl to można stojaki kupić 

Ukryta Zawartość

Elac concenctro s503 z blek frajdeja pewnie się zmiesci w budżecie 😉

Ukryta Zawartość

47 minut temu, arturo_waw napisał:

Koledzy, przepraszam za OT ale zapytam przy okazji - wiecie czy mamy na forum kogoś z Top HiFi?

Mamy całe TopHiFi 😀

35 minut temu, rafał50 napisał:

Jest top hifi video &design, byłem w sklepie niedawno u nich 

I przeżyłeś? 🤔

No kupiłem ten audiofilski przewód usb, co wtedy mi pomogłeś, porobiłem zdjęcia w sklepie,super klimat, mógłbym mieszkać wśród tych kolumn 🤣🤣🤣 

• Pokaż nowe odpowiedzi