Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Tommi88 napisał:

Dziękuję za wsparcie, pomoc i życzliwość. Niestety takie wartości powoli wymierają. 

Zapytałem tylko o dostępność danego modelu głośników w Polsce. Nie rozumiem tylko oburzenia co do tego pytania. Pewnie że takie rzeczy można wpisać w necie i sprawdzić. Wszystko teraz można wpisać i dostać informację na dany temat. Równie dobrze tytuł wątku też można wpisać i dostaniemy jakieś informacje. Tylko po co wtedy zadawanie pytań na forach? Po co rozmawiać z innymi? 

Widzę że jeszcze chwila i pokażesz już cały obraz swojej kultury? 

Tomiś, Ty faktycznie na serio nie widzisz w tej sytuacji swojej ułomności 😱

przytul dużego misia przed snem

dobrej nocy

7 minut temu, arturo_waw napisał:

No właśnie, co do zasady pewnie bym się zgodził bo też tym tropem ceny przetworników kalkulowałem wartość zestawów. Ale...to chyba nie jest taka prosta matematyka, bo zmiennych może być bardzo dużo:

1. Czy te przetworniki są faktycznie oryginalne? Wielu producentów kolumn zamawia przecież u producentów duże parte i wprowadza w nich jakieś zmiany "na życzenie".

2. Przetworniki przetwornikami, ale jest jeszcze zwrotnica, okablowanie i pozostałe bebechy. Tutaj chyba ktoś podawał przykład moich Jasperów, argumentując że co z tego "że Revelatory jak na zwrotnicy cienizna".

3. Strojenie i całe "R&D", które doprowadza produkt od pomysłu do półki sklepowej. Know how i wszystkie narzędzia, dzięki którym doprowadził ten produkt do finalnego efektu. Pan Schiavi zdaje się we Włoszech jest ekspertem w swojej dziedzinie i na swoje CV zapewne długo pracował.

4. W przypadku który podałeś, to nie tylko ładnie ociosana obudowa, ale przede wszystkim ręcznie składana, zbudowana z sezonowanego drewna, konkretnego rodzaju itp itd. Na ich stronie można co nie co o tym przeczytać: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Do MDF'u przecież nijak się to ma. 

5. No i chyba najważniejsze....czy to ma znaczenie co tam siedzi w środku jeśli to po prostu GRA? Wrażenie jakie zrobiły na mnie te malutkie Karisy (nie sądzę żeby były tam lepsze głośniki niż w Asterach) było niesamowite. Szczęka mi opadła jaką one budują przestrzeń, holografię i jak realistycznie brzmią. Późniejszy odsłuch Adamantesów u tego handlarza w mega słabych warunkach i znowu to samo - "WOW". Więc czy ma to dla mnie znaczenie? Chyba nie.

dokładnie, ponad 7 lat otaczał mnie dźwięk z Astery. I wtedy pojawił się GamuT rs...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

Hehhhh... Jeżeli sugerujesz przesadę z mojej strony, to zapewne faktycznie widziałeś oferty asterowskich standów w cenach niższych niż ja podałem. Całkiem możliwe, że 4 czy 5 ofert, których ceny przytoczyłem to promil w tym co Ty widziałeś...😚

Rozumiem, że to ironia?

Nie wiem tylko czemu piszesz o "asterowskich" jak rozmawiamy o modelu Adamantes. I owszem, różnica w cenie między standami do nich była pewnie tak samo duża (procentowo) jak między samymi kolumnami.

Nie, nie widziałem setek ani tysięcy tych ofert ale widziałem ofertę na używki o których pisałem za 450 euro. A więc 1/3 tego co podałeś.

Ukryta Zawartość

A dodatkowo, nie wydaje mi się żeby był sens wydawać 6k na standy do kolumn za 10 czy 12k, a nawet jeśli to za te pieniądze ktoś mógłby pewnie zamówić sobie "tailor made" znacznie ciekawsze, bo przecież te oryginały to żadne dzieło sztuki tak obiektywnie.

PS Fajnie byłoby jakbyś poza próbami udowadniania swojej racji przy każdej możliwej okazji, wrzucił coś wartościowego od siebie w temacie wątku, skoro masz taką wiedzę i doświadczenie 🙂 Ja bardzo chętnie słucham mądrzejszych od siebie.

Bo czy nie od tego jest właśnie forum? Czy tylko od punktowania innych? 😉 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, arturo_waw napisał:

Rozumiem, że to ironia?

Nie wiem tylko czemu piszesz o "asterowskich" jak rozmawiamy o modelu Adamantes. I owszem, różnica w cenie między standami do nich była pewnie tak samo duża (procentowo) jak między samymi kolumnami.

Nie, nie widziałem setek ani tysięcy tych ofert ale widziałem ofertę na używki o których pisałem za 450 euro. A więc 1/3 tego co podałeś.

Ukryta Zawartość

A dodatkowo, nie wydaje mi się żeby był sens wydawać 6k na standy do kolumn za 10 czy 12k, a nawet jeśli to za te pieniądze ktoś mógłby pewnie zamówić sobie "tailor made" znacznie ciekawsze, bo przecież te oryginały to żadne dzieło sztuki tak obiektywnie.

PS Fajnie byłoby jakbyś poza próbami udowadniania swojej racji przy każdej możliwej okazji, wrzucił coś wartościowego od siebie w temacie wątku, skoro masz taką wiedzę i doświadczenie 🙂 Ja bardzo chętnie słucham mądrzejszych od siebie.

Bo czy nie od tego jest właśnie forum? Czy tylko od punktowania innych? 😉 

Na początku, Adamantesy mkI dostały w spadku standy Astera mkI...

p.s.

właśnie pojawił się GamuT, to off top oczywiście z uwagi na € ale wart wypatrywania okazji. Widziałem kilka miesięcy temu rs3i w cenie 20-22k zł na dba i audio markt. Okazja warta grzechu

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, slaaawek napisał:

A co stoi na przeszkodzie aby tak po ludzku odpowiedzieć koledze z Forum na pytania? Pomóc z życzliwości ? Takie gwiazdorzenie jest cholernie wkurw…ce 

Może czasem pisze tutaj a czasem na elektrodzie i już mu się miesza. Tam takie podejście jest na porządku dziennym

No, muszę przyznać rację. Liczy się całość, obudowa, materiały, elementy zwrotnicy, strojenie. Ładnie to wyłuszczyłeś! Podobnie jest z ART, w niższych seriach też stosowali wcale nie topowe głośniki, a gra to jak diabli dobrze. 

"Tynk pożera dźwięk" 747

23 godziny temu, Tommi88 napisał:

Przecież odpisałem że mieszkam za granicą

No to juz sobie przypomniales dlaczego wyjechales 😁ehh rodacy ;)

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

A kuku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

4 minuty temu, Sz@tynbury napisał:

A kuku

Ukryta Zawartość

Yep, widziałem - wiszą już trochę.

Ale to niestety wersja III regular, nie rocznicowa (25th) która jest podobno dużo lepsza. 

Nie mniej jednak, moja oba doświadczenia z Diapasonomi były na tyle „nieadekwatne” (Karisy mimo wszystko jednak za małe, Adamantesy u handlarza w złych werrunkach) że zamiast sobotniego oglądania familiady, zaplanowalem sobie trasę do Bydgoszczy do Audio Connect na „rzetelny” odsłuch Adamantesow u nich 🙃

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, arturo_waw napisał:

#takasytuacja

🫡

Ukryta Zawartość

Gratuluję! W końcu się udało 🙂

Ukryta Zawartość

Diapason ok! 🙂 Dobry wybór, choć nie pokwapiłeś się posłuchać magii.. Ale będzie dobrze, z wszystkich typów wybrałeś brzmienie najbardziej szlachetne, dojrzałe, ułożone. Niech służą! Gratulacje!

"Tynk pożera dźwięk" 747

Również gratki. Fajny wątek był. Wielu wzruszeń przy ulubionej i tej jeszcze do odkrycia muzyce.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

No to tak...

Mimo, że Adamentesty z olx'a miałem sprawdzić w niedzielę, po wcześniejszym odsłuchu ich nowszej wersji (V) w bydgoskim audio connect, to po drugiej rozmowie ze sprzedającym uznałem że w niedzielę, może nie być po co jechać (na piątek i sobotę miał już umówionych 3 innych chętnych). Nauczony doświadczeniem (SF Electa Amator od Helmuta sprzedały się zanim zdążyłem się zebrać w podróż), uznałem że kto w życiu nie ryzykuje, ten nie pije szampana (a ja całkiem go lubię), więc zebrałem się dziś po robocie i uderzyłem na Lublin.

Pierwsza myśl po wejściu do domu sprzedawcy? Podziękować mu za to, że wystawił je z tak słabymi zdjęciami (wybacz Robercie,ale tak się nie sprzedaje sprzętu za kilkanaście tysięcy 😉). Na żywo te kolumny (nawet z tymi "brzydkimi" standami) wyglądają o jakieś 3 klasy lepiej, niż na tych ujęciach z olxa. Nie są pomarańczowe, tylko orzechowo-brązowe, nie błyszczące tylko zmatowione i nie tak przysadziste jak sugerowały zdjęcia. 

Mój feeling po ich ujrzeniu i (przede wszystkim) dotknięciu - haj end! To naturalne drewno jest po prostu przepiękne. Obok Chario Sonnet to zdecydowanie najlepiej wyglądająca i wykonana kolumna, z którą miałem do czynienia. 

Odsłuch? Duuuży salon, otwarty na kuchnię, korytarz i klatkę schodową a do tego puste ściany więc warunki akustyczne po prostu słabe. Ale fajna elektronika. DAC Gustard + integra Pathosa i chyba jakieś niezłe kable, podobne do Tellurium Black.

Nie będę ukrywał, że po całym dniu i trasie byłem zmęczony, a że godzina późna i nie chciałem sprzedawcy przeszkadzać, to mój odsłuch nie trwał długo. Przesłuchałem jakieś 8-10 numerów i uznałem że więcej mi nie potrzeba. Krótkie podsumowanie wrażeń? Dźwięk przede wszystkim  wyjątkowo CZYSTY, przestrzenny a do tego bardzo "muzykalny". Ale co ważne wspomnienia, kolumny wydały mi się bardzo "przezroczyste". O tym przekonałem się, kiedy sprzedający zmienił DAC na jakieś DYI (którego określił brzmieniowo zbliżone do Mytka) - różnica w barwie brzmienia była bardzo, bardzo duża. 

Nie będę czarował, że szczęka mi opadła bo tak nie było, ale słuchałem kolumn z naprawdę dużą przyjemnością w każdym z repertuarów, który wybrałem. i prezentacja żadnego utworu mnie nie zawiodła, a elektronika znów pozytywnie zaskoczyła! Jedyny minus do którego mógłbym się przyczepić to bas. Trudno mi to opisać, bo nie chodzi o to że było go mało lub był "chudy", ale po prostu brzmiał nie do końca tak jak lubię. Zrzucam to jednak na kark złych warunków akustycznych i liczę, że w moim pokoju będzie znacznie lepiej 🙂 

"Uszami" wyobraźni widziałem je już jak mogą zabrzmięć z moim Lampizatorem, więc szybka negocjacja, męska decyzja, pakowanie no i są - Diapason Adamantes III w wersji 25th. 

Jestem już dziś mocno zmęczony, więc nawet ich nie podłączam, ale napiszę tylko że te "brzydkie" standy prezentują się w mojej przestrzeni całkiem całkiem zacnie i chyba jednak zrobię z nich jakiś użytek... 😉 

Ukryta Zawartość

A że wspólnie w tym wątku nabiliśmy imponujące 35 stron, to nie zakończę go jednym postem i na spokojnie opiszę testy Diapasonów w moim zestawie oraz podsumuje krótko swoje poszukiwania, co by potomni mogli z niego ew. skorzystać 😉 

Pozdr!

Ukryta Zawartość

38 minut temu, arturo_waw napisał:

No to tak...

Mimo, że Adamentesty z olx'a miałem sprawdzić w niedzielę, po wcześniejszym odsłuchu ich nowszej wersji (V) w bydgoskim audio connect, to po drugiej rozmowie ze sprzedającym uznałem że w niedzielę, może nie być po co jechać (na piątek i sobotę miał już umówionych 3 innych chętnych). Nauczony doświadczeniem (SF Electa Amator od Helmuta sprzedały się zanim zdążyłem się zebrać w podróż), uznałem że kto w życiu nie ryzykuje, ten nie pije szampana (a ja całkiem go lubię), więc zebrałem się dziś po robocie i uderzyłem na Lublin.

Pierwsza myśl po wejściu do domu sprzedawcy? Podziękować mu za to, że wystawił je z tak słabymi zdjęciami (wybacz Robercie,ale tak się nie sprzedaje sprzętu za kilkanaście tysięcy 😉). Na żywo te kolumny (nawet z tymi "brzydkimi" standami) wyglądają o jakieś 3 klasy lepiej, niż na tych ujęciach z olxa. Nie są pomarańczowe, tylko orzechowo-brązowe, nie błyszczące tylko zmatowione i nie tak przysadziste jak sugerowały zdjęcia. 

Mój feeling po ich ujrzeniu i (przede wszystkim) dotknięciu - haj end! To naturalne drewno jest po prostu przepiękne. Obok Chario Sonnet to zdecydowanie najlepiej wyglądająca i wykonana kolumna, z którą miałem do czynienia. 

Odsłuch? Duuuży salon, otwarty na kuchnię, korytarz i klatkę schodową a do tego puste ściany więc warunki akustyczne po prostu słabe. Ale fajna elektronika. DAC Gustard + integra Pathosa i chyba jakieś niezłe kable, podobne do Tellurium Black.

Nie będę ukrywał, że po całym dniu i trasie byłem zmęczony, a że godzina późna i nie chciałem sprzedawcy przeszkadzać, to mój odsłuch nie trwał długo. Przesłuchałem jakieś 8-10 numerów i uznałem że więcej mi nie potrzeba. Krótkie podsumowanie wrażeń? Dźwięk przede wszystkim  wyjątkowo CZYSTY, przestrzenny a do tego bardzo "muzykalny". Ale co ważne wspomnienia, kolumny wydały mi się bardzo "przezroczyste". O tym przekonałem się, kiedy sprzedający zmienił DAC na jakieś DYI (którego określił brzmieniowo zbliżone do Mytka) - różnica w barwie brzmienia była bardzo, bardzo duża. 

Nie będę czarował, że szczęka mi opadła bo tak nie było, ale słuchałem kolumn z naprawdę dużą przyjemnością w każdym z repertuarów, który wybrałem. i prezentacja żadnego utworu mnie nie zawiodła, a elektronika znów pozytywnie zaskoczyła! Jedyny minus do którego mógłbym się przyczepić to bas. Trudno mi to opisać, bo nie chodzi o to że było go mało lub był "chudy", ale po prostu brzmiał nie do końca tak jak lubię. Zrzucam to jednak na kark złych warunków akustycznych i liczę, że w moim pokoju będzie znacznie lepiej 🙂 

"Uszami" wyobraźni widziałem je już jak mogą zabrzmięć z moim Lampizatorem, więc szybka negocjacja, męska decyzja, pakowanie no i są - Diapason Adamantes III w wersji 25th. 

Jestem już dziś mocno zmęczony, więc nawet ich nie podłączam, ale napiszę tylko że te "brzydkie" standy prezentują się w mojej przestrzeni całkiem całkiem zacnie i chyba jednak zrobię z nich jakiś użytek... 😉 

Ukryta Zawartość

A że wspólnie w tym wątku nabiliśmy imponujące 35 stron, to nie zakończę go jednym postem i na spokojnie opiszę testy Diapasonów w moim zestawie oraz podsumuje krótko swoje poszukiwania, co by potomni mogli z niego ew. skorzystać 😉 

Pozdr!

nie tak szybko, co w karafce ?

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

a co pan kupił/wypożyczył ?

Ja? Ostatnio nic... aż jestem zdziwiony, ale gratulowałem koledze arturo_waw świetnego zakupu

Edytowane przez s3etcher
3 minuty temu, s3etcher napisał:

Ja? Ostatnio nic... aż jestem zdziwiony, ale gratulowałem koledze arturo_waw świetnego zakupu

pytanie dotyczyło właśnie tego co wybrał kolega arturo

w międzyczasie już dodał opis 

Edytowane przez Zbi_Rek
9 godzin temu, arturo_waw napisał:

Pozdr!

Hola, hola Kolego. Wątku nie ma co kończyć, bo zaraz będziemy dobierali Ci wzmacniacz 🙂

12 minut temu, schik napisał:

Trzeba było wziąć od sprzedawcy w pakiecie Pathosa i byłoby pozamiatane jeśli to nie kwestia kasy😀

Nie chciał sprzedać to pierwsze primo, drugie primo to wcale ten Pathos na mnie wow nie zrobił, a trzecie primo że...z preampa Densena na pewno nie zrezygnuje więc potencjalnie interesować mnie będzie tylko końcówka/monobloki.

Ale to i tak na spokojnieeeeeee, najpierw muszę potestować z tym co mam (a nóż widelec nie będzie potrzeby?) i uwolnić kasę z Jasperów 🙂 

Nie dziwię się bo moim zdaniem Pathos to jeden z lepszych wzmacniaczy szczególnie do małych pomieszczeń. Mógł ci ale nie spodobać z powodu akustyki pomieszczenia i pobieżnego odsłuchu. Spokój w audio to podstawa co nagle to po diable... Zawsze kierujmy się tym co słyszymy a nie czytamy bo odczucia z odsłuchów innych osób niekoniecznie pokrywać się muszą z naszymi.

No dobra, to pierwsze kilkanaście numerów za mną, ale póki co powiem tylko tyle że Diapasony na pewno zostają ze mną 😉 Jest bardzooo fajnie!

I z tego miejsca bardzo dziękuję wszystkim za porady, pomoc i rekomendację (również tym, którzy pomagali na priv). Sporo się dowiedziałem i poza samym zakupem kolumn, to dużo wyniosłem z tego "projektu". Całkiem fajne to forum! 

Szklaneczką nie poczęstuje, ale mogę odwdzięczyć się dobra nutą na piątkowy wieczór:

1. Dla fanów instrumentala: Joe Dassin - Blue Country

2. Dla fanów alternatywnych wokali: Slow Train Soul - Twisted Cupid

3. Dla fanów ciepłego basu: Cannons - Fire for You

Smacznego!

Co prawda, żałuję że finalnie nie dane mi było odsłuchać:

1. SF Electa Amator oraz Cremona Auditor

2. FS Accordo (tutaj muszę wspomnieć o tym, że od miesiąca dopominam się o taką możliwość dokładnie 1x w tyg. a i tak najwyraźniej dla dealera nie ma to znaczenia)

3. Konstrukcji polskich manufaktur jak YB Audio czy ZAP Projekt (pozdrowienia dla Adama!), ale w pewnym momencie świadomie podjąłem decyzję, że przy okazji tego "okna transferowego" to jeszcze nie moment na ten kierunek.

Nie mniej jednak, liczę że jeszcze będzie taka okazja... a jak ktoś miałby ochotę wpaść ze swoimi "pięknymi monitorami" pod Warszawę na kawę albo bezalkoholowe piwo i porównanie to serdecznie zapraszam!

Tymczasem, zanurzam się w algorytmach Roona i zaczynam powoli rozkminiać jak przerobić te standy, żeby projekt dopiąć na ostatni guzik 😉 

PS No przyznajcie, że pasują te Adamantesy do tej RTVki wyjątkowo dobrze 😎

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi