Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, sir.jax napisał:

Poprawił bas, a nie „rozdzwoniły” się wysokie?

nie

8 godzin temu, sir.jax napisał:

kolumnami gumki, zamiast kolców.

tak,kolce są tylko do przebijania wykładziny dywanowej,na drewnianej podłodze nie mają sensu,mam stopy stalowo-gumowe wkręcone w gniazda gwintowe zamontowane w granicie,dodatkowo podklejone filcem

15 minut temu, Gargan napisał:

Nie możesz po prostu kupić stalowych podstawek i wypełnić piaskiem z OBI jak biały człowiek, tylko wymyślasz jakieś dziwne wynalazki - kosztowne, trudne do wykonania i nie koniecznie lepsze dźwiękowo?

Są jeszcze podstawki z naciągiem/struną też fajne.

Audiofile to zawsze muszą coś dziwnego wymyślić z płytą nagrobkową w konstrukcji, bo inaczej im nie zagra 🤦

Mogę.

Tak samo jak zamiast robić remont pokoju i budować przegrodę akustyczną, mogłem postawić za kolumnami dwa materace piankowo-sprężynowe. A zamiast dwa miesiące szukać monitorów i odsłuchiwać kilkunastu zestawów, mogłem pojechać do najbliższego Top HiFi i kupić to co zarekomendował sprzedawca i mieściło się w budżecie.

Tylko to nie moja droga 😉 

I w moim przypadku nie ma nic audiofilskiego w tym pomyśle: chce tylko żeby mi się wizualnie podobało, spełniało funkcje (podniosło standy i było stabilne) a przy tym nie pogorszyło dźwięku. Ot, tyle i aż.

18 minut temu, szpotek73 napisał:

nie

tak,kolce są tylko do przebijania wykładziny dywanowej,na drewnianej podłodze nie mają sensu,mam stopy stalowo-gumowe wkręcone w gniazda gwintowe zamontowane w granicie,dodatkowo podklejone filcem

Byłbyś tak uprzejmy przy okazji weekendowego odkurzania cyknąć fotkę i pokazać mi jak to jest technicznie zrobione?

8 minut temu, arturo_waw napisał:

Byłbyś tak uprzejmy przy okazji weekendowego odkurzania cyknąć fotkę i pokazać mi jak to jest technicznie zrobione?

nie ma sprawy,po południu będę w domu

Ja swoje podstawy zamówiłem u lokalnego gościa od nagrobków. A że robił mi też obudowę do kominka, to nie wyszło jakoś drogo, nie pamiętam dokładnie bo parę lat już upłynęło. mają z 5 cm grubości. Pod spód dałem dosyć twarde gumowe podkładki.

17 minut temu, Gargan napisał:

@arturo_waw gdyby chodziło o najlepsze osiągi to byś tak nie cudował.

Najwyraźniej w moim przypadku niekoniecznie o nie chodzi 🤷‍♂️

24 minuty temu, Gargan napisał:

@arturo_waw gdyby chodziło o najlepsze osiągi to byś tak nie cudował.

Gdyby w audio chodziło tylko o osiągi to pomieszczenie odsłuchowe mogłoby wyglądać tak: 😂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@MCHammer2022 właśnie takie pomieszczenia są najlepsze do odsłuchu. 

Audiofile napinają się, a można bardzo prosto i tanio uzyskać lepszy efekt.

Tyle że im nigdy nie chodzi o dźwięk.

@Gargan a jednak w audio (czy ogólnie w sztuce) chodzi o estetykę także wzrokową, choć poprzeczkę wymagań można zawiesić na różnych poziomach. Dlatego ja "wydziwianie" przy wyborze standów w pełni rozumiem. 👍

Gmach Opery Lwowskiej - tutaj inwestor zawiesił poprzeczkę wysoko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
6 minut temu, Gargan napisał:

@MCHammer2022 właśnie takie pomieszczenia są najlepsze do odsłuchu. 

Nie wydaje mi się 🙂 

A poza aspektami dźwiękowymi, otoczenie nie ma wg Ciebie znaczenia dla odbioru wrażeń?

Jakbyś np. siedział w restauracji w której super szef kuchni (np. z gwiazdką Michelin) czaruje wyjątkowymi smakami na talerzu, ale siedzisz w obskurnym, brudnym, tłocznym i głośnym przydrodżnym barze, to potrafiłbyś cieszyć się w pełni tym doświadczeniem kulinarnym? Nie sądze 😉 

9 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

"odpady/ścinki marmuru czy trawertynu są w cenie gruzu" 

Zgadza się odpady ścinki tak, ale jak będziesz z nich chciał konkretne wymiary, szlifowanie krawędzi i polerkę,  to już nie będzie ceny gruzu.

Bo trzeba dopłacić za robotę.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

@Gargan a jednak w audio (czy ogólnie w sztuce) chodzi o estetykę także wzrokową, choć poprzeczkę wymagań można zawiesić na różnych poziomach. Dlatego ja "wydziwianie" przy wyborze standów w pełni rozumiem. 👍

Gmach Opery Lwowskiej - tutaj inwestor zawiesił poprzeczkę wysoko:

Ukryta Zawartość

Zmałpował z opery w st. Petersburgu.

Akurat nie przepadam za barokiem.

Ukryta Zawartość

18 minut temu, sir.jax napisał:

Zgadza się odpady ścinki tak, ale jak będziesz z nich chciał konkretne wymiary, szlifowanie krawędzi i polerkę,  to już nie będzie ceny gruzu.

Bo trzeba dopłacić za robotę.

powtarzasz się, w nieistotnej kwestii

EOT

Edytowane przez Zbi_Rek
13 minut temu, arturo_waw napisał:

Nie wydaje mi się 🙂 

A poza aspektami dźwiękowymi, otoczenie nie ma wg Ciebie znaczenia dla odbioru wrażeń?

Jakbyś np. siedział w restauracji w której super szef kuchni (np. z gwiazdką Michelin) czaruje wyjątkowymi smakami na talerzu, ale siedzisz w obskurnym, brudnym, tłocznym i głośnym przydrodżnym barze, to potrafiłbyś cieszyć się w pełni tym doświadczeniem kulinarnym? Nie sądze 😉 

Najlepsze żarełko do tej pory jadłem w małej, ciasnej, zadymionej, chińskiej knajpie a za luksusami nie przepadam. Nie muszę nikomu imponować czy podbijać sobie ego Michelinem - wystarczy, że na samochodzie siedzi (z resztą są do bani te opony).

2 minuty temu, Gargan napisał:

Nie muszę nikomu imponować czy podbijać sobie ego Michelinem - wystarczy, że na samochodzie siedzi (z resztą są do bani te opony).

Co Ty masz z tymi "luksusami" i "imponowaniem komuś". 

Czy jak ktoś chce mieć ładnie DLA SIEBIE, bo mu się tak podoba i tak lubi to od razu jest snobem i podbija sobie ego? 

3 minuty temu, arturo_waw napisał:

Co Ty masz z tymi "luksusami" i "imponowaniem komuś". 

Czy jak ktoś chce mieć ładnie DLA SIEBIE, bo mu się tak podoba i tak lubi to od razu jest snobem i podbija sobie ego? 

nie po drodze garganowi z barokiem, bardziej indentyfikuje się z barakiem 🤭

Edytowane przez Zbi_Rek

@arturo_waw gdybyś nie był snobem to nigdy byśmy się nie dowiedzieli co tam masz i jak wygląda Twój pokój do słuchania muzyki 🙂

Tymczasem mamy serial z coraz to grubszym budżetem i wybieraniem wzoru marmuru pod kolumny 🙂

Jesteś snobem jak większość w tym hobby 🙂

@Zbi_Rek masz rację - bliżej mi do baraku. Luksus źle mi się kojarzy.

2 minuty temu, Gargan napisał:

Tymczasem mamy serial z coraz to grubszym budżetem i wybieraniem wzoru marmuru pod kolumny

Rozumiem że zyskałbym Twój szacunek tylko gdybym wybierał kolumny w budżecie do 2k a standy zbijał z desek po rozbiórce palet? Przepraszam w takim razie.

4 minuty temu, Gargan napisał:

Jesteś snobem jak większość w tym hobby 🙂

Nie znasz mnie, więc to trochę odważnie tak łatwo formułować takie stwierdzenie, no ale oczywiście masz prawo. Tak samo jak ja mam prawo mieć to w nosie i po prostu cieszyć się ze swojej zajawki jaką jest konfiguracja zestawu 😉 

1 godzinę temu, arturo_waw napisał:

Podstawowa zasada: nie mierzyć świata samym sobą.

Zdziwiłbyś sie jakie jakościowo jedzenie można zjeść na Dalekim Wschodzie w, cytuję, takim obskurnym, brudnym, tłocznym i głośnym przydrodżnym barze.

Albo np. ostrygi z zimniutkim i pyszniutkim białym winkiem, w takim przydrożnym barze w Normandii czy w Bretanii, które jeszcze 4 godziny wcześniej kąpały się w morzu.

Polecam kiedyś spróbować.

BTW jadłem także w gwiazdce Michelin.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

24 minuty temu, pmcomp napisał:

BTW jadłem także w gwiazdce Michelin.

No fajnie, uważaj tylko żeby ktoś Cię przypadkiem przez to nie nazwał snobem 😉  

24 minuty temu, pmcomp napisał:

Zdziwiłbyś sie jakie jakościowo jedzenie można zjeść na Dalekim Wschodzie w, cytuję, takim obskurnym, brudnym, tłocznym i głośnym przydrodżnym barze.

Nie zdziwiłbym, zdarzyło mi się kilka razy odwiedzić. I tak samo jak są te ze świetnym żarciem, tak samo są te z fatalnym. Mniejsza o to, nie zmienia to faktu, że okoliczności którymi się otaczamy mają znaczenie dla całościowego odbioru doświadczenia o którym mówimy. Inny przykład - jak będziemy oglądać fantastyczny, oscarowy film w reżyserii XYZ (dowolnie wpisz) ze świetną fabułą i obsadą, ale w tramwaju na telefonie i słuchawkach w drodze do roboty, no to będzie jednak inny tego odbiór niż seans w wypasionej sali kinowej z przekąską w ręku i efektami światło/dźwięk.

Ale nie o gastronomii i kinie chce tutaj rozmawiać 😉 

Edytowane przez arturo_waw
58 minut temu, arturo_waw napisał:

No fajnie, uważaj tylko żeby ktoś Cię przypadkiem przez to nie nazwał snobem 😉  

Już to ostatnio gdzieś napisałem, mam w czterech literach co ktoś o mnie mówi co pisze.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Trztmajmy się tematu. Estetyka jest ważna, tak jak i oświetlenie. Szczególnie to drugie, gdyż przytłumione światło wyostrza zmysł słuchu. Jest to zapewne atawizm, ale jakże użyteczny w naszym hobby do intensyfikowania doznań 😃

"Tynk pożera dźwięk" 747

4 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

powtarzasz się, w nieistotnej kwestii

😁

Jak to nie stosownej, mowa o granitach.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

8 minut temu, sir.jax napisał:

😁

Jak to nie stosownej, mowa o granitach.

Granit to samo zło, jak dojrzejesz do marmuru to daj znać 😁 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi