Skocz do zawartości
IGNORED

PIĘKNE monitory do 16 m2?

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Ghotti napisał:

Czekam na swoje 25 mk2 😉 a nie jakieś popierdolki 23 😉 

Mówisz serio? 
Mialem 25 mk2 przed przeprowadzką do małego pokoju i zamieniłem na 23 bo te 25 to dopiero są „przebasowione”. 

3 minuty temu, arturo_waw napisał:

Mówisz serio? 
Mialem 25 mk2 przed przeprowadzką do małego pokoju i zamieniłem na 23 bo te 25 to dopiero są „przebasowione”. 

Serio serio. W piątek się chyba miały wyprodukować w końcu. Ja mam 45m2, a nie 16m2 🙂 domówiłem dwa panele na tył bo tam 2x bass reflex. Słuchałem ich na 15m2 i był dramat z basem no ale u mnie trochę większa przestrzeń … no i mam ładniejsze bo czarny mat 😂

Edytowane przez Ghotti
14 minut temu, Ghotti napisał:

Serio serio. W piątek się chyba miały wyprodukować w końcu. Ja mam 45m2, a nie 16m2 🙂 domówiłem dwa panele na tył bo tam 2x bass reflex. Słuchałem ich na 15m2 i był dramat z basem no ale u mnie trochę większa przestrzeń … no i mam ładniejsze bo czarny mat 😂

Ale ja gralem 25 właśnie w 40m2+ 😉 Co prawda nowoczesne wnętrze i salon otwarty na kuchnię, no ale był dramat z basem. Po zmianie na 23 było lepiej, a po wrzuceniu do zaadoptowanych 16m2 dopiero „fajnie”. 

Trzymam kciuki żeby było dobrze, no ale wg mnie 23 są lepiej zbalansowane chociaż wiem (ale nie rozumiem czemu) wszyscy dealerzy pchają właśnie 25. 

W dniu 1.02.2025 o 11:03, slaaawek napisał:

Niektórzy lubią grzebać we wnętrzach sprzętu audio … modyfikować, „apgrejdować” - tylko to już nie ma nic wspólnego z firmowym produktem, koncepcją i fabrycznym wykonaniem

A co zrobiłbyś mając dwudziestoletnie kolumny z elektrolitami w środku ?

5 godzin temu, schik napisał:

A co zrobiłbyś mając dwudziestoletnie kolumny z elektrolitami w środku ?

Niech zgadnę: słuchałbym dalej ?

mam kolumny 34 letnie od nowości nie grzebane. Nawet mi się nie śni otwierać zaglądać itp. Nie róbmy jaj Panowie. Słuchać muzyki i nie pitolić głupot 😉

Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

32 minuty temu, slaaawek napisał:

mam kolumny 34 letnie od nowości nie grzebane. Nawet mi się nie śni otwierać zaglądać itp. Nie róbmy jaj Panowie. Słuchać muzyki i nie pitolić głupot 😉

Otworz, pomierz pojemnosci kondensatorow i porownaj ze znamionowymi i z projektem.

Potem policz jak ci sie przesuwaja filtry.

Wnosiki wyciagnij sam.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

35 minut temu, slaaawek napisał:

mam kolumny 34 letnie od nowości nie grzebane. Nawet mi się nie śni otwierać zaglądać itp. Nie róbmy jaj Panowie. Słuchać muzyki i nie pitolić głupot

Tak sobie tylko pomyślałem że pisałeś coś o tym żeby nie zmieniać tego co stworzył producent. Ok , naprawdę myślisz że po tylu latach słuchasz tego co stworzył producent?  Słuchaj dalej , gratuluję słuchu. Słyszałeś o takich parametrach jak esr, napięcie strat i fakcie zmiany pojemności kondensatorów.Czy masz świadomość jak wpływają na parametry zwrotnicy a tym samym na brzmienie całości. Nie róbmy jaj Panowie. Słuchać muzyki a nie pitolić głupot.😀

Edytowane przez schik

Ty słuchasz muzyki czy parametrów, strat napięcia, pojemności kondensatorów? Nawet jakby kolumny (sprzęt audio) straciły wszelkie parametry i nie wpłynie to na jakość odtwarzania brzmienia to po cholerę ruszać? To organ słuchu ma decydować o jakości a nie parametry…

chyba że mamy problemy z percepcją ze słuchem … ale to już nawet mega hiper parametry nie pomogą 🙂

Edytowane przez slaaawek

26 minut temu, slaaawek napisał:

Ty słuchasz muzyki czy parametrów, strat napięcia, pojemności kondensatorów? Nawet jakby kolumny (sprzęt audio) straciły wszelkie parametry i nie wpłynie to na jakość odtwarzania brzmienia to po cholerę ruszać? To organ słuchu ma decydować o jakości a nie parametry…

chyba że mamy problemy z percepcją ze słuchem … ale to już nawet mega hiper parametry nie pomogą 🙂

Wiesz na czym polega dobra  inżynieria? Najpierw pomiar- potem odsłuch. Nigdy na odwrót . Dobry sprzęt żeby grał musi spełniać założenia projektowe- czytaj parametry. Przeczysz sam sobie twierdząc że strata parametrów jakoby może nie wpływać na brzmienie? Gdyby przyjąć Twój punkt widzenia w zasadzie można zrobić co się chce i nie wpłynie to na brzmienie. Przecież to absurd. Oczywiście masz pełne prawo do swojego zdania ale myślę że nigdy nie trzymałeś lutownicy w ręku bo nawet mając bardzo małe doświadczenie nie pisałbyś takich głupot. Proponuję Ci dla ,,zabawy" wymienić jeden kondensator w torze wysokotonowym twoich kolumn - nawet na taki sam - nowy. Wtedy może uwierzysz ,, nausznie '' że parametry jednak mają znaczenie. Co do percepcji słuchu właśnie dlatego że słyszę nie mogę zgodzić się z takim naciąganiem rzeczywistości...

Każdy ma prawo do swojego zdania. Moje już znasz. Natomiast nie mogę się zgodzić że lutownica rządzi 😉

Z drugiej strony ile kolumn jest jest bez zwrotnic, które świetnie oddają brzmienie 

Chyba nie zrozumiałeś co piszę lutownica jest po to by rządził słuch. Nawet Altusy miały zwrotnice. Podaj proszę jakieś przykłady tych kolumn bez zwrotnic ?

Godzinę temu, slaaawek napisał:

Tak, "parametry nie grają", więc spokojnie można słuchać po odłączeniu od zasilania. ... no co? ... przecież "parametry nie grają". Sprzęt audio jest napędzany energią wiary.

2 godziny temu, Kyle napisał:

Tak, "parametry nie grają", więc spokojnie można słuchać po odłączeniu od zasilania. ... no co? ... przecież "parametry nie grają". Sprzęt audio jest napędzany energią wiary.

Ale dlaczego ludzie tutaj nie mają odwagi pisać co myślą ?

Że parametry niby nie grają ?

Ludzie no większej bzdury to ja w życiu nie słyszałem.

Grają tylko i wyłącznie parametry. To one zapewniają jakość dźwięku. To dzięki parametrom, oczywiście tym wysokim mamy małe zniekształcenia i to nie podlega dyskusji.

Nie po to chodziłem do szkoły żeby na technicznym jakby nie było forum czytać takie banialuki.

To tak samo jak inni piszą że pieniądze nie grają- oczywiście że grają. Owszem są wyjątki ale to sprawa Policji i prasy żeby takie przekręty wyłapywać typu DVD za 300zł w obcej budzie niby audiofilskiej sprzedawane za 10 razy tyle bo niby oprogramowanie podrasowane...

Inna sprawa to brzmienie. Pisałem już o tym.

Wystarczy w tanim sprzęcie podbić wyżs#y środek i ludziska będą sikać że dźwięk soczysty. Albo będą mp3 chwalić bo góra wyrazistą.

Moim zdaniem grają właśnie parametry i kasa.

39 minut temu, Audroc napisał:

Moim zdaniem grają właśnie parametry i kasa.

No z tym drugim to się akurat zgodzić nie mogę. Bo na cenę wpływa np. renoma marki, model sprzedażowo-dystrybucyjny firmy, strategia pozycjonowania marki i tak dalej.

I na końcu możesz mieć kolumny/wzmaka/dowolne coś za 50k, a w środku podzespoły, materiały i prace techniczną wartą np. 8k. 

Parametry grają - chociaż nie zawsze są to najwyższe możliwe parametry, bo mnie się bardzo źle słucha mojego zestawu audio, kiedy idzie na najwyższych parametrach. Wręcz go wykastrowałem, żeby grał bardziej znośnie a nie na 100% możliwości. Wyśrubowane parametry mnie męczą. 

Za to pieniądze grają tylko do pewnego momentu. Potem wchodzimy w rynek dzieł sztuki a wychodzimy z rynku sprzętu audio.

15 minut temu, arturo_waw napisał:

No z tym drugim to się akurat zgodzić nie mogę. Bo na cenę wpływa np. renoma marki, model sprzedażowo-dystrybucyjny firmy, strategia pozycjonowania marki i tak dalej.

I na końcu możesz mieć kolumny/wzmaka/dowolne coś za 50k, a w środku podzespoły, materiały i prace techniczną wartą np. 8k. 

Dobrym przykładem jest…Unitra. 
Jak wygląda cena aktualnych produktów vs jakość którą oferują te produkty. 
No rozjazd jest moim subiektywnym zdaniem bardzo duży. 

W poszukiwaniu ocieplenia tych ostrości o których wspominałem, podjechałem dziś poszukać jakiejś końcówki w klasie A na testy. Niestety, nic takiego od ręki nie znalazłem, ale że zbliża się weekend to pomyślałem że spróbuję czegokolwiek innego, co da mi jakieś porównanie do mojego Densena. 

No i sprzedawca przekonał mnie do niezobowiązującego sprawdzania nowego flagowca Eversolo - końcówki AMP-F10. 
Konstrukcja dual mono, 18 kg wagi, klasa AB a nie D, jak inne modele tej marki. 
Nie jest to klasa A, której szukałem ale z „braku laku” - biorę, zawsze to jakieś porównanie. 

Podłączyłem i gram. Narazie to co mogę powiedzieć to że:

- jest dobrze zbudowana, ładna i ma fajne wycieraczki 🙂 

- jest neutralna, nie czuję specjalnie ani zaostrzenia ani ocieplenia dźwięku vs mój Densen. Raczej nie będzie to remedium dla mojego toru.

- podana moc to trochę na wyrost… Głośność na preampie ustawiona tak samo jak w Densenie, Densen 120w/kanal vs 320w/kanał w Eversolo, a na tym drugim jest trochę ciszej 🤷‍♂️

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rega Aethos sobie kup. Tylko daj mu pograć, bo na początku nawet jeśli to ex-demo a nie nowy bywa męczący. Potem mu przechodzi. Klasa A to nie jest remedium na "ostrość". Już szybciej DAC to Ci poprawi. 

W dniu 5.02.2025 o 17:14, slaaawek napisał:

Nawet jakby kolumny (sprzęt audio) straciły wszelkie parametry i nie wpłynie to na jakość odtwarzania brzmienia

Teraz to pojechales ostro 🙂

Nie przesadzajcie piszac takie rzeczy bo potem sie smieja z audiofili..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 5.02.2025 o 21:39, Audroc napisał:

Nie po to chodziłem do szkoły żeby na technicznym jakby nie było forum czytać takie banialuki.

To niby forum techniczne? Gdyby parametry grały to chińskie pudełeczka z ASR byłyby hajendem. Napisz to Danowi Deagostino 🤭

11 godzin temu, arturo_waw napisał:

W poszukiwaniu ocieplenia tych ostrości o których wspominałem, podjechałem dziś poszukać jakiejś końcówki w klasie A na testy. Niestety, nic takiego od ręki nie znalazłem, ale że zbliża się weekend to pomyślałem że spróbuję czegokolwiek innego, co da mi jakieś porównanie do mojego Densena. 

No i sprzedawca przekonał mnie do niezobowiązującego sprawdzania nowego flagowca Eversolo - końcówki AMP-F10. 
Konstrukcja dual mono, 18 kg wagi, klasa AB a nie D, jak inne modele tej marki. 
Nie jest to klasa A, której szukałem ale z „braku laku” - biorę, zawsze to jakieś porównanie. 

Podłączyłem i gram. Narazie to co mogę powiedzieć to że:

- jest dobrze zbudowana, ładna i ma fajne wycieraczki 🙂 

- jest neutralna, nie czuję specjalnie ani zaostrzenia ani ocieplenia dźwięku vs mój Densen. Raczej nie będzie to remedium dla mojego toru.

- podana moc to trochę na wyrost… Głośność na preampie ustawiona tak samo jak w Densenie, Densen 120w/kanal vs 320w/kanał w Eversolo, a na tym drugim jest trochę ciszej 🤷‍♂️

Ukryta Zawartość

Szukasz nowego wzmaka bo ten się znudził, czy coś nie pasuje z Diapasonami?

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Ajothe napisał:

To niby forum techniczne? Gdyby parametry grały to chińskie pudełeczka z ASR byłyby hajendem. Napisz to Danowi Deagostino 🤭

Szukasz nowego wzmaka bo ten się znudził, czy coś nie pasuje z Diapasonami?

Badam, czy mogę wyeliminować trochę za ostrą górę. 
Z Pylonami, które grały trochę przytłumionym dźwiękiem balansowało się to super. Diapasony grają inaczej i jest momentami ciut drażniąco na wysokich. 

Całkiem fajne to Eversolo, no ale po 2,5h przepiąłem z powrotem na Densena, bo nic ten Chińczyk mi nie wniósł. Albo ten niepozorny Densen jest kotem, albo Eversolo żadnym kotem nie jest albo…końcówka ma marginalny wpływ na brzmienie. 
Sprawdzę jeszcze ze 2-3 inne, ew. W ostateczności sięgnę po lampę 🤔

11 godzin temu, Gargan napisał:

Rega Aethos sobie kup. Tylko daj mu pograć, bo na początku nawet jeśli to ex-demo a nie nowy bywa męczący. Potem mu przechodzi. Klasa A to nie jest remedium na "ostrość". Już szybciej DAC to Ci poprawi. 

Dzięki, ale pre zostaje - chce pożonglować tylko wzmocnieniem. Integry mnie nie interesują 🙂

Dac jest już lampowy, więc tutaj raczej winy jego nie ma. 

@Ajothe D'Agostino robi zabawki dla bogaczy. Pamiętaj, że Ford wygrał z Ferrari nie jeden sezon wyścigów. 

@arturo_waw zmiana końcówki mocy na brzmienie zestawu ma nikłe znaczenie. Lampa nie gwarantuje miękkiego brzmienia.

14 minut temu, NRK napisał:

Ken Miles pokazał im gdzie raki zimują😀

I dobrze im tak! Im to dobrze wychodzi makaron a nie samochody 🤪

P.s. Rano mi się spierdzieliły czujniki ciśnienia powietrza w Fordzie, tak że skoro to jest ta lepsza marka to strach kupić Ferrari 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Gargan napisał:

Rano mi się spierdzieliły czujniki ciśnienia powietrza w Fordzie

Kenowi hamulce i było po chłopie.

Nie narzekaj🤣

38 minut temu, Gargan napisał:

@Ajothe D'Agostino robi zabawki dla bogaczy. Pamiętaj, że Ford wygrał z Ferrari nie jeden sezon wyścigów. 

@arturo_waw zmiana końcówki mocy na brzmienie zestawu ma nikłe znaczenie. Lampa nie gwarantuje miękkiego brzmienia.

Słuchałeś? Parametry ma kiepskie. 

1 godzinę temu, arturo_waw napisał:

albo Eversolo żadnym kotem nie jest albo…końcówka ma marginalny wpływ na brzmienie. 

Marketing mają napewno świetny 😉

A....no i pomiary zajebiste też 😉

48 minut temu, NRK napisał:

Kenowi hamulce i było po chłopie.

Nie narzekaj🤣

Ten samochód to jedna wielka usterka, więc jeszcze nie wiadomo czy hamulce działają. Rzadko korzystam 😄

Na tylnej szybie ma naklejkę: "Zawsze Gratem" 😁

23 godziny temu, arturo_waw napisał:

Różnica w czułości. Jednak jak się przyciśnie, to ten mocniejszy da więcej Wat przy założonych zniekształceniach będących barierą przy wyznaczaniu mocy.

11 godzin temu, Ajothe napisał:

Gdyby parametry grały to chińskie pudełeczka z ASR byłyby hajendem.

Parametry "grają", to znaczy przedstawiają pewne informacje o tym jak będzie kształtowany odtwarzany dźwięk, choć masz prawo nie rozumieć co one pokazują i jak to interpretować (... wówczas mogą dla Ciebie faktycznie nie "grać", bo coś tam widzisz, ale nie rozumiesz jak to przekłada się na to co słychać).

Natomiast "hi-end" w konsumenckim audio, to głównie marketing (marketing "kablarski" jest tego kwintesencją)

Edytowane przez Kyle
  • Pokaż nowe odpowiedzi