Skocz do zawartości
IGNORED

Szkoła grania Acoustic Energy - Alternatywy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was!

Od lat jestem miłośnikiem firmy Acoustic Energy. Nie oznacza to, że słucham muzyki tylko na kolumnach tego producenta, ale właśnie taki sposób brzmienia do mnie mocno trafia. I choć uwielbiam granie przykładowo Audio Physic, to z moimi ulubionymi(często słabymi) lampowymi integrami najlepiej zgrywały się AE. Czy to były stare Aegis Evo III czy 320, to dodawały wigoru trochę ospałym lampom. 

A więc... Poszukiwane kolumny podłogowe zdolne nagłośnić niewielki salon 28m2. Pożądane cechy, to to z czego słynie AE. M.in.: Precyzja, szybkość, konturowość(wręcz twardość) basu. Ogólnie mocny i bezpośredni przekaz. Z reguły nie mam czasu na długie odsłuchy, dlatego po włączeniu sprzętu chcę przeżyć powiedzmy 1-godzinny "koncert", po czym bateryjki są naładowane i wracam do słuchania w ten sposób za kilka dni. Ale jest jeszcze coś, o czym niżej...

Jak dotąd tylko ten producent zdołał mi dostarczyć takich cech, natomiast zawsze czułem, że da się lepiej, głównie w sferze przestrzeni i detalu. Przełączając na np. Audio Physic Tempo 6, Spark V czy Virgo dostawałem duuużo lepszą przestrzeń, więcej szczegółów, smaczków, ale właśnie kosztem uspokojenia przekazu. Gdyby tylko udało się połączyć te dwa światy, to byłbym przeszczęśliwy 😁 

Czy może mi moje miłe grono polecić jakieś modele kolumn, które hipotetycznie mogą mi "podejść? Wzmacniacze miewam przeróżne, czasami trafi się hybryda jak Unison Unico Due, Rogue Audio Sphinx czy nawet tranzystor jak Musical Fidelity M6SI, ale na dłużej zostają mi właśnie wzmacniacze typu Triode 25, Simply Italy i do takich wzmacniaczy docelowo szukam kolumn

Budżet +/- 10tyś. Mogą być nowe, mogą być używane, byle nie za stare. 

Dziękuję 🙂

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Cześć 🙂

Bardzo wstępnie sprawdziłbym na pewno Monitor Audio Silver 500. Moim zdaniem dobrze wpasowują się w Twoje oczekiwania. Podobnie sprawdziłbym Focale Vestia No2, Audiovectory QR3 SE, może Heco Celan Revolution 7 🙂 Nie jest to stricte Acoustic Energy, ale są względnie podobne. 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 Podziałamy. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A ja bym z kolei nie nazywał tego szkołą grania acoustic energy. 

Dlatego że u tego producenta są bardzo duże różnice względem serii 100 300 i 500. 

Nie mówiąc o najwyższym topowym modelu. 

Różnica jest zarówno w wyglądzie jak i w zastosowanych przetwornikach czy nawet w materiałach tych przetworników. 

Co je łączy to faktycznie precyzja.

Zgadzam się z kolegami wyżej co do alternatyw do acoustic energy. 

Dopisał bym może nowe magnaty signature od serii 707

Z tym że jak mówię samą alternatywa dla AE mogą być oo prostu ich wyższe modele. 

6 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂

Bardzo wstępnie sprawdziłbym na pewno

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Moim zdaniem dobrze wpasowują się w Twoje oczekiwania. Podobnie sprawdziłbym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 🙂 Nie jest to stricte Acoustic Energy, ale są względnie podobne. 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 Podziałamy. 

Nie pomyślałbym, że Monitor Audio może być w moim guście, ale prawdopodobnie zrobię sobie prezent urodzinowy(nie pierwszy raz) i wpadnę do Was w styczniu. Co do Audiovector, to tak - na pewno biorę je pod uwagę, bo nie raz miałem styczność(QR1 i QR5, ale w zwykłych wersjach) i robiły na mnie naprawdę ogromne wrażenie. Swoją drogą ciekaw jestem jak faktycznie brzmienie się zmieniło po dodaniu do nazwy "SE", ale o bezpośrednich porównaniach mogę już tylko pomarzyć. O Focalach nie myślałem, bo kojarzą mi się z graniem typu "V', ale posłuchać z pewnością należy. Mam nadzieję, że do zobaczenia wkrótce 🙂 

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A ja bym z kolei nie nazywał tego szkołą grania acoustic energy. 

Dlatego że u tego producenta są bardzo duże różnice względem serii 100 300 i 500. 

Nie mówiąc o najwyższym topowym modelu. 

Różnica jest zarówno w wyglądzie jak i w zastosowanych przetwornikach czy nawet w materiałach tych przetworników. 

Co je łączy to faktycznie precyzja.

Jestem tego świadom, ale słuchałem u siebie naprawdę wiele modeli(prócz 509 oraz 520) i zawsze można było znaleźć wspólny mianownik. 509 słuchałem, ale z inną elektroniką, w całkowicie innym pomieszczeniu i nie chciałem się sugerować tamtym doświadczeniem, choć znając mniej więcej tamtejszy wzmacniacz, pomyślałem w pierwszej chwili, że seria 500 chyba już idzie w kierunku neutralności. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

W dniu 26.12.2024 o 22:14, Czlowiek97 napisał:

Od lat jestem miłośnikiem firmy Acoustic Energy

Robią naprawdę świetne kolumny. Posiadam AE 1 active i co to z DAC RME wyrabia w głowie się nie mieści 

Focal Vestia n2 mogą trafić w Twój gust, tam masz szybkość, precyzję i hektary przestrzeni. Polecam do przeczytania test w Audio Video. W pełni się pod nim podpisuję

Mają wspólny mianownik : precyzja.

Żadne ich kolumny nie grają mozolnym, ślimaczym dołem. 

Focal to jest taka troszkę vka. Z tym że on ma cieplejszy dół. Więc jest odbierany inaczej. 

Audiovector i monitor audio , daj znać jak się uda odsłuchać. 

Vestia to też nie aż taka V-ka, jak np. Arie. Dlatego moim zdaniem mogą się tu spodobać 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 30.12.2024 o 11:58, Piotr Sonido napisał:

Mają wspólny mianownik : precyzja.

Żadne ich kolumny nie grają mozolnym, ślimaczym dołem. 

Nigdy nie słyszałem piękniejszego basu jak z moich Acoustic energy AE 1 w połączeniu z RME ADI 2 fs... niskie zejście nabiera nowego wymiaru.. 

Ty mówisz w takim razie o AE 1 Classic a kolega wyżej o AE1 active.

Oznaczenie jest to samo, bardzo zbliżone ale to inny produkt. 

W dniu 3.01.2025 o 06:26, Piotr Sonido napisał:

Ty mówisz w takim razie o AE 1 Classic a kolega wyżej o AE1 active.

Dobrze myślę, że AE 1 classic są na rynku już od 30 lat? AE classic nigdy nie słyszałem ale active mogę z czystym sumieniem polecić... tylko ta moc.. są po prostu małe

31 minut temu, Piniu2906 napisał:

Dobrze myślę, że AE 1 classic są na rynku już od 30 lat? AE classic nigdy nie słyszałem ale active mogę z czystym sumieniem polecić... tylko ta moc.. są po prostu małe

Szczerze nie powiem ci dokładnej daty ich produkcji kiedy były w ofercie bo byłem wtedy dzieckiem 🙂

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Szczerze nie powiem ci dokładnej daty ich produkcji kiedy były w ofercie bo byłem wtedy dzieckiem 🙂

Sam byłem wtedy szczeniakiem. Jeśli Acoustic energy produkuje je tak długo to już o czymś świadczy. Firma z reputacją... no i angliesky rodowód.. w innym wątku zadałem też pytanie o ich subwoofery i dowiedziałem się, że i w tym segmencie Acoustic energy nie ma się czego wstydzić...

12 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Sam byłem wtedy szczeniakiem. Jeśli Acoustic energy produkuje je tak długo to już o czymś świadczy. Firma z reputacją... no i angliesky rodowód.. w innym wątku zadałem też pytanie o ich subwoofery i dowiedziałem się, że i w tym segmencie Acoustic energy nie ma się czego wstydzić...

Też tak myślę. Aczkolwiek ich subwoofery na naszym rynku są kompletnie nie popularne. Przez wiele lat nie spotkałem żadnego nigdzie w salonie. 

Pytać warto.