Skocz do zawartości
IGNORED

NAD c658 czy warto ..?

Rekomendowane odpowiedzi

Powitać, z takim zapytaniem...

Nie ma zbyt wiele o streaerze Nad w internetach.

Wpadł mi w ten czas wolnego taki pomysł aby takie urządzenie sobie sprawić.

Obecnie gram na Node 130 podłączony usb z Matrix Audio mini i2 pro, on puszcza sygnał do studyjnych Focal Alpha 80 Evo.

Nad byłby jednym klockiem zamiast obecnych dwóch, mimo że Matrixa uważam za świetny dac. Kusi mnie skosztować Dirac, rzadko dość słucham głośno, ale jednak mody pomieszczenia na basie są wtedy słyszalne. W cichym słuchaniu oczywiście lux.

Druga sprawa, Nad ma wyjście na Sub, regulowane. Możliwość dalszej zabawy z np SvS 1000 Pro który ma chyba opcję dokupienia przesyłu bezprzewodowego.

Czy ktoś kto zna ten streamer może podzielić się uwagami? Czy taka zmiana ma jakiś sens, poza zmianą dla zmiany?

https://www.audiostereo.pl/topic/168965-nad-c658-czy-warto/
21 minut temu, miętowy napisał:

Powitać, z takim zapytaniem...

Nie ma zbyt wiele o streaerze Nad w internetach.

Wpadł mi w ten czas wolnego taki pomysł aby takie urządzenie sobie sprawić.

Obecnie gram na Node 130 podłączony usb z Matrix Audio mini i2 pro, on puszcza sygnał do studyjnych Focal Alpha 80 Evo.

Nad byłby jednym klockiem zamiast obecnych dwóch, mimo że Matrixa uważam za świetny dac. Kusi mnie skosztować Dirac, rzadko dość słucham głośno, ale jednak mody pomieszczenia na basie są wtedy słyszalne. W cichym słuchaniu oczywiście lux.

Druga sprawa, Nad ma wyjście na Sub, regulowane. Możliwość dalszej zabawy z np SvS 1000 Pro który ma chyba opcję dokupienia przesyłu bezprzewodowego.

Czy ktoś kto zna ten streamer może podzielić się uwagami? Czy taka zmiana ma jakiś sens, poza zmianą dla zmiany?

Barwa grania jak to w NAD/Blusound; ciepło i barwnie. Można wypożyczyć i przetestować 😉

Zapraszam na priv 😉 

https://www.tophifi.pl/stereo/przetworniki-c-a/nad-c658.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 Najlepiej by było posłuchać NADa i zestawić go z innymi opcjami w zbliżonym budżecie 😉 Na pewno rozważyłbym droższego EverSolo DMP-A8, który też posiada korekcję akustyki, bdb DACa i świetny przedwzmacniacz. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

no to cena rośnie sporo już i wchodzą zupełnie inne urządzenia 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Rozumiem, ale zanim dostanę propozycje zakupu chciałem dopytać o sam produkt osób które używały, znają, porównywały. 

Korzystały lub korzystają z korekcji. Zestawiały tego Nada z Pionkiem czy Marantzem, cxn itp. 

O streamerach Matrix nie wspominam bo nie widziałem na forum tego sprzętu. 

To w końcu dość stary produkt ten Nad.

Edytowane przez miętowy
19 minut temu, miętowy napisał:

To w końcu dość stary produkt ten Nad.

ma kilka lat na karku, jednak BluOS ma pełne wsparcie dla wszystkich produktów od początku powstania. Żeby tak robił każdy producent 😉

Funkcjonalnie też nic mu nie brakuje, a nawet gdyby coś kiedyś doszło, to Nad jest przygotowany na rozbudowę o karty MDC. 

https://www.tophifi.pl/blog/post/wideo-bluos-system-multiroom-na-poczatek-prezentacja-top-hi-fi.html

www.tophifi.pl

5 godzin temu, miętowy napisał:

Czy ktoś używał tego odtwarzacza?

Zna, widział, dotykał, sąsiad miał i pokazywał?

Cokolwiek? 

Mam tego NAD-a od ponad dwóch lat. Dźwiękowo bardzo mi pasuje. Gra to u mnie z Yamahą AS3000 i kolumnami PMC Twenty 5.26. Co do ogromu funkcji jakie oferuje urządzenie to może wstyd się przyznać, ale w zasadzie z nich nie korzystam. Zrobiłem trzy mody z Dirac, ale z nich też nie korzystam bo mam dobrą akustykę.  Co tu dużo mówić, streamer wpasował mi się idealnie w system i jak dotąd nie przyszło mi do głowy go zmieniać.

U mnie akustyka raczej średnia,  salon z otwartą kuchnią a stereo na krótkiej ścianie.  Odległości od ścian bocznych mocno nierówne.  Co ciekawe stereo generalnie dobre.

Dlatego zastanawiam się czy zmiana streamera z obecnego zestawu to zmiana dla skosztowania korekty akustyki czy mi się tylko nudzi.

Czy poza korekcją Nad zagra ciekawiej niż node i mini 2 pro.

6 godzin temu, miętowy napisał:

Czy poza korekcją Nad zagra ciekawiej niż node i mini 2 pro.

Tego nie wiem bo gra cały system dla tego opisałem w jakim zestawie gra u mnie ten NAD. Co do Dirac to ma on znaczny wpływ na brzmienie i faktycznie korekta jest wyraźnie słyszalna. Jeśli miałbym scharakteryzować brzmienie streamerem to jest ono bardzo szczegółowe i melodyjne. Świetnie wyciąga szczegóły i smaczki z nagrań a to lubię. Nie jest w tym w żaden sposób natarczywy. Dźwięk jest ciepły, jasny i szczegółowy. Żadnego mulenia, poprostu sypią się "złote skry".

Porównywałeś go z innym sprzętem?

Wydaje się że korekcja może zrobić różnicę w raczej głośniejszym odsłuchu,  a to w moim przypadku rzadkość. 

Dobrze myślę? Zwłaszcza że dotyczy zakresu do 500 Hz.

7 godzin temu, miętowy napisał:

Porównywałeś go z innym sprzętem?

Wydaje się że korekcja może zrobić różnicę w raczej głośniejszym odsłuchu,  a to w moim przypadku rzadkość. 

Dobrze myślę? Zwłaszcza że dotyczy zakresu do 500 Hz.

Nie porównywałem go w warunkach domowych z żadnym innym streamerem z porównywalnej półki. Poprostu kupiłem go w ciemno.🙂 No dobra, miałem wtedy taki najtańszy streamer Yamahy po modyfikacji przez forumowego speca. No ale jak nie trudno się domyślić NAD wygrał ten pojedynek. 

Co do korekcji to w podstawowej wersji oferowanej wraz ze streamerem jest ona ograniczona do niskich częstotliwości i niskich średnich i jest słyszalna zarówno przy głośnym jak i przy cichym odsłuchu.