Skocz do zawartości
IGNORED

Słyszalność THD - od ilu procent słychać takie zniekształcenia

Rekomendowane odpowiedzi

Genialny film:

Mój wniosek taki, że przy średnicy (2,5kHz) słychać zniekształcenia gdzieś już od rejonów 1%, natomiast w zakresie basowym dopiero jak się zbliżamy do rejonów 10%.

4 godziny temu, Kyle napisał:

Mój wniosek taki, że przy średnicy (2,5kHz) słychać zniekształcenia gdzieś już od rejonów 1%, natomiast w zakresie basowym dopiero jak się zbliżamy do rejonów 10%.

Akurat THD na basie są nawet pożądane. Oczywiście w granicach rozsądku, jeśli sprzęt też nie wprowadza dodatkowych swoich zniekształceń. Bardzo czysty bas brzmi po prostu konturowo i nienaturalnie, czyli po prostu źle.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

5 minut temu, qbakos napisał:

Bardzo czysty bas brzmi po prostu konturowo i nienaturalnie, czyli po prostu źle.

Totalnie się z tym nie zgadzam. Niezniekształcony bas niesie sporo informacji, nie jest nudny i brzmi po prostu bardzo dobrze i zdecydowanie naturalnie.

Zniekształcony tym czasem jest mniej czytelny/mniej klarowny - nie lubię takiego brzmienia.

Edytowane przez Kyle

Ok, możesz mieć inne zdanie. U mnie idealnie mierzące i czyste przetworniki na Sabre w połączeniu z idealnie mierzącymi słuchawkami miały bas nie do słuchania.

6 minut temu, Kyle napisał:

Zniekształcony tym czasem jest mniej czytelny/mniej klarowny - nie lubię takiego brzmienia.

Ja teoretycznie też nie lubię, ale jak widać nie można z niczym przesadzić 😉 Bas wycinany jak od żyletki to żadna przyjemność.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Bas (gitara, bębny) może posiadać pewne harmoniczne, które w pewien sposób wzbogacają jego linię brzmieniową, tylko to powinno się robić w studiu bądź na sali koncertowej, a nie zniekształceniami wzmacniacza w domu 🙂 

Harmoniczne zarejestrowanej gitary/bębnów oczywiście jak najbardziej neutralne kolumny odtwarzają, a nie wycinają 😉 

30 minut temu, qbakos napisał:

Ok, możesz mieć inne zdanie. U mnie idealnie mierzące i czyste przetworniki na Sabre w połączeniu z idealnie mierzącymi słuchawkami miały bas nie do słuchania.

Ja teoretycznie też nie lubię, ale jak widać nie można z niczym przesadzić 😉 Bas wycinany jak od żyletki to żadna przyjemność.

Nie wiem czemu bas był nie do słuchania, ale na pewno nie od bardzo niskich zniekształceń harmonicznych. W ogóle trudno mówić o neutralności przy słuchawkach, skoro one w znacznym stopniu omijają małżowinę (a douszne to już zupełnie). Więc darujmy sobie w ogóle mieszanie słuchawek w tą dyskusję, bo wnioski są przez Ciebie wyciągane absurdalne.

Godzinę temu, qbakos napisał:

Akurat THD na basie są nawet pożądane. Oczywiście w granicach rozsądku, jeśli sprzęt też nie wprowadza dodatkowych swoich zniekształceń. Bardzo czysty bas brzmi po prostu konturowo i nienaturalnie, czyli po prostu źle.

Nawet jeśli, to o wprowadzenie pożądanych zniekształceń dba realizator.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Modów w domu też nie może być - toć to nieneutralne! A mają wszyscy. xD

Wy i ta Wasza neutralność...

🤗

.

@J4Z podbicia wywołane modami pomieszczenia wystarczy skorygować porządnym systemem kalibracyjnym.

No, i pewnie wszyscy ci, którzy krzyczą o neutralności, korygują podbicia i destrukcje tak, żeby mieć idealnie neutralne brzmienie. Ty tak robisz? 

.

Godzinę temu, Kyle napisał:

Tak mam odpaloną korekcję. Ty tak nie robisz?

Obstawiam, że każdy w jakiś sposób to robi, tylko jedni bardziej od innych świadomie. No bo chyba nikt nie lubi, gdy zamiast basu ma dudnienie i buczenie? Najlepszy dowód to zamiast pełnego zejścia monitorki 135mm i twierdzenie "za dużo basu". Kolumienki, które 50Hz mają -6dB względem górki 100Hz - czyż to nie jest najprostsza forma radzenia sobie z modem?

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, qbakos napisał:

U mnie idealnie mierzące i czyste przetworniki na Sabre w połączeniu z idealnie mierzącymi słuchawkami miały bas nie do słuchania.

Generalnie Sabre jest nie do słuchania. 😄 

Jeszcze nie słyszałem dobrze brzmiącego przetwornika opartego na kościach ESS.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, Kyle napisał:

Tak mam odpaloną korekcję. Ty tak nie robisz?

Przez jakiś czas słuchałem stosunkowo neutralnie, ale już tego nie robię. Wolę podkolorowane brzmienie. Nadal używam korekcji. A pokaż pomiary przed i po. Nie pytałem, czy używasz korekcji. Tylko o target i wyniki.

3 godziny temu, qbakos napisał:

idealnie mierzącymi słuchawkami

Pokaż te słuchawki. Co znaczy idealnie mierzące się? Wiesz, że przeważnie nawet super drogie słuchawki do produkcji mają swoje zafalowania? 

Edytowane przez J4Z

.

23 minuty temu, J4Z napisał:

A pokaż pomiary przed i po. Nie pytałem, czy używasz korekcji. Tylko o target i wyniki.

"Target" jest na neutralny, a "wyniki" są takie, że wahania SPL w paśmie są 2x mniejsze niż bez korekcji. Nie ma to związku z THD. I do czego niby zmierzasz?

Przez jakiś czas słuchałem stosunkowo neutralnie, ale już tego nie robię.

Pokaż pomiary przed i po :}

Edytowane przez Kyle
27 minut temu, J4Z napisał:

Przez jakiś czas słuchałem stosunkowo neutralnie, ale już tego nie robię. Wolę podkolorowane brzmienie.

A co ma podkolorawanie brzmienia do usunięcia moda?

16 minut temu, Kyle napisał:

Pokaż pomiary przed i po :}

Widziałeś.

17 minut temu, Kyle napisał:

"Target" jest na neutralny, a "wyniki" są takie, że wahania SPL w paśmie są 2x mniejsze niż bez korekcji.

Yhyyym

22 minuty temu, Kyle napisał:

I do czego niby zmierzasz?

A tak się tylko śmieje z tych, którzy trąbią o neutralności, a wcale tak nie słuchają. 🤗

Oczywiście nie czytałem tematu, bo po co? Jakie forum takie wpisy. 🤗

.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Mówią, że wszystko zależy jak zaaplikowany, ale z tym co miałem do czynienia to coś w tym jest...

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Nawet jeśli, to o wprowadzenie pożądanych zniekształceń dba realizator.

Tak, tak... i z tego powodu sporo ludzi jakimś cudem woli lampy, zamiast tranzystora, które wprowadzają tyle zniekształceń, że głowa mała 😉 Albo stare DAC-i, które wiadomo, że mają słabe parametry, ale niektórym takie brzmienie się podoba. Poważnie dalej mam wymieniać podobne prawdy, o których wszyscy tu dobrze wiemy?

5 godzin temu, Kyle napisał:

Więc darujmy sobie w ogóle mieszanie słuchawek w tą dyskusję, bo wnioski są przez Ciebie wyciągane absurdalne.

Nie widzę w tym żadnego absurdu, ja tak słucham i takie zagadnienia mnie interesują. Słuchasz na kolumnach, ok, ale nie nazywaj absurdalnym czyichś przemyśleń, bo ich nie rozumiesz lub Cię nie dotyczą. I dźwięk kliniczny, w tym bas jest zwyczajnie zły, bo nie ma nic wspólnego z tym co słychać w rzeczywistości. Tak jak pisałem, przegięcie w żadną stronę nie jest dobre.

2 godziny temu, J4Z napisał:

Co znaczy idealnie mierzące się? Wiesz, że przeważnie nawet super drogie słuchawki do produkcji mają swoje zafalowania? 

Z tym idealnym to trochę skrót myślowy. Chodziło mi, że takie LCD-2, które słyną z dobrego basu pozbawionego zniekształceń potrafią brzmieć gorzej, niż przykładowo takie audio-techniki a2000z, które zostały pomierzone, że mają spory THD na basie, a brzmią świetnie. Dlatego nie demonizowałbym znów tak tych zniekształceń. Trzeba wiedzieć, że są i czym to się może objawiać, ale co komu brzmi lepiej to już sprawa mocno subiektywna.

A swoją drogą załączony filmik bardzo ciekawy.

Edytowane przez qbakos

50 minut temu, qbakos napisał:

LCD-2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Się nie dziwię, że jak im nie dasz na źródle basu, zagrają twardym itd. basem. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

Ale wiesz, że to nie wykres THD, tylko tzw. frequency response. THD mało kto mierzy, trzeba się trochę naszukać.

No ja nie demonizuje niczego. Mnie obchodzi efekt końcowy i mój odbiór. To że one mają niskie zniekształcenia, mnie nie obchodzi, jak już widzę, że to sprzęt nie dla mnie. 

A czy są takie słuchawki, które mają zniekształcenia na podobnym poziomie, ale 100hz na poziomie +5dB od target response?

Edytowane przez J4Z

.

A czy są takie słuchawki, które mają zniekształcenia na podobnym poziomie, ale 100hz na poziomie +5dB od target response?

Pewnie sporo by się takich znalazło, choćby słynne swego czasu NightHawki. Mają bardzo niskie THD, a bas chyba podniesiony +10 powyżej targetu. Tylko co z tego jak ich przetworniki gubią się w bardziej skomplikowanej muzyce (a to jakoś już mierzalne nie jest, jak nie posłuchasz to się nie dowiesz).

Cała masa planarów też ma mocny bas, a wysokie THD jest rzadkością, ale to bardziej zamknięte konstrukcje.

Edytowane przez qbakos

4 godziny temu, qbakos napisał:

wszystko zależy jak zaaplikowany

Ja mam Sabre w swoim donglu do telefonu, konkretnie 2xES9219. I nie mogę narzekać. Nie ma tej agresji i ostrości jaką można usłyszeć w aplikacjach stacjonarnych.

Inna sprawa, że używam bardzo miłych i łagodnych słuchawek Soundmagic. One dużo dają słodyczy w brzmieniu. Być może na bardziej rozdzielczych słuchawkach dźwięk byłby typowo po sabrowsku męczacy na dłuższą metę.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 godzin temu, il Dottore napisał:

Jeszcze nie słyszałem dobrze brzmiącego przetwornika opartego na kościach ESS.

Ja słyszałem. Właściwie to wciąż słucham. Ma w środku chipset 9018. Pytanie tylko co według Ciebie oznacza "dobre brzmienie"? 😀

Coś Ci się nie podoba w ESS?

Mnie inne drażnią bardziej 😀

Może poza starymi PCM179x ale tego już na rynku nie uświadczysz. Albo ESS albo AKM.

6 godzin temu, qbakos napisał:

Nie widzę w tym żadnego absurdu, ja tak słucham i takie zagadnienia mnie interesują. Słuchasz na kolumnach, ok, ale nie nazywaj absurdalnym czyichś przemyśleń, bo ich nie rozumiesz lub Cię nie dotyczą. I dźwięk kliniczny, w tym bas jest zwyczajnie zły, bo nie ma nic wspólnego z tym co słychać w rzeczywistości. Tak jak pisałem, przegięcie w żadną stronę nie jest dobre.

Absurdalne nie jest to, że słuchasz na słuchawkach, tylko absurdalny jest wniosek, że: "niskie zniekształcenia THD na basie to kiepski bas".

Miałeś może kiepski bas na tych słuchawkach, ale to mogło wynikać z pierdyliona innych powodów, a nie z tego powodu, że miały niskie THD.

5 godzin temu, qbakos napisał:

bas chyba podniesiony +10 powyżej targetu. Tylko co z tego jak ich przetworniki gubią się w bardziej skomplikowanej muzyce (a to jakoś już mierzalne nie jest,

No jak ostro ruszasz jedną membraną w zakresie basowym (podbicie "+10 powyżej targetu" - czyli po ludzku domniemywam, że chodzi może o +10dB wzgl. średniego SPL), to nic dziwnego, że wpływa to na resztę pasma, które jest przetwarzane przez tą samą membranę. Także pomiar pomiarem, ale podstawa to wyciąganie prawidłowych wniosków z tych pomiarów, a często laicy widzą pomiary, po czym wyciągają wnioski z tyłka.

Edytowane przez Kyle

Zniekształcenia 10% to już jest zgroza znana z mini wież z lat 90-tych. 

Magazyn Audio mierzy wzmacniacze do 1% zniekształceń a ASR kolumny do 5%.

No trzeba pamiętać, że te THD (wzmacniacza + kolumn) to się praktycznie "sumują". Także jak ktoś ma 1% THD wzmacniacza przy np. 2,5kHz, to właściwie po dodaniu niedoskonałości kolumny/głośnika, powinien się martwić, bo ostatecznie słuchacza interesują całkowite THD (źródła/DAC+wzmacniacza+kolumn).

... to prowadzi do wniosków, że przy niskich wymaganych mocach (patrzcie na 1W), słabszy model wzmacniacza

Ukryta Zawartość

71845-denon-pma-6000ne-lab3.jpg

, może nam ostatecznie zaoferować niższe zniekształcenia niż mocniejszy:

Ukryta Zawartość

79134-denon-pma-3000ne-lab3.jpg

- jednak jakiej mocy używamy, to też ciężko jednoznacznie określić, bo moc średnia, to nie to samo co w transjentach, a muzyka, to transjenty (może średnio słuchamy przy 1W, a w transjentach przy muzyce mamy skoki chwilowe na 4W)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
1 godzinę temu, Gargan napisał:

Pytanie tylko co według Ciebie oznacza "dobre brzmienie"? 😀

Mam dokładnie takie same wymagania co do SQ jak ten zamawiający. 😄 

@Kyle THD się nie sumują tylko multiplikują. Przy każdym wzmocnieniu lub zmianie postaci sygnału wskakujesz na kolejne rzędy wielkości. Sygnał z DAC w CD ma zniekształcenia 0.0003% ale już po przejściu przez kolumny masz np. 5%.

@il Dottore znaczy, że Tobie to wszystko jedno? 😁👍

Edytowane przez Gargan
  • Pokaż nowe odpowiedzi