Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słyszymy? Pomiary sprzętu i wrażenia percepcyjne.

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

A mp3 nie jest ze studia nagrań?

Jest, mam problem z rozróżnieniem mp3 czy AAC 320kbit od wav, może jestem głuchy?

6 minut temu, Ajothe napisał:

Właśnie zagorzali parametrowcy powinni grać prosto z DAW. 

Parametrowcy zazwyczaj są świadomi tematu, a na tak durny pomysł mógł wpaść tylko laik.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Słyszałeś kiedykolwiek utwory prosto z DAW?

Nawet bym tego nie próbował, zresztą pisałem "mam problem z rozróżnieniem mp3 czy AAC 320kbit od wav" 🙂 

2 minuty temu, paww napisał:

Nawet bym tego nie próbował, zresztą pisałem "mam problem z rozróżnieniem mp3 czy AAC 320kbit od wav" 🙂 

Nikt tego nie odróżni, można odróżnić mp3 320kbps od flac 16/44.1khz, ale to są niuanse i trzeba się skupiać. 

16 minut temu, paww napisał:

Jest, mam problem z rozróżnieniem mp3 czy AAC 320kbit od wav, może jestem głuchy?

A może Twój odtwarzacz ma tak dobrane filtr lub algorytmy dekodujące, że nie słychać różnicy?

Miałem kiedyś odtwarzacz Panasonic DVD-S47, który mp3 odtwarzał lepiej od CDDA. Po prostu tak grał i nic z tym nie dało się zrobić. Twój odtwarzacz może być zrobiony w podobny sposób. 

To by też tłumaczyło męczące brzmienie z Yamahą w zestawie. 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Nikt tego nie odróżni, można odróżnić mp3 320kbps od flac 16/44.1khz, ale to są niuanse i trzeba się skupiać. 

Są tacy, którzy odróżniają.

1 minutę temu, Gargan napisał:

A może Twój odtwarzacz ma tak dobrane filtr lub algorytmy dekodujące, że nie słychać różnicy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Ajothe napisał:

Słyszałeś kiedykolwiek utwory prosto z DAW?

Nie trzeba próbować jeśli wię się jak coś działa.

Większą różnicę słychać między platformami streamingowymi, a jest to prawdopodobnie związane z różnicą głośności. 

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Nie trzeba próbować jeśli wię się jak coś działa.

Czyli nie słyszałeś, laiku 😃

Teraz, Gargan napisał:

Miałem kiedyś odtwarzacz Panasonic DVD-S47, który mp3 odtwarzał lepiej od CDDA. Po prostu tak grał i nic z tym nie dało się zrobić. Twój odtwarzacz może być zrobiony w podobny sposób. 

To by też tłumaczyło męczące brzmienie z Yamahą w zestawie. 

To męczące brzmienie to nie z Yamahą ale z Luxmanem L-410, posiadam kilka odtwarzaczy i na każdym z nich nie słyszę różnicy między 320kbit a wav. Więc to raczej nie kwestia sprzętu. Nawet momentami mam wrażenie, że flac gra gorzej od Spotify na tym samym odtwarzaczu.

Teraz, Gargan napisał:

@paww test na głuchotę. Możesz się przetestować:

Ukryta Zawartość

Ale to już chyba w ciągu dnia, idę spać 🙂 

Ukryta Zawartość

@Ajothe raczej to jest związane z algorytmami kompresji. Jeśli jest różna głośność, to algorytm przygotowujący plik do publikacji jest inny.

Teraz, Gargan napisał:

@Ajothe raczej to jest związane z algorytmami kompresji. Jeśli jest różna głośność, to algorytm przygotowujący plik do publikacji jest inny.

Ktoś gdzieś mierzył Tidala i Spotify, Tidal wyszedł 3db głośniej. Sam to kiedyś sprawdzę 😉

3 minuty temu, Ajothe napisał:

To tak, jak na zwykłych płytach CD i tych za tysiąc miliardów. Z tych najnowszych wynalazków i pomysłów.

Albo z Chin.

......

Jednak - przeważnie z Chin 😃🪠

A biedakom wmawiają, że "lepiej brzmi"!

🤪🤣

7 minut temu, paww napisał:

To męczące brzmienie to nie z Yamahą ale z Luxmanem L-410,

Znam L-190 ciepłe granie, super przyjemne i relaksujące 😉

@paww nie chce Cię obrazić, ale ten Luxman to jest sprzęt z ery, gdy Luxman był takim sobie producentem. Żaden też wysoki model. Poza tym ile to ma lat? 40? Wypożycz sobie coś nowego z wysokiej półki i będziemy rozmawiać co słychać a co nie słychać i czy coś męczy czy nie? Serio przez te kilkadziesiąt lat nastąpił postęp techniczny. Mój ojciec też ma JVC z tamtych lat. Też to gra jak japoniec z lat 80-tych. To jest bardzo specyficzny sprzęt i żaden wyznacznik jakości. Serio. Nie mówię tego złośliwe. Po prostu znam japońskie graty z tamtych lat. Szczególnie te tańsze. 

9 minut temu, Ajothe napisał:

Ktoś gdzieś mierzył Tidala i Spotify, Tidal wyszedł 3db głośniej. Sam to kiedyś sprawdzę 😉

Tidal drze mordę, a nie gra.

Muszę obniżać poziom wyjścia w karcie dźwiękowej, bo się przesterowuje na Tidal. Na YouTube Music jest OK. Ale nie tylko to jest nie tak z Tidal. Najgorszy serwis jakiego używałem.

8 minut temu, Ajothe napisał:

Znam L-190 ciepłe granie, super przyjemne i relaksujące 😉

Niedawno uciekł mi Lucjan Mostowiak 530.

Ale poluję na kolejnego 

Jeden z najpiękniejszych wzmacniaczy, jakie moje oczy widziały....

A uszy - słyszały.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Tykotek.
Teraz, Bezlitosna Niusia napisał:

Niedawno uciekł mi Lucjan Mostowiak 530.

Ale poluję na kolejnego 

Jeden z najpiękniejszych wzmacniaczy, jakie moje oczy widziały....

A uszy - słyszały.

Udanych łowów, lux machina 🤯

Zebrali się fani vintage audio... Ciekawe czy zwracacie uwagę na wyższy poziom sygnału w nowych odtwarzaczach, które mogą przeciążać wejście takiego grata sprzed daty waszego urodzenia?

2 minuty temu, Gargan napisał:

Zebrali się fani vintage audio... Ciekawe czy zwracacie uwagę na wyższy poziom sygnału w nowych odtwarzaczach, które mogą przeciążać wejście takiego grata sprzed daty waszego urodzenia?

Tak. 

Zwracamy.

😃

Ja jestem z grudnia 1963 i wszystko zajebiście gra.

🤪

11 minut temu, Gargan napisał:

@paww nie chce Cię obrazić, ale ten Luxman to jest sprzęt z ery, gdy Luxman był takim sobie producentem. Żaden też wysoki model. Poza tym ile to ma lat? 40? Wypożycz sobie coś nowego z wysokiej półki i będziemy rozmawiać co słychać a co nie słychać i czy coś męczy czy nie? Serio przez te kilkadziesiąt lat nastąpił postęp techniczny. Mój ojciec też ma JVC z tamtych lat. Też to gra jak japoniec z lat 80-tych. To jest bardzo specyficzny sprzęt i żaden wyznacznik jakości. Serio. Nie mówię tego złośliwe. Po prostu znam japońskie graty z tamtych lat. Szczególnie te tańsze. 

Tidal drze mordę, a nie gra.

Muszę obniżać poziom wyjścia w karcie dźwiękowej, bo się przesterowuje na Tidal. Na YouTube Music jest OK. Ale nie tylko to jest nie tak z Tidal. Najgorszy serwis jakiego używałem.

Mam go już 20 lat, pewnie się trochę zużył, chociaż większość czasu tylko stał.

29 minut temu, Ajothe napisał:

Czyli nie słyszałeś, laiku 😃

Laictwem jest Twoje pytanie czy słyszałam.

-----

53 minuty temu, paww napisał:

Jest, mam problem z rozróżnieniem mp3 czy AAC 320kbit od wav

A ja wolę dobrą muzykę w mp3/128, niż w hi-res muzykę słabą.

-----

15 minut temu, Gargan napisał:

Żaden też wysoki model. Poza tym ile to ma lat? 40?

W sam raz do słuchania smutów sprzed 60lat.

Edytowane przez szymon1977

9 minut temu, paww napisał:

Mam go już 20 lat, pewnie się trochę zużył, chociaż większość czasu tylko stał.

To tym bardziej się zużył. Szczególnie kondensatory i przekaźniki. 

Przeserwisuj go i wrócimy do rozmowy.

Chociaż ja już bym go opchnął, póki jest moda na rupiecie z tamtych lat.

Edytowane przez Gargan
2 minuty temu, paww napisał:

Dobre 🙂

Bo prawdziwe.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Bo prawdziwe.

Nie masz pojęcia o tych wzmacniaczach, ale nie szkodzi coś palnąć. 

• Pokaż nowe odpowiedzi