Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słyszymy? Pomiary sprzętu i wrażenia percepcyjne.

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Gargan napisał:

byłby dostosowany do ludzkiego słuchu. 

A o czym tu mowa, hę?

Bo ostatnio nie dosłyszę ...

.... 

" - Zna pani ten język?

- Nie, tak tylko czytam.

- A. Tak, to można"...

Bareja. 

Pozdrawiam, serdecznie 🤪

@Ajothe Bzdura! Musi mieć bardzo duże zniekształcenia i rezonanse. Może w zakresie ultra i/lub infradźwięków albo jakieś szpilki na wąskich pasmach.

Gdyby wszystko było idealnie to słuch by się nie męczył.

33 minuty temu, paww napisał:

Czy ktoś ma doświadczenia z czymś takim?

Od czasy zakupu Proxim z tym mam do czynienia. Te kolumny grają przepięknie i ukazują niesamowita ilość detali, robiąc genialną przestrzeń, jednocześnie jeden czynnik potrafi zburzyć równowagę i staja się nieznośne...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, Gargan napisał:

@Ajothe Bzdura! Musi mieć bardzo duże zniekształcenia i rezonanse. Może w zakresie ultra i/lub infradźwięków albo jakieś szpilki na wąskich pasmach.

Gdyby wszystko było idealnie to słuch by się nie męczył.

Totalna bzdura, sprzęty lampowe mają duże zniekształcenia, a są bardzo przyjemne w odbiorze. 

To właśnie rekordowe parametry prowadzą do klinicznego grania zabijającego detalem, za grosz w tym muzykalności. 

Albo po prostu słuchacie zbyt głośno 😀

To kolejny dowód pokazujący jak gra sprzęt pomiarofilski.

Zestaw złożony na ucho chce grać tylko głośniej i głośniej. 

@Ajothe, człowieku... Lampy są straszne! Łeb od tego puchnie.

Teraz mam tranzystor - nie jest idealny, ale kilka rzędów wartości lepszy od tych gównianych lamp i wreszcie można słuchać bez bólu głowy.

20 minut temu, Ajothe napisał:

Dla mnie auto ma milczeć i reagować na moje ruchy, a większość nowych to dom wariatów na kółkach 🤭

W pewnym sensie - tak.

......

Dziś miałem niewątpliwą przyjemność przejechać się najnowszą Renówką. 5.

Zawsze miałem w doooopie osiągi, i te takie.

Miało jeździć, na łeb mi nie kapać i palić w miarę.

........

..... To auto - to jest coś niebywale pięknego i wspaniałego.

Kupisz nerkę?🤪 Lewa, mało używana.

Czarna. Jejku - ale piękna!

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
Teraz, Gargan napisał:

Teraz mam tranzystor - nie jest idealny, ale kilka rzędów wartości lepszy od tych gównianych lamp i wreszcie można słuchać bez bólu głowy.

Ale co znaczy kilka rzędów lepszy? Bo to nic nie mówi?

@Bezlitosna Niusia wybacz, ale to nie jest samochód 🙂

2 minuty temu, paww napisał:

Ale co znaczy kilka rzędów lepszy? Bo to nic nie mówi?

Nie wiesz co to rząd wielkości?

Lampy są straszne! Łeb od tego puchnie.

Nie miałem nigdy, ale kilku znajomych ma i nigdy mi łeb nie puchł, za to granie z kategorii od dobrego do bardzo dobrego...

4 minuty temu, Gargan napisał:

Zabawne, a tak nie za głośno słuchasz? 🤭

5 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

najnowszą Renówką. 5.

Bałbym się do tego wsiąść 😉

Teraz, Ajothe napisał:

Zabawne, a tak nie za głośno słuchasz? 🤭

Ja się łapie z Sugdenem że sobie pogłaśniam i pogłaśniam i pogłaśniam... potem wychodzę z pokoju wracam i jest tak k...a głośno że muszę ściszyć bo mi się sąsiady z kilometra zleco... 😄 

Teraz, Gargan napisał:

Teraz, Gargan napisał:

W poniedziałek Ci zamieszczę zdjęcia auta.

Mojej żony też, gdybyś chciał ją sobie ewentualnie przygarnąć.

Pozdro!

🤔😂

@marcinmarcin ja też kiedyś miałem... i nigdy więcej 😄

To nie gra tylko zniekształca i się przesterowuje. Sprzęt dla głuchych 😄

Najlepiej połączyć to jeszcze z kolumnami AMT. Będzie super combo 😁

@Bezlitosna Niusia wyrosłem z zabawek na baterie 🙂 

4 minuty temu, Gargan napisał:

wyrosłem z zabawek na baterie 🙂 

A ja nawet nigdy do nich nie dorosłem....

Zbyt uboga jestem osoba.

....

To, nie przebierając w słowach - "oszustna bucówa jest".

Choć auto fajnie wygląda i działa, naprawdę.

Pozdro. Jacek.

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ja się łapie z Sugdenem że sobie pogłaśniam i pogłaśniam i pogłaśniam... potem wychodzę z pokoju wracam i jest tak k...a głośno że muszę ściszyć bo mi się sąsiady z kilometra zleco... 😄 

Moje doświadczenia są z kolei takie, że np. w poprzedniej konfiguracji słuchałem muzyki z przyjemnością godzinami, a w niby tej "lepszej" nie mogę wytrzymać nawet pół godziny.

Na nowych też grał do doopy.

Widocznie sobie nie poradziłeś, trzeba umieć dobrać odpowiednie lampki 😃

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mam "sosiatke". Za płotem...

Mordę od rana drze mocniej, niż te Twoje wszystkie wzmacniacze i kolumny.

Dam radę.

🤥😂

1 minutę temu, paww napisał:

Moje doświadczenia są z kolei takie, że np. w poprzedniej konfiguracji słuchałem muzyki z przyjemnością godzinami, a w niby tej "lepszej" nie mogę wytrzymać nawet pół godziny.

To powszechny problem współczesnego sprzętu audio, a nie daj Boże odpalić jakiś wymagający metal, to tortury gotowe. 

1 minutę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Mam "sosiatke". Za płotem...

Mordę od rana drze mocniej, niż te Twoje wszystkie wzmacniacze i kolumny.

Dam radę.

🤥😂

Może nieużywana 😉

@Bezlitosna Niusia gdybyś był ubogi to nie zastanawiałbyś się nad śmieciowym produktem samochodopodobnym 😀

Mam nadzieję, że go kupisz i będziesz zadowolony. Szerokiej drogi i tanich ładowarek życzę 👍

1 minutę temu, Ajothe napisał:

To powszechny problem współczesnego sprzętu audio, a nie daj Boże odpalić jakiś wymagający metal, to tortury gotowe. 

Tylko, że najczęściej ten "wymagający metal" to kaszana realizatorska, więc nie obwiniałbym sprzętu.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Np. zauważyłem, aby stępić ostre brzmienie (tak podejrzewam chociaż pewny nie jestem na 100%), wzmacniacze Yamahy mają dla wejścia CD dodatkowy przedwzmacniacz z delikatną korekcją, brzmienie na tym wejściu jest wyraźnie mniej ostre.

4 minuty temu, paww napisał:

Bo nie jest lepsza tylko inna.

To co to za super sprzęt co nie daje się słuchać? Co było wcześniej? Jakie pomieszczenie? Zmieniłeś coś w wystroju?

5 minut temu, Ajothe napisał:

Prawda, a plumkanie zawsze wychodzi 🙂 

Edytowane przez paww
5 minut temu, Ajothe napisał:

Widocznie sobie nie poradziłeś, trzeba umieć dobrać odpowiednie lampki 😃

Ty tak na poważnie?

To producent nie wie jakie lampy włożyć? 

Teraz, sir.jax napisał:

Tylko, że najczęściej ten "wymagający metal" to kaszana realizatorska, więc nie obwiniałbym sprzętu.

Nie, współczesny sprzęt jest robiony pod audiofilskie plumkanie. 

Teraz, Gargan napisał:

To producent nie wie jakie lampy włożyć? 

LoL 😄

@Bezlitosna Niusia gdybyś był ubogi to nie zastanawiałbyś się nad śmieciowym produktem samochodopodobnym 😀

Mam nadzieję, że go kupisz i będziesz zadowolony. Szerokiej drogi i tanich ładowarek życzę 👍

Znamy się mało, zatem może opowiem coś o sobie:

Urodziłem się w grudniu, w drugiej połowie grudnia, w zasadzie - ostatniego grudnia.

......

Mam trzy auta - wszystkie diesle - a elektrykami od zawsze gardziłem. Bo to "ujstwo i złodziejstwo".

Choć ta nowa renówka - fajna. Tak, na chwilę. Wolę mojego starego Pjerzota z Tytusem.

Pozdrawiam serdecznie ❤️ .

6 minut temu, paww napisał:

Np. zauważyłem, aby stępić ostre brzmienie (tak podejrzewam chociaż pewny nie jestem na 100%), wzmacniacze Yamahy mają dla wejścia CD dodatkowy przedwzmacniacz z delikatną korekcją, brzmienie na tym wejściu jest wyraźnie mniej ostre.

Marantz też tak ma.

Osobno dostosowane wejścia dla CD i gramofonu, a osobne dla wszystkiego innego. Normalna sprawa. 

Moja Rega ma dostosowane wejścia dla recorderów. Aż korci kupić magnetofon 😀

@Bezlitosna Niusia nie wiem co do rzeczy ma miesiąc urodzenia, ale Honda w elektryku i tak fajniejsza 🙂

10 minut temu, Ajothe napisał:

Nie, współczesny sprzęt jest robiony pod audiofilskie plumkanie. 

LoL 😄

Nie jest. Mój zestaw jest do łojenia, a na plumpaniu się nudzi i brzmi tak sobie. Nie męczy ale i nie zachwyca.

Co LoL? Mam za dychę kupować DIY do którego jeszcze lamp mam szukać? To tym bardziej chrz*nić taki deal 🤪

• Pokaż nowe odpowiedzi