Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon w budżecie 5-6 tys. zł.

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, Marcinus napisał:

103

38 minut temu, kangie napisał:

Denony. 😉

@Marcinus no ale jak to? Że niby buła i mdłe 😮 ???
Ja Cię kompletnie nie rozumiem 😞.
Niby każdy ma prawo do własnej opinii, ale żeby aż tak bardzo błądzić? OC9 jest bee, Denony mdłe.

@kangie czyż nad tym osobnikiem nie należałoby nieco popracować? Wytłumaczyć jak głęboko się myli? Sprowadzić na właściwą drogę. Tak po dobroci, bez używania pałki i słów ogólnie uznawanych za obelżywe???
Niby mądrość ludowa mówi, że de gustibus... ale przecież nie do tego stopnia 😮 !!!

• Moderatorzy
Teraz, arpeggione napisał:

@Marcinus no ale jak to? Że niby buła i mdłe 😮 ???

Ale, że gdzie ja tak napisałem?

Buła, to ja w ogóle nie używam takiego określenia 🙂 

5 minut temu, arpeggione napisał:

OC9 jest bee

Zawsze pisałem, że to nie moje granie, ale nie, że to jest bee. Choć uznaję, ze trzeba uważać i świadomie wybrać.

6 minut temu, arpeggione napisał:

Denony mdłe.

Danonki są superowe, szczególnie za ich cenę dają się lubić. Choć znam lepsze wkładki o podobnej charakterystyce, ale cena ich, to już do fajnych nie należy.

W dniu 13.01.2025 o 13:15, Rafaello_666 napisał:

Ortofon Bronze, jest często zestawiany z tym Technicsem

Miałem kiedyś 2M Bronze na karbonowym ramieniu PJ. To było chude i dość analityczne granie. Potem założyłem 2M Black i to było jak dzień do nocy. Szczegółowość została ale doszła masa, dociążenie, aksamit. Diametralnie lepsze granie.

1 minutę temu, miki450 napisał:

Miałem kiedyś 2M Bronze na karbonowym ramieniu PJ. To było chude i dość analityczne granie. Potem założyłem 2M Black i to było jak dzień do nocy. Szczegółowość została ale doszła masa, dociążenie, aksamit. Diametralnie lepsze granie.

Tak samo piszą, jak ktoś się przesiada z ortofona blue, na bronze 😉 Diametralnie lepsze granie. Mam jakiś budżet i ortofon black ni się w nim nie mieści. Może przy kolejnym upgrade, ale na dziś bronze, to maks cenowy. Różnica w cenie tych wkładek to 800 zł, jak patrzę. 

• Moderatorzy
5 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Tak samo piszą, jak ktoś się przesiada z ortofona blue, na bronze 😉 Diametralnie lepsze granie. Mam jakiś budżet i ortofon black ni się w nim nie mieści. Może przy kolejnym upgrade, ale na dziś bronze, to maks cenowy. Różnica w cenie tych wkładek to 800 zł, jak patrzę. 

Jak chcesz iść w kierunku Ortofona, to proponuję OM40, co prawda już w komplecie nie sprzedają, ale można kupić igłę OM 40 na Amazon za dobre pieniądze i do tego OM pro s , chyba wyjdzie najtaniej żeby pozyskać body.

I za ok 1700, masz super wkładkę, trochę lepszą od 2M Black

Edytowane przez Marcinus
3 minuty temu, Marcinus napisał:

Jak chcesz iść w kierunku Ortofona, to proponuję OM40, co prawda już w komplecie nie sprzedają, ale można kupić igłę ON 40 na Amazon za dobre pieniądze i do tego OM pro s , chyba wyjdzie najtaniej żeby pozyskać body.

I za ok 1700, masz super wkładkę, trochę lepszą od 2M Black

Pewnie jest to opcja. Gramofon, jednak biorę na raty. Dlatego chce to kupić w jednym sklepie i najlepiej już złożone. Nie mam wolnej gotówki i nie bardzo się czuję na siłach bawić w domowe kalibracje. Mam do wydania max 6 tys na wszystko, a już sobie wstępnie wymyśliłem, że kupię drugiego headshella żeby zagospodarować ortofona red do jakichś bardziej "paździerzowych" płyt. Jakieś dodatkowe ulepszenia, za jakiś czas. Jak mnie temat wciągnie, to sobie powoli odłożę na jakąś super wkładkę. Tylko, jak już wspominałem, to zaraz trzeba będzie wzmacniacz, a to kabelki, albo kolumny. Mam swoje limity 🙂

• Moderatorzy
1 minutę temu, Rafaello_666 napisał:

Pewnie jest to opcja. Gramofon, jednak biorę na raty. Dlatego chce to kupić w jednym sklepie i najlepiej już złożone. Nie mam wolnej gotówki i nie bardzo się czuję na siłach bawić w domowe kalibracje. Mam do wydania max 6 tys na wszystko, a już sobie wstępnie wymyśliłem, że kupię drugiego headshella żeby zagospodarować ortofona red do jakichś bardziej "paździerzowych" płyt. Jakieś dodatkowe ulepszenia, za jakiś czas. Jak mnie temat wciągnie, to sobie powoli odłożę na jakąś super wkładkę. Tylko, jak już wspominałem, to zaraz trzeba będzie wzmacniacz, a to kabelki, albo kolumny. Mam swoje limity 🙂

Rozumiem.

Z tym redem do odsłuchu "paździerzy", to dobry pomysł. Jakbyś chciał przyoszczędzić na zakupie headshella, to możesz przekładać tylko igły.

7 minut temu, miki450 napisał:

OM40 lepsza niż 2M Black?

Ja uważam, ze tak.

3 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

nie bardzo się czuję na siłach bawić w domowe kalibracje.

Akurat to jest dość proste do opanowania na podstawowym poziomie. 

5 minut temu, Rafaello_666 napisał:

a to kabelki,

a to akurat stosunkowo mały wydatek. Ja akurat mam kable gramofonowe Neotecha ze szpuli na wtykach Kacsa. Zdecydowanie polecam. 

7 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Mam swoje limity 🙂

Jak prawie każdy i nie ma w tym nic złego. 

• Moderatorzy
1 minutę temu, piotrek7 napisał:

a to akurat stosunkowo mały wydatek. Ja akurat mam kable gramofonowe Neotecha ze szpuli na wtykach Kacsa. Zdecydowanie polecam.

Dobre kabelki, szczególnie do gramofonów, robi pan Cyferka. Co ciekawe, wychodzi taniej, niż zakup kabelków i wtyków osobno.

Teraz, Marcinus napisał:

Dobre kabelki, szczególnie do gramofonów, robi pan Cyferka. Co ciekawe, wychodzi taniej, niż zakup kabelków i wtyków osobno.

Jestem raczej kablowym niedowiarkiem. Mam kilka interkonektów. Jakiegoś, starego Monstera, Melodiki i kilka innych, ale takich poniżej 200 zł raczej. Nie słyszę przewagi żadnego z nich. Bardziej patrzę, żeby był gruby i w miarę ładny 😉 To mi wystarczy na razie. Może, jakbym poszedł w droższe klocki, to bym z pewną ostrożnością, spróbował coś podmienić, ale chyba wolałbym te pieniądze dołożyć do sprzętu. Jakkolwiek. Na razie mam limit i go nie przeskoczę.  

5 minut temu, Marcinus napisał:

Dobre kabelki, szczególnie do gramofonów, robi pan Cyferka.

Ja też.

Co prawda na własny użytek ale pełen profesjonalizm w każdym calu  😁

Teraz, piotrek7 napisał:

Ja też.

Jak dojrzeję do kabelków, to zagadnę 🙂

• Moderatorzy
2 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Jakiegoś, starego Monstera, Melodiki i kilka innych, ale takich poniżej 200 zł raczej.

Cyferka robi też tańsze od Twoich. Natomiast jeśli chodzi o kabelki od wkładki do przedwzmacniacz, to tu akurat nie ma żadnego voodoo, tylko czysta fizyka. Szczególnie wkładki MM są czułe na pojemność, dlatego dobrze tę pojemność w przewodach mieć jak najmniejszą. Ja mam chyba 57pF/m i taki kabelek to jest koszt ok 100PLN w zależności od długości i rodzaju wtyczek.

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

Ja też.

Jeśli byłbyś zainteresowany, to ja właśnie będę potrzebował kolejny. Z tym, że ja mam ramiona z wtykami DINowskimi.

36 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Jak dojrzeję do kabelków, to zagadnę 🙂

Nie ma problemu. Traktuję to jako zabawę więc w wolnej chwili, czemu nie?

36 minut temu, Marcinus napisał:

Jeśli byłbyś zainteresowany, to ja właśnie będę potrzebował kolejny. Z tym, że ja mam ramiona z wtykami DINowskimi.

Zawsze robiłem na RCA i XLR. Musiałbym przyjrzeć się temu problemowi 

Dzięki wszystkim za udział w dyskusji. Stanęło na Technics SL-1500C z Ortofon Bronze. Dobrałem dodatkowy headshell żeby zagospodarować Ortofon Red z zestawu. Może się przyda, a koszt niewielki. Napiszę, jakie odczucia, kiedy dojedzie i zagra 🙂

Dobry wybór.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 3 tygodnie później...

Krótkie podsumowanie wątku. Gramofon już kręci od jakiegoś czasu. Po przejściowych trudnościach z buczeniem (pętla masy?), opisanych w innym wątku, na dziś jestem całkiem zadowolony z zakupu. Obsługa gramofonu bardzo prosta. Wszystkie regulacje (waga, antyskating), działają precyzyjnie i ustawienie na przeciwwadze pokrywa się ze wskazaniem wagi. Gramofon ciężki. Doceniam regulację nóżek. Pokrywa pracuje bardzo płynnie i przyjemnie. Regulacja wysokości windy i ramienia też na plus. Jedyna uwaga jakościowa, póki co, to sama dźwignia windy. Jest dość wiotka i chętnie widziałbym coś solidniejszego. Zważywszy, że jest to element najczęściej używany.

Brzmienie ortofona bronze bardzo przyjemne. Detaliczne i dynamiczne. Być może pomyślę za jakiś moment o próbach z innym przedwzmacniaczem. Na dziś pracuje z wbudowanym w Denona PMA-1510AE. Próbowałem z Grahamem Slee Communicator 2, ale nie słyszałem istotnych korzyści. Za to wydawał mi się głośniejszy, sam w sobie (szumy i brumy na większych poziomach głośności). Wbudowany w gramofon, z kolei, w moim odczuciu, brzmiał jakoś ostrzej. Aczkolwiek, odsłuchy były krótkie. Musze to jeszcze raz odsłuchać, po oswojeniu się z aktualnym brzmieniem. Będzie łatwiej ocenić różnice.

Przekładałem już headshell z wkładkę ortofon red, której używam do płyt o nie zweryfikowanej jakości. Uważam wymienny headshell za super sprawę. Różni się on co prawda wagą, od oryginału, ale mam już opanowane pożądane ustawienie przeciwwagi, aby nacisk igły był prawidłowy. 

Co ciekawe, uważam, że brzmienie wkładki ortofon red, z tym Technicsem, jest bardziej dynamiczne i konkretne, niż w poprzednio posiadanym gramofonie Pro Ject Debut Carbon. Nie widzę tutaj tak dużej różnicy między red, a bronze, jak to czułem po zmianie gramofonu. Chyba, że w grę wchodziło jeszcze zużycie igły w poprzedniej wkładce, albo inne ustawienia. Dokonywałem delikatnej korekty azymutu, na lusterko. Mam zamówione szablony do regulacji. Jak przyjdą, to postaram się jeszcze ocenić, czy wszystkie ustawienia są prawidłowe. Chyba, że znajdę jakiegoś fachowca od tematu w okolicach Opola i  powierzę mu sprawdzenie, oraz ewentualne korekty. Gra to jednak bardzo dobrze i nie słyszę jakichś różnic między kanałami, więc mam nadzieję, że ustawienia są ok.

Pozostaje cieszyć się muzyką 🙂

• 1 miesiąc później...

Odświeżę temat. Zwęziłem moje poszukiwania pierwszego gramofonu na:

- Technics SL-100C/1500C (miały priorytet bo bardzo mi się podobają ale spotkałem się z negatywnymi opiniami że pojawiają się problemy z opadaniem ramienia, jakaś wada ze ślizgiem/smarowaniem)

- Thorens TD 403DD (dobre opinie)

- Reloop Turn X (spotkałem się z bdb opinią na jakimś forum)

Sprzęt będzie sparowany z Hegel H390 i wirtualnie z upatrzoną Audiokultura Iskra 1 i wkładką AT VL540ML.

Z góry dzięki za rady/rekomendacje.

Pozdrawiam

Seb

Technicsa mogę polecić z autopsji. Oczywiście, jak to gramofon, jest czuły na sprawy sieciowe. U mnie było trochę kombinowania z uziemieniami żeby zlikwidować buczenie, wynikające z pętli masy. Z tym, że ja brałem od razu z dodatkowa wkładką ortofon bronze, na osobnym headshellu. Tym niemniej, fabryczny ortofon red też wstydu nie przynosi.

Praca windy, po regulacji jej wysokości jest ok. Może ramię opada ciut szybciej, niż w gramofonie Pro Ject, który miałem wcześniej, ale to są drobiazgi. Ogólnie, Technics ma dużą możliwość regulacji parametrów. Wysokość ramienia, wysokość windy, azymut (zależy od headshella - oryginalny ma). No i regulacja wysokościowa nóżek, w dość sporym zakresie, co pomaga wypoziomować sprzęt. 

Po dotarciu się z tym gramofonem, jestem z niego zadowolony.

29 minut temu, Nstbs napisał:

Reloop Turn X (spotkałem się z bdb opinią na jakimś forum)

Który jest imitacją krytykowanego Technicsa 😉

Sam może nie do końca jestem obiektywny bo lubię tą markę na "T" sam mam gramofon tej firmy (choć trochę wyższy model). Niemniej Thorens to bardzo dobry trop i ja osobiście wybierałbym pomiędzy pkt. 1 i pkt. 2

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

Który jest imitacją krytykowanego Technicsa 😉

Sam może nie do końca jestem obiektywny bo lubię tą markę na "T" sam mam gramofon tej firmy (choć trochę wyższy model). Niemniej Thorens to bardzo dobry trop i ja osobiście wybierałbym pomiędzy pkt. 1 i pkt. 2

Gość, który ostatecznie zostawił Reloopa Turn X pisał że sprzedał póżniej Technicsa G i GR bo był na tyle zadowolony. Nie wiem czy imitacja choć ramie skopiowane, ale z dużo lepsza regulacją VTA. Talerz sporo cięższy, mocny silnik i lepsze nogi. 

4 minuty temu, Nstbs napisał:

Gość, który ostatecznie zostawił Reloopa Turn X pisał że sprzedał póżniej Technicsa G i GR

Ludzie różne rzeczy piszą. Znam gościa, który pisał, że sprzedał BMW M5 i kupił VW Polo. Taki był zadowolony. 

3/4 internetowych recenzentów to bajkopisarze dlatego warto podchodzić do tych rewelacji z bardzo dużą rezerwą 

To mniej więcej tak, jak na tym forum znajdziesz opinie wielu specjalistów, którzy "dokonują odsluchów" na YT i na tej podstawie dokonują ocen i sformułują swe osądy 

Tak patrzę na tego Reloopa, to ładny jest. On ma wbudowany pre? Chyba nie. W Technicsie 1500C jest. Reloop daje na start trochę lepszego ortofona i przyciemnianą pokrywę. Ogólnie, wizualnie mi się Reloop bardziej podoba od Technicsa. Nie wypowiem się o technikaliach, bo z Reloopem nie miałem do czynienia. Natomiast, gdybym kupował gramofon dziś, to pewnie za sam wygląd bym go brał pod uwagę. Tylko jak na tym fortepianowym połysku będzie widać kurz....  😉

8 minut temu, piotrek7 napisał:

Wygląd wyglądem. Napęd to podstawa. 

Napęd podstawa, ale nigdy bym nie kupił sprzętu, który mi się wizualnie nie podoba. Choćby, nie wiem jakie miał bebechy.

Witam. Jak nam Relopa turn i jestem bardzo zadowolony. 

Miałem z nim problemy ale to ze względu na zakup w Amazonie i głupiego kuriera. 

Po wymianie na nowy ,nie uszkodzony model sprzęt gra super. Gram na ortofonie blue i to brzmienie mi najbardziej odpowiada. 

Na sam gramofon nie narzekam, ale jeśli chodzi o firmę serwisującej sprzęt to nie zostawię nawet suchej nitki.

W sumie go polecam bo kosztuje mniej niż Technics a gra podobnie. 

Rafał , założyciel wątku jak w końcu przybędzie do mnie na odsłuchy to sam oceni. 

Ważne że Reloop na duży współczynnik podobania się połowicy. 

Pozdrawiam 

5 godzin temu, Nstbs napisał:

- Reloop Turn X (spotkałem się z bdb opinią na jakimś forum)

Ja mam Turn 5 i jestem mega zadowolony. Wkładkę wymieniłem na  właśnie na AT-VM540ML. Gra dużo lepiej niż ORTOFON 2M RED. Gramofon jest ciężki, startuje i zatrzymuje się błyskawicznie. 

Polecam.

PS

Warto dokupić ramię ze szczoteczką antystatyczną za śmieszne 75 zł. Zaskakująco poprawia odbiór. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Pirania76 napisał:

Witam. Jak nam Relopa turn i jestem bardzo zadowolony. 

Miałem z nim problemy ale to ze względu na zakup w Amazonie i głupiego kuriera. 

Po wymianie na nowy ,nie uszkodzony model sprzęt gra super. Gram na ortofonie blue i to brzmienie mi najbardziej odpowiada. 

Na sam gramofon nie narzekam, ale jeśli chodzi o firmę serwisującej sprzęt to nie zostawię nawet suchej nitki.

W sumie go polecam bo kosztuje mniej niż Technics a gra podobnie. 

Rafał , założyciel wątku jak w końcu przybędzie do mnie na odsłuchy to sam oceni. 

Ważne że Reloop na duży współczynnik podobania się połowicy. 

Pozdrawiam 

Którego Turn masz - X? 5?

Turn X jest nieco droższy od SL1500C. 5000 vs 4300 zł

WAŻ -współczynnik akceptacji żony 🙂

7 minut temu, Nstbs napisał:

Którego Turn masz - X? 5?

Turn X jest nieco droższy od SL1500C. 5000 vs 4300 zł

WAŻ -współczynnik akceptacji żony 🙂

Turn 5.   Dałem za niego aż 700 zł. Nowego. Czasem warto obserwować Amazona. 

Edytowane przez Pirania76
  • Pokaż nowe odpowiedzi