Skocz do zawartości
IGNORED

CD/SACD ok. 12 tys nowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gents,

Rozważam zakup jw. Moje typy:

Marantz SA 30

Technics SI 700m2

Denon DCD 3000 NE.

Aktualnie posiadam Meridian G08,to znakomity odtwarzacz.Czy ww mają szansę go pokonać?

Amplifikacja Naim 282/250,kolumny Splendor D7

https://www.audiostereo.pl/topic/169021-cdsacd-ok-12-tys-nowy/

Obawiam się, że żaden z wymienionych go nie pokona. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To zdecydowanie będziesz musiał sprawdzić te odtwarzacze u siebie w systemie bo także jest możliwość że wydasz ten budżet kompletnie bezsensownie więc tylko odsłuch w domu. 

Ze swojej strony zaproponuje ci bardzo ale to bardzo dobry model który swobodnie radzi sobie z droższymi konkurentami No tylko nie ma sacd.

Roksan Caspian M2 cd. 

To za ile można dostać obecnie tego kompakta to jest więcej niż w promocji. 

Ale to już raczej dwa głosy na tym że jeżeli twój odtwarzacz jest sprawny tego po prostu zostaw

Też bym nie zmieniał, chyba że szukasz po prostu odmiany w brzmieniu 🙂 

Jeśli tak, to odsłuchy, odsłuchy i jeszcze raz odsłuchy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mam od niedawna Denon DCD-3000NE (na zasadzie wymiany 1700NE). Gra znakomicie i jestem z niego bardzo zadowolony. Ale czy gra lepiej niż Twój obecny Meridian G08 tego nie wiem, bo nigdy go nie miałem/nie słuchałem.

W Twoim przypadku może to rozstrzygnąć tylko i wyłącznie bezpośrednie porównanie, odsłuch gdzieś w salonie, a najlepiej u Ciebie w domu 🙂

3 godziny temu, D850 napisał:

Mam od niedawna Denon DCD-3000NE (na zasadzie wymiany 1700NE).

Środek, wnętrze jest piękne pod względem części i podzespołów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, zildjian napisał:

Mam kilka płyt hybrid CD/SACD.Warstwa CD brzmi zdecydowanie gorzej od zwykłego CD z tą samą muzyką.Leczy to moje z zainteresowanie SACD....

Ja mam zupełnie inne odczucia. Klne sie na boga że nie słyszałem żadnej różnicy ani znajomi z którymi porównywaliśmy odtwarzanie cd a sacd na tym samym odtwarzaczu i nośniku.

Nawet na systemach za grubą kapustę. Poczytaj o tych odtwarzaczach dobrze bo w innym wątku odkopanym z 2020 ludzie pisali o problemach z nowo zakupionymi marantzami, denonami które nie chciały czytać płyt🤣😎 Ja swoją przygodę z tymi klockami już dawno zakończyłem 😏

6 minut temu, fanatyk muzyki napisał:

Ja mam zupełnie inne odczucia. Klne sie na boga że nie słyszałem żadnej różnicy ani znajomi z którymi porównywaliśmy odtwarzanie cd a sacd na tym samym odtwarzaczu i nośniku.

Nawet na systemach za grubą kapustę. Poczytaj o tych odtwarzaczach dobrze bo w innym wątku odkopanym z 2020 ludzie pisali o problemach z nowo zakupionymi marantzami, denonami które nie chciały czytać płyt🤣😎 Ja swoją przygodę z tymi klockami już dawno zakończyłem 😏

Nie bardzo zrozumiałem co dokładnie porównywałeś. Jedną tą samą płytę na tym samym odtwarzaczu?

1 godzinę temu, D850 napisał:

Nie bardzo zrozumiałem co dokładnie porównywałeś. Jedną tą samą płytę na tym samym odtwarzaczu?

Tak porównywałem hybrydy jak i CD do Sacd z tych samych wytwórni. Różnica praktycznie niedostrzegalna. To nie tylko moja opinia ale znajomych którzy wałkowali temat. Dlatego też sacd ma tak niewielkie grono zainteresowanych 😎😉

5 godzin temu, zildjian napisał:

Mam kilka płyt hybrid CD/SACD.Warstwa CD brzmi zdecydowanie gorzej od zwykłego CD z tą samą muzyką.Leczy to moje z zainteresowanie SACD....

To dziwne bo na płytach SACD często umieszczana była/jest bardzo dobra warstwa CD np. DIre Straits z warstwą HDCD zresztą mam sporo płyt SACD z warstwą CD w HDCD. Do tego płyty SACD są złote a wiadomo ile kosztują złote płyty CD. Oczywiście mało który odtwarzacz SACD będzie posiadał dekoder HDCD ale chodzi mi o to że wydawcy widocznie nie oszczędzają na siłę i na wszystkim, skoro za darmochę i często bez logo dostajesz bardzo dobry przeważnie master w HDCD.

5 godzin temu, mdavis napisał:

Ukryta Zawartość

No nie jest to jakość Yamahy ale faktycznie wygląda przyjemnie.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, fanatyk muzyki napisał:

Musisz posłuchać na dobrym sprzęcie i dobrych płyt. 

Ja uczestniczyłem w odsłuchach SACD v CD na sprzętach za 0,5 bańki i wyżej i tam różnica na korzyść SACD oczywiście była pozwalająca. Musi to być jednak prawdziwy odtwarzacz SACD np. Dobry Luxman czy nawet bardzo tania Yamaha CD-S3000 i coś ze Stockfisha tam widać doskonale przewagę każdego tytułu wydanego w SACD nad zwykłą CD. 

Posłuchaj płyt Strausa (Steve nie tego od klasyki), Sara i Jacintha brzmią nawet lepiej niż na XRCD.

Płytą która rozwala niedowiarków jest Kraftwerk MinMax koncertowa ale ostatnio widziałem używkę ponad 2kzł.

Natomiast na tanim sprzęcie to wiadomo że większości będzie się bardziej podobało CD bo wyraźniejsza góra itp. Ale ten kij ma 2 końce. Kiedyś na odsłuchach gościu powiedział że woli mp3 bo zajmuje mniej miejsca i ma ostrzejszą górę (to zaletą oczywiście).

Także ten...

PS gdyby SACzd nie było takie dobre to producenci nie produkowaliby odtwarzaczy CD przerabiających w locie 16 bitowy sygnał CD na DSD czyli SACD. Nowe drogie DACi też mają te funkcje, natomiast nikt nigdy na świecie nie słyszał żeby przerabiać w drugą stronę czyli z SACD do 16 bitów.

Oczywiście inna sprawa że format SACD to format audiofilski, w tym światku się przyjął i takie płyty są w tym formacie wydawane. 

Na szczęście kultowe płyty z historii rocka i popu też się pojawiają jak ostatnio TOTO IV.

Daj Boże,by warstwa SACD brzmiała co najmniej jak remastery cd Steely Dan box'a  "Citizen 1972-1980" nie mówiąc o np "Gaucho" z 2000.

DVD-Audio już przerabiałem z multiformatowego playera Meridiana. 

Korci sprawdzenie SACD😀 (mam kilka hybryd Steely Dan)

Edytowane przez zildjian
18 godzin temu, mdavis napisał:

Ukryta Zawartość

To nie jest tani player. Na szczęście denon jeszcze w topowych klockach nie idzie po bandzie jak niektórzy. 

Ukryta Zawartość

Steely Dan -Aja CD za 2 dychy z Amazon.pl miażdży warstwę CD hybrydy za 2 stówy. Chyba Meridian G08 zostanie,może dokupię Qutesta.

Edytowane przez zildjian