Skocz do zawartości
IGNORED

Co po avalonach ...

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, piter z napisał:

Tego jakos nie wylapalem. Nie zebym sie czepial, ale jakos ciezko mi sobie wyobrazic Hi-End i taki pokoj.

Zobacz, w jakiej klitce Pacuła testuje hiendy…🤣🤣🤣

W dniu 1.02.2025 o 08:20, mztv napisał:

słyszałem Zellaton Plural EVO....całkiem przyjemne granie....może się podobać 🙂

o dzieki 🙂 obadam, to nie tak ze sie uwzialem na vimberga czy tidala 

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

…. szybkość precyzja, dokładność - tego szukam.
…tego typu utworów poprawnie nie zagra cokolwiek z miękka membrana - pozostaje sztywna ceramika lub karbon
….
no i milo by byłoby basowcow było więcej niż jeden  + opcja biampingu 
a i jak ktos twierdzi ze tego typu muzyka nie jest wymagająca - radze zapuścić na jakimś systemie np z słabą lampa i szerokopasmowym głośnikiem

Czy jest cos szybszego i bardziej precyzyjnego niz elektrostat?

„If money no object“, chcesz miec wiecej basowcow i jestes gotow przejechac sie do Niemiec na odsluch, to tutaj sie dowiesz, do czego sa takie szerokopasmowce i lampy zdolne.

To z odstepem najbardziej odjazdowy system, jaki w zyciu slyszalem. Poza (2x3) Subwooferami, wyszystko zaprojektowane i zintegrowane jako jeden aktywny, 3-drozny system

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystko inne, to zabawki

Ukryta Zawartość

Time coherence pikny rozjazd jak widzę oraz pikny rozjazd głośników o różnej odpowiedzi impulsowej...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie masz zielonego pojecia o tym, jak to jest „zgrane“ i jak wyglada odpowiedz impulsowa. Wszystko jest aktywnie sterowane i zgrane zwrotnicami z Acourate. Czegos takiego jeszcze w zyciu nie widziales

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 10.01.2025 o 08:39, xsnailx napisał:

Witajcie 🙂

Temat jest taki - obecnie mam avalony opus ceramique, pędzone purifi 9040 + komplet denafipsa (pre athena,dac terminator +12 th, streamer arce) + sub wilson benesh torus + okablowanie neotecha, tary i vdh.  

Zastanawiam się nad dalszymi krokami. Szybkość i sznyt ceramiki mi bardzo odpowiada, przestrzeń avalonow tez, ale lepsze wrogiem dobrego i trochę mnie świerzbi by cos zmienić.

Na pewno chce cos na ceramicznym / diamentowym / berylowym tweeterze,  pozostałe glosniki tez dobrze by bylo jak by byly ceramiczne. 

Jak pewnie wiecie z tematu o dacu słucham głownie wypustów szatana i dark ambientu 🙂 a budżet  - zalozmy ze na start - do okolo 20k eu  z rynku s/h 

zastanawiam sie nad:

• gauder akustik berlina (ale tylko z diamentowym tweeterem)
  • niskie modele rockporta
  • vimberg tonda
  • estelon xb
  • avalon - compas diamond, (moze :time, isis ? ale tu przeszkadza mi bas który nie jest ceramiczny i boje się ze nie nadąży za reszta)

... a może to olac i zmienić pre na solution-a 😉

i jak temat się rozwija...jakiś postęp?

Jak narazie odsluchalem rockporty, beryl zagral calkiem dobrze ale bas mam wrazenie "wolniejszy" od accutona w avalonach. 

nastepne kroki chyba dopiero za tydzien - moze focal utopia scala evo ? bo dopadlo mnie urwanie glowy w pracy

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Od Accutona wszystko moze sie wydawac wolniejsze co nie znaczy ze bas Rockportow jest wolny 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, xsnailx napisał:

Jak narazie odsluchalem rockporty, beryl zagral calkiem dobrze ale bas mam wrazenie "wolniejszy" od accutona w avalonach. 

Co te Rockporty napędzało? bo może tu jest pies pogrzebany!

Najczęściej  są prezentowane z Makami a to nie są jakieś demony szybkości np. do p..cia z Halcro czy Goldmunda to im brakuje

2 minuty temu, ASURA napisał:

Najczęściej  są prezentowane z Makami a to nie są jakieś demony szybkości np. do p..cia z Halcro czy Goldmunda to im brakuje

Accuphase w klasie A. tez niestety nie demon szybkosci.  - z innej beczki masz doswiadczenia moze z pre halcro?

W dniu 5.02.2025 o 19:50, xajas napisał:

Nie masz zielonego pojecia o tym, jak to jest „zgrane“ i jak wyglada odpowiedz impulsowa. Wszystko jest aktywnie sterowane i zgrane zwrotnicami z Acourate. Czegos takiego jeszcze w zyciu nie widziales

Ukryta Zawartość

IMG_0746.thumb.jpg.446eae17192d9a2fc6ccee124c73abf6.jpg

Te pierwsze odbicia z różnych miejsc położenia kolumn też!

image.thumb.png.3c3372c0894185f0d4d457ad99be1078.png

Głowa słuchacza nie siedzi w jakiejś kierunkowej puszce mikrofonu tylko odbiera wszystkie dżwięki wokół 

Osłabiacie mnie kolego tak wąskim spojrzeniem na zagadnienie audio skupiające się na procesorach i niczym innym...

Teraz, xsnailx napisał:

Accuphase w klasie A. tez niestety nie demon szybkosci.  - z innej beczki masz doswiadczenia moze z pre halcro?

Ja bym poszedł np. w topowe pre lampowe  Nagry nie samym p... człowiek żyje lub bez pre posłuchał topowego 300W Pliniusa w klasie A (oczywiście jak jest z pudełka nowy to po trzech dniach podpięcia go pod prąd bo dopiero wtedy rozwija skrzydła co miałem okazję zaobserwować)

7 minut temu, xsnailx napisał:

Accuphase w klasie A

Zestawiał bym tylko z wysoko efektywnymi kolumnami a że zestawia się je z trudnymi do napędzenia to tylko wina prezentującego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, ASURA napisał:

pewnie tak tylko porównujesz ze sobą konstrukcie kilkukrotnie droższe ...mak 1,25 kw przy nich to budżetówka 🙂

7 minut temu, mztv napisał:

pewnie tak tylko porównujesz ze sobą konstrukcie kilkukrotnie droższe ...mak 1,25 kw przy nich to budżetówka 🙂

Chcemy najpierw sprawdzić kolumny w najlepszych warunkach dla nich co do napędu co by wiedzieć jakie ograniczenia mają.

Resztę można sobie później na spokojnie  kompletować

Bez tego cała zabawa z przerzucaniem kolumn staje się coraz dłuższa i kosztowna...

6 godzin temu, xsnailx napisał:

Jakiekolwiek Blumenhofery miałeś okazję posłuchać?
Może to jest dobry kierunek,są w Warszawie do posłuchania u dystrybutora.

19 godzin temu, Bartollini napisał:

Jakiekolwiek Blumenhofery miałeś okazję posłuchać?
Może to jest dobry kierunek,są w Warszawie do posłuchania u dystrybutora.

sluchalem na audioshow w 2015, mialem podobnej konstrukcji kolumy opera audio, blumenhofery na tej wystawie zagraly wprost zjawiskowo dlatego kupilem te opery do drugiego systemu gdzie graly z lampa amplifona. jednak jakos nie umialem sie z nimi docelowo dogadac

5 godzin temu, xsnailx napisał:

jakos nie umialem sie z nimi docelowo dogadac

Jakoś tak słychać w nich estradowe korzenie.... 🤫

W dniu 20.02.2025 o 06:43, mztv napisał:

mak 1,25 kw przy nich to budżetówka

Gra cały system. Mam cztery pary monoblokow, trzy pary kolumn, kilka dacow, preampow i zestawow kabli głośnikowych. Z własnych doświadczeń uważam, że wzmacniacze i kable głośnikowe mają największy wpływ na jakość dźwięku. Te same głośniki potrafią zagrać wybitnie, jak i bardzo przeciętnie w zależności od użytej kombinacji. 

….be still and know….

17 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Gra cały system. Mam cztery pary monoblokow, trzy pary kolumn, kilka dacow, preampow i zestawow kabli głośnikowych. Z własnych doświadczeń uważam, że wzmacniacze i kable głośnikowe mają największy wpływ na jakość dźwięku. Te same głośniki potrafią zagrać wybitnie, jak i bardzo przeciętnie w zależności od użytej kombinacji. 

I tu sie zgadzam

Proponuje Monitor Audio PL500II jestem zakochany w tych kolumnach. Gram na lampach, ale zastanawiam się co by jeszcze pokazały na topowym tranzystorze 🙂 Może MA to dobry kierunek? 

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• 2 tygodnie później...
W dniu 20.02.2025 o 07:15, xsnailx napisał:

nastepne kroki chyba dopiero za tydzien - moze focal utopia scala evo ? bo dopadlo mnie urwanie glowy w pracy

tak jak wcześniej:

i jak temat się rozwija...jakiś postęp?

Postęp jest i to w sumie duży 🙂 - przez parę tygodni mnie pokonał krztusiec, a potem zrobiłem wypad do i odsłuchałem jeszcze focal scala utopia evo tez z elektronika accu w klasie a i generalnie to ta elektronika spowalnia te głośniki. gdyby miały 2 woofery to pewnie bym z nimi wrócił do domu 😉 bo po podłączeniu purifi było (w mojej skali) lepiej.  Beryl analogicznie jak w rockportach fajny

potem przyszła kolej na tidal audio contriva z diamentowym accu i kupiłem w/w tidale s/h poprzez producenta w ramach ich programu "TIDAL APPROVED" maja dojechać w przyszłym tygodniu.  

ludzie od vimberga  (dealer z szwajcarii) okazali sie jacys ciezcy w dogadywaniu się.

generalnie to nie pisałem bo pojawił mi się w domu nowy mieszkaniec (piesek) i jak na razie to ściągnął cala atencje na siebie a i tez już pomału sezon na rower 😉

mało tego będą chyba dalsze zmiany pod nazwa preamp - w miedzy czasie pożyczyłem na parę dni audioneta pre g2 (ten drugi od góry po sternie) i wniósł bardzo dużo - rozciągniecie w pionie się poprawiło i ogólnie miałem wrażenie jak bym wyjął zwężkę z toru 🙂

22 godziny temu, xsnailx napisał:

tidal audio contriva

Wyglądają świetnie, gratuluję zakupu ... no a przede wszystkim gratulacje z powodu pojawienia się nowego kudłatego domownika 🐕

1 godzinę temu, mztv napisał:

ładne kolumienki...ciekawe jak wrażenia...pewnie niebawem opiszesz 🙂

Opisze opisze 🙂

19 minut temu, szpakowski napisał:

Wyglądają świetnie, gratuluję zakupu ... no a przede wszystkim gratulacje z powodu pojawienia się nowego kudłatego domownika 🐕

Taka psinka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

40 minut temu, xsnailx napisał:

Taka psinka

Ukryta Zawartość

Ślicznotka, pewnie będzie wierną towarzyszką odsłuchów tak jak mój Amos mini sznaucer ...

Ukryta Zawartość

8 minut temu, szpakowski napisał:

Ślicznotka, pewnie będzie wierną towarzyszką odsłuchów tak jak mój Amos mini sznaucer ...

slodziak jest straszny, ale .. jak narazie to jak to szczenie - duzo nauki przed nia 🙂

22 minuty temu, xsnailx napisał:

jak narazie to jak to szczenie - duzo nauki przed nia 🙂

No wiadomo ... 😊 

Ukryta Zawartość

Amos pozdrawia.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi