Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha as 2100+cd s2100 pora na zmianę kolumn.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym wymienić kolumny do zestawu Yamahy jak w tytule, obecnie posiadam monitor audio silver 500, powierzchnia 38m2, czy za kwotę około 12 tys,da się coś kupić żeby usłyszeć progress w brzmieniu, myślę że elektronika ma w sobie potencjał, proszę o jakieś sugestie,moje typy: monitor audio gold, heco revolution 7,fyne audio 502SP, mogą być z rynku wtórnego również, pozdrawiam serdecznie.

21 minut temu, zibi69 napisał:

Witam, chciałbym wymienić kolumny do zestawu Yamahy jak w tytule, obecnie posiadam monitor audio silver 500, powierzchnia 38m2, czy za kwotę około 12 tys,da się coś kupić żeby usłyszeć progress w brzmieniu, myślę że elektronika ma w sobie potencjał, proszę o jakieś sugestie,moje typy: monitor audio gold, heco revolution 7,fyne audio 502SP, mogą być z rynku wtórnego również, pozdrawiam serdecznie.

Do tego setu Yamahy polecam posłuchać także kolumn ProAc Response DT8. Świetnie się zgrywają z Yamahą. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

6 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Do tego setu Yamahy polecam posłuchać także kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Świetnie się zgrywają z Yamahą. 

Dziękuję za sugestię trzeba będzie posłuchać,a jak bowersy do Yamahy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć 🙂 Co nie odpowiada Ci obecnie w Silverach? Innymi słowami, czemu zmieniasz? 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 minut temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Co nie odpowiada Ci obecnie w Silverach? Innymi słowami, czemu zmieniasz? 😉 

Mam je już trzeci rok i chcę spróbować czegoś nowego, myślę żeby odświeżyć brzmienie tego zestawu.

23 minuty temu, zibi69 napisał:

bowersy do Yamahy?

Żywy dźwięk ale wcale nie musi być za jasny. Wbrew pozorom także często wybierane zestawienie. Zobacz też na Elac Vela 407.2 są teraz w ekstra cenie. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

17 minut temu, zibi69 napisał:

Mam je już trzeci rok i chcę spróbować czegoś nowego, myślę żeby odświeżyć brzmienie tego zestawu.

To może przejście w drugą stronę brzmienia? 🙂 Bo wielkiej różnicy na plus stricte technicznie nie będzie w tym budżecie z nówek. Dopiero przy czymś pokroju KEF R7 Meta, Vienna Acoustics Mozart SE Signature, czy MA Gold 500 6G taki przeskok będzie bardzo widoczny. 

Pozostając w założony, przez Ciebie budżecie możesz szukać używek w/w. Z nówek, ale grających w innym stylu sprawdziłbym na pewno Pylony Diamond 30 MK2, może Audiovector QR3 SE 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu oraz na odsłuchy, podzialamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przede wszystkim zmień odtwarzacz 

Bo ten dedykowany do as2100 to wybitnie nieudane połączenie,  dźwięk za szczegółowy suchy 

2 razy podchodziłem do tego cds2100 i 2 razy klapa , mimo że  chciałem mieć  komplecik 

A kolumny do tego wzmaka zdecydowanie polecam ciepłe muzykalne po ciemniejszej stronie

U mnie najlepiej wypadły dali grand coupe i usher v-601, ale to nie ten metraż co u Ciebie 

Tylko rynek wtórny. 

Właśnie te modele które wymieniłeś czyli seria Gold od monitora audio bo to już jest jednak inne granie mogą być nawet starsze serie choć dobrze by było teraz weszła nowa aby upolować coś z tej 5g.

Fyne f502sp też bardzo dobre paczki.

Biorąc pod uwagę za ile można było kupić ostatnio nowe na wyprzedaży u starego dystrybutora bo to jest szansa że używane dostaniesz w świetnych cenach 

37 minut temu, Grabo74 napisał:

Polecam PMC twenty 26 świetne paczki u mnie z yamaha as 3000 grają w 28m2 bardzo dobrze. 

Znakomite kolumny.

Szczerze to nie sprzedałbym ich za 12 000 natomiast jako kupujący zdecydowanie bym się na nie połasił W tej kwocie 😉

3 godziny temu, costa brava napisał:

Przede wszystkim zmień odtwarzacz 

Bo ten dedykowany do as2100 to wybitnie nieudane połączenie,  dźwięk za szczegółowy suchy

Ciekawe. Słuchałem tego zestawu. To było kapitalne połączenie. Za cenę, jaką był sprzedawany ten zestaw to była jakaś okazja sezonu.

Do autora tematu: kolumny z przedziału 10-15 tys. nie wyciągną z tego systemu za dużo.

Szukaj czegoś na SS Revelator albo Illuminator. Są nasze świetne manufaktury, które potrafią budować rewelacyjne kolumny (np. Akustyk).

Oj wyciągnął wyciągnął i to bez problemu tylko wiadomo no trzeba by kupować kolumny używane bo nowe No to się kupi raczej alternatywa dla tego co jest

Ja bym kupił stare duze Dali Grand do takiego pomieszczenia (znając brzmienie małych coupe) 

Kwota 6-8 tys. pojawiają się 

Mam as2100 i naprawdę to gra bardzo naturalnie tak bym to określił,  nie nudzi się brzmienie,  im głośniej tym lepiej a nie gorzej itp, bas przy tych malych juz jest potężny w 20 m kw. 

Z tym ze to stare paczki lata 90te, nie kazdy zaryzykuje

Hi end za grosze, to potoczna nazwa dali grand coupe 🙂

30 minut temu, miki450 napisał:

Ciekawe. Słuchałem tego zestawu. To było kapitalne połączenie. Za cenę, jaką był sprzedawany ten zestaw to była jakaś okazja sezonu.

Do autora tematu: kolumny z przedziału 10-15 tys. nie wyciągną z tego systemu za dużo.

Szukaj czegoś na SS Revelator albo Illuminator. Są nasze świetne manufaktury, które potrafią budować rewelacyjne kolumny (np. Akustyk).

Do as2100 bardzo pasuje marantz sa ki pearl lite, denon dcd-s10, denon dcd-3000 i podobne 

Kazdy ma inne zdanie:)

Edytowane przez costa brava
23 godziny temu, costa brava napisał:

Do as2100 bardzo pasuje marantz sa ki pearl lite, denon dcd-s10, denon dcd-3000 i podobne 

Kazdy ma inne zdanie:)

Być może ale chyba jednak nie. Wydaj mi się, że inżynierowie Yamahy, optymalnie zestawili A-S i CD w serii 2100 i 3000, o czym świadczą liczne, bardzo poztywne opinie na forach "zachodnich" i "zaoceanicznych". A tam kupno tego sprzętu nie jest takim wysiłkiem jak u nas, ludzie sporo zmieniają i jednak mają porównanie i rozeznanie, wydaje mi się, że znacznie lepsze niż u nas.

Tak naprawdę, żeby obiektywnie ocenić dany sprzęt trzeba dać mu szansę zagrać w najlepszych, możliwych warunkach akustycznych z prawidłowo dobranym okablowaniem.

Jak to u nas jest, czesto widać na fotkach lub filmikach. Kolumny postawione równolegle, blisko ściany, w niedużym salonie-jadalni-kuchni. Pomiędzy nimi szafka obładowana sprzętem a na ścianie tafla 65 cali lcd. Lewa strona z okanmi i jakąś zasłoną, prawa otwarta. Przypadkowe zasilanie. To nie ma prawa zagrać, nie oszukujmy się. Ktoś taki nie powinien w ogóle oceniać i wypowiadać się na temat brzmienia.

Ale masz rację, każdy może mieć swoje zdanie.

Taki metraż od razu mi się kojarzy z hameryką 😉 jakieś JBL'e, Klipsche, Polki,

Amtechy a jest ich więcej. Fakt, że wiele ubyło, ale wiedzą co wstawić do salonu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z CD Yamahy nie miałeś żadnych problemów? Bo na tych samych forach zaoceanicznych można poczytać też o takich rzeczach. 

Polk Reserve to też może by ciekawe połączenie ale tu model r700. Ale one ostatnio nie były na tej o zgrozo jak dobrej promocji. 

Ale to dalej jest alternatywa a nie przeskok względem Silver 500. 

Z nowych no mówię będzie ciężko. Będzie inaczej po prostu. 

Połączenie z elektroniką przy innych kolumnach może się bardziej podobać. 

Natomiast to na pewno nie będzie wyższy poziom grania tylko inny

Ja mam A-S1100, ale to bardzo podobnie grajacy wzmacniacz. Przez ostatnich piec lat sluchalem go z kilkoma zestawami Gold gx200 za male, gx300 idealne polaczenie, ale u mnie troche mniej metrow, Usher x718 swietne polaczenie, CM9 i nowe 703 od B&W troche za slabo, jakos tak bez jaj, no i na koniec ML Motion 60xt to w polaczeniu z Yamaha to jak koncert na zywo.

Mozesz tez sprawdzic nowe Lintony, one dobrze kleja sie z Yamaha, mialem mniejsze Denton i bylo bardzo fajnie a do tego cena przystepna. 

Z tych co wymienilem, to albo gx300, albo 60xt albo wlasnie Linton, nie sluchalem jeszcze Super Linton z Yamaha, ale jest plan 😎

53 minuty temu, BlueDot napisał:

Ja mam A-S1100, ale to bardzo podobnie grajacy wzmacniacz. Przez ostatnich piec lat sluchalem go z kilkoma zestawami Gold gx200 za male, gx300 idealne polaczenie, ale u mnie troche mniej metrow, Usher x718 swietne polaczenie, CM9 i nowe 703 od B&W troche za slabo, jakos tak bez jaj, no i na koniec ML Motion 60xt to w polaczeniu z Yamaha to jak koncert na zywo.

Mozesz tez sprawdzic nowe Lintony, one dobrze kleja sie z Yamaha, mialem mniejsze Denton i bylo bardzo fajnie a do tego cena przystepna. 

Z tych co wymienilem, to albo gx300, albo 60xt albo wlasnie Linton, nie sluchalem jeszcze Super Linton z Yamaha, ale jest plan 😎

Ja miałem wszystkie po kolei aż do AS2200 I 3200. Do modelu 2100 fajnie było z Monitor Audio Gold 5G bo one łagodziły dźwięk. Natomiast już AS3000 2200 i 3200 są za ciemne do MA i świetnie zgrywają się z Bowersami.

Jednak chciałbym zwrócić uwagę na coś innego.

Yamaha jest bardzo czuła na okablowanie od zasilania aż po głośnikowe. Nakupiłem Nordostów z niższej serii Purple Flare żeby nie przekroczyć ceny elektroniki i to zaczęło grać. 

Aha i jak już pisałem Yamaha tylko i wyłącznie po XLRach pokazuje skrzydła.

18 minut temu, Audroc napisał:

Ja miałem wszystkie po kolei aż do AS2200 I 3200. Do modelu 2100 fajnie było z Monitor Audio Gold 5G bo one łagodziły dźwięk. Natomiast już AS3000 2200 i 3200 są za ciemne do MA i świetnie zgrywają się z Bowersami.

Jednak chciałbym zwrócić uwagę na coś innego.

Yamaha jest bardzo czuła na okablowanie od zasilania aż po głośnikowe. Nakupiłem Nordostów z niższej serii Purple Flare żeby nie przekroczyć ceny elektroniki i to zaczęło grać. 

To prawda, właśnie zrobiłem sobie xlr na bazie przewodu neotecha którego miałem jako rca, kupiłem wtyki neutrika i faktycznie brzmi to dużo lepiej z cd s2100, oczywiście docelowo będą zapewne inne, właśnie może polecisz jakiś xlr nie za miliony,co do kolumn to chyba zostanę przy monitor audio, tylko wyżej, są właśnie ma platinium pl 300, są piękne tylko cena na razie poza budżetem, są piękne, porównując teraz u siebie oba wzmacniacze 1100, i 2100, to jednak słyszę że inżynierowie Yamahy wiedzą co robią, jednak wyższy model daje więcej informacji w brzmieniu, nie są to jakieś spektakularne różnice ale jednak.

14 godzin temu, Audroc napisał:

Zgadza się to jest wtedy inny sprzęt, inna klasa 😉

www.tophifi.pl

W dniu 13.01.2025 o 07:37, Piotr Sonido napisał:

Z CD Yamahy nie miałeś żadnych problemów? Bo na tych samych forach zaoceanicznych można poczytać też o takich rzeczach. 

Z tego co czytałem, CD 2100 i 3000 ma jakieś ustawienia dot. zegara, czy czegoś podobnego i to one powodowały zły odczyt niektórych płyt. Ludzie początkowo winili napęd, a problem wynikał z ustawień. W instrukcji zdaje się jest wszystko opisane. Zostało to szybko rozkminione i o innych problemach tego cedeka nie słyszałem/nie czytałem. Jak znajdę coś więcej to wkleję.

Oba te CD są praktycznie nie odróżnienia brzmieniowo. Czytałem kiedyś jakiś anglojęzyczny test z pomiarami, to niektóre parametry były tak wyśrubowane, że dosłownie niemierzalne (były poza zakresami pomiarowymi).

W dniu 10.01.2025 o 12:39, costa brava napisał:

U mnie najlepiej wypadły dali grand coupe i usher v-601, ale to nie ten metraż co u Ciebie 

USHER V 602 - podłogówki 

W dniu 13.01.2025 o 20:06, BlueDot napisał:

ale u mnie troche mniej metrow, Usher x718 swietne polaczenie

👍

2 godziny temu, miki450 napisał:

Z tego co czytałem, CD 2100 i 3000 ma jakieś ustawienia dot. zegara, czy czegoś podobnego i to one powodowały zły odczyt niektórych płyt. Ludzie początkowo winili napęd, a problem wynikał z ustawień. W instrukcji zdaje się jest wszystko opisane. Zostało to szybko rozkminione i o innych problemach tego cedeka nie słyszałem/nie czytałem. Jak znajdę coś więcej to wkleję.

Oba te CD są praktycznie nie odróżnienia brzmieniowo. Czytałem kiedyś jakiś anglojęzyczny test z pomiarami, to niektóre parametry były tak wyśrubowane, że dosłownie niemierzalne (były poza zakresami pomiarowymi).

Kombinacją klawiszy można odczytać wersję oprogramowania, ale problem dotyczył najstarszych wersji 1000 i 2000 z jasnymi boczkami. Te wszystkie z czarnymi boczkami to już mają inną elektronikę i nowsze oprogramowanie. 

W instrukcji jest jak wgrywać oprogramowanie ale chłopaki z Audio Klanu odradzają i słusznie. W tej chwili mam 1000 i 2100 i oba śmigają.

A to że 2100 i 3000 są podobne to fakt. Już kilka razy się chwaliłem i fotki pokazywałem, ale niech tam, model 2100 wbrew instrukcji radzi sobie z DSD128 a to wystarczy.

10 godzin temu, miki450 napisał:

Nie wiem nie korzystam z CD od lat. Czytałem różne opinie że to padło tamto padło. Chyba nie była to jednak kwestia zegara bo co ustawienia użytkownika miały by do psucia takiego sprzętu. Ale jak powiedziałem nie wiem zostawiam to otwarte niech zainteresowani szukają informacji. 

8 godzin temu, Audroc napisał:

instrukcji jest jak wgrywać oprogramowanie ale chłopaki z Audio Klanu odradzają i słusznie

Czemu?

W 303 to rozwiązało problem CD który wyszedł z wadliwym oprogramowaniem.

Wziąłem to pod uwagę też miałem taką myśl i to by tłumaczyło dlaczego serwis odmówił ale bardziej chodziło mi o dopisek użytkownika " i słusznie"

W dniu 10.01.2025 o 10:36, zibi69 napisał:

jak dołożysz ~~ 2k to możesz poszukać pylon jasper 25 mk2 nowych, na takich metraż powinny być ok. Sam zamówiłem i czekam na produkcję, mam 45m2 ~~ porównywałem je z gold 300 i wypadły dla mnie lepiej. Ale wiadomo preferencje

Edytowane przez Ghotti
10 godzin temu, Ghotti napisał:

jak dołożysz ~~ 2k to możesz poszukać pylon jasper 25 mk2 nowych, na takich metraż powinny być ok. Sam zamówiłem i czekam na produkcję, mam 45m2 ~~ porównywałem je z gold 300 i wypadły dla mnie lepiej. Ale wiadomo preferencje

Sugerujesz jedną sztukę czy parę?

• Pokaż nowe odpowiedzi