Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie definicje - usystematyzowanie okresleń

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Audroc napisał:

Zapis gęsty czyni dźwięk bardziej liniowym, czy inaczej płynnym albo aksamitnym.

Mozesz wytłumaczyć co autor miał na mysli?

Muszę przewietrzyć mój system…

23 minuty temu, pmcomp napisał:
4 godziny temu, Audroc napisał:

Zapis gęsty czyni dźwięk bardziej liniowym, czy inaczej płynnym albo aksamitnym.

Mozesz wytłumaczyć co autor miał na mysli?

Na tym ma polegać ten wątek ... mamy sobie tłumaczyć na polski tę audiofilską mowę.

To może coś prostego:
Co to znaczy "ciepłe brzmienie"
Czym się charakteryzuje?

Pytam,bo nie wiem co myśleć o swoich wzmacniaczach-jakby ktoś się zapytał.
Nie będę przecież wiecznie mówił-że graja "dobrze".

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 18.01.2025 o 22:44, Misio38 napisał:

Kasety zafoliowane, nie kręcone od 30 lat na pewno super grają. Lampowo.

Przesłuch między zwojami to zmora archiwistów.

|

W dniu 18.01.2025 o 21:28, pmcomp napisał:

z tasmy matki nagranej dwusladowo z predkoscia 38 cm/sek zrobilem przez przetwornik AD WAVy w 24/88,2 downsamplowalem do 16/44,1 i nagralem na plyte CD. Nagralem takze material na nowa kasete Metal TDK bez zadnego Dolby. Do tego odtwarzanie z pliku 16/44,1.

Niestety kaseta zabila obydwie cyfrowe kopie. Z kasety byla muzyka, z cyfry chuda kopia.

Owszem, ale to na jakiś czas. 

Tzn. nie wiem, na ile trwale.

Na świeżo na pewno.

Przesłuch między zwojami: gdy słucha się głośno przed początkiem utworu pojawia się zamiast przerwy cicha zajawka, jakby z oddali , to wada taśm. 

(Dla 38 cm/s może nie jest słyszalny) 

|

@Pseudodrummer

Ciepłe brzmienie to przeciwieństwo suchego. Dla mnie: ciepłe czyli nasycone. (w %)

Na audiostereo jest o tym temat, pomoże wyszukiwarka.

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

47 minut temu, Pseudodrummer napisał:

To może coś prostego:
Czym się charakteryzuje?

Ciepłe to chyba takie ze sporą ilością dosyć zróżnicowanego basu, lekko wycofanymi, trochę zlanymi ze sobą sopranami oraz stosunkowo długimi wybrzmieniami w średnicy (gitar, smyczków, fortepianu, klawiszy itd.)

Ciepłe brzmienie jest chyba trochę odwrotnością szczegółowego lub klinicznego, gdzie dźwięki brzmią "szybko" i bezpośrednio bez wielu odczuwalnych wybrzmień.

Próbowałem wyjaśnić jak umiałem 🙂 

14 minut temu, xetras napisał:

Ciepłe brzmienie to przeciwieństwo suchego.

O tak właśnie 🙂 

Edytowane przez paww
6 godzin temu, paww napisał:

Ciepłe to chyba takie ze sporą ilością dosyć zróżnicowanego basu, lekko wycofanymi, trochę zlanymi ze sobą sopranami oraz stosunkowo długimi wybrzmieniami w średnicy (gitar, smyczków, fortepianu, klawiszy itd.)

Ciepłe brzmienie jest chyba trochę odwrotnością szczegółowego lub klinicznego, gdzie dźwięki brzmią "szybko" i bezpośrednio bez wielu odczuwalnych wybrzmień.

Próbowałem wyjaśnić jak umiałem 🙂 

O tak właśnie 🙂 

Zeby brzmienie bylo cieple to powinno byc dobre dociązenie lub jak kto woli wypelnienie niskiej srednicy. Dzwiek dostaje wtedy takiej masy i nie jest suchy. Moze trzeba uzywać slowa, ze jest nawilgotniony? 😉 .

Teraz, kangie napisał:

A co z brzmieniem ciemnym?

To chyba nie jest pytanie na poważnie?

7 minut temu, pmcomp napisał:

Zeby brzmienie bylo cieple to powinno byc dobre dociązenie lub jak kto woli wypelnienie niskiej srednicy. Dzwiek dostaje wtedy takiej masy i nie jest suchy. Moze trzeba uzywać slowa, ze jest nawilgotniony? 😉 .

Zgadzam się. Dlatego ciepły nie musi oznaczać od razu ciemny, jak niektórzy uważają. 

.

• Redaktorzy
21 minut temu, J4Z napisał:

To chyba nie jest pytanie na poważnie?

Jak najbardziej poważnie.

Brzmienie ciemne: ile dołu, ile środka?

Brzmienie ciepłe: ile dołu, ile środka?

I czym w/w brzmienia różnią się?

Wiadomo, że góry będzie dużo mniej niż w brzmieniu jasnym i wyższa średnica nie powinna wrzeszczeć. Tutaj nigdzie nie powinna, bo nie jest to miłe dla ucha.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Już proporcjami bym sobie głowy nie zawracał. I tak każdy ma ubytki i każdy inne, każdy inną budowę ucha itd.

Edytowane przez J4Z

.

32 minuty temu, kangie napisał:

i wyższa średnica nie powinna wrzeszczeć.

Mówi się … drzeć ryja 😉 .

A ta niska srednica to moze nazwać nie nawilgotniona tylko nawilżona? Albo po prostu dobrze nasycona?

• Redaktorzy
25 minut temu, pmcomp napisał:

A ta niska srednica to moze nazwać nie nawilgotniona tylko nawilżona? Albo po prostu dobrze nasycona?

Może też być mokra. Albo zwilżona. Wilgotna kojarzy mi się z ogłoszeniem w poniedziałkowej Gazecie Wyborczej z roku 2004, które pamiętam do dzisiaj. Był tam dział "Praca" i ogłoszenie:

"Wilgotna szparka uległej Justyny. Nr tel. kom. +48 xxx xxx xxx"

😄

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Soczysta częściej pada. 

I w sumie bardziej już na basie. Dolną średnicę odbieramy właśnie jako pełną, soczystą za sprawą wysokiego basu. 

.

9 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

To może coś prostego:
Czym się charakteryzuje?

Tyle czasu spędzasz na forum audio i masz problemy z takimi podstawami? 🤯

Choć też należy pamiętać, że różnie dzielone jest pasmo, jak googlowałem. Ja sugeruje się tym jak w REW jest opisane. 

.

26 minut temu, Ajothe napisał:

Tyle czasu spędzasz na forum audio i masz problemy z takimi podstawami? 🤯

Tak.
Wytłumacz mi,co to znaczy "ciepłe brzmienie".

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

13 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Tak.
Wytłumacz mi,co to znaczy "ciepłe brzmienie".

Jakbys sprzet testowal/ porownywal to sam bys do tego doszedl.. zaoczna proba tlumaczenia przy czyms tak subiektywnym jest niecelowa.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

12 minut temu, Ajothe napisał:

Szkoda czasu na marnego ucznia, skoro sam tego nie ogarnąłeś do tej pory to nie ma sensu się produkować. 

Czyli nie wiesz

6 minut temu, Ajothe napisał:

Czyli nie ma sensu tłumaczyć dorosłemu facetowi dlaczego 2+2=4. 

czyli nie wiesz.

15 minut temu, rafa napisał:

Jakbys sprzet testowal/ porownywal to sam bys do tego doszedl.. zaoczna proba tlumaczenia przy czyms tak subiektywnym jest niecelowa.

To wątek do zamknięcia-bo nie da sie tego zdefiniować?
Czy tak?

Godzinę temu, J4Z napisał:

Soczysta częściej pada. 

I w sumie bardziej już na basie. Dolną średnicę odbieramy właśnie jako pełną, soczystą za sprawą wysokiego basu. 

Ale jak jej nie bedzie, tej niskiej srednicy, to dzwiek jest suchy. Ja mawiam na to … suchotniki. Przeciwieństwo to wypelniona albo wlasnie nasycona.

O nasyconym basie nie slyszalem 😉 .

19 minut temu, rafa napisał:

Prosze sie nie czepac tylko pisac merytorycznie.

Jak wlasnie ktos nie wie to ma okazje zapytac w tym watku.

Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, pmcomp napisał:

Ale jak jej nie bedzie, tej niskiej srednicy, to dzwiek jest suchy. Ja mawiam na to … suchotniki. Przeciwieństwo to wypelniona albo wlasnie nasycona.

Powtarzamy się. Było na początku tematu. 

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:

czyli nie wiesz.

Już wie, bo napisaliśmy o tym. Ty też wiesz. 

Edytowane przez J4Z

.

13 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy tak?

Czas opuścić przez Ciebie ten wątek skoro nie rozumiesz podstawowych pojęć aspektów brzmienia. 

19 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy tak?

Da sie zdefiniowac ramy tego pojecia z jakims tam przyblizeniem. To wystarcza do komunikacji miedzy osobami ktore to znaja i wiedza czego sie spodziewac.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

To czym w końcu różni się brzmienie ciepłe od ciemnego?

Ciemne to subiektywnie, nie duzo (malo) gory w stosunku do reszty pasma a cieple to wiecej wyzszego basu w stosunku do srednicy.

Moze byc cieple i jasne lub ciemne zimne, zimne i jasne...

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, rafa napisał:

Ciemne to subiektywnie, nie duzo (malo) gory w stosunku do reszty pasma a cieple to wiecej wyzszego basu w stosunku do srednicy.

Jeden i drugi trolluje w sumie :P

.

28 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy tak?

zdecydowanie tak, klikbajtowy gniot

Edytowane przez Zbi_Rek
6 minut temu, rafa napisał:

Ok, dzięki.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

37 minut temu, rafa napisał:

Też tak to widzę, a raczej słyszę 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi