Skocz do zawartości
IGNORED

Jak mierzyć odległość kolumn od tylnej ściany?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybaczcie głupie pytanie, wiem, że to nieistotne ale gdybym miał komuś podać odległość w jakiej mam kolumny odstawione od tylnej ściany to, mierzę od ściany do: 1. tylnej krawędzi kolumny (dla mnie najbardziej logiczne), 2. środka kolumny (środek pomiędzy przednią a tylną krawędzią - widziałem takie pomiary w sieci) no i 3. przedniej ścianki kolumny (bo tam umieszczone są głośniki)?

Przy długości kolumny robią się znaczne różnice. Moje opticony 6 mk2 mają długość (bo to jest długość a nie szerokość, cnie?) ponad 30 cm wobec czego mogę stwierdzić, że mam je odsunięte od ściany na 40, 55, albo 70 cm.

Dodatkowo w instrukcji, producent podaje przedział od 20 do 100 cm, nie podając od którego miejsca liczyć.

Informacja sama w sobie nieistotna ale ma służyć do wymiany argumentów.

Z góry dzięki.

Godzinę temu, stach_s napisał:

Myślę, że powinniśmy rozmawiać raczej o głębokości niż długości obudowy kolumny 😉

racja 😉

37 minut temu, xajas napisał:

Bierz srodek membrany niskotonowego przetwornika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie rozumiem, czyli od przedniej ściany kolumny?

Ukryta Zawartość

Tutaj faktycznie mówimy zdecydowanie o głębokości niż o długości. 

Ja się akurat spotkałem z obydwoma sposobami mierzenia to jest od przedniej ścianki oraz od tylnej ścianki. 

Tak naprawdę to z czego wynikało to pytanie zaglądałeś do instrukcji kolumn i tam była wartość? 

To przeważnie nie mówię że zawsze ale przeważnie pojawia się także rysunek czy jakiś schemat i tam jest pokazane o jakiej odległości mówi producent bardzo często jest to właśnie od ścianki tylniej.

Stąd ta odległość może być krótsza niż ogólnie przyjęte standardy.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Tutaj faktycznie mówimy zdecydowanie o głębokości niż o długości. 

Ja się akurat spotkałem z obydwoma sposobami mierzenia to jest od przedniej ścianki oraz od tylnej ścianki. 

Tak naprawdę to z czego wynikało to pytanie zaglądałeś do instrukcji kolumn i tam była wartość? 

To przeważnie nie mówię że zawsze ale przeważnie pojawia się także rysunek czy jakiś schemat i tam jest pokazane o jakiej odległości mówi producent bardzo często jest to właśnie od ścianki tylniej.

Stąd ta odległość może być krótsza niż ogólnie przyjęte standardy.

Temat mnie naszedł, bo miałem dyskusję ze znajomym jak to się mierzy, chciałem zweryfikować, bo tak jak pisałem wyżej, dla mnie na logikę powinno mierzyć się od tylnej ścianki kolumny.

Jeśli chodzi o instrukcję, to przyznam się, że pisałem z pamięci i po umieszczeniu już posta, zacząłem ryć i jej szukać. Znalazłem i mogę doprecyzować, że Dali zaleca te kolumny trzymać na odległość od 0 do 1m mierząc od tylnej ścianki.

Nie wiem, skąd mi się wzięło to minimum 20 cm, gdzieś musiałem przeczytać lub usłyszeć.

16 minut temu, Miłosz1 napisał:

Temat mnie naszedł, bo miałem dyskusję ze znajomym jak to się mierzy, chciałem zweryfikować, bo tak jak pisałem wyżej, dla mnie na logikę powinno mierzyć się od tylnej ścianki kolumny.

A czy membrany są na tylnej ścianie kolumny?

Właśnie logika podpowiada, że powinno mierzyć się do ścian na froncie, gdzie są przetworniki jako źródła fali akustycznej.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

17 minut temu, sir.jax napisał:

Właśnie logika podpowiada, że powinno mierzyć się do ścian na froncie, gdzie są przetworniki jako źródła fali akustycznej.

Racja, tylko w takim wypadku, nigdy nie można stwierdzić, że kolumny są od ściany odsunięte na mniej niż te kilkadziesiąt centymetrów.

Lub inaczej, nawet przylegając do ściany należałoby stwierdzić, że kolumna jest od niej odsunięta na (głębokość kolumny) cm.

W dniu 19.01.2025 o 15:18, Miłosz1 napisał:

Jeśli chodzi o instrukcję, to przyznam się, że pisałem z pamięci i po umieszczeniu już posta, zacząłem ryć i jej szukać. Znalazłem i mogę doprecyzować, że Dali zaleca te kolumny trzymać na odległość od 0 do 1m mierząc od tylnej ścianki.

Nie wiem, skąd mi się wzięło to minimum 20 cm, gdzieś musiałem przeczytać lub usłyszeć.

Czyli takie mocno audiofilskie spotkanie z le znajomym. 

Następnym razem polecam po maluchu i muzyki posłuchać. 

22 godziny temu, partick napisał:

Tannoy

Ukryta Zawartość

O tym mówiłem. 

Ukryta Zawartość

W dniu 19.01.2025 o 10:32, Miłosz1 napisał:

czyli od przedniej ściany kolumny?

W dniu 19.01.2025 o 11:42, sir.jax napisał:

Tak.

Obudowa też gra, grają też otwory BR często na tylnej ściance.

W dniu 19.01.2025 o 09:03, Miłosz1 napisał:

ponad 30 cm

W dniu 19.01.2025 o 09:03, Miłosz1 napisał:

w instrukcji, producent podaje przedział od 20 do 100 cm

To teraz ustaw 20cm od ściany, przednią ściankę kolumn o głębokości 30cm - powodzenie 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Obudowa też gra, grają też otwory BR często na tylnej ściance.

Ale wiesz, że są też konstrukcje z BR dmuchający w podłogę, co wtedy robisz? Odsuwasz od podłogi na metr?😁😁😁

wiedziałem, że zadając na tym forum nawet najbardziej trywialne pytanie, nie uzyskam jednoznacznej, konkretnej odpowiedzi 😟

smutne ale dzięki za wypowiedzi. Nadal jestem w punkcie wyjścia i z wiedzą na pierwszym poście.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

To teraz ustaw 20cm od ściany, przednią ściankę kolumn o głębokości 30cm - powodzenie 🙂

Bardzo "inteligentne" 😉

16 minut temu, Miłosz1 napisał:

wiedziałem, że zadając na tym forum nawet najbardziej trywialne pytanie, nie uzyskam jednoznacznej, konkretnej odpowiedzi 😟

smutne ale dzięki za wypowiedzi. Nadal jestem w punkcie wyjścia i z wiedzą na pierwszym poście.

Nie nie jestes. Mierzysz od frontu - od zrodla dzwieku! koniec tematu.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, Miłosz1 napisał:

Odkąd pamiętam  przyjęto , mierzyć od frontu kolumny .

KALIBER vel rydz .

W dniu 19.01.2025 o 10:03, Miłosz1 napisał:

Wybaczcie głupie pytanie, wiem, że to nieistotne ale gdybym miał komuś podać odległość w jakiej mam kolumny odstawione od tylnej ściany to, mierzę od ściany do: 1. tylnej krawędzi kolumny (dla mnie najbardziej logiczne), 2. środka kolumny (środek pomiędzy przednią a tylną krawędzią - widziałem takie pomiary w sieci) no i 3. przedniej ścianki kolumny (bo tam umieszczone są głośniki)?

Przy długości kolumny robią się znaczne różnice. Moje opticony 6 mk2 mają długość (bo to jest długość a nie szerokość, cnie?) ponad 30 cm wobec czego mogę stwierdzić, że mam je odsunięte od ściany na 40, 55, albo 70 cm.

Dodatkowo w instrukcji, producent podaje przedział od 20 do 100 cm, nie podając od którego miejsca liczyć.

Informacja sama w sobie nieistotna ale ma służyć do wymiany argumentów.

Z góry dzięki.

Mierzysz od krawędzi kolumny, która znajduje się najbliżej ściany. Niektórzy producenci zalecają postawienie kolumn prostopadle do ściany i wtedy mierzysz od tylnej ściany kolumny. Tak, obudowa też "gra". 
Gdyby trzymać się "zasady", którą niektórzy proponują to kolumn o głębokości 30cm nie dałoby się odsunąć od ściany na 20 cm mierząc od frontu kolumny.

1 godzinę temu, rafa napisał:

Mierzysz od frontu - od zrodla dzwieku! koniec tematu.

20 minut temu, KALIBER napisał:

Pisałem to już wcześniej, to kolega nie czyta i nie słucha. 

8 minut temu, GhostR1 napisał:

Gdyby trzymać się "zasady", którą niektórzy proponują to kolumn o głębokości 30cm nie dałoby się odsunąć od ściany na 20 cm mierząc od frontu kolumny.

Co za bzdurny przykład, zawsze się ktoś znajdzie, kto nagnie pod swoje wydumki od dawna przyjęte zasady.

Nie znam producenta kolumn, zwłaszcza tych głębokich i podłogowych, by zalecał ustawienie 20cm od ściany.

Pochyl się nad akustyką i wszystkim co z nią związane, tam też znajdziesz jakie odległości należy zachować. 

Nie pajacuj więcej, bo żadna obudowa nie gra do tyłu, to fale akustyczne które generują głośniki na froncie, pierwsze odbicia i kolejne też należy uwzględnić, ale nie ściana kolumny jest źródłem dźwięku. 

26 minut temu, KALIBER napisał:

Tak z ciekawości, kto przyjął?

5 minut temu, sir.jax napisał:

Co za bzdurny przykład, zawsze się ktoś znajdzie, kto nagnie pod swoje wydumki od dawna przyjęte zasady.

Kto przyjął zasady?

6 minut temu, sir.jax napisał:

Nie znam producenta kolumn, zwłaszcza tych głębokich i podłogowych, by zalecał ustawienie 20cm od ściany.

Dali Opticon 6?

Pajacujesz to ty i przestań atakować z powodu braku argumentów. 

3 minuty temu, GhostR1 napisał:

Tak z ciekawości, kto przyjął?

Producenci i akustycy również. 

Spójrz na symulatory rozkładu modów, ustawienia kolumn etc.

W każdym z tych przypadków jest liczone do frontu i osi drivera/głośnika,  a nie do boku kolumny.

Edytowane przez sir.jax

3 minuty temu, sir.jax napisał:

Producenci i akustycy również. 

którzy?

4 minuty temu, sir.jax napisał:

W każdym z tych przypadków jest liczone do frontu i osi drivera/głośnika,  a nie do boku kolumny.

w np. Fyne Audio F500 SP tak nie jest

10 minut temu, GhostR1 napisał:

Dali Opticon 6?

Pajacujesz to ty i przestań atakować z powodu braku argumentów. 

Jak widać nie potrafisz ze zrozumieniem przeczytać instrukcji.

Zapewne to jakieś minimum, jakie zaproponował producent, ale nie jest to poprawne ustawienie, kłaniają się zasady i dział akustyki, znajdziesz jak ustawić poprawnie kolumny.

Równie dobrze producent może napisać, że kolumny można przystawic do ściany, bo przecież tak też się da.

Nie masz pojęcia jak widać w temacie.

10 minut temu, GhostR1 napisał:

którzy?

Z IKEI 😆😆😆

Edytowane przez sir.jax

8 minut temu, sir.jax napisał:

jakie zaproponował producent

więc jednak...

9 minut temu, sir.jax napisał:

Równie dobrze producent może napisać, że kolumny można przystawic do ściany, bo przecież tak też się da.

dobrze, że mamy was. Producenci sie nie znajo.

2 godziny temu, rafa napisał:

Bardzo "inteligentne" 😉

Ja tylko połączyłem zacytowany opis sytuacji z zacytowaną poradą, do jej autora złóż reklamacją w sprawie "inteligencji", nie do mnie.

-----

2 godziny temu, Miłosz1 napisał:

Tak to bywa po forach, że dyletanci tonem mentora będę opowiadać zwykłe bzdury, tak jak z tym odsunięciem 20cm od ściany kolumny głębokej na 30cm 🙂

Dla odmiany polecam "Kalkulator akustyczny":

Ukryta Zawartość

-----

Godzinę temu, sir.jax napisał:

żadna obudowa nie gra do tyłu

Sugerujesz, że z tyłu kolumny jest cisza, a otwór BR niezależnie od usytuowania gra do przodu? Co wpis to weselej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

dziękuję za kalkulator, niestety nie jestem w stanie z niego skorzystać bo nie jestem do końca pewny jak zmierzyć odległości kolumn od ścian. Zarówno tylnej jak i bocznej, bo przecież kolumny mają głębokość i szerokość o wartości kilkudziesięciu cm, co wpływa jednak na wyniki.

Dobrze, że wysokości nie muszę podawać do sufitu, bo kompletnie by mnie to rozwaliło... 😉 Tyle się słyszy i czyta o audiofilach, co biegają po pomieszczeniu i mierzą trójkąty, odbicia fal dźwiękowych, itp. Dobrze to mają pomierzone? Teraz dla kolegi pytam 😀

Edytowane przez Miłosz1
3 godziny temu, rafa napisał:

Bardzo "inteligentne" 😉

To akurat jest inteligentne bo zakladajac, ze producent wie co pisze (a nie kopiuje bezmyslnie) eliminuje jedna z opcji pomiaru - te od przetwornikow. Poza tym sugeruje to, ze producent sprzedaje produkt zwyklemu uzytkownikowi a nie nietoperzom z doktoratami z akustyki.

Pomiary pomieszczenia to jednak dzialka dla bardziej swiadomych uzytkownikow, takim nie trzeba np rysowac jak podlaczyc wzmacniacz do kolumn...

7 minut temu, Nikonman napisał:

W Arii serii 900 tak piszą:

Zwróć uwagę, że piszą o odległości głośnika od ściany, a nie kolumny od ściany. Ciekawostka to użycie słowa "perfekcja", podczas gdy pominięto kształt i rozmiary pomieszczenia.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Sugerujesz, że z tyłu kolumny jest cisza, a otwór BR niezależnie od usytuowania gra do przodu? Co wpis to weselej.

Napisałem już, co generuje fale akustyczną również do tyłu i jakie to są odbicia, a źródłem tej fali jest jednak membrana, a nie tylna ściana obudowy.

Logicznym jest, że nie przykleja się kolumny do ściany zwłaszcza podłogowej.

Czy BR jest z przodu, czy z tyłu, czy od spodu odległości od ścian powinny być uwzględnione realnie, sam podałeś kalkulator, jeden z wielu zresztą. 

W dniu 19.01.2025 o 15:37, sir.jax napisał:

I po temacie

.

• Pokaż nowe odpowiedzi