Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to dobre sieciówki?

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Metal napisał:

Tak z ciekawości co ma dać listwa? Ochronę czy lepszy dźwięk?

Żeby uniknąć tego czy tamtego sam mam dwie listwy Gigawatt u siebie.

Także nie krytykuję.

Ochronę i czysty prąd i oczywiście nie pogarszać dźwięku bo ten jest optymalny a sprzęt jest podpięty teraz bezpośrednio do gniazdek w ścianie (wzmak i cd).

7 minut temu, radark napisał:

Ochronę i czysty prąd i oczywiście nie pogarszać dźwięku bo ten jest optymalny a sprzęt jest podpięty teraz bezpośrednio do gniazdek w ścianie (wzmak i cd).

No właśnie.Dobrze kolega prawi.

Ochrona bez pogorszenia  dźwięku.

Szczerze mówiąc to mam mieszane uczucia. Byłem wielkim fanem listew. Mam dwie, jedną z fitrem a druga filtr +DC Blocker. I o ile początkowo podobało mi się to wyczyszczenie, to czarne tło i to jakby kulturalniejsze granie,  tak teraz zauważam że trochę siada dynamika, generalnie listwa z filtrem coś zabiera. Ciężko mi to zdefiniować i wyrazić słowami. A to co pozytywnego robi listwa mogę uzyskać  innymi sposobami. Innymi sposobami, mam na myśli np lampy, upgrade zasilania, kondensatory, niskoszumowe rezystory itd.  Teraz np wzmacniacz mam niefiltrowany ale np cedek czy transport (streamer) już tak. Dac znowuż niefiltrowany - jakoś bardziej podoba mi się gdy tak surowo gra. Temat rzeka i niestety jak mawiał prezydent Kwaśniewski "poglądy mogą ewoluować".

Edytowane przez Wito76
Godzinę temu, Wito76 napisał:

Szczerze mówiąc to mam mieszane uczucia. Byłem wielkim fanem listew. Mam dwie, jedną z fitrem a druga filtr +DC Blocker. I o ile początkowo podobało mi się to wyczyszczenie, to czarne tło i to jakby kulturalniejsze granie,  tak teraz zauważam że trochę siada dynamika, generalnie listwa z filtrem coś zabiera. Ciężko mi to zdefiniować i wyrazić słowami. A to co pozytywnego robi listwa mogę uzyskać  innymi sposobami. Innymi sposobami, mam na myśli np lampy, upgrade zasilania, kondensatory, niskoszumowe rezystory itd.  Teraz np wzmacniacz mam niefiltrowany ale np cedek czy transport (streamer) już tak. Dac znowuż niefiltrowany - jakoś bardziej podoba mi się gdy tak surowo gra. Temat rzeka i niestety jak mawiał prezydent Kwaśniewski "poglądy mogą ewoluować".

No właśnie ja szczerze mówiąc trochę się z tym gryzę bo ze ściany gra to wszystko naprawdę dobrze, instalację w domu mam nową robioną przez dobrego elektryka, o listwie raczej myślę w kontekście cedeka i gramofonu bo wzmacniacz to raczej w gniazdku ma najlepiej poza tym ma bezpieczniki jakby co. Kable wyselekcjonowane zgodnie z upodobaniem brzmieniowym więc listwa nie musi poprawiać brzmienia.

Edytowane przez radark

Listwa tłumi dynamikę 😄

Typowy audiofilski stereotyp zupełnie nie mający jakichkolwiek technicznych podstaw.

Czy wy wiecie co to jest dynak=mika?

Nie sądzę.

Ja też mam instalację w domu robioną przez dobrego elektryka , niemniej jednak zwyczajnie trzeba sobie posłuchać, postrzyc uszami i wybrać co się podoba i co pasuje. Taga ma słaby filtr o tłumienności 10db wg ich danych, więc to nie jest 60db jak w innych filtrach. Tak więc jego działanie nie będzie tak wyraźne i agresywne.

P. S.
Ten dobry elektryk to ja .

Listwa tłumi dynamikę
Typowy audiofilski stereotyp zupełnie nie mający jakichkolwiek technicznych podstaw.

Czy wy wiecie co to jest dynak=mika?
Nie sądzę.
No i już wpadła nasza forumowa, głucha animatorka robiąc dym, przyspieszając ludziom krążenie i wywołując zamieszanie.
6 minut temu, radark napisał:

No właśnie ja szczerze mówiąc trochę się z tym gryzę bo ze ściany gra to wszystko naprawdę dobrze, instalację w domu mam nową robioną przez dobrego elektryka, o listwie raczej myślę w kontekście cedeka i gramofonu bo wzmacniacz to raczej w gniazdku ma najlepiej poza tym ma bezpieczniki jakby co. Kable wyselekcjonowane zgodnie z upodobaniem brzmieniowym więc listwa nie musi poprawiać brzmienia

Przy średniej klasie sprzętu DC-bloker coś tam może i poprawiać ale w high endzie lepiej nabyć listwę bez niego bo po prostu mocno ingerując w dźwięk go psuje

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 minut temu, Wito76 napisał:

o i już wpadła nasza forumowa, głucha animatorka robiąc dym, przyspieszając ludziom krążenie i wywołując zamieszanie.

Zamiast wypisywać bzdury może łaskawie przytoczysz nam definicję dynamiki.

3 minuty temu, ASURA napisał:

Przy średniej klasie sprzętu DC-bloker coś tam może i poprawiać ale w high endzie lepiej nabyć listwę bez niego bo po prostu mocno ingerując w dźwięk go psuje

Następny zwolennik ingerencji wszystkiego we wszystko.

Może łaskawie powiesz nam jak taka ingerencja przebiega i czego wynika.

Masz listwę z filtrem? Słuchałeś?
A zresztą nie ważne. Nie wiem czy to nie w tym wątku już Ci napisałem, że nic nie słysząc i wszystko kwestionując zwyczajnie pokazujesz swą indolencję i nawet nie czujesz tego, że robisz z siebie....

1 minutę temu, Wito76 napisał:

A zresztą nie ważne. Nie wiem czy to nie w tym wątku już Ci napisałem, że nic nie słysząc i wszystko kwestionując zwyczajnie pokazujesz swą indolencję i nawet nie czujesz tego, że robisz z siebie....

Nie wkręcaj trolla na orbitę, nie dyskutuj z nim...

Bo to hobby właśnie na tym polega, by ingerować, by bawić się tym, by eksperymentować, by czasem nawet w błoto wyrzucać pieniądze. Bywa różnie, czasem rzeczywiście ludziom od***dala i różne dziwne pomysły mają. Dziś czytałem jakieś zagraniczne forum o Raspberry Pi i ktoś tam na obudowie Raspberry kładł 2kg odbojnik, by dociążyć urządzenie, bo wibracje podczas grania muzyki wpływają na urządzenie, zwłaszcza na zegary. Jakaś tam logika w tym jest, a czy wpływ promilowy czy większy, nie zamierzam sprawdzać. A wracając do tematu, tak, siada dynamika. Jest mniej ekspresyjnie, mniej energetycznie. A teraz zapraszam na pokaz łapania za słówka.

26 minut temu, Wito76 napisał:

Mam listwę. Tylko nie służy ona do słuchania, tylko do rozprowadzenia zasilania do poszczególnych elementów systemu.

No to jak, dowiemy się czym jest wg ciebie dynamika, czy też, jak zwykle odpowiedzi na konkretne pytanie nie będzie?

Pamięrtaj nie pytam o wrażenia, tylko o definicję.

😄

23 minuty temu, ASURA napisał:

Nie wkręcaj trolla na orbitę

Trollem mój drogi, to jesteś ty - ani oscylogramów nie chcesz zamieścić, ani też nie poddasz swoich cudownych kabli testom publicznym, ani też nie napiszesz niczego konkretnego o listwie.

Pytanie o konkrety zawsze kończy się tak samo.

Nie wiesz, nie pisz.

Edytowane przez bum1234

Co do dynamiki to był tu na forum chyba cały oddzielny wątek na ten temat, albo kilka stron gównoburzy wywołanej przez jakiegoś trolla wraz ze wszystkimi definicjami i przekierowaniem nawet na prawa dynamiki Newtona, jak to przy takich gorących tematach bywa . Nie pamiętam już. Bez sensu pytanie.

14 minut temu, Wito76 napisał:

Dziś czytałem jakieś zagraniczne forum o Raspberry Pi i ktoś tam na obudowie Raspberry kładł 2kg odbojnik, by dociążyć urządzenie, bo wibracje podczas grania muzyki wpływają na urządzenie, zwłaszcza na zegary. Jakaś tam logika w tym jest, a czy wpływ promilowy czy większy, nie zamierzam sprawdzać

Ponieważ wydatek jest żaden proponuję na każdym urządzeniu takie odbojniki postawić i potestować ale stawiamy nie bezpośrednio tylko na korku.

Kolega tak miał zrobione i grało to zacnie mimo pójścia po taniości

1 minutę temu, ASURA napisał:

Ponieważ wydatek jest żaden proponuję na każdym urządzeniu takie odbojniki postawić i potestować ale stawiamy nie bezpośrednio tylko na korku.

Kolega tak miał zrobione i grało to zacnie mimo pójścia po taniości

Czysta fantazja.

8 minut temu, Wito76 napisał:

Nie pamiętam już. Bez sensu pytanie.

Czyli nie potrafisz podać definicji dynamiki, której używasz opisując swoje wrażenia.

Wniosek jest prosty nie wiesz o czym piszesz.

Jak kolega wyżej.

4 minuty temu, Wito76 napisał:

A jak będę pisał "prąd" to też za każdym razem definicja prądu. Dobra, zapomniałem, nie karmić....

Nie. 

Jak ktoś zapyta, to uprzejmie byłoby odpowiedzieć.

Chociażby po to, by wszyscy wiedzieli, że piszemy o tym samym. Inaczej raka pisanina nie ma sensu.

Załóżmy, że jakimś cudem nie znam i nie rozumiem pojęcia. Wchodzę do google, wyszukuję definicję dynamiki w muzyce i wyśpiewuję Ci piękną naukową odpowiedź. Poczujesz się lepiej? Poczujesz się zaorany? Dlatego między innymi napisałem że pytanie bez sensu. Zacznij słuchać uważnie muzyki zamiast łapać za słówka, zamiast szukać wrogów na forum. Mało Ci jeszcze?

8 minut temu, bum1234 napisał:

Nie. 

Jak ktoś zapyta, to uprzejmie byłoby odpowiedzieć.

Chociażby po to, by wszyscy wiedzieli, że piszemy o tym samym. Inaczej raka pisanina nie ma sensu.

Na subwooferze potwierdzam, że bas jest taki lekko spowolniony, są to różnice na granicy percepcji, ale jakiś tam wpływ filtracji jest. Może na definicyjną dynamikę to nie wpływa, ale coś tam słychać 🙂

Teraz, paww napisał:

Na subwooferze potwierdzam, że bas jest taki lekko spowolniony, są to różnice na granicy percepcji, ale jakiś tam wpływ filtracji jest. Może na definicyjną dynamikę to nie wpływa, ale coś tam słychać 🙂

A co oznacza spowolniony?

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Załóżmy, że jakimś cudem nie znam i nie rozumiem pojęcia. Wchodzę do google, wyszukuję definicję dynamiki w muzyce i wyśpiewuję Ci piękną naukową odpowiedź. Poczujesz się lepiej? Poczujesz się zaorany? Dlatego między innymi napisałem że pytanie bez sensu. Zacznij słuchać uważnie muzyki zamiast łapać za słówka, zamiast szukać wrogów na forum. Mało Ci jeszcze?

Nie poczuję się lepiej. Jeśli przytoczysz definicję z Google to z dużym prawdopodobieństwem można będzie powiedzieć, że to co napisałeś wcześniej niewiele ma z tą definicją wspólnego.

A więc przez dynamikę rozumiesz coś zupełnie innego niż to co podano w definicji.

Skoro jest to coś innego, a ty przecież o tym piszesz , to z łatwością powinieneś na takie pytanie odpowiedzieć. W przeciwnym wypadku będzie to wprost świadczyło o tym, że nie wiesz oczym piszesz.

Jaśniej już chyba nie można tego napisać.

1 minutę temu, paww napisał:

Stopa nie wali tak szybko jak by mogła.

Chyba nie bardzo. Bo gdyby tak było świadczyłoby to tym, że listwa ma cudowną własność selektywnego wpływania na dźwięk wprowadzając na dodatek jeszcze zmienne w czasie opóźnienia.

Więc to chyba nie tak.

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Nie poczuję się lepiej. Jeśli przytoczysz definicję z Google to z dużym prawdopodobieństwem można będzie powiedzieć, że to co napisałeś wcześniej niewiele ma z tą definicją wspólnego.

A więc przez dynamikę rozumiesz coś zupełnie innego niż to co podano w definicji.

Skoro jest to coś innego, a ty przecież o tym piszesz , to z łatwością powinieneś na takie pytanie odpowiedzieć. W przeciwnym wypadku będzie to wprost świadczyło o tym, że nie wiesz oczym piszesz.

Jaśniej już chyba nie można tego napisać.

Chyba nie bardzo. Bo gdyby tak było świadczyłoby to tym, że listwa ma cudowną własność selektywnego wpływania na dźwięk wprowadzając na dodatek jeszcze zmienne w czasie opóźnienia.

Więc to chyba nie tak.

Ja tam nie mierzyłem tego oscyloskopem, ale pamiętam, że kupiłem drugą listwę, gdzie część gniazdek była direct a część filtered i jest lepiej.

Teraz, paww napisał:

Ja tam nie mierzyłem tego oscyloskopem, ale pamiętam, że kupiłem drugą listwę, gdzie część gniazdek była direct a część filtered i jest lepiej.

Nie chodzi mi o to, by poddawać w wątpliwość twoich wrażeń, tylko o to, byś opisał dlaczego jest lepiej i na czym ten efekt polega. Mam listwę z połową gniazd niefiltrowanych i u mnie takiego efektu nie ma, Nie widzę też żadnych technicznych przesłanek przemawiających za możliwością wystąpienia takich efektów.

Dlatego pytam. 

11 minut temu, bum1234 napisał:

Nie chodzi mi o to, by poddawać w wątpliwość twoich wrażeń, tylko o to, byś opisał dlaczego jest lepiej i na czym ten efekt polega. Mam listwę z połową gniazd niefiltrowanych i u mnie takiego efektu nie ma, Nie widzę też żadnych technicznych przesłanek przemawiających za możliwością wystąpienia takich efektów.

Dlatego pytam. 

Opisuję tylko wrażenia odsłuchowe, stopa minimalnie inaczej brzmiała, tak mniej ostro, mniej szybko. Może jak by ktoś miał laboratorium techniki audio i pisał doktorat to byłby w stanie jakąś korelację tego zjawiska opisać. Podobnie zresztą jak brzmią inaczej struny w gitarach, wzmacniacze gitarowe, skrzypce, fortepiany, itp jest to fakt i może też jeszcze nikt nie opisał "technicznych przesłanek" dla tych zjawisk, co nie znaczy że ich nie ma.

Edytowane przez paww

2 minuty temu, paww napisał:

Opisuję tylko wrażenia odsłuchowe, stopa minimalnie inaczej brzmiała, tak mniej ostro, szybko. Może jak by ktoś miał laboratorium techniki audio i pisał doktorat to byłby w stanie jakąś korelację tego zjawiska opisać. Podobnie zresztą jak brzmią inaczej struny w gitarach, wzmacniacze gitarowe, skrzypce, fortepiany, itp jest to fakt i może też jeszcze nikt nie opisał "technicznych przesłanek" dla tych zjawisk, co nie znaczy że ich nie ma.

Domyślam się o co chodzi. Audiofilski termin często w takich przypadkach stosowany to "zmulenie"..

Ponieważ jednak, jak sam napisałeś efekt ten jest na granicy percepcji, więc wynika on raczej ze stereotypu - "każdy filtr w zasilaniu muli". I to wszystko.

Teraz, bum1234 napisał:

Domyślam się o co chodzi. Audiofilski termin często w takich przypadkach stosowany to "zmulenie"..

Ponieważ jednak, jak sam napisałeś efekt ten jest na granicy percepcji, więc wynika on raczej ze stereotypu - "każdy filtr w zasilaniu muli". I to wszystko.

No tak, zmulenie to by nawet pasowało, było to na granicy percepcji, ktoś nie osłuchany to by tego w ogóle nie zauważył 🙂

20 godzin temu, radark napisał:

To jak listwa czy ściana? A może ściana wzmak a reszta listwa?

Najlepiej jak sam popróbujesz różnych opcji i sam wyciągniesz wnioski. Tak Ci polecam!

W dniu 23.02.2025 o 11:46, Wito76 napisał:
W dniu 23.02.2025 o 10:34, Yankes napisał:
Taga to Polska firma, mam ich sieciówki. Dobre ceny i wykonanie.

No dokładnie, ale z racji przystępnych cen bez uznania w środowisku ortodoksyjnych kablofilów.

Dla niektórych mogą być śmiesznie tanie.🙃

De gustibus non est disputandum

• Pokaż nowe odpowiedzi