Skocz do zawartości
IGNORED

Które przetworniki wybrać ???

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym za kilka miesięcy złożyć  zestaw kolumn frontowych plus kolumnę centralną do kina domowego. Po przeanalizowaniu rynku przetworników wybór padł na SB Acoustics. Wstępnie wybrałem:   Przetwornik wysokotonowy - SB Acoustics Satori TW29RN-B-8     Przetwornik średniotonowy - SB Acoustics Satori MW16P-8 (lub MW13P-8, MD60N-6 2.5")  Przetwornik niskotonowy - SB Acoustics Satori MW19P-8 (lub  WO24P-8)                                                                                                      

Po dokonaniu kalkulacji cenowych związanych z pozostałymi elementami zestawów ( zwrotnice, obudowy itp.) okazało się że   trochę przekroczę założony budżet. Dlatego mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników forum. Czy są na rynku przetworniki których zastosowanie w powyższym układzie nie wpłynie zbyt mocno na obniżenie jakości dźwięku całych zestawów a w wyraźnym stopniu wpłynie na ich cenę końcową ?  Zastanawiam się też jak duży wpływ na efekt końcowy będzie  zrobienie zestawu z pominięciem  przetwornika średniotonowego a przechodząc na układ dwudrożny. Czy lepiej pozostać w układzie jak wyżej ewentualnie wybierając trochę tańsze przetworniki ? Pomieszczenie  ok. 25 mkw, z częścią odsłuchową ok 18 mkw. Zaznaczam od razu że monitory nie wchodzą w grę. 

Drugi dylemat do rozwiązania. Syn niedawno złożył swój pierwszy zestaw stereo. Kolumny w systemie to moje stare z KD B&W DM 303. Jednak jedna kopułka wysokotonowa jest tak wciśnięta, że nie gra tak jak powinno. Nie umiem znaleźć takiej samej żeby wymienić. Dlatego proszę o poradę czy mogę użyć jakiegoś zamiennika z SB Acoustics czy jakiejś innej firmy które będę mógł z powodzeniem zastąpić uszkodzoną kopułkę ( wtedy oczywiście wymienię  obydwie). 

Edytowane przez Krzychu72
https://www.audiostereo.pl/topic/169180-kt%C3%B3re-przetworniki-wybra%C4%87/

Do B&W musisz dać więcej info - ile Ohm i oczywiście mm frezu na front, bo chyba

nie chcesz rzeźbić na nową średnicę ... Na wierzch oczywiście możesz dać 😉 

Monitory nie wchodzą w grę, ale subwoofer musowo i wtedy wcale

nie musisz budować pełnopasmowych kolumn.

Chyba, że piszesz - do kina, ale tak naprawdę to nie tylko ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

Do B&W musisz dać więcej info - ile Ohm i oczywiście mm frezu na front, bo chyba

nie chcesz rzeźbić na nową średnicę ...

Kolumny są 8 Ohm. Przed chwilą zdjąłem maskownicę i zajrzałem do środka. Nie wygląda to ciekawie. Przetwornik jest wkładany od środka i nie jest przykręcany tylko zabezpieczany na zasadzie pierścieni w obudowie. Trzeba go przekręcić w lewo lub w prawo i jest wtedy zablokowany. Cała przednia ścianka jest z tworzywa sztucznego która jest przykręcona na wkręty i bez problemu można ją odkręcić i wymienić przetwornik. Problem polega na tym że w grę wchodzi chyba tylko oryginał.

7 minut temu, Ajothe napisał:

Według jakiego projektu zamierzasz robić kolumny na Satori?

Projekt nie będzie mój tylko wykona to ktoś kto się na tym zna dużo lepiej ode mnie czyli profesjonalna firma zajmująca się tym na co dzień.

> Krzychu 72, jak to pomieszczenie nie jest duże, to brał bym pod uwagę rozwiązanie zamiast 3 way, solidne 2 way monitory plus solidny bez kompromisów dźwiękowych subwoofer, chyba, że ten ostatni już posiadasz. 

7 minut temu, Zwykły Drut napisał:

chyba, że ten ostatni już posiadasz

Aktualnie nie posiadam subwoofera. Dlatego wolałbym bym kolumny 3 way z porządnym przetwornikiem niskotonowym żeby nie kupować suba. Da się z tym żyć.

2 minuty temu, Krzychu72 napisał:

Aktualnie nie posiadam subwoofera. Dlatego wolałbym bym kolumny 3 way z porządnym przetwornikiem niskotonowym żeby nie kupować suba. Da się z tym żyć.

Żyć się da, ale ja bym w kinie raczej marudził słuchając Twojej propozycji. Pytałeś, to włączyłem się do rozmowy...

Ale co to za życie 😉 bez subwoofera ... w kinie ?

Rozumiem, że ten front DM303 to tylko kit z czterema "wkrętami" od tweetera.

Jednak gdyby ten front był od "lewej" strony płaski to można coś spokojnie przykleić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

Spokojnie zmieścisz się w budżecie, bo masz ogólnodostępny projekt. 

Ukryta Zawartość

49 minut temu, arczar napisał:

Spokojnie zmieścisz się w budżecie, bo masz ogólnodostępny projekt.

Dzięki. Super. Może są jakieś gotowe projekty kolumn centralnych na tych przetwornikach ?

Może ja czegoś nie rozumiem, ale jaki jest sens wydawać 15-18 tyś zł na kolumny robione przez kogoś . Nie wątpię że firma robiąca ma pojęcie ,natomiast nie wierzę że ma podobne zaplecze badawcze i konstrukcyjne co wielkie znane firmy. Sluchałem chyba z 10 kompletow kolumn diy ktore wyglądały jak milion dolarow, ale żadne nie grały dobrze. Z kilometra bylo slychać wlasnie niedociagnięcia świadczące że było to robione na sluch ( też ważne , ale nie w 100%). Sprzedaż takich kolumn to takze wyzwanie. Nie wiemy jak to zagra finalnie- to też wada. Nie ma na rynku kolumn znanych firm w tym budzecie do kupienia w sklepie które mozna zabrac do domu i posluchać ew.oddać i wziąść inne -- niemozliwe. Takie jest moje zdanie, moze błędne. Co innego robic kolemny do sypialni za 1 -2 tyś, a co innego wywalać 18 tys w niepewny i łatwo niesprzedawalny projekt. I ostatnie pytanie: Co bedą miały te zamawiane kolumny czego nie będzie miał zestaw znanej firmy w takim budzecie ?

Edytowane przez Darek67

Jak to co - Satori 😉 

Bardzo mało jest gotowców na tych przetwornikach.

14 minut temu, audioburak napisał:

Jak to co - Satori 😉 

Bardzo mało jest gotowców na tych przetwornikach.

bo to ceny za głośnik w kolumnach hiend ,  choć pewnie firma przy zamówieniu 1000 sztuk ?  40% rabatu z detalu , 200- 300 zł za glośnik w kolumnie i już firma cmoka że luksusowo 

2 trzeba posłuchać głośników w kolumnach czy nie za ''twarde ,mientkie'' 

Edytowane przez jarekb
12 godzin temu, Darek67 napisał:

Może ja czegoś nie rozumiem, ale jaki jest sens wydawać 15-18 tyś zł na kolumny robione przez kogoś . Nie wątpię że firma robiąca ma pojęcie ,natomiast nie wierzę że ma podobne zaplecze badawcze i konstrukcyjne co wielkie znane firmy. Sluchałem chyba z 10 kompletow kolumn diy ktore wyglądały jak milion dolarow, ale żadne nie grały dobrze. Z kilometra bylo slychać wlasnie niedociagnięcia świadczące że było to robione na sluch ( też ważne , ale nie w 100%). Sprzedaż takich kolumn to takze wyzwanie. Nie wiemy jak to zagra finalnie- to też wada. Nie ma na rynku kolumn znanych firm w tym budzecie do kupienia w sklepie które mozna zabrac do domu i posluchać ew.oddać i wziąść inne -- niemozliwe. Takie jest moje zdanie, moze błędne. Co innego robic kolemny do sypialni za 1 -2 tyś, a co innego wywalać 18 tys w niepewny i łatwo niesprzedawalny projekt. I ostatnie pytanie: Co bedą miały te zamawiane kolumny czego nie będzie miał zestaw znanej firmy w takim budzecie ?

To pokaż za 15kzł firmowe kolumny zrobione na full satori lub podobnej klasy przetwornikach i dobrych komponentach (wyłączając manufaktury osób, które tutaj też są na forum) zgodnie z sztuką, z dopracowaną zwrotką, nienagannym wykończeniem itp. Chętnie sam bym taki zestaw kupił zamiast dłubać na własną rękę.

Edytowane przez zamar

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

To jest manufaktura. Koledze chodziło o firmowe.

Link do zakupu kolumn ze Znaczkiem firmowym używającym przetworników SB Acoustics

Ukryta Zawartość

Tutaj mamy test 

Ukryta Zawartość

Tutaj natomiast linki do zakupu przetworników  użytych w kolumnach za 30.000 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla miłośników kolumn podłogowych ze znanym znaczkiem i przetwornikami SB acoustics polecam  ten model

Ukryta Zawartość

Dołożyli przetworniki 2 szt po niecałe 500 zł zwiększyli obudowę oraz zrobili nową zwrotnicę. Cena wzrosła tylko o 20 tys. 

CZY TO MA SENS ???

Ukryta Zawartość

Sa kity Satori. Jeden nazywa sie Sasandu, drugi Rinjani, a trzeci Ara. Nie wiem czy jest wiecej. Kiedys wiem ze byl jakis z kopolka serdniotonowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, zamar napisał:

To pokaż za 15kzł firmowe kolumny zrobione na full satori lub podobnej klasy przetwornikach i dobrych komponentach (wyłączając manufaktury osób, które tutaj też są na forum) zgodnie z sztuką, z dopracowaną zwrotką, nienagannym wykończeniem itp. Chętnie sam bym taki zestaw kupił zamiast dłubać na własną rękę.

To znaczy że wszystkie inne kolumny zrobione na innych przetwornikach się nie liczą i nie ma sensu nawet ich sluchać, no błagam litości.  Jeszcze jak ktoś napisze że wlasnoręcznie sklecone kolumny bedą lepiej grały od porządnych firmowych to ja już nie mam pytań.  Kazdy robi z pieniędzmi co chce. Gdybym ja chciał dzisiaj kupować kolumny za 18tyś  to kupił bym uzywki ktore kosztowały  25-30 tyś. W takim budzecie kupuje się stan igła bo nikt nie wozi takich kolumn po zabawach. Ale jak ktoś lubi kupować lub robić cos co nie wiadomo jak zagra, i potem tego nie sprzeda to proszę bardzo. Kto mu zabroni.

6 minut temu, Darek67 napisał:

To znaczy że wszystkie inne kolumny zrobione na innych przetwornikach się nie liczą i nie ma sensu nawet ich sluchać, no błagam litości.  Jeszcze jak ktoś napisze że wlasnoręcznie sklecone kolumny bedą lepiej grały od porządnych firmowych to ja już nie mam pytań.  Kazdy robi z pieniędzmi co chce. Gdybym ja chciał dzisiaj kupować kolumny za 18tyś  to kupił bym uzywki ktore kosztowały  25-30 tyś. W takim budzecie kupuje się stan igła bo nikt nie wozi takich kolumn po zabawach. Ale jak ktoś lubi kupować lub robić cos co nie wiadomo jak zagra, i potem tego nie sprzeda to proszę bardzo. Kto mu zabroni.

Tyle ze kolumny firmowe na przetwornikach za 15k kosztuja ponad 100kzl. Najczesciej przetworniki to okolice 10% ceny kolumn.

Widze ze Sasandu jest na stronie Sb. Jest tez schemat zwrotnicy i rysunki obudow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sasandu zw.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, Darek67 napisał:

Tu jest zakładka DIY, tu rozmawiamy o tym, co byśmy sobie wykonali we własnym zakresie.

Edytowane przez Zwykły Drut
31 minut temu, Darek67 napisał:

Jeszcze jak ktoś napisze że wlasnoręcznie sklecone kolumny bedą lepiej grały od porządnych firmowych to ja już nie mam pytań. 

Nie kompromituj się. Albo kompromituj, jak chcesz. Demokracja jest.

PS. Dzisiaj wybór Łukaszenki na Białorusi.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Kompromitacją to ja bym nazwał probę wmówienia że ktoś kto nie ma zadnego zaplecza technicznego zrobi lepsze kolumny niż firmy które mają doswiadczenie powiedzmy 50 cio letnie i gigantyczne doświadczenie o laboratoriach nawet nie wspomnę. Powodzenia. 

Godzinę temu, Darek67 napisał:

Nie padła w mojej wypowiedzi żadna mowa, że inne przetworniki się nie liczą. Jest dużo świetnych przetworników a przytoczone zostały Satori więc kontynuowałem i dodałem ewentualnie przetworniki podobnej klasy. To Ty negujesz sens robienia porządnego DIY bo podobno słuchałeś czegoś robionego "na słuch". Czyli najwidoczniej nie słyszałeś dobrego DIY tylko bijesz pianę.

Edytowane przez zamar