Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie słuchawki do odtwarzacza mp3?

suwadzior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem, jestem posiadaczem odtwarzacza mp3 (nie będę podawał marki ani modelu, chyba że ktoś poprosi). Niestety dołączone do niego słuchawki nie są najlepsze. Dlatego chciałbym się zaopatrzyć w nowe. Najlepiej by było gdyby były to słuchawki typu:

a) BEHIND-THE-NECK

b) z zakładkami za uszy - nie wiem jak się to nazywa (chyba CLIP-ON)

Ostatecznie zwykłe douszne które się mocno trzymają (np. na rowerze, podczas biegu itp.)

Zaznaczam że pod żadnym pozorem nie chcę kupować durzych słuchawek (posiadam SENNHEISER HD 202 ale uważam że są za duże aby chodzić z nimi po ulicy).

Jeszcze jedna mała uwaga, zakres częstotliwości w moim odtwarzaczu to: 20Hz - 20kHz

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

jestem posiadaczem HD 202 i używam ich właśnie do odtwarzacza CD/MP3 - i nie sądze aby były za duże przechadzam się w nich po całej Polsce przyznam że na początku czułem się dziwnie wróciłem na chwile do zwykłych słuchawek poczym migiem na moje uszy pworóciły 202, ale skoro masz ochote wydać kase na coś innego to szukaj dalej :) - powodzenia

Na forum było o tym wiele.

Chociażby sąsiedni wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trzeba się trochę porozglądać zanim się zacznie nowy.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

szkoda że ten link nie działa :( (zgubiłeś jedna literkę ;-P)

Na tamtym formu jest mowa o 3 modelach słuchawek dousznych, a jak ja zaznaczyłem chodzi mi głównie o BEHIND-THE-NECK.

Trochę sie rozglądałem, ale nic nie znalazłem:-(

Oczywiście nie są to największe słuchawki, ale jakoś wolałbym jakieś bardziej dyskretne.

Dzisiejsze czasy są takie, że nie wszędzie jest bezpiecznie chodzić z takimi słuchawkami, a moje okolice właśnie do takich należa :-(

Dlatego chciałbym coś mniejeszego, najlepiej coś mało widocznego (mam długie włosy, więc będzie łatwiej je ukryć :-D)

Aha jeszcze jedno, znalazłem ciekawy model:

SNNHEISER PMX 60 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Tak wiem było o tym na forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - trochę mało :-/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dużo informacji, ale ja nie mam tyle kasy, myśle że chciałbym kupić coś w granicach do 150 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To spróbuj KOSSów KSC 50 lub 55.

Mają te same przetworniki co Porta/Sporta Pro itp, ale nie grają niestety tak samo. Porównywałem kiedyś z moimi KTXPro1. Jest to kwestia sposobu przylegania do ucha. Te zakładane za głowe może i są fajne, "trendy" itd. ,ale akustycznie nie najlepsze.

Skoro musisz wybierać tylko z takich to KSC 50/55 są na prawdę dobrymi słuchawkami. Nie kupuj raczej niższych modeli bo jakość dźwięku spada na łeb.

Sennheiserów PMX60 nie słuchałem. Podobno najlepsze z PMXów są setki.

najlepiej pochodź trochę i posłuchaj

ja uzywam pmx60, trzymaja sie niezle ale kossy 55 graja landiej. pmx60 sa bardzo jasne.

sporo zalezy tez od mp3 playera bo np. cretive zen 60GB ucignie nawet hd 580/600 a player w komorce mororoli mpx200 nie daje rady nawet pmx60 :/

Całkiem fajne te słuchawki KOSS KSC 50 (niestety KOSS KSC 55 są troche za drogie)

Nie jestem jakimś znawcą ale mam jedno pytanie, zauważyłem że KOSSy mają lepsze pasmo przenoszenia (częstotliwość, ale gorsze SPL. Może mi ktoś wytłumaczyć co to jest SPL i od co od tego zależy?

P.S.

Mi chodzi o to, żeby te słuchawki mi nie spadły podczas biegu czy jazdy na rowerze i rzeby były trochę "dyskretne" a nie o to, że to jest trendy (chociaż nie wydaje mi się żeby faktycznie było).

Skoro mówisz, że sporo zależy od mp3 playera to napiszę jaki model posiadam:

CREATIVE RHOMBA NX

Szczeże mówiąc nie wiem jak ma się jakość dziwięku w porównaniu do innych odtwarzaczy. Nigdy nie sprawdzałem.

Taa... Chyba trochę się pospieszyłem z napisaniem przedostatniego wpisu

Dopiero teraz porwónywałem te słuchawki KOSS KSC-50 i KSC-55 i dopiero teraz zauważyłem że mają dokładnie te same parametry, a jeżeli chodzi o kase to nie ma problemu bo znalazłem KSC-55 za 99 zł(!?) na Allegro (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Tylko tu mam problem bo nigdy wcześniej nie miałem słuchawek tego typu i nie wiem które są wygodniejsze i które się lepiej trzymają.

Ukryta Zawartość

pmx60 -> testowałem raz w sklepie, przyznam że jakość muzyki mnie nawet zadawalała, tylko to była typowa muza "w środku głowy" - no tak aż do bólu, wiem że od słuchawek do sprzętu przenośnego trudno oczekiwać braku tego efektu... ( przynajmniej ja nie znam takich ) choć może np. koss porta pro lepiej już sobie z tym problemem radzi (nie wiem - nie słuchałem)

KSC 50 są bardziej dyskretne, ale 55tki lepiej się trzymają i przylegają więc zadecyduj sam.

Moje KOSSy nie grają dźwiękiem "w środku głowy" i to nawet z discmana (Grundig Squixx 45). Tym się też zaskoczyłem.

• 1 miesiąc później...

mam słuchawki sennheiser pmx60 i jeżdżę z nimi na rowerze, chodzę po ulicy, cokolwiek - nie ma problemu z trzymaniem. trudno opisac brzmienie - to kwestia przede wszystkim indywidualnych upodobań. porównywałem je w sklepie ze słuchawkami firm panasonic i philips (nie dousznymi, bo takie są oryginalnie w zestawie mp3 iriver serii ifp8..) i przewagą tego modelu nad wszystkim czego wtedy próbowałem (wiem, że to trochę enigmatyczne, bo nie wymieniam konkretnych modeli) była wyraźna. swoją drogą mam do Was pytanie. czy to możliwe, że w trakcie użytkowania odtwarzacz mp3 (bo raczej nie słuchawki) zaczyna generować (ledwo słyszalne, ale jednak) szumy ? jestem prawie pewien, że przy głośności 0 na początku nie słyszałem momentu uruchamiania. teraz zakładam słuchawki i dosłownie słyszę odtwarzacz, zanim włącze odtwarzanie pliku czy radia. określiłbym to (najprecyzyjniej jak potrafię) jako delikatny szum w lewej słuchawce. czy ktoś z Was miał taki problem ? czy to jest normalne ? będę wdzięczny za kilka słów otuchy.

pozdrawiam

_krzysztof [ewap2002]

• 2 lata później...

Jeden z moich kolegów kupił nauszne AKG K412:

Ukryta Zawartość

do iPoda i mówił że w porównaniu z tym co dostał, poprawa ogromna.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.