Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kompletuje sobie nowy zestaw i pytam bo jest płyta główna np taka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Która ma wyjście optyczne i chyba to jest dobry wybór niż np sama karta

Ukryta Zawartość

Jak ktoś składał może się odnieść czy dobrze wybieram z opcją 1? Ewentualnie mogę wybrać lepszą płytę główna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie 🙂 Wbudowane przetworniki i wzmacniacze w płytach głównych bardzo rzadko są dobrej jakości. 

Rozważyłbym iFi Zen DAC 3 🙂 Jeśli szukasz tylko do PC i pod słuchawki/zewnętrzny wzmak stereo 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

12 godzin temu, kamilo23 napisał:

Nie lepiej od razu kupić dobrą płytę tak jak wyżej niż bawić się w dac na usb?

Nie, nie lepiej. Możesz mi wierzyć. Siedzę w digital audio od jego konsumenckich początków.

Ale oczywiście jeśli nie dbasz o jakość, to żadnej specjalnej płyty nie potrzebujesz ani karty.

Można  sobie grać na głośniczku przez BT. Też działa i coś tam nawet słychać.

Co to znaczy, że kompletujesz sobie zestaw? Jaki zestaw? Do czego? Co zawierający?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Kompletuje sobie bebechy do nowego kompa. Dlatego chciałem zasięgnąć porady i mój pomysł jest jednak zły z taką płytą główną.  Także będę celował w ten dac.  Przez słuchawki nic nie słucham. Tak jak pisze będzie leciało tylko do wzmacniacza.

W dniu 26.01.2025 o 16:07, kamilo23 napisał:

Nie lepiej od razu kupić dobrą płytę tak jak wyżej niż bawić się w dac na usb?

Zalezy na czym ci najbardziej zalezy 😉 Na jakosci dzwieku czy minimalizmie?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

@kamilo23 mam Sound Blaster AE-7 i to jest świetna karta dźwiękowa. Kup ją i odpuść sobie zakup zewnętrznego DAC. 

U mnie grała już z najróżniejszymi sprzętami. Brzmieniowo jest bardzo podobna do Arcam CDS50. 

Do tego jakiś dobry kabel miniJack/RCA i masz sprzęt wyczerpujący potrzeby na najbliższe lata 🙂

1 godzinę temu, kamilo23 napisał:

Kompletuje sobie bebechy do nowego kompa. Dlatego chciałem zasięgnąć porady i mój pomysł jest jednak zły z taką płytą główną. 

Aż tak zły nie jest, ale mocno ograniczasz sobie wybór.

Najlepsza opcja to wzmacniacz z wejściem USB, kabelek i po temacie. Zwróć uwagę, że niektóre wejścia obsługują tylko pamięci (pendrive czy hdd).

Niestety większość wzmacniaczy z wbudowanym DAC ma tylko wejścia spdif (coaxial albo optyk). Wtedy wyjdź z kompa przez USB, potem konwerter USBtoSPDIF, i optykiem do wzmacniacza. 

Zabawę w kształtowania brzmienia DAC lub konwerterem USBtoSPDIF sobie odpuść, lepiej tę kasę dołożyć do kolumn lub wzmacniacza.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

45 minut temu, Gargan napisał:

@kamilo23 mam Sound Blaster AE-7 i to jest świetna karta dźwiękowa. Kup ją i odpuść sobie zakup zewnętrznego DAC. 

U mnie grała już z najróżniejszymi sprzętami. Brzmieniowo jest bardzo podobna do Arcam CDS50. 

Do tego jakiś dobry kabel miniJack/RCA i masz sprzęt wyczerpujący potrzeby na najbliższe lata 🙂

Tą kartę też brałem pod uwagę i chyba tak zrobię.

@kamilo23 mam w kompie tanią płytę główną na chipsecie B660. Zintegrowana karta szału nie robi. Ten Sound Blaster AE-7 jest u mnie już ponad 3 lata - kupiłem jak to była nowość i kosztowała drugie tyle co teraz. 

Ma bardzo dużo bajerów, DSP, regulowane filtry cyfrowe, DTS, Dolby i wciąż ma wsparcie producenta. Super gra po analogu.

Jeśli chcesz mieć możliwość kształtowania brzmienia DAC'iem to jest najtańsza opcja. W środku siedzi chipset ESS Sabre 9018 - czyli nie taki niski model. Wyższy od tego co zobaczysz w sekcjach cyfrowych wzmacniaczy zintegrowanych sprzed 3~4 lat. Nawet super wzmacniacze Soul Note SA300 czy Pioneer A-70DA miały Sabre 9016 a nie 9018.

8 minut temu, Gargan napisał:

Sound Blaster AE-7

Godzinę temu, Gargan napisał:

Czekam na faktycznie tanie pomysły 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

@kamilo23 miałem też Creative Sound Blaster Z SE. To opcja, kiedy lubisz EDM, Techno, Dance, Trance itp. Ma chipset Cirrus Logic i lubi dać basem. Nie tak audiofilska jak AE-7. Bardziej rozrywkowa. W bonusie masz wejście cyfrowe dźwięku.

Dla kolegi to aż nad to dac,no chyba,że się będzie podziwiał przez ta szybka w obudowie z pc.Do peceta mam tą i jest ok 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  każdy robi z kasą jak mu pasuje

Ukryta Zawartość