Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o interpretację projektu zwrotnicy dla DIY Seas Aphel - VituixCAD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zacząłem z ciekawości budować projekt DIY Seas Aphel.
Seas H1212-06 27TBFC/G oraz H1471-08 CA22RNY

Projekt zwrotnicy ze strony Seas jest mega skomplikowany (nie chodzi, że nie jest do zrobienia, ale można to było moim zdaniem zrobić "prościej")

Oryginalny projekt ma takie wykresy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zoptymalizowalem nieco zwrotnicę i wyszło mi coś takiego. 

Na razie raczkuje jeśli chodzi o projektowanie zwrotnic, ale podpowiecie proszę czy to dobry kierunek?

Z góry dziękuję za podpowiedzi. 

image.thumb.png.ce7643472d1691627bde882f981567b8.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W oryginale masz tylko dużo rezystorów :) 

a twoja optymalizacja , jak wierzyć symulacji ? od 200 Hz  idzie w górę  o kilka dB  może być ciężko to słuchać 

22 minuty temu, bbbbb29 napisał:

Cześć,

a gdzie sama zwrotka? w tym drugim przypadku na pewno masz źle.

Godzinę temu, bbbbb29 napisał:

czy to dobry kierunek

Bardzo dobry :) Na początek zastanów sie jak grałaby kolumna z Twoją zwrotką.

Ma być przytulona do ściany? Doczytaj o korekcji baffle step.

Osobiście stroiłbym z grubsza tak jak na rysunku(zwrotnica bardziej skomplikowana niż w oryginale, niżej, ostrzej cięta). Kolumna jest duża, być może przegiąłem z korekcją BS.

Dane są bramkowane, prawdopodobnie sklejone z pomiarem  bliskiego pola dla woofera, bez bass-reflexu- o ile dobrze widzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek

Bass reflex z tyłu, strojony w okolicy 36HZ. 

Mi zależy żeby odsunąć nawet do około metra od ściany tylnej. 

Oraz na tym żeby móc podłączać je do około 12 watowego wzmacniacza lampowego oraz uzyskania możliwie ładnej średnicy i szerokiej przestrzeni. Stąd próbowałem wycisnąć tyle ile się da aby były mocno wydajne. Ale chyba przesadziłem 🙂

Poczytam o korekcji dzięki. 

oryginał jest słaby - spore problemy z fazą i zgraniem i rozpraszamiem w pasmie 3-6k
pozatym te pomiary wsadowe są jakieś dziwne, nie widać wogóle pracy BR i co kolumna na 8 calach schodzi do 85Hz ?? spora korekcja i słabe jak na strome filtry pasmo.

a filtracja po korekcji jeszcze gorsza ...

Jeśli jeszcze większa skrzynia niż Aphel i strojenie na Fs to też słabo to widzę ... 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

27 minut temu, audioburak napisał:

Jeśli jeszcze większa skrzynia niż Aphel i strojenie na Fs to też słabo to widzę ... 

Ten woofer nie nadaje się do tak dużej obudowy. Konstruktor na siłę chciał zrobić nowszą mutację kolumn AN-E. Nie przejmował się bardzo dyfrakcjami oraz kierunkowością.  Trzeba ten projekt traktować jako "produkt ze średniej półki".

Niedawno Troels zrobił podobną konstrucję. Ma świadomość jej ograniczeń ale pisze, że mogą to być jego jedyne kolumny do przyjemnego słuchania.

Ukryta Zawartość

Tu przykład konstruowania w/g współczesnych standardów 2drożnej kolumny z ośmiocalowcem:

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, zapacoustics napisał:

pomiary wsadowe są jakieś dziwne, nie widać wogóle pracy BR i co kolumna na 8 calach schodzi do 85Hz ??

Prawdopodobnie konstruktor nie wykonywał całościowych pomiarów. Stosował metodę quasi- bezechową ale nie dołączył do niej pomiarów bass-refleksu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, jurek napisał:

Ten woofer nie nadaje się do tak dużej obudowy. Konstruktor na siłę chciał zrobić nowszą mutację kolumn AN-E. Nie przejmował się bardzo dyfrakcjami oraz kierunkowością.  Trzeba ten projekt traktować jako "produkt ze średniej półki".

Niedawno Troels zrobił podobną konstrucję. Ma świadomość jej ograniczeń ale pisze, że mogą to być jego jedyne kolumny do przyjemnego słuchania.

Ukryta Zawartość

Tu przykład konstruowania w/g współczesnych standardów 2drożnej kolumny z ośmiocalowcem:

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie konstruktor nie wykonywał całościowych pomiarów. Stosował metodę quasi- bezechową ale nie dołączył do niej pomiarów bass-refleksu.

A czy to, że Troels pokazuje wykresy zaczynające się od 200hz to przypadek?  
image.thumb.png.9cc5602ba288e0d60a2a0a56c3ce44da.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie ma ustawione bramkowanie na tą wartość. Przy nieoptymalnym pomieszczeniu pomiarowym wykres poniżej tej wartości wyglądałby raczej kiepsko- tu zaczynają się zwykle duże mody pomieszczenia. Poza tym ta część pasma dotyczy raczej strojenia bas- reflexu a nie samej zwrotnicy.

Z grubsza całość wyglądałaby tak (ponizej jakiś mój roboczy pomiar w domowych warunkach- bez bramkowania):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek

Witam, w czym jest ten projekt zrobiony?, albo inaczej czy projekt zwrotnicy bez pomiarów  to bardzo duży błąd?

co do oryginału to wg. mnie skaszaniona jest charakterystyka fazowa od 4,5kHz - ok 7,5 kHz, jeśli się mylę to poprawcie mnie.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, andrjiu napisał:

Witam, w czym jest ten projekt zrobiony?, albo inaczej czy projekt zwrotnicy bez pomiarów  to bardzo duży błąd?

co do oryginału to wg. mnie skaszaniona jest charakterystyka fazowa od 4,5kHz - ok 7,5 kHz, jeśli się mylę to poprawcie mnie.

uwaga 1.PNG

choroba, nie czytałem nagłówka "VituixCAD"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 30.01.2025 o 13:21, jurek napisał:

Uproszczona- w stosunku do oryginału zwrotnica:

Ukryta Zawartość

Zrobiłem delikatnie skorygowana wersję Twojej. Dałem 10uf w torze woofera bo taki miałem po prostu. 

I zamiast 2,2 ohm dałem 2.0. 

Gra to bardzo dobrze. Dziękuję. 

Ukryta Zawartość

To jest 1,,8 a nie 1,3.

Ale nawet przy 1,3 ten gwizdek daje radę przy niegłośnym słuchaniu. Oczywiście ryzyko wzrasta.

Ciąć można dowolnie byleby głośniki wytrzymały mocowo i nie wyłaziły zniekształcenia. 

5 godzin temu, jurek napisał:

To jest 1,,8 a nie 1,3.

racja, moja pomyłka, tak czy siak mogłeś zrobić na 2,5

8 minut temu, jurek napisał:

Ten kit ma za dużą obudowę i jest za nisko nastrojony ( wg impedacji widać 35Hz).

Dlaczego ma za dużą obudowę i jest za nisko zestrojony?

Konstrukor oparł się na danych fabrycznych głośnika . W rzeczywistości parametry tych głośników są inne. Pisał też o tym Troels przy  jego konstrukcji opartej o ten sam woofer.

Obecne stojenie poniżej Fs głośnika jest czasami pożądane ale trzeba mieć tego świadomość i trzeba umieć to wykorzystać.

Poza tym sprawdziłem na własne uszy. Ale to akurat kwestia gustu.

Edytowane przez jurek
6 minut temu, jurek napisał:

Konstrukor oparł się na danych fabrycznych głośnika . W rzeczywistości parametry tych głośników są inne. Pisał też o tym Troels przy  jego konstrukcji opartej o ten sam woofer.

Obecne stojenie poniżej Fs głośnika jest czasami pożądane ale trzeba mieć tego świadomość i trzeba umieć to wykorzystać.

Poza tym sprawdziłem na własne uszy. Ale to akurat kwestia gustu.

Nie zmienia to faktu, że nie można jednoznacznie powiedzieć, że obudowa jest za duża, a strojenie za niskie. Taka konstrukcja może być bardzo pożądaną w poprawnej integracji z akustyką przeciętnego pomieszczenia. Bliżej jest jej do odpowiedzi obudowy zamkniętej, lecz z odciążeniem głośnika w niskich częstotliwościach.

W takim przypadku nie ma sensu robić tak dużej budy. Takie samo zejście na basie osiągnie się z obudową zamkniętą o połowę mniejszą objętością. Przy okazji dostajemy bonus w postaci dużo lepszego opóżnienia grupowego.

16 minut temu, jurek napisał:

W takim przypadku nie ma sensu robić tak dużej budy. Takie samo zejście na basie osiągnie się z obudową zamkniętą o połowę mniejszą objętością. Przy okazji dostajemy bonus w postaci dużo lepszego opóżnienia grupowego.

Nie, nie będzie takie samo, a opóźnienie grupowe nie ma właściwie żadnego znaczenia, ponieważ znacznie większe opóźnienie wprowadzają mody pomieszczenia.

55 litrow bass reflex strojone poniżej Fs  vs. 25 litrów w obudowie zamkniętej:

Bez uwzględnienia gain room.

Ale tu wchodzimy na trudną do ogarnięcia ścieżkę interakcji z pomieszczeniem.

Ukryta Zawartość

Nowe Revel są strojone bez podbicia bas-reflexem:

Ukryta Zawartość

Revel M126Be FR_Linearity.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak sam sprawdziłeś, strojenie układu BR wygląda bardzo dobrze. Znacznie więcej basu niż z OZ, ale nadal nie jest go za dużo — gdyby stroić w mniejszej obudowie z wyższą częstotliwością rezonansowa.

Strojenie basu w konstrukcjach wielodrożnych, a subwooferach, to zupełnie inny temat. Nie sztuka jest zestroić na linijkę, gdzie w przypadku suba masz możliwość korekcji, ale w przypadku kolumn pasywnych nie zrobisz nic, poza zatkaniem portu, co nie jest rzadkim w przypadkiem gdy w słabych pomieszczeniach nie da się opanować basu z wielodrożnej kolumny pasywnej.

15 minut temu, meloV8 napisał:

strojenie układu BR wygląda bardzo dobrze.

W tym przypadku wygląda nieźle jak na taką dużą kolumnę- ale zrobiłem symulacje na danych fabrycznch. Dla danych rzeczywistych wygląda to inaczej. Gdy znajdę pomiary w czeluściach komputera- wrzucę.

Edytowane przez jurek
W dniu 13.02.2025 o 15:24, jurek napisał:

W tym przypadku wygląda nieźle jak na taką dużą kolumnę- ale zrobiłem symulacje na danych fabrycznch. Dla danych rzeczywistych wygląda to inaczej. Gdy znajdę pomiary w czeluściach komputera- wrzucę.

Mierzyłeś kiedyś te przetworniki czy ten konkretny projekt?

Edytowane przez bbbbb29

Mam podobne kolumny. Swojego czasu mierzyłem wszystkie woofery 22cm z serii prestige. Znalazłem w archiwum pomiary dla RNX- moje pomiary sporo różnią się od fabrycznych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, jurek napisał:

Mam podobne kolumny. Swojego czasu mierzyłem wszystkie woofery 22cm z serii prestige. Znalazłem w archiwum pomiary dla RNX- moje pomiary sporo różnią się od fabrycznych:

Ukryta Zawartość

Masz może hurricane? 🙂

Mierzyłeś już lekko wygrzane? Na początku membrany są zawsze sztywniejsze. 

Z ciekawości, tak jak pisałem zrobiłem ta zwrotnicę, która podałeś powyżej. Jest dużo lepiej jeśli chodzi o średnicę, scenę i wysokie tony nie są już jak za kocem. Ogólnie spora poprawa 🙂

Nie mniej jednak mam wrażenie jakby z basu coś ubyło. Mam bass reflex jeśli dobrze pamiętam fi 67,5cm i 11cm długi. Co miało skutkować 35hz. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bbbbb29

Z tą średnicą chyba troszkę przesadziłeś 😉 a jeśli "spadł koc", to wydaje się jednocześnie,

że ubyło nieco dołu pasma i należało by nieco obniżyć poziom wysokich.

Może to być tylko kwestią równowagi, bo nie ma innego powodu do zmiany.

Osobiście nie przepadam za takim strojeniem woofera - na Fs ...

ale ja się nie znam.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@bbbbb29

Nie Hurricane.

Nie mogę zagwarantować, że zwrotnica zrobiona wyłącznie na podstawie symulacji jest zgodna z rzeczywistością w 100proc. Trzeba pomierzyć i skonfrontować.

Co do basu- pokombinuj z ustawieniem kolumn blisko ściany lub skracaj  stopniowo co 2 cm bas-refleks (nawet do 5 cm). Nie rób wszystkiego od razu- zabawę rozłóż na kilka dni.

Edytowane przez jurek
  • Pokaż nowe odpowiedzi