Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Jestem posiadaczem wzmacniacza Cambridge CXA60 który napędza Dynaudio Emit 20 pierwsze wydanie w pokoju o powierzchni 18 m2.

Chciałbym wymienić wzmacniacz na coś innego: czego oczekuję 

1. Dojrzałego dźwięku
  2. Równego grania bez skrajów pasma szczególnie na basie (nie lubię natłoku niskich tonów)
  3. Muzykalny z dużą ilością detali

Czego słucham:

1. Pink Floyd oraz podobne
  2. Muzyka filmowa
  3. Muzyka klasyczna
  4. Jezz
  5. Muzyka elektroniczna np Jean-Michel Jarre

Rozważałem tech wymianę głośników ale nie wiem czy jest to dobry kierunek modernizacji sprzętu audio

Pozdrawiem

Rafał

https://www.audiostereo.pl/topic/169264-wymiana-wzmacniacza/
18 minut temu, RafalAudio napisał:

Rozważałem tech wymianę głośników ale nie wiem czy jest to dobry kierunek modernizacji sprzętu audio

Najwięcej dałaby adaptacja akustyczna. Kilka podstawowych zabiegów (wliczając optymalne umiejscowienie kolumn w pokoju) może dość intensywnie wpłynąć na brzmienie systemu i wtedy dopiero się dowiadujemy, czy potrzeba cokolwiek w systemie wymieniać.

Jeśli jakakolwiek adaptacja odpada, można spróbować korekcji DSP - jeśli ta też odpada, zostaje regulacja barwy na wzmacniaczu. Dopiero gdy nie jesteśmy zadowoleni po takiej regulacji, największy wpływ na brzmienie mają kolumny i od wymiany tychże bym zaczął. Tylko nie kupować na podstawie odsłuchów w sklepie czy u kolegi - co pomieszczenie to inna akustyka, dlatego kolumny dobieramy testując w miejscu docelowym.

34 minuty temu, pit80 napisał:

Najwięcej dałaby adaptacja akustyczna. Kilka podstawowych zabiegów (wliczając optymalne umiejscowienie kolumn w pokoju) może dość intensywnie wpłynąć na brzmienie systemu i wtedy dopiero się dowiadujemy, czy potrzeba cokolwiek w systemie wymieniać.

Jeśli jakakolwiek adaptacja odpada, można spróbować korekcji DSP - jeśli ta też odpada, zostaje regulacja barwy na wzmacniaczu. Dopiero gdy nie jesteśmy zadowoleni po takiej regulacji, największy wpływ na brzmienie mają kolumny i od wymiany tychże bym zaczął. Tylko nie kupować na podstawie odsłuchów w sklepie czy u kolegi - co pomieszczenie to inna akustyka, dlatego kolumny dobieramy testując w miejscu docelowym.

Pokój w którym słucham muzyki jest też naszym salonem więc adaptacja nie wchodzi w grę, dokonałem co mogłem czyli duży narożnik, poduszki, spory dywan, szafki, regał z płytami oraz blokada czynnika Żona.

Oczywiście zastanawiam się też nad odsłuchem w sklepie kilku zestawów głośnikowych dla wyrobienia sobie opinii w jakim kierunku się mam podążać.

4 minuty temu, D850 napisał:

Tylko wzmak czy może być amplituner z funkcjami sieciowymi?

Czysty wzmacnia może mieć DAC ponieważ mam transport CD

35 minut temu, pit80 napisał:

największy wpływ na brzmienie mają kolumny i od wymiany tychże bym zaczął.

A ja nie. Zwyczajowo Dynaudio mają opinię grających dokładnie tak, jak Kolego opisał swoje oczekiwania, za to wiele wymagających od wzmacniacza. Za to CXA60 to  nie są jakieś wysokie loty, a budżet sporo wyższy od jego ceny. Osobiście zacząłbym od WYPOŻYCZENIA wzmacniacza - zakładam, że przesuwanie kolumn i kanapy zaliczone?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

A ja nie. Zwyczajowo Dynaudio mają opinię grających dokładnie tak, jak Kolego opisał swoje oczekiwania, za to wiele wymagających od wzmacniacza. Za to CXA60 to  nie są jakieś wysokie loty, a budżet sporo wyższy od jego ceny. Osobiście zacząłbym od WYPOŻYCZENIA wzmacniacza - zakładam, że przesuwanie kolumn i kanapy zaliczone?

Mam małe pole manewru kolumnami, ale obecne ustawienie jest według mnie optymalne.

Zamierzam zabrać moje głośniki na odsłuchy lub wypożyczyć wzmacniacz oraz posłuchać innych kolumn.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Zwyczajowo Dynaudio mają opinię grających dokładnie tak, jak Kolego opisał swoje oczekiwania

Dlatego poleciłem rozpocząć od szeroko rozumianej akustyki i zaznaczyłem, że po kilku prostych zabiegach może się okazać, że nic w systemie nie trzeba wymieniać.

Nie ma co się czarować, jeśli Dynaudio nie dają oczekiwanych rezultatów w akustyce tamtego pomieszczenia, to trzeba szukać kolumn o innej charakterystyce, które z tamtą konkretnie akustyką dadzą oczekiwany charakter brzmienia. Z takimi rozbieżnościami wymiana wzmacniacza nic tu wymiernego nie da, prędzej kręcenie pokrętłami od barwy czy DSP.

Wypożyczyć wzmacniacz oczywiście nie zaszkodzi, ale nie oczekiwałbym aż takich zmian. Autor wątku odczuwa natłok niskich tonów, a oczekuje równego grania bez skrajów, co ewidentnie oznacza, że dokuczają mu mody pomieszczenia. Który wzmacniacz ma na dzień dobry taki niedobór basu, że zmniejszy górkę na modzie? Dzisiejsze wzmacniacze hifi wszystkie grają raczej równo przekrojowo przez całe pasmo, tanie czy droższe i każdy będzie ten mod wzbudzał. Nie w tym zakresie oraz nie w tej skali wzmacniacze wnoszą zmiany.

Edytowane przez pit80
1 minutę temu, pit80 napisał:

Wypożyczyć wzmacniacz oczywiście nie zaszkodzi, ale nie oczekiwałbym aż takich zmian.

Trzeba to zrobić, dla pewności.

2 minuty temu, pit80 napisał:

Autor wątku odczuwa natłok niskich tonów, a oczekuje równego grania bez skrajów, co ewidentnie oznacza, że dokuczają mu mody pomieszczenia

Niestety tak, można przesunąć kanapę o 10-20cm

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, szymon1977 napisał:

Trzeba to zrobić, dla pewności.

Niestety tak, można przesunąć kanapę o 10-20cm

Pokombinuję z kanapą oraz odległością głośników od ściany, ale zauważyłem kiedy miałem głośniki odsunięte od ściany tylnej ok 40 cm grały gorzej niż mam teraz ok 20 cm od ściany, bas jest mniej męczący bardziej ułożony.

Edytowane przez RafalAudio
10 minut temu, pit80 napisał:

a oczekuje równego grania bez skrajów,

A to jest główna cecha stylu grania Kambodży, którą posiada. Problemów do rozwiązania jest wiele. 

22 minuty temu, RafalAudio napisał:

kiedy miałem głośniki odsunięte od ściany tylnej ok 40 cm grały gorzej niż mam teraz ok 20 cm od ściany, bas jest mniej męczący bardziej ułożony.

Spróbuj lewo/prawo o 10-20cm

17 minut temu, RafalAudio napisał:

Co proponujesz?

Do 8 tys. rynek wtórny. MF M6si, Naim XS2, Lyngdorf 2170, Hegel 190. Różne style grania, ale na każdym z nich można zbudować bardzo dobry system. Do tego ogarnięcie akustyki i z czasem wymiana głośników i źródła bo to jest tak samo istotny element systemu jak wzmacniacz 

Cześć 🙂 Co rozumiesz przez "Dojrzałe brzmienie"? 🙂 

Ogółem spróbowałbym na pewno z Cambridge EXA100. Nie jest tak jasny jak CXy, ale bardzo uporządkowany, naturalny. Musical Fidelity M5si też będzie ciekawy. Jeśli rozważasz lampę, to wpasowuje mi się tutaj Fezz Silver Luna EVO 😉 Neutralne granie, bdb kontrola dołu, dobry detal 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Yamaha as2100 myślę w granicach 7 tys upoluje

Co jak co ale równe granie to jej drugie imię:)

Do Dynaudio powinna spasowac o ile są  one po cieplejszej stronie

Albo jakiś wysoki Denon jak 2500ne 

• 3 tygodnie później...

Miłego słuchania w takim razie 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

16 godzin temu, RafalAudio napisał:

Wracając do mojego tematu mam pytanie czy wzmacniacz Fezz Audio Torus 5060 uciągnie moje kolumny, pytam z ciekawości.

Mocowo moim zdaniem sobie poradzi, ale sygnaturą się to nie spasuje. Torus 5060 jest dość ciepły i zagęszczony.