Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, ASURA napisał:

Wiesz byłem jakiś czas temu na kupnie, u Was na Chodkiewicza w Krakowie nie było możliwości posłuchać docelowych słuchawek które mieliście z docelowym wzmacniaczem który był wtedy wirtualnym w ofercie (cena była normalniejsza wtedy ale towaru brak).

Fajny wzmacniacz kolumnowy też u Was chciałem wyrwać ale nijak się miał do Passa słuchawkowego który słuchałem w razem z słuchawkami w innym przypadkowym miejscu tak że kupiłem gdzie indziej.

Obsługę macie ok kaucja możliwość posłuchania w domu taki normalny standard dla osób nie lubiących kupować w ciemno

nie wnikając już w szczegóły, jeśli będziesz miał chęć coś przetestować w domu, to pisz do mnie na priv.

Postaram się pomóc 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 11.02.2025 o 16:41, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

dzwoń do ulubionego. Zorganizują co trzeba (ja bym tak zrobił 😉

Niesetety do odsluchu jest u Was dostepny tylko Stax. LCD-5 brak, Yamaha brak 😞

7 godzin temu, miksti napisał:

Niesetety do odsluchu jest u Was dostepny tylko Stax. LCD-5 brak, Yamaha brak 😞

Rozejrzę się jutro. LCD-5 były, Yamaha muszę zapytać. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Obecnie mamy na salonie z Hifimana słuchawki Arya Organic, HE-1000 V3,HE-1000se, możesz przyjechać ze swoim wzmacniaczem i spokojnie przetestować te modele u nas. W razie potrzeby możemy też przygotować model HE1000 Unveiled. Czym wyższy model tym bardziej rozdzielcze i przestrzenne granie, z delikatnym podbiciem góry i dołu pasma. Najbardziej gładko, z mocniej nasyconym dołem i średnicą zgrają Organic.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

22 godziny temu, miksti napisał:

LCD-5 brak

powinno się udać na przyszły tydzień. Odezwij się na priv 

Z Yamahą będzie gorzej, bo nie ma ani jednej pary w PL na chwilę obecną. 

www.tophifi.pl

W razie potrzeby możemy też przygotować model HE1000 Unveiled. Czym wyższy model tym bardziej rozdzielcze i przestrzenne granie, z delikatnym podbiciem góry i dołu pasma. Najbardziej gładko, z mocniej nasyconym dołem i średnicą zgrają Organic.

Moim zdaniem Organic zdecydowanie bija drozsze HE1000

Jestem ciekaw, jak inni to odbieraja i czeksm niecierpliwie na wyniki tego odsluchu/porownania
W dniu 14.02.2025 o 11:53, Sklep.RMS.pl napisał:

Obecnie mamy na salonie z Hifimana słuchawki Arya Organic, HE-1000 V3,HE-1000se, możesz przyjechać ze swoim wzmacniaczem i spokojnie przetestować te modele u nas. W razie potrzeby możemy też przygotować model HE1000 Unveiled. Czym wyższy model tym bardziej rozdzielcze i przestrzenne granie, z delikatnym podbiciem góry i dołu pasma. Najbardziej gładko, z mocniej nasyconym dołem i średnicą zgrają Organic.

Dzieki za propozycje. Do Bialegostoku troche za daleko 😕 nie macie zadnego lokalu w Warszawie?

Przesluchalem dostepne Focale, sluchane z Naima Uniti Atom Headphone edition. Do porownania mialem pozyczone od znajomego na kilka dni HD800s:

Hadenys - powiedzialbym, ze to 'referencyjne' sluchawki - przez referencyjne rozumiem w tym przypadku to, ze wszystko robia po prostu dobrze i dzieki temu sa super porownaniem do oceniania innych sluchawek. W niczym nie sa rewelacyjne ani slabe. Sa dobrze zrobione, z dobrych materialow, maja dobry bas, dobrą, gładką reszte pasma, dobrze slychac detale, dobrze leza na glowie, materialowe pady sa ... dobre (chociaz dla mnie juz dosc blisko 'srednie'), dobrze sie ich slucha.

Clear MG - lepsze materialy, zdecydowanie bardziej premium zbudowane i wygladajace, bardzo fajne pady z mikrofibry, cieplo graja, maja bardzo dynamiczne i przyjemne brzmienie (cale pasmo lepiej niz Hadenys, a dol jest duzo przyjemniejszy). Bardzo wygodne. HD800s szersza scena i bardziej analityczne. Clear winner z tych dwoch (vs 800s) Clear. 

Utopia - z odleglosci metra z wygladu robia mniejsze wrazenie niz Clear, sa bardziej stonowane/profesjonalne. Zamiast mikrofibry skora - wole mikrofibre na Clear'ach (nie to ze jest lepszej jakosci, po prostu przyjemniejsza dla mojej glowy), zamiast metalu wlokno weglowe.  Ciezsze niz Cleary i troche mniej wygodne. Jeszcze "czytszy" i bardziej szczegolowy dzwiek niz Clear, dobry dol ale nie tak przyjemny jak w Clear. Wiecej wysokich tonow, troche szersza scena, ale jeszcze nie tak jak w 800s. Nie tak cieple, mile i angazujace w muzyke jak Clear'y no ale, again, detalu na prawde wiecej, wiec do "audiofilskiego" odsluchu sa lepsze. 

Z tego trio wygrywa Clear MG. Patrzac na roznice w cenie Focal Utopia to pomylka przy Clear MG bo to po prostu inny, bardziej analityczny i jasniejszy profil dzwieku (oczywiscie absolutnie nie jest tak, ze brakuje w nich basu), roznica w jakosci dzwieku przez ta czysciutka gore w Utopiach jakastam jest, a w jakosci wykonania samych sluchawek srednio. Po prostu jest tu i owdzie graja troche lepiej, Clear jest bardzo blisko tego, ale jednak slychac, ze odrobine brakuje. Wycena Utopii wyjsciowo 3x Clear MG sprawia, ze ich zakup nie ma dla mnie sensu. Ewidentnie Focal po prostu chcial miec zawodnika w 1 lidze cenowej.

Takze na razie shortlista to Focal Clear MG i Audio Technica ADX5000.
W poniedzialek bede mial okazje posluchac Grado HP100 SE, Dan Clark Stealth, i moze Final D8000.
No i jest szansa, ze niedlugo dzieki @Top Hi-Fi & Video Design ❤️ bede mial tez okazje sprawdzic LCD-5 i na tym bede konczyl odsluchy.

Edytowane przez miksti
4 godziny temu, miksti napisał:

Dzieki za propozycje. Do Bialegostoku troche za daleko 😕 nie macie zadnego lokalu w Warszawie?

Przesluchalem dostepne Focale, sluchane z Naima Uniti Atom Headphone edition. Do porownania mialem pozyczone od znajomego na kilka dni HD800s:

Hadenys - powiedzialbym, ze to 'referencyjne' sluchawki - przez referencyjne rozumiem w tym przypadku to, ze wszystko robia po prostu dobrze i dzieki temu sa super porownaniem do oceniania innych sluchawek. W niczym nie sa rewelacyjne ani slabe. Sa dobrze zrobione, z dobrych materialow, maja dobry bas, dobrą, gładką reszte pasma, dobrze slychac detale, dobrze leza na glowie, materialowe pady sa ... dobre (chociaz dla mnie juz dosc blisko 'srednie'), dobrze sie ich slucha.

Clear MG - lepsze materialy, zdecydowanie bardziej premium zbudowane i wygladajace, bardzo fajne pady z mikrofibry, cieplo graja, maja bardzo dynamiczne i przyjemne brzmienie (cale pasmo lepiej niz Hadenys, a dol jest duzo przyjemniejszy). Bardzo wygodne. HD800s szersza scena i bardziej analityczne. Clear winner z tych dwoch (vs 800s) Clear. 

Utopia - z odleglosci metra z wygladu robia mniejsze wrazenie niz Clear, sa bardziej stonowane/profesjonalne. Zamiast mikrofibry skora - wole mikrofibre na Clear'ach (nie to ze jest lepszej jakosci, po prostu przyjemniejsza dla mojej glowy), zamiast metalu wlokno weglowe.  Ciezsze niz Cleary i troche mniej wygodne. Jeszcze "czytszy" i bardziej szczegolowy dzwiek niz Clear, dobry dol ale nie tak przyjemny jak w Clear. Wiecej wysokich tonow, troche szersza scena, ale jeszcze nie tak jak w 800s. Nie tak cieple, mile i angazujace w muzyke jak Clear'y no ale, again, detalu na prawde wiecej, wiec do "audiofilskiego" odsluchu sa lepsze. 

Z tego trio wygrywa Clear MG. Patrzac na roznice w cenie Focal Utopia to pomylka przy Clear MG bo to po prostu inny, bardziej analityczny i jasniejszy profil dzwieku (oczywiscie absolutnie nie jest tak, ze brakuje w nich basu), roznica w jakosci dzwieku przez ta czysciutka gore w Utopiach jakastam jest, a w jakosci wykonania samych sluchawek srednio. Po prostu jest tu i owdzie graja troche lepiej, Clear jest bardzo blisko tego, ale jednak slychac, ze odrobine brakuje. Wycena Utopii wyjsciowo 3x Clear MG sprawia, ze ich zakup nie ma dla mnie sensu. Ewidentnie Focal po prostu chcial miec zawodnika w 1 lidze cenowej.

Takze na razie shortlista to Focal Clear MG i Audio Technica ADX5000.
W poniedzialek bede mial okazje posluchac Grado HP100 SE, Dan Clark Stealth, i moze Final D8000.
No i jest szansa, ze niedlugo dzieki @Top Hi-Fi & Video Design ❤️ bede mial tez okazje sprawdzic LCD-5 i na tym bede konczyl odsluchy.

Załatwiam 😉 

www.tophifi.pl

W dniu 15.02.2025 o 19:20, miksti napisał:

Nasza jedyna lokalizacja Białystok. Możemy wypożyczyć wysyłkowo po wpłacie kaucji.

W dniu 14.02.2025 o 14:35, xajas napisał:

Jestem ciekaw, jak inni to odbieraja i czeksm niecierpliwie na wyniki tego odsluchu/porownania

I tu wchodzą nasze preferencje, zależy czego szukamy w dźwięku, ostatnio na salonie często przez klientów są porównywane model Organic z HE1000 V3, kto szukał nasyconego, płynniejszego grania brał pierwsze, a kto przestrzeni i detalu wybierał drugie. Jedne i drugie chwalone, więc najlepiej posłuchać samemu ze swoim wzmacniaczem co nam bardziej leży.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W dniu 14.02.2025 o 14:35, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Arya organic to najlepsza arya w historii. Choć nie słyszałem jeszcze unveiled- podobno jest lepsza. Ale HEK IMO jest lepsze, bardziej rozdzielcze. HEKSE trochę za ostra góra 

w tym budżecie na pewno przetestował bym Susvara i Abbys Diana 

Ukryta Zawartość

Napisze w skrocie na razie bo jeszcze bede sluchal kilku par. Przesluchalem kilku wzmacniaczy lampowych typowych do sluchawek i zaopatrzylem sie juz w Ayona HA-3 II. Moge teraz miec zupelnie dwa rozne grania z roznej elektroniki, chociaz nie widze szans zebym predko cos od niego odpial 😉 Ifi trafi pewnie do szuflady. Dla niektorych sluchawek to po prostu wybawienie, bo sprawia, ze wlasciwie wszystko zaczyna grac plynnie, przyjemnie, cieplo, elegancko i "bogato". Kupilem paromieszieczne ex-demo w dobrej cenie, ale nawet przy cenie nowego nie zal by bylo zadnej zlotowki. Doslownie nie moge sie nim nacieszyc  🙂

Kupilem juz tez 2 pary nausznikow: Grado HP100 SE i Monoprice Monolith 1570. Te pierwsze, dzieki @ASURA za podpowiedz bo sam bym mogl na nie nie trafic - MEGA - dzwiek i wrazenia w punkt to co lubie, niesamowita energia grania, do tego przy niskim poziomie glosnosci graja chyba najlepiej ze wszystkiego co sluchalem, rewelacyjne cale pasmo nawet jezeli sa sluchawki, ktore maja jeszcze lepsza rozdzielczosc (np. lcd-5) to w tych Grado bardzo tego nie brakuje bo i tak detalu jest bardzo duzo. Oba pady takie sobie, mimo ze wygodniejsze niz w malych grado. On-ear'y ktore sa tez w pudelku zdecydowanie nie na moje uszy. Zamowilem juz do nich komfortowe pad'y, zobaczymy czy i jak szybko beda mnie z nimi bolaly uszy. Jezeli  sie sprawdza to bedzie nowe daily. Drugie tez graja swietnie, lepiej niz wiekszosc sluchawek kilkukrotnie drozszych. Pojawila sie okazja na nowy egzemplarz za ~250$ (+Vat + clo) i pod wplywem impulsu stwierdzilem, ze grzechem byloby ich nie kupic, nawet jezeli mozliwe, ze beda glownie lezec.
Dzisiaj mam na caly dzien pozyczone Audeze LCD-4 i LCD-5. Jakosc wykonania obu robi wrazenie - jest top, lcd-5 troche poreczniejsze i wygodniejsze, lcd-4 fajniej/przyjemniej grają. Nie maja co prawda tyle rozdzielczosci (po prostu niesamowitej) co LCD-5, ktore maja jeszcze wiecej detalu i lepsza scene niz HD800 czy Focal'e Utopia. LCD-4 maja za to lepsza rozdzielczosc niskich tonow i wiecej w nich 'fajnosci' grania, dzieki czemu finalnie mniej mecza moje ucho i graja po prostu przyjemniej. Gdybym chcial sie koncentrowac na maksa na muzyce i lapac kazdy jej detal z pieknie grajacym calym pasmem to LCD-5 sa lepsze. Jako sprzet do sluchania w tle, przy roznych poziomach glosnosci i bez fanatycznego dopatrywania sie czegos w muzyce LCD-4 sa dla moich uszu po prostu milsze.

10 minut temu, miksti napisał:

dzieki @ASURA za podpowiedz bo sam bym mogl na nie nie trafic - MEGA - dzwiek i wrazenia w punkt to co lubie, niesamowita energia grania, do tego przy niskim poziomie glosnosci graja chyba najlepiej ze wszystkiego co sluchalem, rewelacyjne cale pasmo nawet jezeli sa sluchawki, ktore maja jeszcze lepsza rozdzielczosc (np. lcd-5) to w tych Grado bardzo tego nie brakuje bo i tak detalu jest bardzo duzo.

Szkoda że z 3,5 Watowym wzmacniaczem Passa nie posłuchałeś, pewnie będziesz tego żałował jak Ci się uda go wypożyczyć ale jak to mówią pośpiech....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

13 minut temu, ASURA napisał:

Szkoda że z 3,5 Watowym wzmacniaczem Passa nie posłuchałeś, pewnie będziesz tego żałował jak Ci się uda go wypożyczyć ale jak to mówią pośpiech....

Wiekszosc sluchawek podpieta pod tego Ayon'a doslownie piesci dzwiekiem uszy, nie moglem sie powstrzymac. 
Troche teraz zalezy od tego czy zdecyduje sie jeszcze na ktoras pare od Audeze. Jak Pass bedzie dostepny na pewno z ciekawosci sprawdze jak to sie zgrywa, jezeli bedzie to uzasadnione to moze trafi pod choinke, czy przy jakiejs innej okazji.

Edytowane przez miksti
23 minuty temu, miksti napisał:

Jak Pass bedzie dostepny na pewno z ciekawosci sprawdze jak to sie zgrywa, jezeli bedzie to uzasadnione to moze trafi pod choinke, czy przy jakiejs innej okazji.

Pisz tutaj

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Przy okazji ciekawostka - w jednym zestawie w domu uzywam Bluesound Node'a Icon jako glownego urzadzenia (TV + aktywne kolumny), ktory ma ponoc dosc dobre wyjscia sluchawkowe. Nie mialem okazji jeszcze z niego korzystac, a skoro mam tyle roznych sluchawek akurat w domu postanowilem sprobowac.
Co do niego nie podepne to zasila i to bardzo dobrze, czy to Grado hp100, czy LCD-5, HD800s, Denon9200 - dzwiek jest swietny a sluchawki graja na maksymalnym komfortowym dla mnie poziomie glosnosci przy ustawieniu vol. 50-60, w zaleznosci od konkretnych sluchawek.

Takze jezeli ktos by chcial dobrze dzialajace, uniwersalne urzadzenie ktore bardzo dobrze napedzi przy okazji kazde sluchawki Node Icon sprawia sie wysmienicie 🙂

Edytowane przez miksti
14 godzin temu, miksti napisał:

Takze jezeli ktos by chcial dobrze dzialajace, uniwersalne urzadzenie ktore bardzo dobrze napedzi przy okazji kazde sluchawki Node Icon sprawia sie wysmienicie 🙂

Zgadzam się Node Icon to świetne urządzenie i bardzo dobrze sprawdza się w roli słuchawkowca (zapraszam na priv po rabat forumowy 😉 )

Podepnij jednak z ciekawości słuchawki pokroju takich Audeze do wzmacniacza słuchawkowego za podobne pieniądze to wtedy będzie wszystko jasne 😉 Polecam do LCD-5 niezmiennie Pass HPA-1

www.tophifi.pl

A mi nie pozostaje nic innego jak tylko zgodzić się z opinią, że Pass HPA-1 to świetny wzmacniacz słuchawkowy którego trzeba posłuchać choćby nie był rozważany. Swoje kosztuje ale warto choćby potestować. Ja kupiłem "tylko" LCD-3 i jestem z nich zadowolony. LCD-5 to już inna liga. 

4 godziny temu, Undziak napisał:

A mi nie pozostaje nic innego jak tylko zgodzić się z opinią, że Pass HPA-1 to świetny wzmacniacz słuchawkowy którego trzeba posłuchać choćby nie był rozważany. Swoje kosztuje ale warto choćby potestować. Ja kupiłem "tylko" LCD-3 i jestem z nich zadowolony. LCD-5 to już inna liga. 

Ty u mnie słuchałeś LCD-5? Bo już nie pamiętam 😉 

„piątki” mają już inną barwę niż 2,3,4. 

www.tophifi.pl

Słuchałem 2, 3 i X. Piątek niestety nie ale jak będzie okazja to z chęcią posłucham.

Trójki ciągle mnie cieszą, wtapiam się w sofę i przysypiam do momentu aż nie pojawi się jakiś "atak" dźwięku:) Wtedy zrywam się prawie na nogi. Dynamika tych przetworników jest wybitna. 

39 minut temu, Undziak napisał:

Trójki ciągle mnie cieszą

I to jest najważniejsze 😉 

www.tophifi.pl

• 3 tygodnie później...
W dniu 8.02.2025 o 20:46, miksti napisał:

Chce dodac cos swiezego do mojego zestawu sluchawek i potrzebuje polecenia modeli do odsluchu. Budzetu nie mam okreslonego, powiedzmy do 20-30k bo z tego co widze wlasciwie wszystko da sie juz w tych pieniadzach kupic, ale rownie dobrze moga to byc sluchawki <10k jezeli spelnia wymagania. 

Jeśli jesteś w stanie wydać do 30kzł na słuchawki tylko z tego co Ci tutaj ludzie piszą to gratuluję sytuacji finansowej. Takie pytanie nie ma sensu,.. a dlaczego? Ano dlatego, że wchodzą tu osobiste upodobania. Ostatnio sprzedałem Audeze mm 100 i teraz słucham na SHure srh 440 za 300 zł a high-endy leżą na wieszaku.. będę trochę niemiły ale Twoje pytanie jest pozbawione logiki

2 minuty temu, Piniu2906 napisał:

i potrzebuje polecenia modeli do odsluchu.

Acha chyba, że tak. 

W dniu 15.02.2025 o 19:20, miksti napisał:

Clear MG

Polecam odsłuchać pierwszą wersję Clear, a nie MG. Praktycznie każdy kto słuchał obu twierdzi, że Focal dźwiękowo skopał wersję MG - góra jest zbyt przycięta i słuchawki tracą detale. Może poza wyglądem, bo MG jednak ładniejsze.

W dniu 19.02.2025 o 17:51, miksti napisał:

Monoprice Monolith 1570

Ciekawy jestem wersji zamkniętej. Słuchałeś? Pomiarowo te słuchawki są niemal idealne, aż się dziwię, że tak mało jest o nich.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

8 godzin temu, qbakos napisał:

Polecam odsłuchać pierwszą wersję Clear, a nie MG. Praktycznie każdy kto słuchał obu twierdzi, że Focal dźwiękowo skopał wersję MG - góra jest zbyt przycięta i słuchawki tracą detale. Może poza wyglądem, bo MG jednak ładniejsze.

Ciekawy jestem wersji zamkniętej. Słuchałeś? Pomiarowo te słuchawki są niemal idealne, aż się dziwię, że tak mało jest o nich.

Thx, jak bedzie okazja sprawdze te Focale. 

Co do zamknietych 1570c mialem okazje posluchac. Oczywiscie jezeli bedziesz mial okazje posluchac daj znac jak wypadaja w porownaniu z otwartymi wg Ciebie. 

Pomijam wszystkie oczywistosci typu ze sa dosc ciezkie itp

Dzwiek jest bardzo podobny Jak w 1570 (zakladam ze bebechy to 1:1) ALE... Imo cos z nimi jest nie tak vs otwarte. Troche jakby wiecej r&d poszlo w otwarta wersje a pozniej po prostu zrobili do niej drugie muszle, bez porzadniejszego zestrojenia calosci do nowych warunkow. Nie poswiecilem na nie duzo czasu bo mam juz spora kolekcje zamknietych + szukalem otwartych wiec zalozylem tylko z ciekawosci. Oczywiscie jak ktos potrzebuje izolacji to nie ma co sie zastanawiac tylko isc odsluchac - moim zdaniem nie porownujac do niczego konkretnego brzmia bardzo dobrze, a w swojej kategorii cenowej wypadaja bardzo konkurencyjnie. Mocny bas I ladna reszta pasma, nie gubia bardzo duzo sceny przez zamkniecie. Niestety Vs otwarte czuc ze cos tracisz, dzwiek sie troche kompresuje. Na pewno warto sie wybrac posluchac/wypozyczyc jezeli szukasz czegos w tych $. Nie bedzie to strata czasu tylko powazny contender.

1 godzinę temu, miksti napisał:

Niestety Vs otwarte czuc ze cos tracisz, dzwiek sie troche kompresuje. Na pewno warto sie wybrac posluchac/wypozyczyc jezeli szukasz czegos w tych $. Nie bedzie to strata czasu tylko powazny contender.

Wpadły mi przypadkiem w oko ich pomiary i wygląda jakby miały więcej basu od otwartych, a góra idzie praktycznie równo z krzywą Harmana, niemal jak w HE1000, a to już zupełnie inna półka cenowa. W przypadku planarów to bardzo rzadkie, a na pewno nie w tak tanich słuchawkach. Więc albo ktoś słabo zrobił pomiary i wyszedł mu taki bubel, albo... no właśnie. Może warto kupić na próbę 😉
Otwarte mają zbyt duże spadki w górze, a LCD-2, które podobnie grają już mam.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Szukam tez T+A Solitaire P, no i bede chcial koniecznie sprawdzic te Grado HP100 SE. Mam nadzieje ze uda sie bez wycieczki do Poznania.

Ukryta Zawartość

T+A Solitaire P - pytaj w Hi-Fi Pro (MP3Store) na Skierniewickiej, niedawno tam ich słuchałem.

Ukryta Zawartość

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, qbakos napisał:

Wpadły mi przypadkiem w oko ich pomiary i wygląda jakby miały więcej basu od otwartych, a góra idzie praktycznie równo z krzywą Harmana, niemal jak w HE1000, a to już zupełnie inna półka cenowa. W przypadku planarów to bardzo rzadkie, a na pewno nie w tak tanich słuchawkach. Więc albo ktoś słabo zrobił pomiary i wyszedł mu taki bubel, albo... no właśnie. Może warto kupić na próbę 😉
Otwarte mają zbyt duże spadki w górze, a LCD-2, które podobnie grają już mam.

Co zauwazylem sluchajac zamieniajac tylko przez chwile jedne z drugimi:

- lepsza scena oczywiscie w otwartych
- wokale lepsze w otwartych
- bas jest bardzo podobny, MOZE jakby sie skoncentrowac i posluchac dluzej to faktycznie zamkniete maja troche wiecej np subbasu (co powinno na logike wystapic ze wzgledu na konstrukcje) 
- braki na gorze w otwartych, hmmm... dla mnie to nieznacznie obnizone wysokie pasmo dodaje neutralnosci dzwiekowi wiec do sluchania w trybie 'relaksu', a nie probie wychwytywania niuansow, mi w ogole nie przeszkadza. Faktycznie zamkniete tutaj byly bardziej wyrownane, ale czy lepsze trudno powiedziec. Swoja droga Burson 3x ref. tutaj robi przy tych sluchawkach robote, bo na ori opampach wyostrza te gorne rejestry, co np z Grado robi sie po jakims czasie albo na wiekszych poziomach glosnosci meczace.
- niby obie pary to to samo ale zamkniete graja ciszej, musialem troche zwiekszac glosnosc zeby miec podobny poziom na obu (nizsza czulosc zamknietych z jakiegos powodu?)
- szperajac na necie zauwazylem, ze sa ludzie, ktorzy kupuja wersje zamknieta i uwaga... wymianiaja grille na otwarte i ponoc gra to troche lepiej niz wersja otwarta 😅 Moim zdaniem przerost formy nad trescia, ale ciekawostka jest.

Anyway jak sa gdzies do odsluchu to warto testowac, bo moim zdaniem obie pary to swietny wybor w swojej cenie jezeli nie przeszkadza Ci spora masa 🙂

Edytowane przez miksti
W dniu 16.03.2025 o 15:33, miksti napisał:

Burson 3x

i opampy V7 te nowe, czerwone dają oddech i przestrzeń oraz dynamikę, złote barwę i głębię, analogowy bardziej klimat

www.tophifi.pl

W dniu 15.03.2025 o 23:02, miksti napisał:

Co do zamknietych 1570c mialem okazje posluchac. Oczywiscie jezeli bedziesz mial okazje posluchac daj znac jak wypadaja w porownaniu z otwartymi wg Ciebie. 

Jestem po pierwszych odsłuchach 1570C i zgadzam się z tym co o nich pisałeś - coś jest z nimi nie tak w porównaniu do wersji otwartej. Góra bardzo fajna, ale nie idealnie neutralna: dźwięk talerzy nie do końca mi pasuje, jakby tonalnie coś tam było podkolorowane. Środek lekko wycofany. Bas fajny i jest go sporo, ale nie aż tyle, co wyszło na pomiarach. I są dość problematyczne jeśli chodzi o ustawienia EQ: podciągnięcie basu powoduje, że wchodzi on na średnice i robi się straszna "klucha", o dziwo LCD-2 nie mają z tym żadnego problemu. Wydaje mi się, że to problem z zamkniętym tyłem, który odbija wszystko i efekt podbicia jakiegoś zakresu jeszcze się potęguje. Ogólnie to nie robiłem im żadnej dużej korekty, bo brzmiały nieźle bez tego, a każdą zmianę odbierałem negatywnie, co z jednej strony jest dużym plusem, ale jeśli ktoś lubi się bawić EQ jak ja to już w sumie średnia zaleta.
Ale największy problem z 1570C to jest bardzo chaotyczne obrazowanie. Jeśli zapuścić na nich jakiś prosty pop to jest wszystko ok, ale wystarczy włączyć coś co ma ścianę dźwięku, to te słuchawki gubią się niemiłosiernie. Nie wiem co gra, z której strony, wszystko się na siebie nakłada... no jest słabo.
Nie wiem jak grają zamknięte LCD-2 i czy mają podobne problemy, ale wersja otwarta brzmi zdecydowanie lepiej.

Z plusów to te słuchawki są dosyć wygodne i nie czuje się ich ciężaru. Myślałem, że będzie z tym gorzej, ale zarówno pałąk jak i nauszniki są bardzo miękkie i dobrze wykonane.

Edytowane przez qbakos

• Pokaż nowe odpowiedzi