Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy zestaw stereo do filmów i muzyki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam dla siebie niedrogiego zestawu stereo. Do tej pory pod TV JVC miałem podłączone małe głośniki KrugerMatz Prime. Pokój ma 20 metrow. 

Jeśli chodzi o wzmacniacz to najważniejsze aby miał wejście optyczne tak aby podłączyć go do tv oraz bt aby domownicy mogli szybko się podłączyć i puścić muzykę z ytb czy Spotify. Skłaniam się w kierunku malutkich wzmacniaczy w rodzaju loxjie a30 czy aiyima d03. Chyba, że są jeszcze inne ciekawsze propozycje w ich budżecie. Jaki wybrać? 

Jeśli chodzi o kolumny to rozważam Teufel Ultima 40, Polk audio XT60 / T50 bo to chyba ta sama kolumna. Wpadły mi w oko jeszcze Wilson Raptor 5 oraz Indiana Linę Nota 550x. 

Kolumny zarówno do TV jak i każdego rodzaju muzyki bo słuchaczy będzie wielu. Które z nich są warte uwagi? 

Budżet to max 2500 na wszystko ale im mniej tym lepie

42 minuty temu, waldi1965 napisał:

Witam

Szukam dla siebie niedrogiego zestawu stereo. Do tej pory pod TV JVC miałem podłączone małe głośniki KrugerMatz Prime. Pokój ma 20 metrow. 

Jeśli chodzi o wzmacniacz to najważniejsze aby miał wejście optyczne tak aby podłączyć go do tv oraz bt aby domownicy mogli szybko się podłączyć i puścić muzykę z ytb czy Spotify. Skłaniam się w kierunku malutkich wzmacniaczy w rodzaju loxjie a30 czy aiyima d03. Chyba, że są jeszcze inne ciekawsze propozycje w ich budżecie. Jaki wybrać? 

Jeśli chodzi o kolumny to rozważam Teufel Ultima 40, Polk audio XT60 / T50 bo to chyba ta sama kolumna. Wpadły mi w oko jeszcze Wilson Raptor 5 oraz Indiana Linę Nota 550x. 

Kolumny zarówno do TV jak i każdego rodzaju muzyki bo słuchaczy będzie wielu. Które z nich są warte uwagi? 

Budżet to max 2500 na wszystko ale im mniej tym lepie

Weź pod uwagę jeszcze aktywne Audio Pro A28 albo większe A38. Mimo że małe to powinny wystarczyć, a dostajesz hdmi więc z tv wszystko śmiga piękniej. Kolumienki mają wbudowane funkcje sieciowe, więc nie trzeba się męczyć i degradować dźwięku po bt. Wygodna w obsłudze i stabilnie działająca apka, metalowy pilot. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeśli prawdą są ceny za kpl. ( niejasny opis na stronie ) to opcja A38 jest dobrą propozycją,

bo ma wszystko, czego potrzeba a do tego nie kaleczy wzroku 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Weź pod uwagę jeszcze aktywne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo większe A38. Mimo że małe to powinny wystarczyć, a dostajesz hdmi więc z tv wszystko śmiga piękniej. Kolumienki mają wbudowane funkcje sieciowe, więc nie trzeba się męczyć i degradować dźwięku po bt. Wygodna w obsłudze i stabilnie działająca apka, metalowy pilot. 

Myślałem o podłogowych ze względu na większe skrzynki, które w teorii powinny dać lepszy i większy bass. Przy obecnych małych głośnikach niestety jest bardzo słabo pod tym względem. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam AudioPro A36.

Plus:

1. Dźwięk lepszy niż z TV, obviously.
  2. Świetne opcje połączeń. Czy to przez połączenie aplikacji z telefonu do głośników czy bezpośrednio przez AudioPro aplikację i tam wejście w Tidal/TuneIn itp czy tam Bluetooth. Ja używałem Spotify/Tidal/TuneIn. Tidal czasem się lekko przytnie przy starcie, ale potem idzie już gładko.
  3. Wyglądają dobrze, klasycznie, bez udziwnień
  4. Konfiguracja tego jest bardzo prosta.

Minusy:

1. Na początku tego nie zauważałem, dopiero po kilku miesiącach, więc to może być kwestia aktualizacji. Niektóre kanały i VOD uparcie lub losowo nie grają dźwięku przez AudioPro. Np. TVP Kids, właczasz i dźwięk znika. Podobnie jest z niektórymi treściami z Disney+. Disney+ to losowość, zmiana źródła, solidne podłośnienie, restart filmu ... Czasem pomaga
Godzinę temu, poorsultan napisał:

Np. TVP Kids, właczasz i dźwięk znika. Podobnie jest z niektórymi treściami z Disney+. Disney+ to losowość, zmiana źródła, solidne podłośnienie, restart filmu ... Czasem pomaga

Próbowałeś zmienić format wyjścia dźwięku z TV? Ja mam w domu Audio Pro A28, kilka platform streamingowych + TV i żadnego problemu nigdy nie było. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, marteo1981 napisał:

Zobacz sobie Argon Audio Forte A55 MK2, wiem że ponad założony budżet.

Celuje raczej w kolumny podłogowe. Dostałem jeszcze propozycje Magnat Tempus 55. I chyba będę wybierał między nimi a Polk XT60 

Wydaje się, że chyba miałeś na myśli raczej te:

Ukryta Zawartość

To są podłogowe kolumny aktywne z HDMI, DAC do TV i BT.

Mogłeś też zmienić koncepcję 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 minuty temu, marteo1981 napisał:

To są podłogowe. Na OLX są aktualnie jakieś powystawowe w budżecie który posiadasz.

Faktycznie. Przy pierwszym wyszukiwaniu google pokazał mi jakieś podstawkowe. Bardzo ładne. Zaraz o nich poczytam. Dzięki 

Argony Forte A55 Mk2 zdecydowanie są warte posłuchania 🙂 Dobrze wyposażone, żywo i dynamicznie grające. 

Z małych nówek możesz rozważyć jeden z chińskich wzmacniaczy + Pylony Pearl 25 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za pomoc. Ostatecznie zdecydowałem się na kolumny Teufel Ultima 40 i wzmacniacz Aiyima D03. Razem z przewodami udało mi się całość zamknąć w kwocie 2000 zł. 

Jak chcesz fajne funkcyjne i nowe urządzenie do kup sobie loxjie a30 ale kolumny kup używane. A nie najtańszy na rynku model. Bo to po prostu szkoda twojego budżetu. 

Klipsch F1 nawet i będzie git.