Skocz do zawartości
IGNORED

Eversolo dmp a6 jako transport plików?

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Hiv napisał:

DAC jest słabiutki.

DAC w A6 nie jest "słabiutki" - żenująca i nonsensowna opinia. 

Bardzo fajne porównanie A6, A6ME i A8. Co ciekawe dla autora najlepiej brzmi A6ME.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@Gargan wiem o tym, ale te różnice nie są jakieś kolosalne. Generalnie nie podobały mi się Sabre, mam zewnętrzny DAC Singxser na AKM, ale akurat aplikacja Sabre na Eversolo jest bardzo dobra, można A6 słuchać z przyjemnością. 

33 minuty temu, Gargan napisał:

@mandek Master Edition na postawioną sekcję analogową więc nic dziwnego, że brzmi lepiej od zwykłej wersji.

ME ma lepszy zegar i inne opampy w sekcji analogowej. PCB i aplikacja ta sama.

Ja akurat jestem wyznawcą AKM, szczególnie AK4499EX, ale tak jak napisał wyżej kolega, aplikacja ESS9038Q2M w A6 jest fajnie muzykalna, jak nie w Sabre.

Arcam CDS50 też ma dobrą aplikację ESS Sabre jednak po zakupie DAC na AKM 4499EX został zredukowany do roli transportu.

Ale bez zewnętrznego DAC też da się słuchać tego Arcam z przyjemnością. Szczególnie z CD/SACD.

59 minut temu, mandek napisał:

@Gargan wiem o tym, ale te różnice nie są jakieś kolosalne. Generalnie nie podobały mi się Sabre, mam zewnętrzny DAC Singxser na AKM, ale akurat aplikacja Sabre na Eversolo jest bardzo dobra, można A6 słuchać z przyjemnością. 

@mandek powiedz, odczuwasz dużą różnicę między DACami w A6 vs DAC na AK4499EX?

Ja na swoich odczuwam (A6 vs SMSL DL300 na AK4499EX),  grają trochę inaczej,  ale jak miałbym wybrać w kategorii lepszy/gorszy, to miałbym kłopot.

Edytowane przez StachMuszel
2 minuty temu, StachMuszel napisał:

powiedz, odczuwasz dużą różnicę między DACami w A6 vs DAC na AK4499EX?

nie aż taką kolosalną, ale odczuwam - AKM brzmi ogólnie lepiej, bardziej bogato i z większą rozdzielczością, przy tym jest to dźwięk niemęczący, można słuchać godzinami. Ale trzeba zaznaczyć, że Singxer SDA-6 Pro to bardzo dobra aplikacja, nie każdy DAC z AKM będzie tak dobrze brzmiał. 

To chyba oczywiste, że AKM Velvet Sound będzie bardziej rozdzielczy od ESS Sabre skoro AKM ma modulator 7-bit, a ESS używa modulacji 5-bit.

AKM z samej konstrukcji będzie miał niższy szum kwantyzacji, bardziej naturalne i analogowe brzmienie.

22 minuty temu, StachMuszel napisał:

Ja na swoich odczuwam (A6 vs SMSL DL300 na AK4499EX),  grają trochę inaczej,  ale jak miałbym wybrać w kategorii lepszy/gorszy, to miałbym kłopot.

Bo A6 to bardzo dobry sprzęt, również pod względem SQ. DAC Singxer SDA-6 w wersji Pro ma bardzo dobre zasilanie i zegary OCXO Crystek, więc na pewno będzie brzmiał lepiej od tego SMSL-a - różnica jak pomiędzy zwykłym A6, a Master Edition. 

13 godzin temu, Lech36 napisał:

Serio, serio 😉.

Farciarz jesteś. Ja chyba żadnego.

Nie wiem.

U mnie na qutest też były różnie na transportach. Ale nie każdym.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Farciarz jesteś. Ja chyba żadnego.

"Farciarzami" są zazwyczaj osoby unikające w audio voodoo, choć ja bym nie klasyfikował w ten sposób technicznego podejścia do sprzętu, nie jest to fart tylko działanie zgodne z zasadami fizyki i techniki. Reszta hobbystów prowadzi ciężkie do zrozumienia eksperymenty okraszane później w recenzjach bardzo subiektywnymi stwierdzeniami z płaszczyzny literatury i poezji 😉.

16 godzin temu, mandek napisał:

AKM brzmi ogólnie lepiej,

To czemu AKM-y nie zdominowały rynku DAC-ów 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

17 minut temu, Lech36 napisał:

To czemu AKM-y nie zdominowały rynku DAC-ów 😉

Przecież to moja, subiektywna opinia 😉

Rynek jest duży i klienci mają różne gusta - jest miejsce na AKM, na ESS i na stare dobre TDA:)

46 minut temu, Lech36 napisał:

To czemu AKM-y nie zdominowały rynku DAC-ów 😉?

A dlaczego BETA przegrała z VHS, dlaczego super Audio CD przegrało z CD czy mp3 etc...

Ale ja bym raczej stał na stanowisku, że AKM gra inaczej niż ESS, kwestia kro co lubi...

Edytowane przez StachMuszel
23 minuty temu, StachMuszel napisał:

Ale ja bym raczej stał na stanowisku, że AKM gra inaczej niż ESS, kwestia kro co lubi...

Mi nie przeszkadza ani AKM ani Sabre, mam urządzenia i z tym i z tamtym i wszystkie grają na bardzo wysokim poziomie pomimo tego że urządzenia z AKM to starsze wersje jeszcze sprzed pożaru fabryki.

27 minut temu, StachMuszel napisał:

Przypominam że przetwornik tylko zamienia sygnał cyfrowy na analogowy, zarówno AKM-y jak i Sabre robią to  perfekcyjnie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, Gargan napisał:

@Lech36 nie no, jest trochę różnicy pomiędzy 5-bitowym ESS a 7-bitowym AKM. Mają swój charakter.

Myślałem że rozmawiamy o 24 i 32 bitowych AKM-ach i Sabre 😉. Wygląda na to że lepiej nie myśleć a najlepiej słuchać muzyki, wojna się zbliża wielkimi krokami, trzeba się bawić 😉.

40 minut temu, StachMuszel napisał:

A dlaczego BETA przegrała z VHS

Był wątek na forum temu tematowi poświęcony, jednym zdaniem nie da się tego wyjaśnić.

42 minuty temu, StachMuszel napisał:

dlaczego super Audio CD przegrało z CD czy mp3 etc...

Pewnie dlatego że różnice dla wielu hobbystów były nie do wychwycenia z materiału o tym samym masteringu wyjściowym, patrz test w wątku z przetwornikiem rejestrującym RME w zakładce "Hi-End".

29 minut temu, Lech36 napisał:

Przypominam że przetwornik tylko zamienia sygnał cyfrowy na analogowy, zarówno AKM-y jak i Sabre robią to  perfekcyjnie.

Chyba nie za bardzo perfekcyjnie skoro ciągle powstają nowe wersje układów ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Chyba nie za bardzo perfekcyjnie skoro ciągle powstają nowe wersje układów ...

Z punktu widzenia ludzkiego słuchu perfekcyjnie z punktu widzenia techniki drobne uchyby daje się stwierdzić, ale tylko w pomiarach. 

P.S. Nowe wersje powstają po to żeby wywoływać nerwowość wśród hobbystów, to tak jak z wyścigiem firm produkujących procesory do komputerów.  

@Lech36 te DAC potrafią obrobić dane 24-bit lub 32-bit, jednak w środku mają modulatory pracujące na szerokości słowa 5-bit ESS lub 7-bit AKM. AKM jest bardziej rozdzielcze, ESS może pracować na wyższym próbkowaniu. Kto co lubi.

Godzinę temu, Gargan napisał:

AKM jest bardziej rozdzielcze, ESS może pracować na wyższym próbkowaniu.

A to rozdzielczość nie zależy od wysokości/gęstości próbkowania? 😉 

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Od częstotliwości próbkowania zależy górne pasmo przenoszenia. Prawo Nyquista.

Lech to bardzo często używane słowa tutaj audiofil czy voodoo. To drugie zostało bardzo mocno rozpromowane przez gargan 😛 wcześniej nie było tak na porządku dziennym.

Ale ja uważam że tu nie ma ani jednego ani drugiego. Nie zaglądam co prawda do zakładki Hi-End. Ale szczerze przyznam że w start i HiFi to jest po prostu nadużywane 

31 minut temu, StachMuszel napisał:

Zgadza się.

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Nie zaglądam co prawda do zakładki Hi-End.

Czasem warto tam zajrzeć choćby z powodu przeprowadzonego przez dwóch kolegów testów z tym przetwornikiem rejestrującym RME i zapisem z jednej płyty w różnych standardach tego samego materiału muzycznego oraz późniejszym ich porównaniem w ulubiony przez hobbystów sposób czyli na ucho po wyrównaniu poziomów wyjściowych. Też tam zbyt często nie zaglądam, ale widać można tam też znaleźć coś wartościowego.

Nie twierdzę że nie po prostu nie mam na to fizycznie czasu. 

Akurat tamten sub dział wymaga bardzo wnikliwej analizy sporej ilości czytania i sporej ilości odsiewania informacji. 

A gdzie w tym wszystkim odsłuch normalna praca i inne pasje

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Możesz przecisnąć 16 bitów z prędkością 44,1kHz, ale przejdzie dokładnie tyle samo bitów, kiedy wyślesz 1 bit z prędkością 705,6 kHz.

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Nie w każdym systemie. 

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Dla Ciebie widocznie tak...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Dla Ciebie widocznie tak...

Zapewniam Ciebie że nie tylko dla mnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi