Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Minął rok (u)życia zestawu marzeń SA30 + Cremona Auditor i już się zaczynam wiercić w fotelu. Zasiliłbym te Sonusy szlachetniejszym prądem, ale chciałbym usłyszeć różnicę. Zebrałem się na odwagę i zakołatałem do Antraxa, gdzie MA375, rzeczywiście dał mi do myślenia. Zastanawiam się choćby, czy słusznie umieszczam post kategorii Hi End, bo ponoć w tym zakresie różnice brzmienia są subtelne odwrotnie niż wielkość budżetu. A McIntosh brzmi mi wyraźnie lepiej od mojego poczciwego All-in-One'a. Zanim jednak zacznę się zastanawiać, o jakie elementy uszczuplę moją kolejną furę (bo ten zakup też niebawem niestety mnie czeka), chciałbym posłuchać jeszcze jakichś alternatywnych wzmacniaczy. I tu proszę o radę czego posłuchać, gdzie się kierować. Nie jestem jeszcze na etapie wożenia sprzętu do domu i sprawdzania, co konkretnie wniesie moim Auditorkom. MA375 słuchałem z monitorami Chario i jakimś wypasionym endpointem Roona, którego nazwy nie zdołałem spamiętać. Ale zanim zacznę zbierać na kaucję, chciałbym w tej konwencji wypróbować jeszcze kilka innych opcji. 

Aktualny zestaw powala mnie na audiofilskich klasykach (Live in Vienna; Crimsonów, Amused to Death; Watersa, Patricia Barber, Tool, remasterowani Beatlesi), ale mniej skrupulatnie zmiksowanych, a często nie mniej wirtuozersko zagranych utworów All them Wiches, Colour Haze, Led Zeppelin, Massive Attack, czy Skunk Anansie przyjemniej słucha mi się na moich słuchawkach Meze 99Classics podpiętych przez Hidizs do smartfona lub komputera. Mam wrażenie, że McIntosh idzie właśnie w tę stronę. Tezę tę popiera mój sztuczny przyjaciel GPT, który jak na istotę bez uszu okazał się całkiem wyszczekanym audiofilem. Zaintrygował mnie np. marką Pass Labs, o której wcześniej nie wiedziałem, a koncepcja FirstWatt wydaje się koherentna z faktem, że indykator głośności mojego Arcama rzadko wskazuje wartości powyżej 15%. Myślę jednak, że propozycje sztucznego kolegi w znacznym stopniu bazowały na pułapie cenowym wyznaczonym punktem odniesienia, a ja wcale nie muszę aż tak znacznie uszczuplać wyposażenia mojego przyszłego samochodu. Gotów jestem zdążać w stornę ekstazy małymi krokami, byle były słyszalne...

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje, które, umówmy się, przynajmniej nie przekroczą budżetu McIntosha. A może ktoś z szanownych posiadaczy godnych rekomendacji urządzeń, gotów jest zaprezentować możliwości swojego wzmacniacza tak poglądowo, bez założenia, że mam go od niego kupować. Chętnie przejadę się na wycieczkę nawet znacznie poza Trójmiasto. Osobiście bardzo lubię dzielić się możliwościami mojego sprzętu, a rzadko kiedy mam z kim. Może ktoś z Państwa ma podobnie.

Będę szczególnie wdzięczny za sugestie od osób, które przynajmniej słyszały SA30, dzięki czemu lepiej orientują się z jakiego pułapu startuję.

38 minut temu, rBrodaty napisał:

Będę szczególnie wdzięczny za sugestie od osób, które przynajmniej słyszały SA30, dzięki czemu lepiej orientują się z jakiego pułapu startuję.

Rozumiem, że zrobiłeś SA30 poprawnie korektę akustyki Dirac Live i to już Ci nie wystarcza?

Wszystko zalexy ile chcesz wydać i który aspekt podciągnąć. Bo to co może zagrać to będą zarówno klocki z wypełniona średnica typu Mac, Accuphase, Norma itd aż po te bardziej przezroczyste typu Bladelius. A może mocne lampy? 

Edytowane przez p0is0n

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

38 minut temu, AiM-TV napisał:

Rozumiem, że zrobiłeś SA30 poprawnie korektę akustyki Dirac Live i to już Ci nie wystarcza?

Podoba mi się ta sugestia. Nie zrobiłem, a usprawiedliwieniem jest fakt, że jeździłem trochę z tymi kolumnami po pokoju. A jak już się ustatkowałem, to zapomniałem o akcesoriach w kartonie. Idę w to!

11 minut temu, p0is0n napisał:

Wszystko zalexy ile chcesz wydać i który aspekt podciągnąć. Bo to co może zagrać to będą zarówno klocki z wypełniona średnica typu Mac, Accuphase, Norma itd aż po te bardziej przezroczyste typu Bladelius. A może mocne lampy? 

Starałem się to zilustrować. Ale jak ma być konkret to proszę:
- im mniej, tym lepiej; max 30k/nowe 20k/używane
- chcę, żeby zbliżyło się charakterystyką do moich Meze Classiców, Nie potrafię powiedzieć, czy to bas, czy średnica.

Wiem za to, czego na pewno nie chciałbym stracić. Trójwymiarowości. Moja scena nie musi się rozciągać wszerz poza linię kolumn, ale bardzo bym chciał, żeby pozostała rozciągnięta wgłąb. Szczególnie lubię, jak mi ktoś wyłazi z tego sprzętu w moim kierunku.

Skoro piszesz o Accuphase, powiedz, czego mogę się spodziewać po tańszych modelach, albo czy jest tu jakieś urządzenie, które, jak MA352 charakteryzuje się szczególnie dobrym stosunkiem brzmienia do ceny.

36 minut temu, p0is0n napisał:

A może mocne lampy? 

Lampy raczej odpadają, bo Cremony mają 4 ohmy i <90dB. Zastanawiałem się za to nad jakąś końcówką mocy, która uratowałaby mój budżet przed zakupem streamera. Ale Arcam nie ma zbalansowanego wyjścia z przedwzmacniacza, więc tu również mam dość ograniczone możliwości. Poza tym w kilku miejscach zasugerowano mi, że tędy wiele nie osiągnę. Domyślam się, że końcowa faza transmisji sygnału jest mocniejszą stroną SA30, niż początkowa.

Jeśli nie wiesz czy to bas czy średnica to.. nie zmieniaj nic. Jeszcze nie czas. Osluchaj się bardziej i wniknij w swoje potrzeby. Ja tych słuchawek nie znam, więc tu nie pomogę.W tym budżecie sprawdziłbym integre w kl AB Bladelius albo Norma i do tego dobre, pełne harmonicznych źródło. 

W dzielonki bym się nie pchał, bez dobrego pre zawsze będziesz grał na ułamek możliwości, a dobre pre jest poza budżetem i otwiera dodatkowe pułapki, także kosztowe np druty. 

P. S. Wyjście zbalansowane to w ogóle nieistotne w tym kontekście, są fajne klocki, które i na rca śmigają doskonale. 

Edytowane przez p0is0n

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

58 minut temu, rBrodaty napisał:

Podoba mi się ta sugestia. Nie zrobiłem, a usprawiedliwieniem jest fakt, że jeździłem trochę z tymi kolumnami po pokoju. A jak już się ustatkowałem, to zapomniałem o akcesoriach w kartonie. Idę w to!

Jak masz taką se aktustyke i zrobisz prawidłowe pomiary, koniecznie mikrofon z plikiem kalibracyjnym, zyskujesz wyraźny progres w brzmieniu pod każdym względem, którego mógłby nie zapewnić znacznie droższy wzmacniacz.

2 godziny temu, rBrodaty napisał:

Mam jeszcze A29 czyli w sumie dość podobny konstrukcyjnie i podobnie grający G klasowy Arcam. (ale bez streamera i daca) Wyraźnie lepiej zagrał od niego u mnie dopiero Sugden A21 Se Signature. Z poprawiaczy dźwięku w stosunku do części daca i streamu to pewnie by można elaborat cały napisać. Minus że tracisz allinone i Diraca.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, rBrodaty napisał:

Z DIRAC Arcam powinien zagrać dużo lepiej. Chyba, że masz już idealną akustykę w pokoju. Zrób korekcję i dopiero potem zabieraj się za zmiany. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Opcji w budżecie McIntosha będzie bardzo dużo 😉 Daj znać, czy dalej czegoś Ci brakuje po korekcji Dirac 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.