Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś korzystał z AllPay?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić lika zakupów sprzętu stereo na amerykańskim ebay'u. Multibank proponuje mi kartę wypukłą, ale podobno są duże problemy z płatnościami tymi kartami. Znalazłem inny system - Allpay (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) czy ktoś już płacił za pośrednictwem tej firmy? System jest prosty - przelewa się pieniądze na ich konto a oni przelewają na PayPal. Ale czy napewno? :)

Z jakiego sposobu Wy korzystacie?

A wogóle kupowaliście już coś ze Stanów?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/16939-czy-kto%C5%9B-korzysta%C5%82-z-allpay/

Ja korzystałem z AllPay. Co prawda kupowałem tylko książkę (i do tego w Polsce) ale wszysko całkowicie dobrze i szybko przebiegło (maile z informacją). Sam system jest trochę niejasny w obsłudze (nie wiedziałem czy już przelewam czy nie :) ale udało się. Też robiłem przelew z Inteligo. Myślę, że to jest OK i bezpieczniejsze niż karta kredytowa (tzn. wolę tak płacić niż wyrabiać w banku kartę z wypukłym drukiem).

Mozna robic platnosci za pomoca plaskiej karty Inteligo. Jest to jedyna w Polsce Visa Electron, za pomoca której mozna robić płatnosci w necie.

Testowałem, co prawda kupowałem tylko płyty na Amzon.com, ale wszytko chodzi ok.

Dla pewnosci, mam w Inteligo doodatkowe konto do którego wyrobilem nową kartę - jak potrzebuje zrobic platnosc, to zasilam to konto.

Ja używam karty mBanku "eMkarty" czy jakoś tak. Działa jak kredytowa - tak przynajmniej rozpoznają ja zagraniczne sklepy internetowe, a nic na niej nie ma, dopuki nie przelejesz na nią środków. Ja robię to tak, że tuż przed transakcją uzupełniam karte o odpowiednie środki i potem płacę przez net.

Jak dotąd kupowałem tak w różnych polskich sklepach, ale też w Amazon.com i w Lonelyplanet i zawsze było bez problemów. Ogólnie bardzo polecam, bo nie kosztuje tyle co prawdziwa kredytowa, ale chyba ze 20 zł rocznie.

Często kupuję na amerykańskim eBayu. Z reguły korzystam z BidPay ( www.bidpay.com ) czasami z Moneybookers ( www.moneybookers.com - jest po polsku i jest to najtańszy sposób przelewu elektronicznego), zdarzało mi się również przesyłać pieniądze Western Union, ale jest to opcja zdecydowanie najdroższa. Większość sprzedających akceptuje BidPay (czasami nie podają tego bezpośrednio, ale w akceptowanych sposobach płatności podają international money order; BidPay po wpłacie na ich konto przesyła na adres sprzedawcy właśnie IMO). Najpewniej płacić przez BidPay zarejestrowanym użytkownikom BidPay'a.

Jak najtaniej dokonać przelewu zagranicznego (bez pomocy kart płatniczych - bo za nie trzeba płacić co rok, tylko po prostu przelew z banku do banku)? Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - można dokonywać takich przelewów, tylko 30 złotych minimalna prowizja + 10 złoty koszty utrzymania konta co miesiąc... zatem żadna rewelacja...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

'multikonto jestem' (dla studentów) ma już lepsze warunki: 1 zł. - co miesiąc za prowadzenie konta, przelew zagraniczny 20 złoty (cena minimalna), mimo wszystko to i tak rozbój w biały dzień!!!, 20 złoty za przelwe! [chce kupić wzmaka stereo na ebay ale koszty są strasznie duże - przesyłka 110 złoty, przelew 21 złoty czyli w sumnie 121 złoty trzeba doliczyć do kosztu wzmacniacza... brrrrr

Wielokkrotnie płaciłem w necie kartą kredytową BZWBK i jest to chyba najtańszy sposób.Żadnych prowizji i bezpieczny. Płatnośc jest natychmiastowa a w przypadku przewalutowania po kursie dnia.

w sklepach internetowych to można płacić kartą płatniczą, co innego jak kupujesz od prywatnej osoby z zagranicy, która nie korzysta z systemu PayPal (przy pomocy ebay'u)... wówczas dostajesz tylko numer konta do zapłaty...

......chce kupić wzmaka stereo na ebay ale koszty są strasznie duże - przesyłka 110 złoty, przelew 21 złoty czyli w sumnie 121 złoty .....

a wziąłeś pod uwagę ile zaoszczędzisz nie kupując w Polsce? to się cholernie OPŁACA

Odpowiedź dla andrew:

BidPay wymaga niestety wypukłej karty. Ja korzystam z Visa Classic (wyrobienie rocznej 50zł - może nie najtaniej ale ja dosyć dużo kupuję na eBayu). Poza tym, żeby zarejestrować się na eBayu musisz podać przy rejestracji numer karty. Wątpię czy akceptują Inteligo, warto spróbować.

Poszukuję pełnej informacji na temat moneybookers. Jak się tam zalogować itp. Ale największą moją wątpliwością jest, że podobno gwarantują bezpieczeństwo pieniędzy do 1000 GBP. Czy to prawda?

Pomocy.

[email protected]

• 3 tygodnie później...

właśnie zapłaciłem w ebay za lampy FullMusic przez AllPay. szybciutko i czyściutko. Mozna kartą lub z konta Inteligo. Super. Koszty to 47,-PLN ale przy 620$ z dostawą z Hong Kongu to szczegóła drobna.

Pzdr i dzieki za namiar na AllPay

• 4 tygodnie później...

Mam pytanie do osób, które korzystały z allpay'a. W jaki sposób allpay przelicza dolary na złotówki przy dokonywaniu płatności? Bo jak liczę sobie na ich stronie allpay.us/s2p to wychodzi mi stanowczo zbyt wysoki kurs dolara (oczywiście odliczam wcześniej ich 4% prowizję). W regulaminie piszą, że biorą ów kurs według średniego kursu sprzedaży waluty publikowanego przez Citibanh South Dakoota NA. Czy ktoś wie coś o tym banku np.: czy i gdzie ma stronę www?

I jeszcze jedna bardzo ważna związana z tym sprawa. Czy jeżeli zadeklaruję chęć przekazania na konto paypal kwoty np: 100$ to odbiorca otrzyma wspomniane 100$ czy też zostanie ono pomniejszone o prowizję jaką naliczy sobie paypal (zwykle 3%) a zatem dostanie 97$?

Chodzi mi o to czy allpay przypadkiem nie kompensuje owych 3% przy przeliczaniu z $ na PLN tak aby na koncie paypal odbiorcy pojawiła się dokładnie taka kwota jaka została przeze mnie zadeklarowana (przykładowe 100$). To by tłumaczyło za wysoki kurs wspomniany powyżej.

To ostatnie pytanie jest dla mnie szczególnie ważne, a nikt w firmie allpay.us nie odpowiada na moje e-maile.

Pozdrawiam Serdecznie!

Postanowiłem powyższe sprawdzić empirycznie. Jednakże po dwóch próbach i odczekaniu w pierwszym przypadku 5 a w drugim 3 dni ostatecznie się poddałem. Nie ma pieniędzy na karcie i nie ma ich na koncie paypal zaś allpay milczy jak zaklęty. I jeżeli ktoś w ogóle kiedykolwiek jeszcze to przeczyta, w co wątpie zważywszy na martwą reakcję po moim poprzednim zapytaniu, nie pozostaje mi nic innego jak ostrzec Was, a przynajmniej zalecić ostrożność. Niech moje utopione 4 zł będą dla Was światłem ostrzegawczym ;-)

Ale nie tracę wiary więc zadam drugie pytanie: jeżeli nie allpay to co? czy można w tym pięknym kraju jakoś przekazać pieniądze na konto paypal?

BidPay dodał Polskę do swojej listy, więc już nie tylko AllPay obsługuje zaplate dla PayPal. W obu wypadkach nie twało to dłuzej niż 24h

AllPay przy kwocie 280$ miał przelicznik 3,58 razem z prowizją

BidPay przelicznik3,45 razem z prowizją

Pzdr

a tak poza tym, czy to ma jakieś znaczenie. Ty płacisz, sprzedający otrzymuje to co ma otrzymać. Nie kupujesz chyba jachtu czy wyspy żeby parę groszy robiło różnicę, a ułatwienie jest ogromne

Pzdr

>vanvideo Oczywiście, że nie ma to wiekszego znaczenia ale lubię znać zasady. Zresztą to nie jest największy problem. Znacznie większy to sposób potraktowania mojego testowego dolara przez allpay. Dwa podejścia i dwa pudła, trudniej o gorszą statystykę. W obu sytuacjach pieniądze zostały ściągnięte z mojej karty kredytowej (od allpay dostałem nawet stosowne powiadomienie - wynik autoryzacji pozytywny) po czym zniknęły. Jak mam im w takim razie zaufać przy setki razy większych sumach? Do www.smartransfer.pl nawet nie podchodziłem; naczytałem się wystarczająco alarmujących wieści na forach. Van, a czy Ty próbowałeś korzystać z allpay'a ostatnio (w maju)? Ze smartransferem też było wszystko w porządku do czasu.

Zdumiałeś mnie z tym, że bidpay obsługuje przekazy na paypal. Van, jak to zrobić? Sam wielokrotnie korzystałem z bidpay'a ale zawsze po to by wysłać IMO czyli International Money Order. Niestety nie zawsze sprzedający akcyptują tą formę zapłaty, w niektórych miejscach IMO realizuje się długo i wymaga to dodatkowych kosztów. W tej chwili mam właśnie takiego gościa. No nie chce nic poza paypal i kuniec :-|.

A zatem ponawiam pytanie, jak przez bidpay zapłacić paypalowcowi? Wystarczy adres strony (raczej nie jest to www.bidpay.com)

Pozdrawiam Serdecznie

on w PayPall ma swój login coś@cośtam i to wpisujesz jako ID paypallowca

Ze strony głównej BidPay wybierasz witrynę z podanych lub wpisujesz inną. Z regóły dotyczy to jakiś aukcji i postepujesz wg nakazów

w AllPay i BidPay placę z Inteligo. W obu przpadkach nie trzeba mieć pieniedzy na ich koncie tak jak np w moneybrooker, gdzie wplaciłem kontrolnie 50,-PLN a pokazały sie na moim koncie dopiero po 8 dniach i za więcej nie kupie jak za te 50,-

Nie interesuje mnie taki sposób placenie, bo jesli juz sie decyduję to szybko a nie po tygodniu.

Pzdr

Opisujesz ścieżkę, którą już kilkukrotnie przechodziłem tzn. id odbiorcy, serwis aukcyjny, dane odbiorcy - o ile nie jest zarejestrowany w systemie bidpay... i za każdym razem w tym momencie uderzam o "Peyment Delivery Method" z opcjami: First Class Mail, Second Day Air oraz Next Day Air. To są trzy sposoby na dostarczenie MO, w każdym z nich chodzi o to, że gość prędzej czy później otrzyma w liście wysłanym z WesternUnion nakaz płatniczy, z którym uda się do banku by go zrealizować. A zatem nie ma tu nigdzie mowy o przekazaniu pieniędzy na konto paypal. Jak mam bidpay'owi powiedzieć, że nie chcę by cokolwiek wysyłał pocztą ale przekazał środki na konto paypal odbiorcy?

Co do moneybookers podobno są tani ale jedyną formą wypłaty przez odbiorcę w Stanach jest czek bankierski, no i nie da się w ten sposób przyjmować płatności ze Stanów. Zdaje się też, że obie strony transakcji muszą być zarejestrowane w systemie.

BidPay przyjmuje też wirtualne karty mBanku, przestrzegam jednak przed próbami przesyłania za pośrednictwem BidPay'a kwot większych niż 500$.

Pozdrawiam Serdecznie

Nic nie rozumiem . Przeca Bidpay jest tylko do płacenia PayPalowcom. Nie ma innej możliwości jak zpłata dla kogoś z podanych servisów aukcyjnych. ID sprzedającego, to ID PayPalowca. Prywtnie kasy wysłać niestety nie można.

No właśnie Van z tego co ja wiem BidPay służy raczej do płacenia za aukcje niż do płacenia stricte PayPalowcom. W swoich wędrówkach natrafiłem kilkukrotnie na sprzedających, którzy akceptowali BidPay nie akceptując PayPala, choć przyznam, że reguła jest raczej odwrotna. PayPal przecież nie jest obligatoryjnym sposobem regulacji płatności, posiadanie konta PayPal nie jest warunkiem koniecznym do wystawienia przedmiotu na sprzedaż. Fakt jednak pozostaje faktem, bez PayPala życie ciężkie :-|

Pozdrawiam Serdecznie

• 4 tygodnie później...

Witam !

Mam duży problem z ALLPAY - nie przyjmuje dłuższych ID sprzedawcy niż 11 znaków - nie mogę wpisać pełnego nicka sprzedajacego - prosze o pomoc !!!! Można to jakośc obejść ??

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.