Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Nowy Najlepszy Projektor w cenie do 12 tys zł

Rekomendowane odpowiedzi

Sam sobie nie wieżę ale zastanawiam się nad ponownym zakupem Projektora do swojego kina domowego. Na 80% jestem zainteresowany TV od Hisense o powierzchni 98 cali ale mam możliwość zainstalowania ekranu stałego o powierzchni do 140 cali z tym że nie chcę znów iść w jaskinię, zabudowy akustyczne czy niewiadomo co. Na pewno w okolicy ekranu czy to TV będą panele tapicerowane pokryte materiałem welurowym czarnym w odległości do około 90 cm od ściany frontowej na której to będzie ekran czy to też TV z lamelami.  Odtwarzane będą filmy z dysku DVD ripy czy to też BD ripy oraz strumieniowanie czyli Prime Video i tego typu aplikacje na których znajduje się dość bogata kolekcja filmów, stąd też ważne jest by projektor miał dwa wejścia HDMI. Natomiast głównym źródłem będzie dla mnie odtwarzacz płyt Video, dźwięk ma tutaj najmniejsze znaczenie więc go pominę. Dodam że ściany boczne są wytapetowane tapetą raufazą o dość gęstej strukturze pomalowane na ciemny granat zaś sufit jest biały, co do podłogi to jest ciemna wykładzina dywanowa zaś z tyłu są zasłony welurowe na oknach. Odległość ekranu od oczu to jakieś 3,5-3,8 metra w zależności jak przebiegnie remont wspomnianej frontowej ścianki. 

Co polecicie do takiego pokoju? 

15 minut temu, p0is0n napisał:

Dvd ripy na 140".. twardziel 😎

Mam u siebie 162" i 720p na takiej powierzchni wygląda źle. Oglądać Dvd ripy moim zdaniem kiepski pomysł skoro w kilka minut mozna pobrać na dysk wersję w 1080p (o ile wyszła). Osobiscie jak mam oglądać w niskiej jakości to wolę odpuscić seans, bo inaczej bede sie tylko wkurzać 😁

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

19 minut temu, p0is0n napisał:

Dvd ripy na 140".. twardziel 😎

Ja na to mówię Ripy bo są to po prostu wydania DVD z tym że okrojone o napisy i menu, mają na stałe przypisane angielski dźwięk i polskie napisy przez co zajmują mniej miejsca. Oglądałem już takie filmy jak Ksiądz czy Soloman Kan na 120 calach z Epsona i mi nic nie przeszkadzało

Teraz, brewka87 napisał:

Mam u siebie 162" i 720p na takiej powierzchni wygląda źle. Oglądać Dvd ripy moim zdaniem kiepski pomysł skoro w kilka minut mozna pobrać na dysk wersję w 1080p (o ile wyszła). Osobiscie jak mam oglądać w niskiej jakości to wolę odpuscić seans, bo inaczej bede sie tylko wkurzać 😁

Stąd mój komentarz. Dvd ripy oglądam na 42" plazmie🤣

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Osobiscie jak mam oglądać w niskiej jakości to wolę odpuscić seans, bo inaczej bede sie tylko wkurzać 😁

Ale, jeżeli dany film nie wyszedł w Polsce na BD czy to w 4K to pozostaje mi tylko DVD, próbowałem pobrać filmy z tłumaczeniem w wersji BD to albo napisy były zbyt szybkie albo dźwięk miał opóźnienia względem tego co się działo na ekranie ale to było prę lat temu gdy zacząłem zbierać DVD , stąd polegam tylko na polskich wydaniach

4 minuty temu, p0is0n napisał:

Stąd mój komentarz. Dvd ripy oglądam na 42" plazmie🤣

Obecnie na 65 calach Oled i jakoś mi nie przeszkadza rozdzielczość, skupiam się na filmie w owym momencie skończyłem oglądać już U-571 

Na chwilę obecną widzę chyba tylko Epsona TW9400 nowego, z Sony nic nie znalazłem a o JVC i jego DLA mogę pomarzyć w tym budżecie

Natomiast najtańszy JVC NZ30 znalazłem za 15 tys zł co prawda to Laser ale i tak po za budżetem😬 a gdzie jeszcze ekran😞

33 minuty temu, Pan Nikt napisał:

Natomiast najtańszy JVC NZ30 znalazłem za 15 tys zł co prawda to Laser ale i tak po za budżetem😬

To DLP i nie wydaje mi się zeby jakością obrazu chociaz zblizył się do modeli na panelach Lcos. Jakbym miał kupowac DLP (czysto teoretycznie bo wiem ze juz nie kupię) to jest masa innych producentow ktorzy pewnie mają podobne proje w ofercie za mniej niz 15k. Myslę ze JVC tym modelem dlp po prostu pojechało po bandzie licząc na to ze ktos to i tak kupi bo to JVC.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

5 godzin temu, fetek napisał:

Przecież TV są lepsze... co ty tak szybko zdanie zmieniasz 😅

Przeglądam rynek co w danym budżecie można kupić, 80% jestem za 100 calowym Hisense ale 20% za projektorem i obrazem 140 cali

4 godziny temu, fetek napisał:

przecież on i tak nie kupi.

A skąd ty wiesz co ja kupię ? 

6 godzin temu, RAF77 napisał:

Epson tw 9400, bardzo fajny jest.

Obawiam się tylko tego że nie ma dla niego konkurencji, na HCX.com.pl nie ma nic w tym budżecie oprócz Optomy UHZ65LV

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.02.2025 o 09:20, RAF77 napisał:

A po co mu konkurencja, jak on jest fajny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .
Optomy bym kijem nie ruszył.

Wybrałem TV 

Teraz tylko się zastanawiam który Oled? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, RAF77 napisał:

To musisz nowy temat założyć

Ukryta Zawartość

I tak nikt nie będzie brał głosu więc zostaje z tym sam... 

Ukryta Zawartość