Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam na imię Adam, 63 lata, jestem emerytem.

Na skutek małżeńskich zawirowań jestem obecnie sam sobie solo...Musiałem opuścić dom, a że płyty, słuchawki oraz sprzęt audio/video są wspólne – zostawiłem je „współwłaścicielce”. Ze sobą zabrałem sprzęt komputerowy, bo akurat z tym rodzajem elektroniki „dama podająca się za żonę mą” radzi sobie w stopniu nikłym 😉 W starym mieszkaniu pozostały mi z lat młodości „klocki” Pioneera z początku lat ‘90…

Na szczęście dawno temu zarchiwizowałem całą kolekcję płyt do plików mp3 w jakości 320 kb/s, 44100 Hz, joint stereo. Do płyt CD używałem głównie Winampa, choć nie tylko. Czarne krążki zgrali mi synowie do plików wav – ja przekonwertowałem do mp3 w jakości oraz sposobem podanym powyżej.

W obecnej chwili mieszkam w mieścinie, z której jest na tyle daleko do dużego miasta, że najzwyczajniej w świecie nie chce mi się jechać, szukać miejsca parkingowego, odpowiedniego sklepu oraz ogarniętego sprzedawcy – i stracić na to cały dzień…

Moje pytanie: czym połączyć Samsunga Galaxy S24+ oraz Koss Porta Pro?

Dawniej miałem SGS 10+, więc gniazdo 3,5 mm Jack było obecne. Niestety – stary smartfon umarł, a w nowym tylko USB-C. Na razie używam zwyczajnej przejściówki z marketu. Do słuchania mam duuużo muzyki w mp3. Nie wkraczam w świat Tidal, Spotify czy innego Qobuz. Nie mam takiej potrzeby. Czasem używam Replaio, ale niezbyt często...

Naczytałem się różnych wiadomości na kilku forach poświęconych szeroko rozumianemu audio, ale ilość oraz szczegółowość informacji przerasta moją cierpliwość i zrozumienie tematu.

Domyślam się, że przydałby mi się jakiś dongle DAC/AMP, ale… JAKI?

* Który wybrać? W moim wieku - starego rock/metal fana – nie spodziewam się usłyszenia dźwięków, których nigdy nie miałem okazji usłyszeć...

* Ile przeznaczyć na takie ustrojstwo? Czy wystarczy mi sprzęt za 200-400 zł, czy myśleć o czymś innym? W końcu emerytura to nie wypłata – zawsze jest jej mniej…

* Co z programem UAPP? Czy jest on konieczny do prawidłowego działania dongla, czy też sama aplikacja i przejściówka wystarczą?

* Czy w ogóle potrzebuję dongla, by usłyszeć więcej z moich plików mp3? Bo może nie ma żadnego sensu wydawać pieniędzy na sprzęt, który nie wniesie kompletnie nic wartościowego do słyszanego obecnie przeze mnie dźwięku?

Na razie zrozumiałem z lektury wielu postów tyle, że UAPP i dongle DAC/AMP są niezbędne. Czy na pewno? Cena aplikacji jest mała i nie stanowi problemu…

Nie chcę zmieniać słuchawek – Kossy są dla mnie świetne, a przy tym lekkie i nie używam ich na zewnątrz. Poza tym z lektur forów wiem, że kupowanie słuchawek „w ciemno” nie jest zbyt mądre. Jestem już za stary, żeby bawić się w kupowanie i oddawanie – wobec czego Kossy zostają…

Nie ukrywam, że ten post zamieszczam również na innych forach poświęconych tematyce audio. Liczę na znalezienie dobrej duszy, która pochyli się nad problemem starszego pana 😉

Uprzejmie proszę o pomoc w wyborze - Adam

11 godzin temu, Adam Malik napisał:

* Czy w ogóle potrzebuję dongla, by usłyszeć więcej z moich plików mp3? Bo może nie ma żadnego sensu wydawać pieniędzy na sprzęt, który nie wniesie kompletnie nic wartościowego do słyszanego obecnie przeze mnie dźwięku?

Wszystkiego pozytywnego w nowej prywatnej sytuacji 🙂

Cytat daje jednoznaczną i najlepszą odpowiedź. Te KOSS-y są zawsze magiczne i zawsze w ten sam sposób. Zawsze.
Jeśli kiedyś zechcesz więcej, nazbieraj 600 - 700 zł na inne słuchawki.

12 godzin temu, Adam Malik napisał:

* Co z programem UAPP? Czy jest on konieczny do prawidłowego działania dongla, czy też sama aplikacja i przejściówka wystarczą?

Wystarczy aplikacja i przejściówka 🙂 

12 godzin temu, Adam Malik napisał:

Kwestia personalna, warto dać im szansę  

Co do tego, co warto posłuchać — opcji jest dużo  Na pewno sprawdziłbym iFi Audio GO link, FiiO KA13, HiBy FC3, Shanlinga UA2 Plus 😉 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, podziałamy  😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za reakcję i odpowiedzi. W wolnym czasie czytam i powoli poznaję temat.

Wuelem - nowa sytuacja prywatna jest na razie w impasie i... to najbardziej parlamentarne słowo, jakie przychodzi mi na myśl 🤪

Czy dobrze rozumiem, że sugerujesz pozostanie przy marketowej przejściówce? Tak odczytałem Twój wpis. Co do słuchawek - nawet nie to, że mi szkoda pieniędzy (bo nie szkoda), tylko z lektur tego oraz innych forów zrozumiałem, że kupowanie słuchawek na odległość jest niemądre. Nie chcę bawić się w zakup i potem zwrot i czekanie na gotówkę... Jestem starej daty - nie nadążam za swoimi synami, którzy kupują i zwracają na potęgę.

Pozdrawiam - Adam

13 minut temu, Adam Malik napisał:

Czy dobrze rozumiem, że sugerujesz pozostanie przy marketowej przejściówce?

Po prostu podłącz jak potrafisz najlepiej do telefonu i przyjmij (słusznie): Porta Pro są dawcą jakości - i zamknij temat.

3 godziny temu, Q21 napisał:

iFi Audio GO link, FiiO KA13, HiBy FC3, Shanlinga UA2 Plus

Jak ktoś podaje 4 wybory to znaczy, że sam nie wie, co proponuje. Nie potrafi nakreślić kryteriów, które uszeregują "jakość". Co prowadzić może tylko do tego...

16 minut temu, Adam Malik napisał:

nie nadążam za swoimi synami, którzy kupują i zwracają na potęgę.

Rozsądnym jest ewentualnie kupić kolejne słuchawki, które same w sobie zagwarantują skok jakości. Niezależnie od okoliczności ich używania. Tracenie np. 300 zł, czyli odsuwanie tego kroku w czasie jest nierozsądne. Nieekonomiczne.
Albo nie wydawać nic, albo przeznaczyć maks pieniędzy na poprawę jakości. Wzmacniaczem podobnym do tego w telefonie, tylko w osobnej obudowie tego efektywnie nie zrobisz .

A "żony" nie możesz spytać o radę, co ona by zrobiła? Domyślam się, że liczenie pieniędzy i szacowanie korzyści do strat nie jest jej obce. Pytaj póki masz ten "skarb" jeszcze w swojej orbicie 🙂.

Wuelem - dzięki z odpowiedź.

Czy masz może jakieś zdanie o aplikacji UAPP? Czy jest możliwe, aby uzyskać realną/zauważalną poprawę dźwięku w Kossach podpiętych przez przejściówkę? Moje pytanie bierze się z tego, że nie do końca rozumiem działanie tej aplikacji - ale jej koszt to marne około 37 zł, więc raczej niewiele, a większości znalezionych na forum postów o tej aplikacji jest ona uważana za nieodzowną...

Adam

Edit - pozwolę sobie rozszerzyć pytanie o aplikację do słuchania. Mnie przypasował Musicolet, bo WSZYSTKIE pliki mp3 mam pogrupowane w katalogach jako wykonawca/rok i tytuł płyty/numer i tytul utworu - a Musicolet świetnie czyta z karty pamięci i bez problemów odtwarza katalogi, na czym mi ZALEŻY!

Adam

Edytowane przez Adam Malik
słaba pamięć ;-)

Jest prostsza opcja kończąca temat. Odtwarzacz plików z gniazdem słuchawkowym 3.5 mm. Potwornie mnie zirytował mówiąc łagodnie brak takiego gniazda słuchawkowego w smartfonie. Próbowałem różnych gadżetów o które pytasz @Adam Malik czyli "przejściówek" między USB-C smartfona a słuchawkami z jackiem 3.5 mm. Pieniądze wyrzucone w błoto. Działają najdłużej ze 3 miesiące i kończą w koszu na śmieci. Jak dzialają to też to działanie pozostawia wiele do życzenia (przerwy w transmisji dźwięku). Chłam straszliwy.

Skończyło się na przenośnym odtwarzaczu plików z Koss Sporta Pro i Koss Porta Pro. Droższe słuchawki nic nie wnoszą w naszym wieku.
@Wuelem wie o co chodzi 😉 Rewelacja i święty spokój bez udziwnień. Kilkaset płyt CD zripowanych do FLAC wrzucone do karty pamięci odtwarzacza. A telefon jest do tego do czego wyjściowo ma służyć.

Edytowane przez Elbing
uzupełnienie

Elbing - dziękuję za odpowiedź.

Na innym forum również zasugerowano mi zakup DAP - bo zapewne to masz na myśli. Czy zechcesz zasugerować jakiś konkretny model? Kiedyś interesowałem się takim ustrojstwem dla syna na prezent - ale był szybszy i ściągnął sobie coś od żółtych braci 😇. Nie chcę prosić synów o pomoc, bo nie muszą wiedzieć o wszystkich kłopotach ojczulka - poza tym mam ambicję, by samemu to ogarnąć.

May the Force be with You 😉

Rok temu dostałem na urodziny od siostry i szwagra:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pracuje z każdymi słuchawkami przewodowymi i bezprzewodowymi. Bardzo użyteczna opcja wzmocnienia sygnału dla słuchawek przewodowych. Po konsultacjach z @Wuelem stanęło na słuchawkach Koss Sporta Pro i Koss Porta Pro. Ok. 400 płyt CD w formacie FLAC wpakowałem na kartę pamięci odtwarzacza. Sortuje wg plików/katalogów, albumów, artystów i gatunków. Od roku święty spokój z słuchaniem muzyki i bez nerwowych ruchów jak zadzwoni telefon podczas słuchania. I przede wszystkim bez durnych, ciągle psujących się i rozłączających się "przejściowek"

P.S. Okazało się, że młoda kupiła to w @Q21. Więc jeszcze oni mogą się wypowiedzieć w jego temacie. Obstawiałem, że też skończy w koszu najdalej po 3 miesiącach ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu działa bez zarzutu a przede wszystkim soft nie robi żadnych zawieszek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elbing
P.S.

Elbing - chwała Ci 👍👍👍

Toś mi teraz wbił gwóźdź 😉 Biorę się za zgłębianie tematu - może to właśnie będzie koniec poszukiwań dongla?

Wielkie dzięki!

7 minut temu, Adam Malik napisał:

koniec poszukiwań dongla?

Jeżeli nie planujesz zakupu słuchawek powyżej tych,które używasz,spokojnie wystarczy ci dongle Ibasso DC 02 ,który powinieneś dostać używany za ok. 150 zł ( max) . Można oczywiście taniej :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krótki żywot to ma @baltfan.

Kabelek jest najsłabszym punktem tego dongla.

Wogole w donglach są 3 - 4 punkty locus minoris resistentiae:

- połączenie gniazdo - wtyk micro USB C

- wspomniany wyżej kabelek (jeśli jest to padnie na 99,9 %)

- elektronika

- gniazdo sluchawkowe

3 minuty temu, Elbing napisał:

Krótki żywot to ma

Jeżeli będzie używany jako przenośny ,to zgadzam się. 

Używany stacjonarnie do słuchania muzyki w domu ,będzie działał długo.Mój Ibasso ma ładnych parę latek :) Kabel ma wytrzymały ,nie raz go prawie wyrywałem z gniazda .

Natomiast moja druga propozycja ,jest rozwiązaniem mocno budżetowym. Żeby po prostu uzyskać dźwięk z usb C.

Nie testowałem sam tego .

Ja używałem tylko w łóżku w sypialni tych dongli. Nigdzie się nie przemieszczałem z nimi - pozycja horyzontalna 😉 A i tak szlag je trafiał najdalej po 3 miesiącach. Naprawa gwarancyjna polegała na wymianie na nowy. W końcu mi się znudziło za którymś razem.

1 godzinę temu, Elbing napisał:

Fajna opcja 🙂 Żywe, mocne , rozrywkowe granie z dobrą separacją i dołem. 

Wydali nowy model, w śmiesznie niskiej cenie - HiBy R1 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 minuty temu, Q21 napisał:

Fajna opcja 🙂 Żywe, mocne , rozrywkowe granie z dobrą separacją i dołem. 

Wydali nowy model, w śmiesznie niskiej cenie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  🙂 

Czym się różni HiBy R1 od R2 tak na szybko ?@Q21 ?

Ukryta Zawartość

baltfan - dzięki za odpowiedź.

Przegryzam się w wolnej chwili przez wszystko to, czego się dowiaduję. Sam chciałem 🤪

Obecnie jestem posiadaczem podobnej przejściówki za 15 złociszy i dźwięk mam. Niestety mam wrażenie, że nie jest taki sam, jak ze starego SGS10+ z wyjściem Jack 3,5. Być może to autosugestia, być może szukam dziury w całym - ale od czego są fora dyskusyjne? Dlatego utworzyłem konto i zadałem pytanie - bo zapewne ktoś przede mną przeszedł podobną drogę i może dać podpowiedź. Ale zanosi się na częstsze wizyty na forach 😉

Pozdrawiam - Adam

edit: nie myślę o innych słuchawkach również z tego powodu, że mam inne zajęcia  i najzwyczajniej w świecie mój czas na spokojne przesłuchanie jakiejś płyty to jakieś 2-3 godziny w ciągu dnia...

słaba pamięć ;-)

Rozłożyła mnie grypa pomimo szczepienia. Wszystko mnie wq....

Jedyne co jestem w stanie znieść to słuchanie muzyki z tego DAP HiBy z Koss Sporta Pro. Bajeczny dźwięk i dobrze robi na moje skołatane nerwy. Gorące podziękowania dla @Wuelem za sugestię nabycia tych słuchawek 🤗 Miałeś rację na 1000%

Smartfon wraz dongle już by pofrunął za okno.

Elbing - szczęścia życzę!

A dlaczego nie życzę Ci zdrowia? Bo na Titanicu wszyscy byli zdrowi 😁

Pijąc wódkę, jedząc śledzie - będziem silni jak niedźwiedzie 😉

May the Force be with You 👍

16 godzin temu, Elbing napisał:

Czym się różni HiBy R1 od R2 tak na szybko ?@Q21 ?

Budową, DACiem, R2 ma mocniejszy wzmacniacz. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Wszystkim Wam bardzo dziękuje za wpisy, porady i propozycje.

W związku z feriami cały tydzień poświęciłem wnuczkom, dlatego zaglądałem na forum bardzo sporadycznie.

W wolnej chwili poświęciłem czas na doczytanie szczegółów Waszych propozycji. Jakże żałuję, że mój PESEL jest taki, a nie inny 😉

Zauważyłem, że dalsze zgłębianie tematu DAC/AMP, czy też DAP niewątpliwie prowadzi do uzależnienia, co – jako byłemu/emerytowanemu kandydatowi na audiofila – wydaje mi się uzależnieniem raczej pozytywnym (przynajmniej w fazie teoretycznej) 😄

Na razie zabieram się do tematu, jak „pies do jeża” – ale każdy przeczytany na ten temat artykuł pogłębia moją wiedzę. Ponieważ nie mam jednak ciśnienia na dokonanie szybkiego wyboru – pozwólcie, drodzy forumowicze na zwłokę w podjęciu decyzji.

Pozdrawiam - Adam

słaby wzrok ;-)

Dla mnie w podobnej sytuacji idealnym rozwiązaniem okazały się Koss Porta Pro wireless, obecnie do kupienia za 160 zł. Już ze dwa lata służą mi bez problemu.

Polecam takie rozwiązanie ze względu na wygodę oraz bardzo dobrą jakość dźwięku. Zresztą dla plików mp3 przesył przez BT nie obniża jakości w sposób zauważalny w naszym wieku 🙂

Wojtek

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich!

Trochę się u mnie działo w zeszłym tygodniu i właśnie owo „działo” jest powodem milczenia 🙂

W weekend synowie przywieźli do mojej kawalerskiej miejscówki wszystkie płyty – winylowe i CD. Ich mamusia (która najwyraźniej podjęła jakieś „przełomowe” decyzje) dorzuciła łaskawie gramofon, słuchawki itp. Dla siebie zostawiła całe kino domowe wraz z filmami na DVD i BD.

W związku z powyższym moje poszukiwania DAC/AMP nie tyle straciły sens, co przestały mieć jakiś wyższy priorytet. Po prostu – mam już czego i na czym słuchać! Nie oznacza to jednak, że ów temat przestał mnie interesować. Niewykluczone, że będę poszukiwał takiego dongla DAC do... laptopa! Dlaczego?

Podczas pobytu na feriach z wnuczkami czytałem w wolnej chwili o sprzęcie DAC/AMP i wnukowie zainteresowali się tym, co oglądam i czytam. Od słowa do słowa – któryś z nich wygadał się tatusiowi… i tak moi synowie dowiedzieli się o sprawie. Nie chciałem z nimi poruszać tematu, bo chłopaki mają swoje problemy, bo to ich matka poczuła „zew kobiecej wolności”, chęć „odblokowania własnego wnętrza” oraz potrzebę „podróży w głąb siebie” – poza tym moje kłopoty staram się rozwiązywać sam. Jeden z synów zaproponował mi żebym zainteresował się donglem do laptopa i… po głowie chodzi mi ustrojstwo w typie Dragonfly Black lub Red. Mając na uwadze Wasze uwagi co do trwałości kabelków dongli zainteresowałem się urządzeniami bez kabelków. Jest to jednak sprawa, która schodzi obecnie na dalszy plan… Moja „nie wiem jak długo jeszcze” żona wydaje się przyspieszać w temacie przyszłości i raczej to będzie mój priorytet w najbliższych tygodniach. Poza tym jeden z synów wydaje się mieć jakąś wiedzę o audio i spodziewam się, że być może „pociągnie” temat…

Dziękuję wszystkim zainteresowanym za wpisy, uwagi, propozycje i... słowa otuchy 🙂 Jeśli sprawa odżyje – odezwę się.

Pozdrawiam – Adam Malik