Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz 2.1 HDMI ARC

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie zamiast wzmacniacza używam AVR Sony. Kupiłem najtańsze co z hdmi ARC znalazłem w okolicy, celem zaspokojenia ciekawości. W zasadzie jest ok poza świadomością, że może być lepiej. 

Wymagania:

- HDMI ARC z funkcją CEC (regulacja głośności przez TV),

- wyjście sub-out,

- filtr górnoprzepustowy dla kolumn.

Budżet? Za £350 można kupić Wiim, więc niech będzie w tych okolicach, powiedzmy 2000zł nowy lub używany.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

https://www.audiostereo.pl/topic/169470-tani-wzmacniacz-21-hdmi-arc/
  • szymon1977 zmienił(a) tytuł na Tani wzmacniacz 2.1 HDMI ARC

Zobacz używki Harman Kardon HT/HTS/BDS, różne wersje są. Widziałem u nas po 500zł a nawet mniej. Sub z filtrowaniem dla kolumn (na stałe aktywny w tym co miałem), tuner, dvd/bluray/cd masz w gratisie 🙂

Z nówek znajdzie się Argon SA2. Z używek w Polsce pewnie jakieś Onkyo, Denony, ale jak będzie w UK trudno powiedzieć. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 20.02.2025 o 09:57, Q21 napisał:

Z nówek znajdzie się Argon SA2. Z używek w Polsce pewnie jakieś Onkyo, Denony, ale jak będzie w UK trudno powiedzieć. 

Jakieś modele paniętasz?

• 2 tygodnie później...

Poza chińczykami jedyne co znalazłem, to Marantz MR1200: trochę bez sensu zakup, skoro w porównywalnej cenie można trafić podobny konstrukcyjnie NR1504 z możliwością 5.1

Jakieś inne modele ktoś kojarzy?

No i fajnie. Z tymi naleśnikami mam pewien problem: ceny od £100 za NR1401 do £400 za NR1711, a wszystkie niby takie same. Gdzieś w połowie są NR 1504... ale za niewiele więcej można trafić SR5005. Zerkam na ebay, jak się dobra oferta trafi w okolicy to będzie szybka decyzja.

Obstawiam, że sam wzmacniacz to zmiany co najwyżej kosmetyczne. Muszę poczytać o funkcjach, żebym nie zapłacił 2x więcej za coś, czego nie będę używać.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Obstawiam, że sam wzmacniacz to zmiany co najwyżej kosmetyczne

Tak. O ile wogole jakies.

Yamaha daje za to duzo mozliwosci grzebania w ustawieniach dzwieku, nawet po kalibracji mozna regulowac wykres tak jak w Dirac.

W dniu 8.03.2025 o 07:57, BlueDot napisał:

Yamaha daje za to duzo mozliwosci grzebania w ustawieniach dzwieku, nawet po kalibracji mozna regulowac wykres tak jak w Dirac.

O! I to mi się podoba.

40 minut temu, BlueDot napisał:

soundbary

Eee...

12 godzin temu, BlueDot napisał:

Nowoczesne soundbary potrafia zabrzmiec zaskakujaco dobrze, nawet w materiale muzycznym. Moze warto w tym kierunku popatrzec.

Ktore. 

Sonos? Bose? Kiedyś Focal, Yamaha?

Czy mówisz o LG? Samsung?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ktore. 

Sonos? Bose? Kiedyś Focal, Yamaha?

Czy mówisz o LG? Samsung?

Ostatnio sluchalem Samsunga, jakis wysoki model. Bylem zaskoczony. 

Też miałem takie wrażenie, ale to tylko efekt łał! Po dłuższym posłuchaniu czar pryska. Fizyki nie przeskoczymy, z pierdziawek kurzego jajka nie będzie fajnego dźwięku.

Słuchałem kilku nie wiem czy to wysoki albo jak wysoko model bo mnie to nie interesuje i kurcze no nie robił żadnego wrażenia. Tam jest dużo wyższego basu z suba. O to chodzi?

6 godzin temu, Allmr napisał:

Też miałem takie wrażenie, ale to tylko efekt łał! Po dłuższym posłuchaniu czar pryska. Fizyki nie przeskoczymy, z pierdziawek kurzego jajka nie będzie fajnego dźwięku.

Ja nie mowie ze to ma zastapic prawidlowo rozstawiony sprzet stereo. Do sluchania muzyki w tle jest ok a do filmow jest super.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tam jest dużo wyższego basu z suba. O to chodzi?

Tam jest aplikacja pozwalajaca zmieniac ustawienia dzwieku w dosc duzym zakresie. Jest tez kalibracja automatyczna.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, SonOctavius napisał:

Harman kardon citation amp spełnia wymagania. Bedziesz mógł sobie "sabaja"sprawdzić.  

Te wszystkie kostki wyglądają jak bracia bliźniacy Wiim - czy technicznie są to klony?

Szczerze mówiąc to na razie nastawiam się na zmianę AVR na lepszy, ale jak już robić downgrade to bez kompromisów: skoro hifi zredukowałem do funkcji KD, to dlaczego KD nie zredukować do 2.1?

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Te wszystkie kostki wyglądają jak bracia bliźniacy Wiim - czy technicznie są to klony?

Szczerze mówiąc to na razie nastawiam się na zmianę AVR na lepszy, ale jak już robić downgrade to bez kompromisów: skoro hifi zredukowałem do funkcji KD, to dlaczego KD nie zredukować do 2.1?

Układ odpowiedzialny za wzmocnienie to axign ax5689 (powerdac)to samo co w sabaj a30a czy tam smsl SMSL VMV A2 i aktywnych głośnikach jbl za grube tys. Samo urządzenie różni sie znacznie masz hdmi + chromecast wbudowany itp + mozliwosc zrobienia 4.1 (tyły bezprzewodowo)

Edytowane przez SonOctavius
Opublikowano (edytowane)

Sabaj jest paskudny, ale pozostałe są kuszące.

Wiim, HK, SMSL... znasz jakieś jeszcze? Może Loxije, Arylic...?

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Sabaj jest paskudny, ale pozostałe są kuszące.

Wiim, HK, SMSL... znasz jakieś jeszcze? Może Loxije, Arylic...?

Na tym holenderskim układzie tyle co wymieniałem są. Dużą zaleta jest pętla sprzężenia zwrotnego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
14 godzin temu, BlueDot napisał:

Tam jest aplikacja pozwalajaca zmieniac ustawienia dzwieku w dosc duzym zakresie. Jest tez kalibracja automatyczna.

Dalej tego nie widzę do muzyki ale ok. Jak ci wystarcza. Nic mi do tego.

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

to dlaczego KD nie zredukować do 2.1?

Dlaczego nie do soundbara? Idz na calosc 😉

35 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dalej tego nie widzę do muzyki ale ok. Jak ci wystarcza. Nic mi do tego.

Ja nie widze zadnego sprzetu ponizej 50 000 do muzyki, ale @szymon1977 robi downgrade, wiec jest mu chyba wszystko jedno.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Ja nie widze zadnego sprzetu ponizej 50 000 do muzyki

Sugeruję ograniczyć się do dzialu hi-end, a tu nie oślepiać innych.

14 godzin temu, SonOctavius napisał:

Na tym holenderskim układzie tyle co wymieniałem są.

To jakiś lepszy układ, czy po prostu go lubisz?

42 minuty temu, szymon1977 napisał:

To jakiś lepszy układ, czy po prostu go lubisz?

Rozdzielczy i neutralny a zarazem przyjemny w odsłuchu, napędzi praktycznie każde kolumny. Subiektywnie zdecydowanie lepiej mi to brzmi od  infineon i TPA.

Jak to w audio najlepiej samemu sie przekonać. 

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Sugeruję ograniczyć się do dzialu hi-end, a tu nie oślepiać innych.

A kto powiedzial ze 50 000 to hi end? Hi end to raczej 500 000.

• Pokaż nowe odpowiedzi