Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany tani streamer do zestawu HIFI. Proszę o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Volumio w wersji darmowej jest (o ile się nie mylę) całkiem funkcjonalne, ale masz rację,.przez kilka lat mogło się coś zmienić.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, robo27 napisał:

Jego funkcjonalność jest okrojona o TIDAL m.in., a na tym autorowi tematu zależy.

Czyli odpada, dziękuję za sprostowanie.

Ps

Ja używałem Spotify, więc istnienia wersji płatnej nie zauważyłem hehe

Ale trzeba dodać że w wersji bezpłatnej Volumio można Tidal i Qobuz używać po UNPN np z Mconnect i jakość jest świetna... nie jest to co prawda wygoda Tidal connect ale przynajmniej dźwiękowo jest dobrze 🙂 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ale trzeba dodać że w wersji bezpłatnej Volumio można Tidal i Qobuz używać po UNPN np z Mconnect i jakość jest świetna... nie jest to co prawda wygoda Tidal connect ale przynajmniej dźwiękowo jest dobrze 🙂 

O tej możliwości zapomniałem. Dzięki.

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

w wersji bezpłatnej Volumio można Tidal i Qobuz używać po UNPN np z Mconnect

Na czym to polega?

BTW tu już umyka podstawowa zaleta Volumio, czyli włączasz i gra umyka.

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Na czym to polega?

BTW tu już umyka podstawowa zaleta Volumio, czyli włączasz i gra umyka.

Jedyna różnica jest taka że zamiast aplikacji Tidal używasz aplikacji Mconnect... Mconnect się łączy po UPNP które volumio ma domyślnie włączone...

W przypadku Tidala, Mconnect świetnie się sprawdza. Raz że jakość lepsza(u mnie od Tidal Connect czy Tidala z apki Eversolo), a dwa że do puszczenia ulubionej playlisty czy albumu to jedno kliknięcie więcej niż w przypadku Tidal Connect.

Czasem ludzie mają problem z obsługą Mconnect, ale gdy parę razy to zrobimy to jest bardzo proste.

Gdyby ktoś dopiero zainstalował i potrzebował pomocy jak włączyć to służę pomocą, mam nawet zrobione zdjęcia co i jak po kolei trzeba zrobić.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Jedyna różnica jest taka że zamiast aplikacji Tidal używasz aplikacji Mconnect... Mconnect się łączy po UPNP które volumio ma domyślnie włączone...

Ale potrzeba jakieś dodatkowe urządzenie? A może Mconnect to wtyczka?

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale potrzeba jakieś dodatkowe urządzenie? A może Mconnect to wtyczka?

Aplikacja na komórkę. Nic więcej nie potrzeba.

1 minutę temu, przmor napisał:

Działa "przewijanie" utworów w Tidal po UPNP?

Działa w moode, działa w ropieee i działa w volumio pod warunkiem że nie jest sie zalogowanym. Jak się zalogujesz to działa Tidal connect a sypie się UPNP...

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Aplikacja na komórkę. Nic więcej nie potrzeba

A co ta aplikacja na komórkę robi?

46 minut temu, szymon1977 napisał:

A co ta aplikacja na komórkę robi?

Steruje tym co chcemy puszczać. Zastępuje Tidala czy Qobuza i jak dla mnie brzmi to lepiej lepiej niż z Tidal Connect czy w moim przypadku Tidala lub Qobuza z apki Eversolo.

Wstawię zdjęcia z opisem.

W skrócie po otworzeniu apki naciskamy Play to i wybieramy z jakiego streamera będziemy grać.Klikamy Browser i wybieramy Tidala lub Qobuza.Klikamy w 3 poziome kreski i wybieramy My Playlist lub Favourites(w przypadku albumów).Wyskakują nam playlisty do wyboru i możemy już grać.To było z Qobuza, w przypadku Tidala klikamy w te 3 poziome kreski  i wybieramy My Collection i tam kieruje nas do Mixes&Radio,Playlist,Albums, Tracks,Video lub Artist.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mconnect2.thumb.jpg.77c0862330a92f1f5cb2fcea5bf3c2de.jpgMconnect3.thumb.jpg.be660adf9c131fe0311f6f416c5528c1.jpgWMconnect4.thumb.jpg.99874ffa9d3a3767a8318dad1f54b2a5.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

10 godzin temu, treinerek napisał:

Steruje tym co chcemy puszczać.

Inna dobra alternatywa to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , robi w sumie to samo, ale ma jakiś (dla mnie) lżejszy i bardziej przejrzysty interfejs. Także pozwala wybrać zewnętrzny renderer UPNP (np. Wiima, Malinkę itp.). Od pewnego czasu gra pliki Max. Plus ma więcej możliwości konfiguracji.

Screenshot_20250226_083757_BubbleUPnP.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MacP

Jak jest obecnie z dodawaniem do ulubionych w Tidal poprzez zewnętrzne aplikacje? Czy któraś potrafi zrobić to tak aby dodana w niej do ulubionych zawartość pojawiła się w ulubionych natywnej aplikacji Tidal? Z tego co pamiętam parę lat temu nie było takiej możliwości.

11 godzin temu, treinerek napisał:

Steruje tym co chcemy puszczać.

Czyli tak: instaluję na komórce Mconnect i używam go jak playera... ale muzyka nie gra z komórki, tylko ze stojącego obok Volumio. Dobrze myślę?

To teraz pytanie: muzykę pobiera z netu Volumio i mogę komórkę wyłączyć, czy muzykę pobiera z netu komórka i przesyła do Volumio?

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Czyli tak: instaluję na komórce Mconnect i używam go jak playera... ale muzyka nie gra z komórki, tylko ze stojącego obok Volumio. Dobrze myślę?

To teraz pytanie: muzykę pobiera z netu Volumio i mogę komórkę wyłączyć, czy muzykę pobiera z netu komórka i przesyła do Volumio?

Mconnect działa jako player ale też przy okazji jako serwer UPNP dla Volumio.

Jak wyłączysz Mconnect na komórce przestaje grać.

27 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mconnect działa jako player ale też przy okazji jako serwer UPNP dla Volumio.

Eee... dla mnie nonsens, ale dzięki za wyjaśnienie.

Dla użytkownika Tidala nie taki nonsens. Przynajmniej wiem co aktualnie gra bo aplikacja Tidal po Tidal Connect ma czasem z tym problem (co innego gra a co innego wyswietla).

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Serio?! Muszę sprawdzić na BubbleUPNP, ale to raczej tylko pilot/trigger odtwarzania, które potem przejmuje już w całości renderer, czyli nasz streamer współpracujący z apką, a ją samą można wyłączyć i nadal będzie grało do końca playlisty.

Dobrze tylko do samego sterowania mieć inny(starszy już nie używany, bez karty sim, tylko po wifi,by nam nic nie przeszkadzało) fon lub tablet. Wtedy nic nam nie będzie przeszkadzać, myślę o przychodzących połączeniach, smsach. Nawet gdy musimy wyjść to tego sterującego sprzętu ze sobą nie zabieramy, a dodatkowo nie zjada nam baterii podczas odtwarzania w naszym głównym fonie.

Może to przyzwyczajenie ,bo próbowałem z apką Bubble i dla mnie to nie(może dla tego , że nie jest dla mnie tak łatwa jak Mconnect). Pewnie gdybym używał cały czas  Bubble  narzekał bym na inne.

To już pewnie kwestia indywidualnych wyborów.

W Mconnect bardzo podoba mi się ten wysuwany u góry pasek z informacjami, gdzie jest suwak czasowy, który możemy przesuwać, dokładne dane jak odtwarzany jest utwór no i wybór w jaki sposób mają być puszczane utwory, w pętli, w kolejności bądź losowo.

Edytowane przez treinerek

1 godzinę temu, treinerek napisał:

Wtedy nic nam nie będzie przeszkadzać, myślę o przychodzących połączeniach, smsach.

Może mówisz o funkcjonalności Chromecast Audio - jej rzeczywiście czasem przeszkadzają inne dźwięki systemu i potrafi przez nie rozłączyć muzykę. Gdy ma się np. Wiima, czy malinkę, to w BubbleUPNP czy Mconnect, czy HiFiCast pojawiają się zazwyczaj dwa renderery dla każdego z tych urządzeń: UPNP i Chromecast. Gdy wybierze się ten pierwszy, to nic nie zakłóca odtwarzania, to są zupełnie inne "kanały", telefon jest wtedy wyłącznie czymś w rodzaju pilota. Po wystartowaniu muzyki ona gra już wprost z sieci, telefon może sobie robić co chce.  

O, tutaj podwójna reprezentacja jednego odtwarzacza (Wiim Ultra, akurat wyłączony, ale po włączeniu widać oba jako aktywne). To są dwa zupełnie różne protokoły rządzące się swoimi prawami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MacP

@MacP wiesz mi chodzi bardziej o to, że swojego prywatnego fona lepiej do tego nie używać, powody wymieniałem wyżej. Ale jak ktoś musi to ok, nie ma problemu.

Mam do tego starszego ONE + 6 i tablet- 11cali, które mam zawsze na full doładowane.

Czy ktos porownywal wiim pro po wyjsciu coaxial do malinki z digione lub tagi twa10b? 

Czy to dobry transport do dac po coaxialu?

W dniu 22.02.2025 o 14:43, czesiek85 napisał:

Hej,

posiadam zestaw Pylon Diamond 25, naim 5 si, DAC Chord Qutest - szukam taniego, z prostą aplikacją, transportu do zewnętrznego daca, żeby obsługiwał Tidala bit perfect i Spotify (używki mile widzaine). Obecnie korzystam z laptopa, ale dla mnie to rozwiązanie jest koszmarnie niewygodne. Chce żeby streamer miał nie tylko wyjście optyczne gdyż wejście optyczne w moim DACu jest zablokowone przez TV.. Powiedzcie mi czy takie streamer wpływa na jakość odtwarzanego dźwięku podczas gdy za konwersje analogowo cyfrową będzie odpowiadał Chord Qutest ? Myślałem o maksymalnej kwocie 500 zł. 

Poszukaj WiiM Pro.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi