Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o ocenę zestawu stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Rotel A14 Mk2 miałem do niedawna. 

Dobry sprzęt. Porządnie wykonany. Na dzień dobry zmień mu firmware na najnowszy.

@il Dottore klasa A a sprzężenie zwrotne to dwa różne zagadnienia. 

Densen robi bardzo dobre wzmacniacze w klasie AB bez sprzężenia zwrotnego.

W dniu 23.02.2025 o 16:43, PrzemoChem napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 481489237_976463787360779_4433838580096632141_n.thumb.jpg.87577fee389eb21e8b81365adf7308bd.jpg

Tak wygląda u mnie ustawienie kolumn, nie mam standów głośnikowych, ale jako podwyższenie posłużyły mi stare Tannoye M1. Co do DAC do mam budżetową wersję, audiotrak prodigy cube black edition. W przyszłości planuję wymianę na coś lepszego, ale muszę się finansowo odkuć.

Zastanów się nad kolumnami aktywnymi. W takich warunkach to najlepsze rozwiązanie. A jeśli chcesz tanio to zainteresuj się rynkiem PRO. 

P.s. Podłóż jakieś gąbki lub gumy pod kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ok, dziękuję za informacje, co do kolumn aktywnych to mam tą kwestię, że chciałbym bardziej mieć taki zestaw gdzie mogę odtworzyć muzykę z różnych źródeł tj. gramofon, płyty CD, taśmy magnetofonowe. 

1 godzinę temu, PrzemoChem napisał:

A jeśli mówimy o zmianę budżetu to ile trzeba byłoby liczyć aby np. móc kupić nowy sensowny zestaw tj. wzmacniacz i kolumny?

Jeśli chcesz iść w górę a nie w bok to budżet musi urosnąć co najmniej dwukrotnie.

Musisz tylko rozważyć czy to ma sens? 🙂

Teraz, PrzemoChem napisał:

Ok, dziękuję za informacje, co do kolumn aktywnych to mam tą kwestię, że chciałbym bardziej mieć taki zestaw gdzie mogę odtworzyć muzykę z różnych źródeł tj. gramofon, płyty CD, taśmy magnetofonowe. 

Wszystko zależy od pudełka sterującego kolumnami. Jeśli będą tam gniazda do podłączenia magnetofonu to go sobie podłączysz. 

Ukryta Zawartość

6 minut temu, PrzemoChem napisał:

Hm... Brzmi ciekawie, ale zacząłem dopiero miesiąc temu pracę w wyuczonym zawodzie i na zakup tak drogiego sprzętu musiałbym długo czekać.

Czemu nie chcesz poczekać i kupić coś fajnego?

Mnie zebranie obecnego zestawu zajęło 5 lat.

Może najpierw się osłuchaj, przemyśl czego naprawdę potrzebujesz i zdobądź wiedzę zanim wydasz pieniądze na podstawie opinii ludzi z forum, którzy inaczej odbierają świat audio od Ciebie? 

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Gargan napisał:

Mnie zebranie obecnego zestawu zajęło 5 lat.

Mnie 30 lat.

47 minut temu, PrzemoChem napisał:

Dziękuję za wszelkie propozycje, a i także chciałem zapytać, co sądzicie o nowych wzmacniaczach czy kolumnach bardziej znanych firm? Np. kolumny Indiana Line Tesi 3 i Rotel A14 Mk II?

Źle sądzimy. W porównaniu z tym co zalinkowałem... Nie. Nie ma żadnego porównania. To nawet koło tych Chińczyków nie stało.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Opublikowano (edytowane)

Wątek na forum założyłem bo już zacząłem mieć zamieszanie w głowie tj. jako 18 latek kupiłem ten wzmacniacz Onkyo i Tannoye M2 jako wstęp do lepszego dźwięku, ale teraz po prostu w ogóle nie orientuję się w nowym sprzęcie i chciałem się poradzić od ludzi bardziej osłuchanych ode mnie.

Apropos chińczyków to właśnie kolejna kwestia, nie znałem rynku takich wzmacniaczy i po prostu dobrze było się dowiedzieć, że jeśli bardziej się poszuka niż sprzęt z nawet dobrego sprzętu HiFi to można go łatwo zastąpić czymś znacznie lepszym.

Edytowane przez PrzemoChem

@PrzemoChem na razie przekonałem się do chińskich DAC Gustard, więc może kiedyś znajdę też dobre wzmacniacze z Chin wbrew temu co pisze @il Dottore.

Własnego doświadczenia nic nie zastąpi. Żadne forum.

Zapytaj się w 4HiFi kiedy możesz sobie posłuchać, albo czy nie wypożyczą do domu. Oni mają tylko chińskie marki.

Mam od nich DAC Gustard A26 i na razie jestem zadowolony ze sprzętu i ze sprzedawcy. Przynajmniej nie wcisnęli mi używki jak to robią inne salony szczególnie te duże z dużą reklamą. Ceny chyba najlepsze w Polsce na chińczyki.

Godzinę temu, PrzemoChem napisał:

Do Gliwic w sumie nie mam aż tak daleko, dziękuję za informację.

Proszę bardzo 🙂

Z tańszych chinoli, które mają polską dystrybucję i serwis masz Xindak i Vincent. To już jest wręcz pospolite, więc są w dobrych cenach używane.

Wszystko zależy czego chcesz i za ile.

W dniu 23.02.2025 o 09:43, PrzemoChem napisał:

Kenwood KD-3055

Całkiem przyzwoity gramofon i wciąż szlachetnie wyglądający.

Umyć, wyczyścić, wyregulować, "dobardzić" fajną wkładką - i sobie zostawić.

2 godziny temu, PrzemoChem napisał:

Tannoye M2

Wciąż zamierzam ten model sobie sprawić.

• Pokaż nowe odpowiedzi