Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

mimo że na forum jestem obecny już od dłuższego czasu, to dopiero teraz nadszedł czas na jakiś w miarę sensowny sprzęt. Oczywiście budżet jest mocno ograniczony i oscyluje w granicach 3000PLN. Do sedna - nie mam zapędów audiofilskich, zależy mi na czerpaniu radości z muzyki, a tak się składa, że mój gust jest dość eklektyczny, bo są wszelkie odmiany rocka, przez szeroko pojęta elektronikę na jazzie kończąc. Oczekuję nienachalnego, ciepłego dźwieku, bez dudnienia 🙂 Zatem zestaw musi być bardzo uniwersalny. Jeśli chodzi o pomieszczenie odsłuchowe, to jest to mały pokój ok 9 m2, w którym stoi sofa, naprzeciwko jest szafka rtv i regał z książkami.

Oczywiście parę typów już mam. Jeśli chodzi o kolumny to

• Polk T50 (duzy plus, bo nówki)
  • STX 250
  • Pylony Pearl 25

ewentualnie Indiana Line Nota 550 X, ale przekonany do nich nie jestem. 

Wytypowałem również kilka klocków: 

• Yamaha AS701/RN602
  •  Onkyo TX8270/A9030
  • Pioneer A40AE

Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje.

Edytowane przez Michał_58556
https://www.audiostereo.pl/topic/169509-bud%C5%BCetowe-stereo-na-9-m2/

STX ELECTRINO 250, Pylon 25 w takim metrażu ? Tylko monitorki i to małe. W takim budżecie raczej szukałbym monitorów aktywnych - jeżeli używasz Androida to wystarczy kodek Bluetoth z ldac i po sprawie.

4 minuty temu, artur 1984 waw napisał:

STX ELECTRINO 250, Pylon 25 w takim metrażu ? Tylko monitorki i to małe. W takim budżecie raczej szukałbym monitorów aktywnych - jeżeli używasz Androida to wystarczy kodek Bluetoth z ldac i po sprawie.

Czyli kompletnie podłogówki odpadają? Nie mam gdzie postawić monitorów, a podstawki wiążą się z dodatkowymi kosztami...

17 minut temu, Michał_58556 napisał:

Dzień dobry,

mimo że na forum jestem obecny już od dłuższego czasu, to dopiero teraz nadszedł czas na jakiś w miarę sensowny sprzęt. Oczywiście budżet jest mocno ograniczony i oscyluje w granicach 3000PLN. Do sedna - nie mam zapędów audiofilskich, zależy mi na czerpaniu radości z muzyki, a tak się składa, że mój gust jest dość eklektyczny, bo są wszelkie odmiany rocka, przez szeroko pojęta elektronikę na jazzie kończąc. Oczekuję nienachalnego, ciepłego dźwieku, bez dudnienia 🙂 Zatem zestaw musi być bardzo uniwersalny. Jeśli chodzi o pomieszczenie odsłuchowe, to jest to mały pokój ok 9 m2, w którym stoi sofa, naprzeciwko jest szafka rtv i regał z książkami.

Oczywiście parę typów już mam. Jeśli chodzi o kolumny to

• Polk T50 (duzy plus, bo nówki)
  • STX 250
  • Pylony Pearl 25

ewentualnie Indiana Line Nota 550 X, ale przekonany do nich nie jestem. 

Wytypowałem również kilka klocków: 

• Yamaha AS701/RN602
  •  Onkyo TX8270/A9030
  • Pioneer A40AE

Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje.

Kurcze, 9 m2 to na prawdę bardzo mało. Nie wiem czy nie lepiej byłoby pójść jednak w zestaw słuchawkowy. Jeśli już musi być klasyczne stereo to szukaj jak najmniejszych kolumn ale za 3000 takie zestaw słuchawkowy to rozkłada na łopatki stereo, np Audeze MM-100 z jakimś donglem nawet jak Audioquest Dragonfly Cobalt. Źródło jakiś Tidal albo Apple Music z telefonu albo komputera. 
Może w ten sposób? 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Tematu podstawek bym nie demonizował, bo choćby:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego Indiana Line Tesi i A S701 - budżetu powinno wystarczyć.

Poza źródłem 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

22 minuty temu, Michał_58556 napisał:

Czyli kompletnie podłogówki odpadają? Nie mam gdzie postawić monitorów, a podstawki wiążą się z dodatkowymi kosztami...

Odpadają bez dwóch zdań. Przeciez monitorki możesz postawić na fakiejś szafce, półce itp. Zestaw słuchawkowy to też niegłupia sprawa - w 3 tys. można juz złożyć naprawdę sensowny sprzęt. Masz bardzo mało miejsca.

Warto podsłuchać zestawu słuchawkowego takiego pokroju. Często słyszę od klientów, że słuchawki to nie grają itd, ale tej klasy zestaw to już nie musi być tylko alternatywa dla kolumn. To jest zdanie tych co nie słuchali porządnych słuchawek jeszcze 😉

Plusy tego też są takie, że nie masz problemu z akustyką. W 9m „klasyczne stereo” niestety nie jest w stanie pokazać swoich możliwości. Będzie problem przede wszystkich z basem. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Tego się spodziewałem - po prostu natknąłem się na parę opinii, że małe pomieszczenia nie dyskwalifikują podłogówek.

24 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Warto podsłuchać zestawu słuchawkowego takiego pokroju. Często słyszę od klientów, że słuchawki to nie grają itd, ale tej klasy zestaw to już nie musi być tylko alternatywa dla kolumn. To jest zdanie tych co nie słuchali porządnych słuchawek jeszcze 😉

Plusy tego też są takie, że nie masz problemu z akustyką. W 9m „klasyczne stereo” niestety nie jest w stanie pokazać swoich możliwości. Będzie problem przede wszystkich z basem. 

Zdaję sobie sprawę, że ten wariant w tym wypadku może faktycznie byłby rozwiązaniem, a jakość odsłuchu na najwyższym poziomie, ale po prostu nie lubię słuchawek. Wobec tego czy wzmacniacze, które wytypowałem będą w stanie zgrać się z jakimiś małymi kolumnami? 

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Tematu podstawek bym nie demonizował, bo choćby:

Ukryta Zawartość

Do tego Indiana Line Tesi i A S701 - budżetu powinno wystarczyć.

Poza źródłem 😉 

Jeśli wybór padnie na klasyczny wzmacniacz, to dołączy jakiś DAC a w przyszłości sie zobaczy 😉 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Michał_58556 napisał:

Tego się spodziewałem - po prostu natknąłem się na parę opinii, że małe pomieszczenia nie dyskwalifikują podłogówek.

Małe to pojęcie względne. Twoje jest niestety bardzo małe.

Akurat wymieniony A S701 ma swój DAC z coax i opt, więc innego nie trzeba.

A jak będziesz chciał kiedyś większe kolumny to ten wzmacniacz też daje radę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z naszej oferty z małych kolumn polecam posłuchać Elac Debut b5.3, Indiana Line Tesi 3, PSB Alpha P5. Na wzmacniacz wydałbym mniej, bo nie starczy na kolumny. Yamaha A-S501, Nad C316, Rotel A8. Jakoś źródło na początek Audio Pro Link 1 😉 

No ale do 3 tys z przewodami: https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-a-s301-indiana-line-tesi-261.html i do tego streamer Audio Pro Link 1. 

Umów sie na odsłuchy w salonie i na pewno coś wybierzesz. Zapraszamy i do nas 😉 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

Niestety ciut drożej, ale na taki metraż zdecydowanie sprawdziłbym KEF LSX II LT 🙂 

Z opcji w budżecie posłuchałbym na pewno Argon Audio Forte A4 MK2 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wiem,wiem, powtarzam się , ale do malutkich pomieszczeń zawsze proponuje takie zestawienie: Xindak A06 i Ushery s-520 i masz granie które zawstydzi dużo droższe systemy. I kasy zostanie jeszcze na kabelki a może i niedrogi streamer.